Vintern 2012 - 2013

Fakta
 
Foto
13-03-03
Denna Vasaloppssöndag bjöd på mycket hård vind men ett klart och delvis väldigt soligt väder.
Morgonen började bra med en adult duvhökshane på åteln redan klocka 7. Den åt i ganska precis en timme innan en juvenil (2-3 k?) kom inflygande från dalen i hög fart och tog hökens plats.
Höken hann knappt undan och syntes nte mer den här dagen! Örnen blev dock bara en dryg minut innan den fortsatte därifrån. Den var omärkt.
Resten av dagen blev händelsefattig förutom de många flyguppvisningarna av koprpar som utnyttjade den hårda vinden till sina flygkonster.
Kojsittare: Peter Rolén
 
© Peter Rolén

13-02-15
På plats i kojan vid 7-tiden.
7:15 9korpar sitter i blixttallen.
7:50 sitter en kungsörn i blixttalen.
8:15 4 skator och 2 nötskrikor på köttet. Större hackspett och gråspett turas om på köttet tilsammans med smågåglarna.
8:50 landar en kungsörn i toppen på högra tallen,den sitter en stund och spanar. Flyger ut över dalen.
9; 00 Sitter en Kungsörn i blixttallen.
9:10 flyger den och sätter si i talltoppen ,igen, spanar en stund ,flyger iväg.
11-tiden Kungsörnen landar i den högra tallen . Den landar inte på pinnen eller i toppen denna gång. Den landar mitti mellan. På några kvistar en bit upp i tallen, Har aldrig sett detta tidigare? Flyger strax iväg.
11:45 Sitter en kungsörn i toppen på tallen igen, spanar en stund. Flyger ner på köttet för första gången,en minut senare flyger den iväg .
13:15 landar en duvhök. Den river och sliter med en klo i köttet . Har den fastnat eller försöker den riva loss kött?. Den flyger iväg efter en kort stund.
13:50 ganska dött ,några småfåglar. Gråspett och större hackspett gör några sporadiska besök. Vid 16-tiden har det varit tyst en bra stund, vi packar ihop och lämnar kojan.
I kojan denna dag
Kyösti Ylinen
Börje Olsson
 

13-02-10
En kall och vindstilla morgon med -11 startade med att två duvhökar ropade i halvmörkret vid 07:30. Dom tystnade när den första kungsörnen intog blixttallen vid 07:45. En halvtimme senare landade ytterligare en kungsörn bredvid den första och dessa två satt i tallen hela dagen bortsett från någon enstaka flygtur över åteln och branten innan dom återkom. Strax före klockan ett landade en ringmärkt kungsörn och strax därpå ytterligare en adult örn som var omärkt. Örnarna accepterade varandras sällskap och åt i godan ro i mer än en timme. Under tiden satt de båda örnarna i blixttallen så det var alltså fyra adulta örnar närvarande samtidigt. Under "örnlunchen" landade en duvhökshane i torrakan men upptäckte raskt att det var upptaget på restaurangen och återvände till den skyddande skogen. Ett gråspettspar besökte platsen under hela dagen, t o m när örnarna fanns där. Den ringmärkta örnen hade en svart ring på höger fot med inskriptionen N0772 och på vänstra foten en "blank över röd"-ring med 561S.
Örn-72:s ringmärkarguru Claes-Göran Ahlgren kunde snabbt rapportera att "561S/N0722 är märkt 2008-06-08 i Ångermanland av Thomas Birkö. Ej avläst tidigare."
Text och bild: Peter Rolén
 
© Peter Rolén

13-02-09
-8 grader, Lätt snöfall och blåsigt. Vid 07.30 landar en duvhök på sittpinnen men drar efter en kort stund. Från 07.45-11.00 satt 1-2 Kungsörn i blixt tallen, Dom pratade lite och syntes ibland gnida sig mot varandra. inte samma örnar hela tiden ibland subad o ibland ad. 11-14 3 subad kö i luften ofanför branten, flyktlekar. Vid 4 korta tillfällen var örn ner på sittpinnen eller marken, vid ett tillfälle tog den en bit med sig och flög. I övrigt ett par gråspett, kaja och bl a trädkrypare.
Mikael o Ylle
 
