December 2018

2018-12-31

12,40 en Kungsörn sätter sig i Mickes tall-
Den flyger upp i den högra tallen , Ringmärkt
12,45 Båda örnarna flyger emot branten, 
Eftermiddagen ganska lugnt
Mest kråkor och skator
Jag lämnar kojan 15,30 helt dött har det varit i 2 timmar
Börje Olsson, En örnrapport ifrån nyårsafton

2018-12-30

Ännu en dag med gott om kungsörn men de verkade mätta och belåtna. Några duvhökar och en av dessa verkade vara lite mindre. En kungsörn satt ofta i blixttallen och ibland var de två st där. De tajta kungsörnarna flög över berget ihop medan vi såg tre i branten. Mot kvällningen upptäcktes en hö i branten samt en ad kungsörn som efter ett tag kom fram till åteln. En av blixttallens örnarna var märkt höger silver, vänstersilver/svart.
5-6 Kungsörnar
2 Duvhökar
1 Havsörn
 
Lars/Kjell
 


2018-12-28

En kort summering är att dagen började oerhört försiktigt men slutade med lite action!
Fram till kl 10:00 var det bara Nötskrikor på åteln. Jag hittade visserligen en HÖ och KÖ i samma gran(!) i branten men lite närmare vill man se dom.
En till KÖ dök upp i branten som senare gled den över till BT och fick med sig den andra också. 
Så kl 10:30 var dags för första KÖ på åtel, det var den ringmärkta som jag tolkar har N5125(svart) på höger ben och D240(silver/svart) på vänster ben. Den kom och gick under resten av dagen (bild 1).
Två gånger dyker en omärkt KÖ ner över åteln från BT och tar med sig en bit kött och försvinner ner i skogen. Jag hinner inte med någon av gångerna...På beteendet tolkar jag den som en egen individ?
I 14-tiden är det ändå en omärkt som landar på åteln och äter.
Sen blev det lite rörigt. 
Under en längre stund, typ 1 tim, verkar en KÖ suttit osynlig bakom åteln i sluttningen. Andra KÖ:s attacker avslöjade att den satt där (samma som bara dök ner?)
En märkt "Finne" landar på T-trädet med xx84C(Blå/röd) på vänster ben och silver på höger ben (bild 2). Den landar även i tallen till höger.
KÖrnen bakom sluttningen rusar fram mot KÖ på åteln. Den rusande ser ut att vara en gammal KÖ? Mycket av stjärten är brun!
Ja lite så där var det i 13-tiden till 14:30.
I övrigt visade sig Duvhöken bara tillfälligt.
Så min tolkning är att jag såg säkert 4 KÖ, möjligt 5 st, och två HÖ (en i branten och en som gled över åteln).
Så tillslut blev jag nöjd med dagen!
/Stefan Wiborgh


2018-12-27

-2grader, halvklart och vindstilla.Helt tyst till 08.10 då en duvhök börjar skrika, strax efter börjar korparnas kör men dom tystnar och drar när en Kungsörn landar i blixt tallen. Den sitter där i ett par timmar och får en kort stund sällskap av en ad. Havsörn.

Under hela dagen ser jag örnar i branten som byter plats med varandra och dyker upp på nya ställen. Även blixt tallen är välbesökt, men oftast av en ad. Kungsörn.

Totalt blir det minst 6 Havsörnar (4 ad. + 2 juv. de fyra ad fick jag på samma bild och dom två juv. sågs jaga varandra efter branten) dessutom 3 Kungsörnar (bedömda 1Ad.+ 1 Sub. +1 Juv.)

Det blev få besök ner på maten men en ad. Duvhök (liten) var ner två gånger och en juv. Havsörn "studsade" vid köttet en gång på fm. Vid 14.45 landar så en ad. Kungsörn, försöker lyfta med en stor bit kött men ger upp och flyger till branten. Några minuter senare landar en märkt Kungsörn och äter en minut innan den flyger iväg i det svaga ljuset (antagligen samma som varit där tidigare)

Jag packar ihop efter en dag med mycket örn även om de flesta höll sig på avstånd...

/Micke
p.s. bilden på branten innehåller 4st ad. Havsörn + 1st Kungsörn:)
 

2018-12-26

För andra året i rad tillbringar jag annandagen i örnkojan, en trevlig tradition om man nu kan kalla det så.
+2° och blåsigt men en 2/3 dels måne hängde över berget så helt mulet var det inte, även om det började regna småspik framåt tidig eftermiddag.
Duvhöken först på plats vid 8-snåret. Den fick äta ostört en timme innan en kungsörn flög över och skrämde bort den. Sen var det igång. 2 kungsörnar tillbringade hela förmiddagen på lite olika utsiktsposter runt åteln. Två havsörnar satt i varsin torrfura i branten. Korparna lekte i blåsten och ett par skator kalasade. En spillkråka kom förbi en snabbis vid lunch. När ljuset började mattas av kom första örnen ner på köttet, den gick med bestämda steg till rådjuret och började dra i det utan resultat. Den fick sällskap av den märkta örnen jag såg förra gången och visst gruff utbröt, men köttberget var så pass stort att de kunde samsas en kort stund.
När örnarna tackat för sig, ljuset nästan försvunnit och jag börjat packa ihop avslutades dagen med två duvhökar.
En riktigt fin dag!
I kojan Jenny
 


