Februari 2018

22 februari

-9 grader, halvklart och vindstilla. Redan när jag klev ur bilen vid vägen hördes en Pärluggla, det gjorde skidturen lite lättare :) En juv. duvhök satt på köttet redan 06.50, den blev skrämd vid 07.15 då en juv. KÖ satt sig i tallen framför, den flyttade sig sedan mellan blixttallen, framtallen och småtallarna hela förmiddagen, även 1 subad. KÖ och 1 ad. KÖ gjorde några besök i träden runt omkring.

Duvhöken återkom två ggr på förmiddagen men åt bara korta stunder. Från lunch en väldigt lugn dag.
Kungsörn 1st juv, 1st subad, 1st ad.
Gråspett (1 par)
St. hackspett
40-50Korp (20-30 på marken)
5-10 Kråka
13-15 Skata

/Mikael
 

18 februari

En ganska lugn dag i kojan. Temperaturen låg på -6° och det tog oss en knapp timme tills vi satt i kojan och ångade ikapp med kaffekoppen efter en svettig tur upp på berget. Redan strax före 7.00 satt en adult duvhök på plats och rekade det nyutlagda käket men det verkade inte passa henne. Det var fortfarande fotomörkt så vi torkade imma och väntade på dagen. Framåt 11.00 kom en ung omärkt kungsörn ned och åt i en knapp halvtimme. Sedan var det lugnt till 12.20 då vi samtidigt hade tre kungsörnar i branten och en äldre i bakom oss. En ung kungsörn dök vid tillfälle ned och på havsörnsvis, snodde en bit i farten för att käka lunch någon annanstans.

På eftermiddagen lyssnade vi på fågelkvitter, bla tofsmes som underhöll strax bakom oss. Vi fick också höra hur en kungsörn kan låta med ett hundliknande gnäll. Både en gråspettshona och hane besökte oss under eftermiddagen. Dagen avslutades med att en juvenil duvhök kom och åt i över en timme och fortsatte så även när vi packade ihop.

Summering:
4st kungsörn
1st havsörn
2st duvhök
2st gråspett

Spanare: Jenny och Hansa

        

10 februari

Denna dag bjöd inte på mycket, den enda fågel som var ned på åteln var en ung duvhökshona som på traditionellt hökmanér åt en lång stund. Två kungsörnar flög fram och tillbaka i branten och en adult havsörn passerade åteln på låg höjd.

Rapportör: Peter Rolén

2 februari

Det var tur att det hade åkt en snöskoter före mig när jag tog mig till åteln i dag, men på vägen upp var det spårsnö på ca 20-30 cm men jag kom upp fast det tog sin tid. Kom upp kl 07:00, riggade allt och inväntade den första örnen som var en duvhök. När det blev lite ljusare upptäckte jag att snövallen framför kojan var hög och kom med på bilderna som jag tog genom de vänstra gluggarna, så det var bara att flytta kameran. Örnarna var inte intresserade av att äta men att flyga efter berget var desto roligare. Det fanns örn runt berget och jag räknade till minst 5 k-örnar och 1 H-örn. Med ett få undantag så flög det mellan två till tre k-örnar nästan hela tiden längs berget. Några besök i B-tallen  och tallen hann de också med.

Lars L