© Mikael Limér

13-02-07
Morgonen började med kaffe som vanligt.
07.20 landar en kungsörn i blixttallen. Jag ser även två kungsörnar i branten.
I övrigt är morgonen lugn. När klockan närmar sig 10.30 landar två kungsörnar på maten och stannar i 20 minuter.
Efter 20 minuter flyger de iväg men en återkommer en kvart senare och fortsätter att äta.
11.45 ser jag en till kungsörn i blixttallen. Denna gång lågt ner, bara en meter över marken sitter den. Ett ställe som jag tidigare aldrig sett en kungsörn på så det kan vara värt att kolla av när man sneglar mot blixttallen genom luckan. Den var ganska svår att se men flaxade till när jag kollade in toppen. Annars hade jag inte sett den.
I övrigt var dagen lugn. Två gråspettar besökte torrakan och åteln vid flera tillfällen under dagen
//Hasse Andersson
 
© Hasse Andersson

13-02-03
Vinterns sista örnräkningsdag blev en lååååång väntan. Sol och vindstilla men ingen aktivitet alls under hela dagen. Endast mesar, större hackspett och gråspett. 14,40 kommer en skabbangripen räv haltande medan det sitter en kungsörn i blixttallen.Några minuter senare dyker ännu en örn upp och räven väljer att lämna platsen. 15,30 kommer en tredje örn som går ner på köttet en kortis men drar direkt. Troligen en ny 4V. 16,10 landar första örnen, en adult hane. Strax där efter kommer en till adult från branten. En stor örn som troligen är en hona.Storleken är markant på dessa båda örnar. Hanen är nöjd efter ca. 20 min men honan stannar till 17,00. En lång dag med fint slut....
Hans Ersson 
 
© Hans Ersson

13-02-02
I dag var det den sista räkningen för den här vintern och den började bra med två duvhökar nere på köttet innan det hade ljusnat.  Redan kl 8:00 kom det en 6:vintrare kungsörn och satte sig på den ena sittpinnen innan den flög ner på köttet och den var ringmärkt och var kvar på åteln i ca 1 tim. En halvtimma efter den första örnen landat kom ytterligare en adult örn som stannade i ca 1:30 tim och samtidigt satt det en adult kungsörn i blixttallen och efter ett tag var dom två örnar där. Under eftermiddagen upptäckte jag en subadult och en adult kungsörn i branten, den adulta var nere på åteln ett kort tag kl 16;30.
4 Kungsörnar (3 adulta 1 subadult)
2 st duvhökar
skator 7
kråkor 10
korp 10
©Lars Lagerqvist
 

13-01-25
En kall morgon (-20 grader) och fullmånen lyste över Skräddarberget med sitt eldröda sken. Var ute vid kojan i torsdags kväll med kaminen och 2 l diesel så det var bara att tutta på veken och snart var det varmt i kojan. Det var som Hasse sa det blev inte varmt runt kaminen bara ovan den så man borde också sätta något skydd i taket. Det var en lugn dag en duvhök var på blixtvisit på köttet och jag upptäckte en obestämd kungsörn vid två tillfällen i branten. Vid tretiden landade en adult kungsörn på åteln och jag tror den blev rädd för smattret från kameran. Kaminen fungerade bra och jag brände upp 2 l diesel körde på full effekt.
minst 2 kungsörnar
1 duvhök
gråspett
ca 10 korp
8 skator
ca 10 kråkor
Lasse Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

