November 2020

 

Örnkojan 2020-11-27

-6° och stjärnklart när jag vandrar stigen upp.
De första korparna vaknar 7.40 och ungefär samtidigt landar gråspettshanen i stora tallen.
Vid slaget 8 kommer en stor duvhök ner och tar för sig av maten en kort stund. Den verkar lite orolig och drar snart och direkt efteråt kommer vår gamla bekanta kungsörnsyngling ner och sätter sig mitt i maten.
Kungsörnen äter med mycket god aptit till omkring 9.20 Det var tur att maten frusit ihop lite under natten för den fick i alla fall kämpa lite med den. Den är tuff mot skatorna som också försöker sig på småbitar här och där, gör flera utfall och jagade springande iväg en skata flera meter innan den nöjt gick tillbaka och fortsatte kalaset. När den sen var mätt drog den ner för kullen och syntes inte till mer för dagen.
Vid 9-snåret upptäcker jag att det sitter en HÖ i BT och den får direkt sällskap och blir bortjagad av en till. Den sistnämnda är märkt svart - silver/svart. Den sitter inte kvar många minuter utan börjar istället cirkla runt kojan. Den fortsatte med det i omgångar under hela dagen men någon mer örn kom inte ner.
Lugnt fram till 12.40 då det kommer en mindre duvhök och börjar äta. Den får snabbt sällskap av den större från morgonen och det utbryter en fajt med skrikande, flaxande och dansande runt varandra till den mindre avgår med segern och får äta en halvtimme till. Vid 13.30 har den fått nog och småfåglarna tar över igen.
Vid 14- tiden ser jag snabbt en kungsörn flyga i branten men den svänger runt hörnet och försvinner fort.
//Jenny
 


Örnkojan 2020-11-26

Väderleksrapport: Runt nollan, fläckvis markfrost i skogen. Ganska tät dimma i Falun som tunnade ut ju längre upp i skogen jag kom. Vid kojan bara någon slöja nere i dalen. Morgonen grydde klar och inte ett moln skymtades sedan under dagen.

På plats och installerad i kojan prick 07:00. Lite mer mat kvar än vid föregående sittningar, ca en säck sammanlagt. Jag lade ut en till i alla fall.
07:45 hördes första korpkraxet och 08:00 kom de första nötskrikorna. Det var annars en väldigt lugn tidig morgon utan duvhökar. Som flest runt 10 korpar höll till runt åteln, men bara någon enstaka åt. Den mesta tiden ägnades åt blixttallen eller parflygning.
Dock hittade jag 1K kungsörnen nästan direkt det ljusnade där den satt i ett träd i branten. Den flög över till blixttallen 9:15 och satt sedan där prick en timme för att sedan fara tillbaka till branten igen. Dock återvände den nästan direkt till BT. Efter någon minut brakade det till när 2K kungsörnen mycket demonstrativt satte sig på samma gren som 1K örnen och puttade bort den. Den småjagade sedan 1K örnen lågintensivt runt åteln både i träden och i luften. Den fick inte vara ifred helt enkelt. Troligen tycker 2K örnen att det är dennes mat. Det kulminerade kl 11 med att båda örnarna damp ned i skogskanten bakom krönet på åteln med klagande tjut och ett brak. 2K örnen flög iväg. 1K örnen kom promenerande upp på kullen efter någon minut. Den tittade lugnt och noggrant ut en köttbit som den sedan flög iväg med.
Efter detta syntes 1K örnen sedan i olika träd i branten fram till 14 ungefär. Runt lunch och framåt var det de mindre fåglarnas arena. Nötskrikor, skator och en liten flock kråkor samsades i en salig röra på maten. Både hanne och hona gråspett gjorde varsitt besök på åteln. Mängder med småfåglar, bl a flera talgoxar, blåmesar, 3-4 svartmsar och en tofsmes! Koltrasthannen återvände också. Kl 14 svishade Hansas 2K duvhökshona (med pilspetsad stjärtbandning) in på arenan och försökte slå en ensam nötskrika. Sedan hon bommat den satte hon sig direkt i toppen på sitträdet. Där satt hon sedan i en timme och titade nervöst på en liten flock korpar i BT. Sedan de lämnat hoppade hon slutligen ned, tog en köttbit och flög iväg. Ny art för mig blev en flock på runt 5 stjärtmesar som högljutt varnandes drog genom gläntan när duvhöken satt där. Jag avslutade med att dra upp en säck till övre tunnan.
Det verkar generellt som om fåglarna är oroliga. Dock inte för kojan. 1K örnen är nervös runt 2K örnen som verkar markera födorevir. Duvhökarna är nervösa för både korpflockar och örnar. Det verkar ha lätt till den "take-away" strategi hos både 1K kungsörn och Hansas duvhökshona som vi båda observerat den här veckan. Men det är kanske så det brukar se ut.
Ingen havsörn sedd ens på håll idag, dock hörde jag locklätet en gång från branten till.

