Februari 2017

23:e Februari
Morgonen var klar och blåsig med massor av vit och ren nysnö efter gårdagens ihärdiga snöande. Jag var klar i kojan en bra bit före 6.00 och kunde redan då skönja en dos av gryningsljus.
 
Korparna var morgontidiga och kraxade redan 6.30 från blixttallen. En halvtimme senare dök dagens första matgäst upp, den unga duvhöken vi sett tidigare som satt ett tag på köttet men bara för att reka verkade det som. Strax efter flög den in mot stigens glänta utan att ha rört maten.
 
Solen steg mot sluttningen mitt emot och en mycket vacker men rejält blåsig vinterdag började ta form. Efter ett tags sökande hittade jag en ung havsörn via tuben längs trädsluttningen på andra sidan. Den försökte hålla sig kvar i en talltopp men tappade balansen i den hårda vinden och försvann ur sikte. En stund senare dök den upp igen, hårt ansatt av ett par korpar. Sedan hittade den lugn plats och satt där ett bra tag.
 
Det var mycket lugnt på förmiddagen, kanske pga de hårda vindbyarna som stundtals piskade upp till snöstorm över åteln men framåt lunch trotsade en adult duvhök vinden och åt i godan ro i nästan en timme. Märkligt, ibland är duvhökar helt orädda men oftast så vaksamma att man knappt vågar andas i kojan!
 
Strax före 12 var en kungsörn, flankerad av ett par korpar, uppe och flög. Den kom sedan ned och åt ett kort tag. Det var som sagt stundtals mycket hårda vindar och det var häftigt att se den stora fågelns flygskicklighet att både parera vinden och att undkomma korparna. Ett par gånger kröp den ihop i luften och skar genom luften som en pilgrimsfalk snett mot marken i hög hastighet. Häftig flyguppvisning som jag aldrig tidigare sett. Sedan flög den upp till blixttallen och satt där ett tag och vinglade för att så småningom ta sig över till andra sidan. En halvtimme senare såg jag på håll, två kungsörnar flyga tillsammans över bergskammen.
 
13.30 satt en kungsörn i blixttallen igen för att återigen göra en snabbvisit på maten. Vindbyarna var då så hårda att den hade svårt att landa för att äta. Lugnet la sig återigen på på åteln och även vinden lugnade ned sig något. Vackert ljus, fortfarande blåsigt och inga fåglar alls, förutom en s hackspett som åt på eftermiddagen.
 
Jag hade precis planerat att packa ihop då båda kungsörnarna plötsligt kom ned samtidigt och var sedan nere växelvis och tillsammans mellan 16.00 och 17.00. Det var roligt att se deras interna kommunikation, vem som bestämde och vem som fick flytta på sig vid maten. En av dem snodde med sig en bit späck och försökte att både sitta kvar och behålla bytet i en av de klena granarna nedanför slänten. Det gick sisådär och slutade med att den tappade bytet ner i snårskogen. Jag var oerhört trött efter att ha gått upp 3.30 och en av örnarna satt kvar i stora tallen till höger trots att mörkret började lägga sig och jag ville ju inte gå ut och skrämma iväg den. Det var som att sitta långt in på natten på en fest man själv arrangerat och så är det vissa gäster som aldrig vill gå hem, och själv är man trött men lycklig. 
 
En riktigt bra men lång dag i kojan då de korta och roliga stunderna lätt uppvägde de långa och händelselösa timmarna. 
 
/Hansa

Den är märkt hos oss den 16 juni 2014 i Solbergstrakten (Västernorrland) (enkull) och avläst på åtel Sundborn, Finngärdes fäbodar 7/2 och 8/2 2015 och åter på samma plats 14/1 och 28/1 2017. Färgmärkt 243C. Vi skall rapportera den till Ringmärkningscentralen.


16:e Februari
Direkt när jag steg ur bilen välkomnades jag av det härliga lätet från en pärluggla. Tempen låg på -10° och ljuset kom snabbare än vad jag hade beräknat tack vare både månljus och tidig gryning. På väg uppför stigen gjorde jag en praktvurpa som kunde gått riktigt illa. Utrustning och jag fick inga skavanker som tur var. Kl. 7.00 var jag klar med riggning och då var det redan fotoljus.

Några korpar satt till och från i blixttallen men ingen örn syntes till. Väldigt lugnt och tyst i skogen men vid 8.30 landade några korpar, dock utan att äta. Bra korpaktivitet i luften på förmiddagen och på backen tre s hackspett, två nötskrikor, en gråspett och diverse småfåglar. Solen trotsade väderprognosen och visade den upp sig ända till 12.30 då det drogs ett grått täcke över himlen. Jag scannade av slänten med jämna mellanrum men kunde inte lokalisera någon örn på andra sidan. Även blixttallen var tom på örnar hela dagen.