13-01-19
Anländer till kojan vid 7-tiden. Vid 8-tiden anländer 8 - 10 korpar till blixttallen. De sitter bara några minuter och alla lättar när en kungsörn kommer flygande. Alla flyger därifrån.
8:40 Duvhök anländer,verkar orolig, ser sig omkring ,flyger vidare. Det är bara småfåglarna som äter på köttet, mesarna är mycket aktiva denna dag.
11-05 , 4 nötskrikor kommer och äter. Större hackspett, par. Gråspett, par.
13-50 Kungsörn kommer flygande mot blixttallen ,men den landar inte ,flyger vidare.
14-35 Duvhök i blixttallen, sitter en stund ,flyger iväg. Helt lugnt vid 16-tiden,ganska mörkt och vi lämnar kojan.
Totalt
8-10 korp , ingen ner på maten
2 kråkor,flygande , ingen ner på maten.
2 skator,flygande,ingen på maten.
2 större hackspett,par, ofta framme på maten.
2 gråspett,par, de var ofta nere på maten,och på talgförrådet.
2 svartmesar.
5 talgoxar.
4 blåmesar.
4 tofsmesar
2 talltitor.
Det var småfåglarnas dag denna dag
Vid kojan denna dag
Börje Olsson
Kirsti Nedergårs
 
© Börje Olsson

13-01-13
Dagen började lugnt med en K-örn i branten och en i blixttallen men kl.10:30 dök den första örnen upp på åteln och åt i ca 1 tim o 30 min och efter ytterligare 30 min dök en juv k-örn upp och den åt i ca 30 min. Under hela tiden det var örn på köttet satt det två örnar i blixttallen. Kaminen lade av och det blev ganska kallt i kojan och jag gav upp kl 15.00
4 kungsörnar
1 par gråspettar
ca 10 korp
4 skator
många kråkor i branten
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

13-01-06
Örnräkningsdag.
Dagen började mycket trögt med tät dimma och någon minusgrad. Allt var tyst och lungt fran till förmiddagen då några kråkor och korpar hördes på avstånd.Först 11:50 visade sej den första kungsörnen i blixttallen där den avvaktade ända till 14:06 då den mycket försiktigt flög ner på åteln där den trevande åt i cirka fem minuter innan den lättade mot branten. Örnen var vår 6 vintriga stamgäst. 14:16 landande en kungsörn i blixttallen men det gick inte att avgöra om det var samma eller ytterligare en örn. En gråspettshona besökte åteln vid två tillfällen under dagen. Inga kråkfåglar förutom några nötskrikor besökte åtelplatsen.
Kojsittare och örninventerare: Peter Rolén och Mikael Limér
 
© Peter Rolén

13-01-05
Örnräkningshelg där lördagen blev en segdragen historia. En örn i blixttallen redan kl 8,00 och satt till ca 11,00 då den stack. Ingen korp, kråka eller skata var nere på marken under hela dagen. Mesar och en större hackspett var mitt sällskap. Kl 15,20 landade så den första örnen, den kända White Spot som stannat hos oss större delen av december. Troligen samma örn som satt i blixttallen på morgonen. Fotoljuset var för länge sedan borta så en bild på talltita får duga från dagens tålamodsprövande bevakning.

12-12-31
Å vilken dag kunde räkna alla fåglarna som visade sig på åteln på mina fingra. Endast en duvhök visade sig på åteln och åt i ca 30 minuter.
Lars lagerqvist

12-12-29
Vädret har slagit om från gårdagens vackra vinterväder till mulet, snö och temperatur runt noll.Vi parkerade bilen vid vägen och promenerade in till kojan.
Väl framme var det mesta av maten slut så när som på vildsvinet. Vi lade ut ett rådjur samt flyttade vildsvinet något då det hade sjunkit ner i snön och syntes för dåligt för att kunna läsa av ringar. Vi tog sedan plats i kojan.
07.45 Kaffe
08.45 Kungsörn i blixttallen.
08.55 Kungsörn flyttar sig från blixttallen till vildsvinet. Örnen var en omärkt mörk örn som jag uppskattar till 2 eller 4V? (Ersson får komma med facit) Örnen blir kvar i närmare två timmar innan den flög iväg. Om jag ska tolka örnens beteende vid några tillfällen så var det fler örnar ovanför och bredvid åteln under denna tid men inga vi såg.
13.00 var örnen tillbaka igen. Denna gång satt den sig i den nya torrakan och gjorde en del konsttrick innan den återfick balansen till fotografernas stora glädje. Under tiden örnen varit borta har vi funnit en till Kungsörn i branten. Örnen stannar i ca en timme innan den flyger iväg och försvinner för dagen.Glada promenerar vi i mörkret tillbaka till bilen.
//Hasse och Anders
 
