November 2022

Örnkojan 2022-11-27

Sikten vid Lugnet längs E16 var inte god, så jag hade lite farhågor att det skulle vara tung dimma över åteln. Men uppe på höjderna i skogen blev det ett par grader kallare och dimman var visserligen tjock men inte ogenomtränglig.
På plats och riggad 07:35 ungefär. Det fanns snö kvar i skogen, -1 och vindstilla. Ganska dimmigt, sikt ungefär 50-75 meter. Dimslöjor drog in över åteln ibland. Det var bara några svålbitar kvar på åteln, så jag lade ut sista säcken från tunnan.
 
När jag släckt pannlampan och tittade ut mot blixttallen satt det redan en kungsörn där! Redan före kl 8 hoppade den ned på maten. Den såg mager ut och behövde nog verkligen äta. Den var hela tiden ängslig och sträckte på sig mellan tuggorna och spanade bort mot branten i dimman. Rädd för att bli avbruten av andra örnar antagligen.
Den är ringmärkt med silverring höger ben E25364, med text "..... zool. Helsinki Finland + en webadress".Byxorna hänger lite över ringen i vanlig ordning. Vänster ben svart ring med vit text 048K. Jag skickar in detta till RMC.
Ersson visste direkt att berätta i Supertext-appen att den är född 2020 i Finland, 3:e vinterdräkt.
 
Under tiden fick den sällskap av en yngre havsörn som tittade på från högra tallen. Havsörnen kom sedan ned och tog en stor bit med sig till gläntans utkant där den satte sig och åt. Det visade sig vara en gammal bekant, den finska havsörnen med oläsliga svarta ringar vi hade förra säsongen. Nu har den hunnit till 3:e vinterdräkt och ser lite mindre "skabbig" ut än förra året.
Kungsörnen ägnade sedan en stund åt att "prova ut" sittgrenar på åteln till min glädje. Havsörnen satte sig i högra tallen igen och fick snart sällskap av en omärkt 4:e vinter havsörn som landade i toppen. Kungsörnen åt lite till, satt lite på pinnar igen, och landade sedan även den i högra tallen, nu satt det tre örnar där!
 
Samtidigt kom ytterligare en subadult kungsörn och landade i blixttallen, så ett tag var de fyra.
Dåligt ljus och dimman höll i sig, så att kolla av branten var inte görligt.
 
Efter lunch blev det lite låst läge på åteln, ingen vågade äta. Örnarna lämnade en efter en. Till slut var bara morgonens finska kungsörn kvar, nu i blixttallen. Samtidigt satt en duvhök och skrek för full hals bakom kojan medan en juvenil duvhök gjorde försök att få tag i nötskrikor på åteln.
Till slut satt två duvhökar och skrek, och kungsörnen började svara. Otroligt tröttsamt att lyssna på =)
Runt 15:00, när det började bli mörkt på riktigt, gick äntligen kungsörnen ned på maten igen och åt ca 20 minuter. Nu hade duvhökskören utökats till en trio som skrek och slogs om att vara först på plats efter kungsörnen. Efter lite handgemäng duvhökarna emellan uppe i högra tallen vann en adult duvhökshona. Hon åt ca 10 minuter och tog sedan med sig en bit och drog iväg.
 
Under dagen var det en del korp i träden och luften runt åteln, men bara några stycken på marken, och då bakom krönet. Svårt att se i dimman hur många det kan ha varit sammanlagt, men runt 25 är min gissning.
 
Och jag kunde dra mig tillbaka efter en väldigt händelserik dag, återigen med örn i sikte mest hela tiden. Vädret kunde varit bättre, och ljuset kunde definitivt varit bättre, men åteln levererar verkligen nu, man kan inte säga annat!
 
Summering:
Kungsörn: 1 3:e vinter, 1 subadult
Havsörn: 1 3:e vinter, 1 4:e vinter
Korp: ca 25
Kråka: 1
Skata: 5
Nötskrika: 4
Nötväcka: 2, ny art för mig på åteln
Gråspett: 1 hona
+ de vanliga mesarna
 
/Daniel
 Örnkojan 2222-11-25

+/-0 grader och disigt men under dagen visade berget upp sig i fin snöfrost, strålande sol och vacker dimma. Första kaffet intogs 7:30 när allt var riggat o klart. Strax visade sig korpen och 2 st adulta Duvhökar upp sig som bråkade lite. Den vinnande tog en bit från åteln och drog. Fm blev annars rätt lugn där många Korpar flög över dalen eller över berget istället för vid gömslet. 
Kl 10:30 satte sig en fin cholkladfärgad KÖ i högra tallen. Ej ringmärkt. Den stannade 1.40 tim runt åteln. Jagade bort en annan juvenil KÖ i bt, som i sin tur hade jagat bort Havsörnsparet från bt.
Den 4 KÖ observationen blev i mörket kl 16:00. Även den juvenil. Jag kan iaf konstatera att jag såg två olika KÖ individer.
Även den svartringade Havsörnen visade upp sig i den högre tallen i solen.
Jag la ut en säck mat innan jag gick ner för berget.
En lyckat premier av vintersäsongen!
 