Artlista:
Kungsörn 1 1K, 1 2K
Duvhök: 1 2K hona
Korp: ca 10
Skata: 3
Kråka: 5
Nötskrika: 4
Större hackspett: 2
Gråspett: 1 hane, 1 hona
Tofsmes: 1
Svartmes: 4
Talgoxe, Blåmes: ca 5 vardera
Koltrast: 1 hane
Stjärtmes: 5
Större korsnäbb: Flera ex, hördes från dalen.

/Daniel
 
Örnkojan 2020-11-24

-2° mulet lugnt 
Inga vädervariationer alls, bara jämngrått och ganska trist tills efter lunch då dimman la sig och all sikt mot branten försvann!
Klockan snart sju och det är becksvart än.
Tjugo i åtta hörs två duvhökar ropa bakom kojan. De fortsätter ett tag tills det lät som de jagade iväg, bort. 
Större hackspett, nötskrikor, skator och en koltrasthane skuttar omkring på kullen.
Ett gäng korpar bevakar den nyutlagda maten men avvaktar än
En gråspett hane slöt upp.
8.50 kommer en 1K kö ner, sitter kort stund, snor ett stycke och drar bakom kullen. Jag trodde den snart skulle komma tillbaka och hämta mer men tji på den!
Väldigt lugnt fram till 12.30 då en adult duvhök hona kom ned, samma som vi sett de senaste sittningarna. Duvhöken knep också en bit och försvann för resten av dagen.
Sedan dog alla aktiviteter och jag packade ihop.
/Hansa
 

Örnkojan 2020-11-21

Dagen startade med ett rejält snöoväder och stigen knorrade fint under sulorna på vägen upp till gömslet. Tyvärr följde även en hård vind med snöfallet/regnet som höll i sig hela dagen. Kanske därför som ingen örn visade upp sig, jag hittade ingen örn i branten heller. Dvs det lilla jag såg av branten.
Två duvhökar bråkade lite på åteln där den äldre enkelt vann. De åt sedan ca 1 tim/var. En gråspett visade upp sig en stund. Annars inget på åteln förutom småfågel. I blixttallen skymtade jag en brun Sparvhök, hona eller ungfågel?
Trotts regn höll sig kullen vit under dagen vilket ändå var trevligt. Annars en lugn dag.
/Stefan
 

Örnkojan 2020-11-20

Väderrapport: ca 0 grader, klart och hög luft. Vind från vänster i kojan, fortfarande gott och väl uppåt 10-15 m/s i byarna efter en mycket blåsig natt. Sakta avtagande allteftersom. Man brukar väl som fågelskådare säga örnväder om blåsväder, och det stämde bra idag!

Morgonen började med att råka få tag på en säck med stora hål i i övre tunnan vilket blev en smetig historia innan maten låg på åteln, men det är det gummihandskar är till för. Väl på plats i kojan och klar ca 6:45 (vilket var ganska lagom då konturerna av branten redan kunde skönjas) hördes den första korpen så sent som 07:30 då det redan ljusnat markant. Några korpar och nötskrikor uppehöll sig kring åteln men det förblev lugnt till 9-tiden sånär som på att en pilsnabb duvhökshona jagade en korp, oklart om det var en markering eller ett allvarligt menat jaktförsök. Hursomhelst löpte korpen knappast någon risk att bli hökmat.
Korparna körde även iväg en 2K+ duvhökshanne från BT. Nya arter för mig på åteln blev svartmes och en hane koltrast (!) som såg ut att gå och plocka späcksmulor på åteln.
Runt 9 satte sig en 2K duvhökshona gott och väl en halvtimme högst upp i nya sitträdet, kanske samma fågel? Hon gick dock aldrig ned på maten då örnarna började göra sig påminda.