© Hasse Andersson

12-12-28
Vandringen till kojan gick i ett fullständigt sagolikt vinterlandskap upplyst av fullmånen och med sköna 12 minusgrader.
Väntan på den första kungsörnen blev inte lång, redan 10 minuter över 8 satt en adult örn i Blixttallen. Tio minuter senare landade en stor duvhökshona på åteln men vågade inte äta utan flög ganska omgående.
8:35 blev det skiftbyte i Blixttallen, en större adult kungsörn landade och spanade över utfodringsplatsen i en dryg halvtimme innan den flög ner i en av torrakorna närmare åteln.
Det var den uppskattningsvis 6 vintrar gamla örnen på bifogade bild.
Nästa rovfågel var en yngre duvhökshona som käkade en halvtimme mellan halvelva och elva.
12:40 strök en juvenil kungsörn över åteln men fortsatte mot branten jagad av diverse kråkfåglar.
13:00 landade den tidigare 6V-örnen på köttet och försåg sej av vildsvinet.
Totalt under dagen blev det tre olika kungsörnar och två olika duvhökar förutom korp,kråkor och skator i mängd. Endast en nötskrika vågade sej fram.
På plats i kojan dena fantastiska vinterdag:
Peter Rolén
 
 
© Peter Rolén

12-12-27
Mycket fin vinterdag med svag vind och strålande sol. Ingen örn i sikte förrän 9,30 då en juvenil började röra sig kring platsen. Den landade på köttet 11,30 och käkade ca 40 min. En lång väntan infann sig sedan utan att det hände så mycket. En hel del kråka, korp och skata i luften med dålig aktivitet på marken. 14,30 kom nästa örn, en känd 2V som även den käkade ca 40 min. I skymningen, kl 15,30, landade dagens sista örn.Även det en känd individ uppskattad till en 6V.Många timmars väntan men dagen slutade ändå med tre kungsörnar vilket får ses som en skaplig dag i kojan.
Hans Ersson
 
© Hans Ersson

12-12-23
Har aldrig varit med om en sådan här dag på åteln, redan 8:15 kom duvhöken och blev bortskrämd efter fem minuter när första örnen kom och snart var dom tre (två subadulta och en adult) och kl 9:00 kom en juvinil örn som stannade på åteln fram till kl 15:30. Strax före kl 15:00 kom en bekant adult örn ner och var på åteln tillsammans med den juvinila örnen i ca 30 min. Den juvinila örnen var en riktig bråkstake och slogs med de örnar som vågade sig ner och den vann alla gånger utan vid ett tillfälle då den flög upp i tallen. Det var inte på grisen de åt utan på det slaktavfallet som Sara hade med sig i onsdags. Men det var nog inte så konstigt det var ju Krav gris den andra grisen var väll full med trikiner. När örnarna hade flugit kom duvhöken tillbaka.
Kungsörn 5
Duvhök 1
Korp Ca 15
kråkor Ca 15
Skator 7
Kråkfåglarna var nere på åteln hela tiden som örnen var där
©Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

12-12-20
10.00 Kungsörn (kö) lyfte från köttet när jag kom upp för backen.
10.45 Kö i sittandes i tall i branten.
12.40 Duvhök ropar.
13.00 Fet duvhökshona landar på köttet och stannar en halvtimme.
13.10 Gråspett flyger förbi.
13.30 Duvhöken ger sig av samtidigt som kö lämnar branten och flyger över matplatsen. Den sätter sig i blixttallen och ser väldigt mörk ut. Strax lyfter den för att komma tillbaka 45 min senare.
14.30 Kö ger sig av och jag med
Sara Wennerqvist

12-12-16
Lugn morgon. Första vingslag  syntes vid 8:35, kungsörn som flyger över åteln. Några skator kommer på besök efter en stund, korpar gör några trevande försök. Flyger mest runt.
9:25 Gammal duvhök , äter en 15 minuter,flyger iväg.
11:05 - 11:15 Duvhök en kort stund
13:10 Gråspett på matbordet en liten stund,sedan intar den talgen långt ner i 15 minuter.
11:30 - 14:50 Kungwsörn i Blixttallen
14:20 - 14:50 2 kungsörnar i blixttallen.
14:55 Tomt i blixttallen. Mesarna höll igång på talgen mest hela dagen.