14.30 landade en adult duvhök en kort stund. Den var extremt försiktig men kom ned vid tre korta tillfällen och åt. Mellan ätandet satt den i blixttallen och skrek. Efter drygt nio timmar i kojan började jag min hemvandring på stapplande och stela ben nedför stigen, hela tiden orolig för att morgonvurpan skulle upprepas. Då hördes plötsligt, inte bara en utan två visslade sparvugglor. Jag blandade mig inte i deras konversation men den gav mig ny energi och glädje. 

En härlig dag i kojan även om örnarna uteblev helt och hållet idag.
/Hansa Andersson 
 


15:e Februari
En ny dag i kojan. 15 februari, vindstilla, minus 7 grader kallt, klar himmel. Vid 7-tiden sitter det ca; 15 korpar i blixt tallen
8:45 ung duvhök, äter ,mycket hungrig,flyger iväg vid 9-tiden
9:05 Kungsörn i blixt tallen, flyger iväg vid 10:40
Stilla hela dagen, Någon skata , hackspett och några småfåglar
15:20 Duvhök igen, samma unga hök, äter i 10 minuter, flyger iväg med en kött bit.
15:50 Gråspett. 
Från 16-16. 50 helt dött
17.00 Lämnar kojan och åker hemåt.
Vid kojan denna dag
Börje Olsson

11:e Februari
-7grader, mulet och vindstilla går jag upp till kojan till ljudet av en visslande sparvuggla klar för kaffet strax innan 07, nästan för sent...
07.30 sitter första kungsörnen i blixttallen, en örn skriker men jag tror inte det är den i tallen.
Jag har örnar i stort sett hela dagen i blixttallen, flygande och i branten, periodvis skriker en i blixttallen till en i dalen som svarar.
 09.10-09.30 sitter en märkt kungsörn och äter. (svart+alu/svart) vid 12.45 sitter en kungsörn och äter i 15min. innan en annan örn skrämmer iväg den.
 13.40 hettar det till och en örn sitter och äter men blir skrämd av en annan och sedan flyger det örnar kors och tvärs som jag uppfattar det var det tre kungsörnar (1 juv, 1 subad och 1 ad, varav den gamla fick jag ingen bild på) och en ung havsörn som bråkade rejält bakom kullen och sedan försvann dom utan att jag såg någon komma upp... Den unga havsörnen dök upp i små tallar och blixttallen flera ggr (märkt svart ring på vänster) även en av de övriga mar en märkt örn blå/röd.
1 ad havsörn flög över ett antal ggr men landade bara nere i små tallar på avstånd. Packar nöjd ihop och lämnar kojan vid 16.20 fortfarande ganska ljust men inga örnar i sikte sedan 15.45. Hans får försöka reda ordning i örnarna jag har på bild :):)
/Mikael

    

5:e Februari
Kom upp till åteln strax före kl 7:00 och lade ut en säck kött, kröp in i kojan där den första koppen kaffe och en toscabulle väntade.
Vid Ca 8:30 sätter sig en subadult kungsörn i blixttallen och sitter där i ca 3 timmar innan den flyger över till branten och sitter där ett kort tag innan den försvinner i dimman tillsammans med en annan kungsörn. Kl 11:40 landar en juvenil duvhök på köttet och äter i över en timma medan en adult duvhök sitter i blixttallen och väntar på sin tur. När den juvenila duvhöken ger sig iväg flyger duvhöken i blixttallen ner på köttet och sitter och äter tills kl 14:30. Efter ett kort tag hittar jag en Juvenil kungsörn i  branten samtidigt som de första två kungsörnarna flyger runt i dalen.
 
Lars Lagerqvist

2:a Februari
Någon enstaka minusgrad, mulet och mycket lätt snöfall. 
Strax efter sju var vi riggade och redo i kojan. Kl 7:50 satt en kungsörn en kort stund i blixttallen. Något senare såg vi också en annan kungsörn i slänten på andra sidan. Två individer visade alltså blygsamt upp sig idag fast på behörigt säkerhetsavstånd. Resten av dagen hände i princip ingenting.
Väldigt lugnt hela dagen, inte ens en korp på nära avstånd. Ett par s hackspett, en försiktig nötskrika som höll till i periferin, lite småfågel men oftast inte ett liv på åteln. Tvärtyst i skogen. 
Sådana här dagar får en först att undra varför mer eller mindre alla fågelarter, vissa dagar, väljer bort att äta på ett härligt uppdukat smörgåsbord. Idag serverades ostyckad tacka! Ganska snart kommer man också till insikt att allt bara kan bli bättre en annan gång.
/Lars och Hansa
 
"En dålig dag i kojan är också en dag i kojan"😊