2018-12-23

Halvklart -9° ett tunt lager nysnö som späddes på försiktigt under dagen.
Det blev en kul dag i kojan idag med fyra riktigt aktiva kungsörnar som underhöll mig hela förmiddagen men efter 12.00 satt dom alla på varsin gren långt bort och gjorde ingenting.
Redan 7.50 satt två st i blixttallen och jag kunde endast se dem som siluetter i det första blå dagsljuset.
Sedan var det överflygningar från alla håll och framåt 8.30 landade en av dem för att äta. Den försökte ta med sig rådjuret som förvisso var halvt uppätet men för tungt. Många försök gjordes men förgäves.
Resten av förmiddagen bjöd på kungsörnar i både blixttall och tall till höger men dom kom aldrig ner igen utan flög och jagade varandra och det var mycket svårt att hålla isär individerna.
Först senare upptäckte jag att jag hade två havsörnar inblandade i flygbilderna på långt håll så summeringen av dagen blir fyra kungsörnar och två havsörnar.
//Hansa


2018-12-18

Några cm nysnö  ca -3o.
På åteln var det rätt mycket kråkfågel och örnarna var nere vid några tillfällen men vi hade örn runt åteln hela dagen. Det var minst två kungsörnar, skator 10 st, korp 25-30 st och kråkor 25-30 st. Örnarna satt ofta i blixttallen  men var också på besök i tallen och på den stora sittpinnen.
Lars L/Kjell
 

2018-12-16

Mulet, disigt och -5 grader när jag steg ur bilen. Är riggad och klar med kaffekoppen upphälld kl 7.45, då är det fortfarande mörkt. Vid 8.15 hörs de första korparna och samtidigt sätter sig duvhöken på T-pinnen och jag upptäcker en örn i blixttallen. Duvhöken drar snabbt men örnen sitter kvar en timme innan korpligan får den att flytta sig för en stund. Vid 10 tiden är den tillbaka igen och strax därefter kommer ytterligare en flygande över dalen. Den tar sikte på blixttallen där det redan är upptaget och jag får bevittna en kort men högljudd luftstrid innan bägge försvinner. 
Mellan 10.50 och 11.50 sitter en ad duvhök nere och äter med god aptit ihop med en 10-tal skator. En ad havsörn gör ett antal, minst 6-7 st låga överflygningar över åteln under tiden, det är livat i luften för korparna hänger med fram och tillbaka. Havsörnen parkerar sen i en tall i branten där den ses till och från under hela eftermiddagen.
12.20 kommer en kungsörn och drar ett par varv runt åteln på låg höjd, den stannar i blixttallen en sväng och försvinner sen. En kvart senare kommer en örn  uppkallande för backen mot köttet. Samtidigt som den sätter sig mitt i maten landar ytterligare en i småtallarna mitt emot gömslet. Bägge drar när havsörnen återigen drar ett varv sträv över trädtopparna. Nu blir det lugnt en stund, jag scannar av branten men ser bara havsörnen och på köttet sitter endast en ensam blåmes. Skogen är tyst och jag kan äntligen äta lunch. 
Vid 14 kommer två kungsörnar flygande rakt emot åteln, en sätter sig i blixttallen, den andra ser jag inte var den tar vägen men efter en stund kommer kommer den gående upp mot maten.
Vid det här laget är det ganska mörkt och naturligtvis är det nu det händer.Ytterligare en örn kommer ner, gör även den anspråk på maten och kiv utbryter i omgångar. En hel del flygande mellan maten och småtallarna och helt plötsligt kommer en tredje och lägger sig i. En av örnarna avgår med segern och sitter och äter med god aptit i säkert 20 min.  När den sticker och jag börjar packa ihop mig kommer duvhöken och skall så att säga - ha sista ordet för dagen. 
I kojan denna dag Jenny 
 


2018-12-09 (Örnräkning)

Snö, regn och dimma på morgonen ca +1o. Det tog lång tid innan man kunde se konturerna på berget, ibland låg dimman alldeles bakom de första granarna. Vid ett tillfälle klarnade det upp så mycket så att ja kunde se en subadult kungsörn flyga i branten men lika fort som det klarnade upp så var det dimmigt igen. På eftermiddagen klarnade det upp så jag hittade en subadult kungsörn till i branten om det var samma som jag såg på förmiddagen det vet jag inte.
1 st Kungsörn subadult
1 st Duvhök hona adult
20-25 Korpar
10 Skator
3 nötskrikor
Lars L
 


2018-12-08 (Örnräkning)

+1°, blöt nysnö som under dagen gick över i regn.
Uppe vid kojan strax efter 7.00. Tung utrustning idag. Tre kameror, tub-, och handkikaren samt extern mikrofon. Allt riggat 7.40, fortfarande mörkt men ljuset kommer sakta framåt 8.00 och dom första korparna kraxar på avstånd strax därefter.
Det var full fart på åteln under förmiddagen och korparna var både många och hungriga. Men sikten var dålig så det blev inga möjlighet att spana efter eventuella örnar på långt håll.
På eftermiddagen kom en hungrig adult duvhökshona ned och käkade i en knapp timme men sedan var det dött.
Att räkna örnar var enkelt denna dag då summan blev noll. Det blev desto fler korpar då och dom är ju verkligen kul att granska med sina många olika udda beteenden. Vi tre tillfällen såg jag hur dom gör när dom badar i nysnön. Först gör dom "sälen", dvs kastar sig fram på mage och skär ner näbben i snön. Sedan rullar dom runt på rygg och så upp igen. Jag missade tyvärr att dokumentera detta men det var roligt att iaktta.
/Hansa