Summering
2- Kungsörnar, inget besök på matplatsen
12 - Korpar
5 - Skator
1 - Gråspett
5 - Kråkor
1 - Nötskrika
Talgoxar , Blåmesar , Tofsmesar , Svartmesar
 Från kojgluggen
Börje Olsson
Kirsti Nedergård
 
© Börje Olsson

12-12-15
Årets första räkning
Tidigt på morgonen upptäcktes en kungsörn sittande i branten och där satt den ett kort tag innan den försvann, någon timma senare besökte en k-örn åteln i ca fem min. Under hela dagen har det varit k-örns besök i tallen eller blixttallen eller i båda tallarna. Det var mycket kråkfåglar i farten, nästan hela tiden var det korp och skator på åteln och under ca en timme var gråspetten på besök. På eftermiddagen landade två adulta kungsörnar på köttet och stannade i ca 1 tim.
4 st kungsörnar 
ca 30 Korpar
ca 30 kråkor
10 skator
3 nötskrikor
1 gråspett
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

12-12-14
Kom till kojan 06,30  ca. 15- grader halvklart väder

07,00 en KÖ. i blixttallen
07,30 två KÖn i blixttallen
08,00 bara den sistkomna kvar
09,00 en KÖ. i tallen framför
10,30 en KÖ i tallen ftramför 10 min landar sen vid maten och äter 10min fyger iväg sen
11,00 landar en KÖ vid maten äter en halvtimme flyger sen mot höger i dalen
Fick justa bilder på bara en örn som var omärkt. Det var ca 15 korpar 15 kråkot 20 skator och två nötskrikor viid matplatsen nästan hela dagen
 MVH  Kyösti "Ylle"Ylinen
 
© Kyösti Ylinen

12-12-13
Promenad från vägen i bitande kyla ca -25 örn (ibland två) i blixttallen (bt) från kl 08 till 15 totalt 4 korta besök av örn på köttet.
08.40 kö (bedömd 2v) ner väldigt kort, åt inget.
08.50 kö (bedömd 6v) ner, hoppade runt och tog ngn tugga.
14.10 kö (bedömd 6v, samma som tidigare?) ner tog ngn tugga.
14.50 kö (bedömd 6v, samma som tidigare?) åt 5 min. när de två första var ner satt kö (bedömd ad genom kikare) i bt hela tiden.

mkt kråkfågel i träd o luften på köttet:
korp ca 20
kråka ca 20
skata ca 10
nötsskrika 2
mycket småfågel vid fröautomaten hela dagen
Mikael Limér
 
© Mikael Limér

12-12-11
Bra fart i örnskogen denna tisdag, dock utan slagsmål och kivande om maten. Första örnen landade redan kl 8,05 och 5 min senare kom nästa.  Dessa två örnar, en känd adult samt en ny 2V, löste av varann på  köttet under ca 2 tim. Sedan infann sig ett lugn men jag hade örn  kring kojan eller i branten hela tiden. 14,45 landade nästa örn, en ny  adult, och käkade i lugn och ro medan en 4:e satt och väntade på sin  tur. Dagens 4:e och sista örn landade i skymningen kl. 15,25. Det  visade sig vara en känd 4V observerad första gången i söndags.
/Hans
 
© Hans Ersson

12-12-09
Mycket lite aktivitet på utfodringen denna söndag. Inga korpar eller  kråkor var i farten och endast en skata var nere på köttet. Dagen  förgylldes istället av fem nötskrikor och olika mesar som for fram och  tillbaka. Vid tre tillfällen visade sig kungsörn i närheten av köttet,  dock utan att gå ner. Det var två olika individer. En känd örn  uppskattad till en 6V (första obsen 7/12) samt en ny 4V (bilden). Med  lite tur och gott samarbete lyckades vi fånga båda örnarna på bild  trots de mycket korta landningarna. Utfodringen lever vidare och nya  individer dyker upp hela tiden så denna vinter ser mycket bra ut  hittills...
Hans & Lasse
 