Ganska snart började både en 1K kungsörn och en 1K havsörn visa sig när de flög fram och tillbaka borta mot branten och i dalen och satt även bara ett par träd från varandra i branten. 1K havsörnen var först bort mot åteln och cirklade. Den första örnen ner var dock kungsörnen! Tyvärr gick den snabbt ned bakom kullen. Trots att jag gjorde mitt bästa på morgonen för att hitta de rester räven släpar bakom kullen på nätterna så måste något legat kvar där. När den gått ned kom snart 1K havsörnen och gjorde den sällskap, till en början i HT och nya sitträdet medan KÖ åt. Det är väl sannolikt samma omaka par som hållit ihop på åteln ett par veckor nu. De var sedan huvudpersonerna från strax före lunch till skymningen. KÖ kom upp och gick lite på krönet men var inte särskilt länge på åteln någon av de två gånger den kom dit. HÖ var nere och åt ett par gånger men var framförallt extremt samarbetsvillig genom att bl a spendera minst en och en halv timme på olika grenar i sitträdet! Under denna tid parkerade både en 1K hane duvhök och en adult hane duvhök i HT med någon timmes mellanrum, men när de fick se havsörnen på åteln drog de iväg omgående.
Det kändes som om det inte gick speciellt många minuter utan att örn var i luften mot branten. Samtidigt som 1K HÖ åt var en annan 1K HÖ ute och flög flera gånger, ända fram och cirklade över åteln men utan att gå ned. En adult HÖ som setts vid branten tidigare parkerade kort i en gran framför åteln. Av näbb och huvud att döma en hona. Vilket senare skulle bekräftas när hon satt bredvid sin make i samma träd i branten lite senare! När man ser dom ihop ser man tydligt vilken av dom som är den större honan. Havsörnsparets närvaro tyder på att misstankarna om ett häckande havsörnspar i området stämmer, och de två ungfåglarna är helt klart intressanta i sammanhanget. Härstammar de från en häckning i området i år? Samtliga tre HÖ som inte satt på åteln var aktiva runt branten.
När inte kungsörnen var på åteln eller i branten var den ute och flög fram och åter. Det går väl i och för sig inte att säga att det inte var flera KÖ, men det var i så fall bara 1K-fåglar då ingen i annan dräkt observerades.
1K havsörnen hoppade ned från sitträdet och åt en gång till innan det började mörkna. Sedan den lämnat vid ca 15:15 var det stiltje på åteln och det kändes lagom att packa ihop och fara hemåt efter en mycket händelserik dag. Efter en tur med mat till övre tunnan förstås!
Artlista
Havsörn: 2 1K, 2 adult
Kungsörn: Minst 1 1K
Duvhök: 1 2K hona, 1 1K hane, 1 adult hane
Korp: ca 20 ex
Skata: 2 ex
Nötskrika: 6 ex
Svartmes: 1 ex
Koltrast(!): 1 hane
Större hackspett 1 ex
Talgoxe, blåmes

/Daniel
 Örnkojan 2020-11-17

+7° lätt vind
Korpligan verkar hungriga idag, full rulle på maten redan vid 7.40. 10 min senare landade en 1K-havsörn och börjar äta. Samtidigt ser jag tre andra örnar i luften samtidigt, en adult havsörn, en 2K kungsörn och en 1K dito. 

Den yngre kungsörnen kommer ned. Den adulta havsörnen kretsar allt närmare runt åteln, runt, runt. 
Korparna snor ju en del med sig och flyger iväg. Den adulta havsörnen jagade dem i en vansinnig jakt för att få dem att släppa bytet och ta det i luften. Otroligt häftigt att beskåda! Efter 12.30 lugnar allt ner sig, nötskrikor äter utan att störas av större fåglar 
Korparna är nere då och då men hänger mest runtomkring.

Arter denna dag:
Juv hö 1K
Juv kö 1K
Ad hö
Subad kö 2K
1st duvhök hona 2K
Som mest 16 korp
1st gråspett hane
nötskrikor och skator…
/Hansa

