Mars 2017

31:a Mars
En dag i örnkojan, 0-gradigt och lite nysnö.
Anlände till kojan vid 5:15, sommartid nu.
6:05 korpar i blixttallen, ca 15 stycken
6;30 - 6:40 örn i B-tallen
7:05- - 8:05 helt dött
8:05 Koltrast kommer på besök.en liten stund
8:20 15- 17 korpar landar och äter
9:40 en havsörn med helvit stjärt, sveper förbi och alla korparna lyfter.
10: 20 2 örnar i tallen en kort stund, Havsörnar
11:30 koltrast, hane och hona ,en liten stund
13:25 ePackar ihop och avslutar denna säsongn örn i B-tallen , havsörn. 
14:20 Landar en gammal havsörn i B-tallen, sitter bara
15:00 duvhök, kommer , flyger bara förbi
16:20 flyger båda örnarna, ingen örn nere på maten. 
Under dagen sporadiska besök av kråkor och skator
17:30 Helt dött. Packar ihop
Avslut på säsongen
/Börje Olsson

30:e Mars
Sista köttdragningen för säsongen igår. Har vi några kungsörnar kvar i området eller har alla flyttat norröver? Jag stannade efter dragningen och sov över i kojan natten till idag. Fem minus ute men med dubbla liggunderlag och lagom mängd klädlager och sovsäck i balans funkade det. Jag vaknade då och då, hörde en pärluggla vid 4.00 och 5.40 vaknade jag av att det sipprade in lite gryningsljus så det var dags att börja spana. Tidigt började en duvhök skrika från blixttallen. Senare kom ytterligare en som flög runt men landade inte för att äta.

Jag hade satt upp en fjärrstyrd vidvinkelkamera nere på åteln men den klarade inte nattens kyla och var död på morgonen. Förmiddagen var lugn förutom en enstaka koltrast och skata som traskade omkring. Framåt 11.00 landade de första korparna och kråkorna som fick härja fritt tills en ung duvhök äntrade scenen. Den åt frenetiskt under en halvtimme tills den hamnade i ”paltkoma” och bara satt och stirrade i säkert en hel timme till, helt ensam på åteln. Jag fick nästan kramp när jag väntade med fingret på avtryckaren på att duvhöken skulle ge sig någon gång och något skulle hända, så till slut!

Örnarna däremot var frånvarande hela dagen så frågan är om alla har flyttat eller dom bara var någon annanstans idag?
/Hansa

9:e Mars
En mycket tidig morgon med ett lätt avtagande snöfall och några minusgrader. Ett nytt lager nysnö hade kommit under natten. Jag korsade färska vargspår över vägen och när jag kom fram till tunnorna satt en sparvuggla och visslade alldeles nära. Jag snackade lite med honom och han kom ännu närmare men jag fick ingen visuell kontakt i det svaga gryningsljuset. Det bör vara en bra jaktplats för sparvuggla med tanke på de möss vi har som hyresgäster i tunnorna. Nu var det redan så ljust att jag släckte min pannlampa. Hög tid att krypa in i kojan så jag lämnade miniugglan och kämpade mig uppför stigen, dyngsur av svett.
 
Redan vid 6.30 satt en örn i blixttallen men den flög iväg efter 20 min då korparna förlade sitt frukostmöte i tallen. Mycket kråkfåglar nere och käkade från 7.00 och framåt.
 
Örn igen i blixttallen och en halvtimme senare var den nere och skulle äta men stördes omgående av alla mängder av kråkfåglar som var runt åteln just då. Då bytte den till höga tallen till höger och så tillbaka till blixttallen igen. Vid 10.00 valde den tallen till vänster men den kom aldrig ned och åt. Jag ville inte vrida kameran och störa den så det blev inga bilder men jag tyckte mig se en blå ring.
 
Framåt lunch lugnade sig aktiviteterna på marken så hackspettar och småfåglar fick tillfälle att äta lite. Mycket korp i luften och slänten på andra sidan var inbäddad i ett jämngrått täcke så det var ingen idé att försöka se något i tuben. Efter några timmar utan örn i sikte satt det plötsligt två stycken i blixttallen.
 
En gick ned och hämtade med sig nån godsak och utan att jag hinner se det, flyger den andra tätt över kojan mot den första och snor bytet i en dramatisk fight. Båda två försvinner nedför slänten men den första fick ge sig och flög åter upp i tallen. Den andra åt förmodligen i lugn och ro och i skydd av slänten för efter ett tag flög den plötsligt upp och in i dimman mot andra sidan. Inga bilder…
 
Jag skulle uppskatta att det var ett 20-tal kråkor och minst lika många korpar samt en handfull skator så stressfaktorn var hög på åteln. Så fort någon av örnarna rörde sig eller bytte sittplats däruppe i blixttallen så lyfte hela svartligan på åteln med ett jäkla liv. En av örnarna gjorde ett par lovar över åteln också men bara för att återvända till tallen.
 
Efter 15.00 såg jag inte till någon av örnarna men en duvhök tog över blixttallen för att se när det var läge och gå ned och käka. Jag väntade ett tag men den tog aldrig mod till sig så jag gav upp och vandrade hemåt i klibbig tösnö. Jag summerar dagen som mycket fågelrik men relativt örnfattig i fotoperspektiv.
 
/Hansa3:e Mars
5.20 är jag inne i kojan och gör mig klar.
7:30 ett antal korpar i blixt tallen.
9:20 nu landar ett 20-tal korpar på maten. En ung Duvhök dyker upp och alla korparna skingras, duvhöken flyger bara vidare
10:15 en kungsörn i Blixt tallen , till 10:35, flyger
10:50 Havsörn i Blixt tallen. Sitter i nästan 2 timmar, sen flyger den och sätter sig i den stora tallen till höger, i toppen på tallen.
13:45 en märkt kungsörn nere på maten. Havsörnen sitter i toppen på tallen och tittar på Kungsörnen sitter bara en liten stund, Flyger
14:10 en omärkt kungsörn, kikar, flyger iväg
15:10 Kungsörn nere på maten, märkt örn, Havsörnen Flyger iväg
15:40 Flyger kungsörnen iväg.
16:10 Kungsörn i blixt tallen. 
16:15 kungsörnen landar och äter till 17-tiden.
17:10 Gammal duvhök .äter , flyger inte förrän
18:05- Väldigt mörkt, Plockar ihop och dra mig hemåt.

I kojan denna dag/ Börje Olsson