Mars 2018

25 mars

När jag kom upp till kojan välkomnades jag av en visslande sparvuggla som satt i närheten. Färdigriggad strax före 6.00, sommartidens första dag som blev en vacker och solig vårdag i skogen men… 
All mat slut på åteln så när på ett halvt rådjur. Det bådar gott tänkte jag men jag fick vänta till 11.30 innan det kom matgäster. Samtidigt upptäckte jag att jag glömt min egen matsäck! Det blev en lång och hungrig förmiddag med en del korp som hade flyguppvisning i "pardans" men inte ens en blåmes nere på maten. En duvhök såg jag i luften men det var bara en glimt. Den satt en kort stund, tillsammans med några korpar i blixttallen men flög sedan åt fel håll.
Vid lunchtid, tyvärr inte för mig då, damp till slut gråspett, skata, kråka, korp och s. hackspett ned och käkade men jag såg inte till någon örn på hela dagen, inte ens i branten. 
Dagen i kojan blev något kortare än vad som ursprungligen var tänkt pga nämnda orsaker men det det blev ändå en, förvisso sen lunchmacka och en pilsner i solen när jag kom hem istället.

//Hansa Andersson


 

15 mars

-18grader, klart och vindstilla
En ganska lugn dag i kojan. Skator på åteln vid 06.50
08.05 kommer en subad. Havsörn från söder och sätter sig i branten 15min innan den drar vidare norrut
En adult Duvhök äter 10.30-12.05
Skator och en st. Hacke var de enda som åt förutom duvhöken.
15-25 Korp i luften och träden runt kojan, någon gång ner på marken men inte fram på köttet.
1 Havsörn (sub)
1 Duvhök (ad)
12-15 skator
15-25 korp
1 St. Hackspett

/Mickael


14 mars

Fin morgon med 9 grader minus. Helt tomt på mat, fyller på.  En stilla förmiddag. Några skator ochn korpar är nere en liten stund,  Störere hackspett
9 – 9,30 Duvhök
Sedan, helt dött Hela eftermiddagen. Korpar kretsar i branten , från och till under hela dagen. Inga örnar. Rundar av på eftermiddagen.
Från kojan denna dag
Börje Olsson
 

9 mars

8,05 duvhök till 8,40
En stor mängd skator och korpar flyger runt, några landar och äter. Sedan lungt.
10,40 Duvhök. 11,05.hungrig.
11,15 Kungsörn i Blixt tallen,me bara 2 minuter.
12,30 13,35 duvhök,
Sedan väldigt lungt, I branten flyger det korpar
Lugn eftermiddag. Inga mer fåglar, resten av dagen. På plats finns det kvar mycket kött.

I kojan Börje Olsson o Ylle

6 mars

Vi kom upp till åteln 5:45 vilket var något försent, ca -6 C. Redan kl 6.30 satt en ung duvhök på den höga sittpinnen och där satt den i ca 1 tim. och blev då avlöst av en adult duvhök. Vi hittade ganska snart en kungsörn i branten och det växte snart till fyra kungsörnar. Tre av kungsörnarna var mycket aktiva och flög fram och tillbaka i branten nästan hela dagen, den fjärde satt i b-tallen fram till ca kl. 12:00. Under dagen flög en adult H-örn från kojan till branten och försvann . Vid två tillfällen var några av örnarna framme vid åteln. Det var 3 subadulta kungsörnar och 1juv samt en adult H-örn.
Lars o Kjell
  

2 mars

-22° är lika med 3 lager ull under täckkläderna och det biter lite i kinderna. Promenaden genom skogen är otroligt vacker,  fullmånen lyser upp och det är knäpptyst. Lägger ut en säck kött och kryper in i kojan. Riggar kameror och kikare och när jag torkar av rutorna första gången vid 6.15 sitter den unga duvhöken redan på plats mitt uppe på köttet.

Den får äta ostört i tre kvart men blir sedan bryskt ivägjagad av den äldre duvhöken. Den tar sin tillflykt upp i en tall där den sitter och skriker ut sin orättvisa på ungdomligt manér. Flera gånger gör den flyganfall för att återta väldet över köttet men blir hela tiden ivägjagad. Efter en timme är den äldre duvhöken mätt och den yngre kan kalasa ytterligare en timme innan två kungsörnar kommer lågt överflygande. Örnarna sätter sig bakom kojan och småpratar en stund men flyger sen ur sikte.

Under tiden hittar jag en äldre havsörn sittande i en tall långt borta på bergskammen. Den sitter där hela förmiddagen innan den försvinner. 

På åteln är det nu lugnt. Skatorna ett tiotal härjar lite, några korpar kommer ner och tar för sig av köttbitarna som skatorna hackar loss och någon enstaka småfågel vågar sig fram. Men annars händer inget mer där på resten av dagen. Tidig eftermiddag ser jag två kungsörnar parflyga efter bergskammen, de ser ut som att de leker och en bildserie på långt avstånd visar luftakrobatik av den högre skolan. 

Trots att den var ganska händelsefattig var det en fin dag i kojan.

Dagens spanare Jenny