Örnkojan 20-11-15

På plats och klar i kojan 06:20. Jag fick börja med att släppa ut vår hyresgäst, en skogsmus som flyttat in. När dörren är reglad försvinner springan och då kan han inte springa ut och in som han vill! Ganska precis kl 7 började de första korparna höras samtidigt som en kungsörn ropade nedifrån dalen. När det började ljusna strax före 8 var nötskrikorna de första besökarna på åteln. Åtta nötskrikor var och plockade större delen av dagen. Säkerligen hämtar och gömmer de en hel del späck också. Branten  var helt höljd i dimma under dagens första "ljusa" timmar. Den första rovfågeln som visade sig var den subadulta kungsörnen som kom från branten, flög över kojan och girade vänster. Jag bedömde den till 2K (jag skrev 3K i loggboken, men jag glömmer bort att vi ligger före nyåret, så 3K blir den efter nyår!) Fåglar i andra dräkt och fjärde dräkt är betydligt ljusare ovan än fåglar i första och tredje dräkt. Den satte sig dock aldrig i blixttallen men det var troligen den som sedan ropade från dalen då och då under den första halvan av dagen. Plötsligt svishade det till och åteln tömdes på kråkfågel när en enorm duvhökshona plötsligt satt i toppen av nya sitträdet! Hon gjorde fyra försök att slå nötskrikor på åteln under en timmes tid och fick varje gång eskort bort av ett tiotal arga korpar! Man kan undra varför hon inte bara satte sig och åt kött på åteln istället? Kanske tyckte hon inte om att det var så mycket korpar på plats?
Förmiddagen blev i övrigt en ganska seg och sömnig historia. Framåt 11 landade sedan den juvenila havsörnen, som fastnat på åtelkamera eller (Hansas kamera) varje dag denna vecka, i blixttallen. Där samsades den bra med ett tiotal korpar bortåt en timme innan den plötsligt hoppade ned till "Mickes tall". Efter någon kvart där bytte den plats till den nya duvhökspinnen till höger, pinnen allra närmast gömslet! Det var helt fantastiskt att sitta och titta rakt in i ögonen på den stora havsörnen på strax under 15 meters håll! Från det läget kommer också porträttbilden. Den alternerade sedan nästan en timme mellan att äta på åteln och använda det nya sitträdet. Under hela dagen var det ganska tätt med korpar. Det brukar ju kunna vara tomt stora delar av dagen, men nu satt det hela tiden 5-20 korpar i träden, på sittpinnarna och på marken, mycket korp i luften. Ingen "feeding frenzy" där man bara ser en svart massa röra sig över maten, men ett stabilt ätande från ett par fåglar i taget nästan hela tiden. En grann gråspetthanne var också framme och åt.
Vädret var ganska dåligt och det var så mörkt att jag fick sitta och skriva i loggboken med pannlampan liggandes på hyllan. Jag har inte varit med om förut att det varit så mörkt att man inte ser att läsa och skriva i kojan mitt på dagen! Efter 14 dog aktiviteten alldeles helt plötsligt samtidigt som dimman återvände med full styrka och det blev märkbart mörkare direkt (2 bländarsteg!). Jag gav därför upp runt 14:30 och svslutade dagen med att dra upp en säck till övre tunnan. 
Den nya fotohyllan är suverän, den övre hyllan likaså! Nya strutarna funkade klockrent!

Havsörn 1 1K
Kungsörn 1 2K
Duvhök 1 2K+ hona
Gråspett 1 hane
Större hackspett 1
Korp 20
Skata 3
Nötskrika 8
Tofsmes 1 hörd
Spillkråka 1 hörd
Talltita 1 hörd
Talgoxe, Blåmes, Grönsiska

/Daniel Andersson
 

Örnkojan 20-11-13

+4° lätt duggregn, senare även korta skurar
På plats och riggad 6.00 helt onödigt tidigt men att sitta och vänta på dagen i mörkret med en kopp kaffe är ju som alla vet inte så dumt.
Kvart i sju börjar man skönja trädens konturer och se att dimman ligger tjock över branten 
Vid 8-tiden kommer det först en sedan två havsörnar och sätter sig nära åteln.
Det var en adult och en juvenil och den senare flög snart ned och åt.
Ett tiotal korp håller till runt åteln hela dagen 
Efter en lång sittning i en tall försvann den unga havsörnen söderut 
Strax före 13.00 dyker det upp en juvenil kungsörn som strax flyger ned på maten och får strax sällskap av den unga havsörnen som tidigare varit där.
De samsades fint. Så kommer plötsligt en fjärde örn ur dimman, jag trodde det var den adulta havsörnen men det visade sig vara kungsörn två för dagen, en subadult.
När jag packade ihop kom en duvhök och hetsåt snabbt och lyfte sedan.
En bra dag i kojan och den första för säsongen med örnar på plats.
/Hansa
 Örnkojan 2020-11- 07

Det var ändå liiite kyligt när jag gick stigen upp. Skönt. Åteln var helt tom så jag la ut sista säcken och inväntade gryningen.
Ett duvhökspar(?) skrek ödemsmättat i mörkret och en Spillkråka föll in från blixttallen. Så jag tyckte det hela började bra! Men ju mer tiden gick så var det endast Nötskrikor som intog scenen under hela dagen. Jag fick tillfälle att försöka lära mig använda kameran iaf. Duvhöken kom igen på en snabbvisit men annars, som sagt, Nötskrikor. Ingen örn.
Jag hade ett rådjur med mig idag som jag drog upp när dagen var över. Eftersom tunnan vid åteln var tom tog jag även med en köttsäck och la ut. Hugaligen vilken dålig ork jag har! Blev ett 10-tal stopp på vägen upp :)
/Stefan
 

Örnkojan 20-11-03

Småblåsigt och fuktigt +6°, så småningom sol.
Tyvärr inga örnar alls att rapportera denna dag. För övrigt ändå en ganska händelserik dag. 
Förra veckan hade jag en sparvhökshona under en längre tid, idag kom en hane. 
Dessutom kom en äldre duvhökshona som käkade ett bra tag, en gråspett (hane) och en hungrig korp. 
Det hände saker hela tiden men som sagt inga örnobservationer denna dag.
/Hansa