Summeringen blir:
4 observationer juvenila KÖ, minst två individer. Omärkta
3 HÖ varav en med svarta ringar (Finska?) samt paret HÖ vi har omkring åteln
4 observationer adult Duvhök
4 st Nötskrikor som faktiskt äter väldigt mycket!
Skator
Småfåglar
St Hackspett
Någon enstaka korp på åteln. Övriga i träd eller över dalen
En Gråspett på tallstam som siluett i skymningen
 

Örnkojan 2022-11-23

Idag var Patrik Enberg med och satt på åteln. Vi lämnade Falun runt 06:20 och var installerade och klara ca 07:45. Fint väglag, 5-10 cm snö i skogen, runt 0'C och vindstilla.
Åteln var sopren, vi lade ut två säckar.

Morgonen började lite småsegt, näst efter nötskrikorna var det korparna som började anlända. Under morgonen och förmiddagen var det ca 50 korpar i området, ungefär hälften av dessa höll sig runt åteln. De gick mest och letade mat nedanför kullen och var mycket tveksamma till att ta för sig av den utlagda maten.

Fram mot 9-tiden var så tre kungsörnar uppe samtidigt och flög ovanför branten. 2 årsungar och en fjolåring. Åtminstone en av årsungarna och fjolåringen var sedan synlig antingen i branten eller luften större delen av dagen.
Vid tio-tiden var en äldre duvhökshona nere ett par minuter. Hon fick till slut lös en större matbit som hon släpade ned i skogen mot stigen.

Framåt lunch kom det adulta havsörnsparet seglande. De satt länge i blixttallen, ibland t o m bredvid varandra på samma pinne. Storleksskillnaden mellan hanen och honan syntes väldigt väl.
En av de unga kungsörnarna verkade riktigt sugen på åteln och efte rlunch gjorde den säkert 5-6 inflygningar från branten mot åteln. Varje gång den närmade sig började havsörnsparet ropa varpå den vände tillbaka igen. När havsörnarna lämnade BT kom kungsörnen som ett jaktplan med infällda vingar och satte sig där. Men den gick ändå inte ned på åteln!
En gråspetthona var väldigt aktiv på åteln örnarna till trots.
Framåt 15:30 lämnade örnarna området en i taget och vi började packa ihop.
Även om nötskrikorna och skatorna gjorde sitt bästa syntes det inte att det hade gått någon mat under dagen.

Det är nog den dag jag suttit när det varit mest örnaktivitet, de var synliga och aktiva nästan hela tiden, utom nere på åteln!
Artlista:
Kungsörn: 2 1K, 1 2K
Havsörn: 2 adult i par
Duvhök: 1 adult hona
Korp: ca 50
Kråka: 1
Skata: 3
Nötskrika: 3
Tofsmes:2
Gråspett: 1 hona
Större hackspett 1
Stjärtmes: en liten grupp
 + de vanliga mesarna.

Daniel och Patrik
 


Örnkojan 2022-11-15

+4° fuktigt i luften 
Nötskrika först på maten och strax efter kom en adult duvhök som dock drar nästan direkt.
En duvhök hörs ropa nere i dalen och vid 8:05 kommer den flygande rakt mot kojan utan att gå ner på maten. Det såg ut som en ung duvhök.
8:12 nötskrika varnar och sekunden efter en adult duvhök som kör en takeaway.
8:19 ser vi en kungsörn landa på toppen av kammen. Den flyger sedan omkring, uppvaktad av korpar, störtdyker och visar sin skicklighet i luften. 
8:45 har vi två kungsörnar högt i luften ovanför. Dessa två syns till och från under flera timmar. En 1:vintrare landar snabbt på stora pinnen.
10:25 landar den andra kungsörnen som är en 2:vintrare men är för nervös för att stanna på maten. 
2:vintraren kommer tillbaka, går ner och plockar med sig lite godis och drar.
11:50 1:vintrare i blixttallen och en sparvhök flyger över åteln 
Två sparvhökar i luften, ser ut att vara en juvenil hona och en dito hane? 
En makalös show bjuder sparvhökarna på då de använder skator som statister eller sparringpartners att träna jakt på. Skatorna bryr sig knappt och skorrar endast missbelåtet och tar ett skutt åt sidan.
Sparvhökarna fortsätter resten av dagen. Havsörn i blixttallen.
Sammanfattning av denna lyckade dag med örn i sikte mest hela dagen. Enda minus var väl att fotoljuset inte var på topp men mulen november utan snö, hur kan det annars se ut så här års?
Två kungsörnar, en född 2022 och en född 2021.
Två adulta havsörnar
Två duvhökar, en adult hona och en 1K.
Två sparvhökar 1K, hona och hane.
Massor av korp
Skator
Nötskrikor
Div småfågel och någon s hackspett
/Hansa och Lars