© Hans Ersson

12-12-08
Med en temperatur på måttliga 4 minusgrader och träden fyllda ned snö började morgonen med att det redan klockan åtta satt en adult kungsörn i blixttallen. Där avvaktade den till klockan nio när en timmes frukost tog sin plats. Resten av dagen bjöd bara på nötskrikor och mesar på åteln.
Peter Rolén
 

12-12-07
Hejsan örnvänner!
Var på plats i god tid. Allt var översnöat så jag började med att borsta bort all snö som täckte maten. Vildsvinet var stenhårt så jag letade efter yxan men utan framgång? Hittade en liten såg och försökte såga upp djuret och efter mycket nötande fick jag  upp ett hål i djuret. Helt otroligt hur hårt skinn och päls är på vildsvin? Hur som helst så intog jag sedan kojan. Det var förvånadsvärt tyst kring åteln. Min tanke kring detta är att gris drar till sig mer korp och andra djur är vilt? Bara en teori men jag tror maten blir för hårt när det är minusgrader då de saknar grisens fettlager. Morgonen började helt tyst, inte en fågel, inte en rörelse. Plötsligt, kl 09.00 landade en kungsörn på maten. Från vänster utan förvarning. Det var en vuxen omärkt kungsörn. Den stannade i en timme och käkade mest på rådjuret men kollade även in vildsvinet. Klockan 10 stack den till berget och syntes sedan inte till något mer. Resterande av dagen fotade jag två korpar, 4 nötskrikor, några skator och en kråka. Duvhöken landade några sekunder men flög sedan iväg.Det snöade hela dagen.
Bilder från dagen kan i se på www.hasseandersson.se

12-12-06
Anlände till gömslet innan ljusets ankomst. Lätt snöfall hela dagen. Nötskrikor och mesar på köttet. På eftermiddagen lyfte en kungsörn från branten och syntes i luften på långt håll i några sekunder innan den flög bortåt. Hemgång vi mörkrets inbrott.
Sara Wennerqvist

12-12-02
I dag var alla fåglarna på åteln tråkiga, de enda som var nere och besökte köttet var en duvhök som var nere vid två korta tillfällen samt några tofsmesar, blåmesar, talltita och en nötskrika. Redan kl 8:00 hittade jag en juvenil kungsörn i branten som efter några utflykter flyger och sätter sig i blixttallen där den sitter någon timma innan den flyger iväg. Sedan är det lugnt fram till kl 13:50 då ses en kungsörn flyga från branten och försvinna över berget.
Lars L och Ylle
 
© Lars Lagerqvist

12-11-30
07.15 Installerade i kojan. Det ymniga snövädret lättade något.
08.30 20-tal korpar runt kojan/i träd/i luften.
08.45  Minst 40 korpar i luften, blev skrämda av något som strax visade sig vara en ung kungsörn (kö) som landade i blixttallen (bt).
09.30 Stövare med pejl dök upp 2 meter från kojan, försvann några minuter och gick sedan runt på åteln. Kö blev skrämd och lämnade bt.
10.20 En duvhök landade i Hasses nya, fina torraka.
10.40 Efter en stund på köttet försvann duvhöken. En spillkråka satt i tallen t h om kojan och kö landade i bt.
11.00-14.00 Kö satt i bt i 10-20 minuters perioder, gjorde en lov över/bakom kojan och kom tillbaka. Flög till sist till tallen t h om kojan ett par gånger.
14.30. Ljuset började bli dåligt och objektiven hade immat igen. Då landade kö på köttet och var näst intill orädd. Den flög efter en halvtimme och dagen var till ända.
 40 korpar
20 kråkor
10 skator
1 nötskrika
1 blåmes
1 tofsmes
1 spillkråka
1 duvhök
1 ung kö
Sara Wennerqvist
 
© Sara Wennerqvist

12-11-25
Grå och dimmig söndag. Såg inte branten på hela dagen. Ändå bra fart på örnar och andra fåglar. Hade örn kring gömslet eller på kötten från kl 8,00 till 14,30. Minst två, troligen tre, kungsörnar varav en känd 3V samt en ny ringmärkt från Finland (bilden). 095S är märkt 2008. Kunde även läsa av den unga havsörnen, S362, som setts kring  utfodringen de senaste dagarna. Mer info om de märkta örnarna kommer senare... Hittills en riktigt bra start på utfodringssäsongen om man jämför med 2-3 år bakåt. Hoppas det håller i sig...
Hans Ersson
 
© Hans Ersson

12-11-23
Idag var jag på åteln, när jag hade gått halvvägs in på vägen in till åteln såg jag två lysande ögon inne i skogen som stod och stirrade på mig och efter ett tag kunde  jag konstatera att det bara var ett rådjur. Av köttet vi lade ut i onsdags var det mycket kvar så jag lade inte ut något mer. Tidigt på morgonen upptäckte en kungsörn sitta i branten samtidigt som en duvhök landade på foderbordet, men den åt inget av maten utan bara stirrade på något bakom kojan. När duvhöken flög iväg så kom det en örn flygande från någon plats bakom kojan jag såg inte mer av den än att den var mycket vit på bak fjädrarna. Lite senare upptäckte jag en havsörn sittande långt till höger i branten där den satt i ca 1: tim 40 min (troligen samma som var där i lördags). eftersom jag endast sov i 2 tim i natt så åkte jag hem 13.30.
 
korpar ca 10 st
skator ca 5 st
kråkor 3 st
nötskrikor 2 st
örn 1 st
kungsörn 1 st
Havsörn 1 st
 
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

12-11-18
I  dag var det roligare fast vädret var urtråkigt med delvis regn. Vid 8 tiden landade en duvhök på matbordet och var endast borta under den tid som kungsörnen var på besök och den var på åteln mellan 8.35 och 8.55 samtidigt som en annan örn satt i blixttallen och kivades med några korpar. Som mest var det  två duvhökar på åteln samtidigt och de kivades i början men när de kom underfund med att det fann två  matplatser så slutade kivas och satte sig vid varsin.
2 st Kungsörnar
2-3 st Duvhökar
6 st Korpar
4 st Skator
2 st kråkor
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

12-11-15
Dåligt med fågel endast 1 st duvhök 3 st korpar 7 st skator 
2 st kråkor
Men flygvapnet var desto mer aktivt, de flög över åteln vid 9 tillfällen och det var inte på 10000 m höjd utan på väldigt låg höjd alldeles över trätopparna. Jag har mailat till flygvapnet ( tror jag för det var svårt att hitta någon mail dit ) och berättat för dom att  om de krockar med en örn på den höjden så får de nog både ett plan och pilot mindre att sköta om. Ska jag vara ärlig så tror jag inte att de svarar på mitt mail.
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

11-12-22
På plats i kojan strax efter 7-tiden. Mulet,dimma och regn i luften. 7-8 grader varmt..
 8:05 syns en örn sitta i dimman i blixttallen. Något senaare anländer den första skatan och några kråkor ansluter.
9:27 sitter det 2 kungsörnar i Blixttallen , en flyger vidare vid 9:40.
10:55 kraftigt regn och lungt på åteln.
11:35 flyger örnen i tallen,han har suttit där sedan 8:05, Mätt och belåten?
12:45 dött till 13:30 då några blåmesar och talgoxar låter sig smaka.
13:45 till 15: 15 , helt dött.
15:35 dött ,vi packar ihop och vänder hemåt.
 
Totalt
2 Kungsörnar , ingen ner på maten
10 Skator
4 Kråkor
5 Talgoxar
4 Blåmesar
Inga korpar,hördes en gång långt bort
Vid spaningsgluggarna
Börje Olsson och Kirsti Nedergård
 
© Börje Olsson