December 2016

29:e december
-3 grader, halvklart och blåsigt
 
Redo i kojan vid 07.15 och den första korpen i blixttallen vid 08.20
08.35 sätter sig en juv. duvhök (liten) på köttet och äter några minuter innan den blir skrämd av en kungsörn som landar i främre tallen, Örnen sitter i 15 minuter innan den flyger iväg. Duvhöken kommer tillbaka ett par ggr under dagen och äter, sista gången försvinner den med ett stort stycke kött. Mycket korp, skator, kråka, nötskrika, st. hackspett och mesar på köttet under hela dagen. Sedan rör sig 1 ad Kungsörn, 1(?) juv (subad?) kungsörn och en ad. havsörn mellan branten och olika träd. Havsörnen ringmärkt på bägge benen (ser ut som silver/blå på bägge ringarna)
11.45 kommer en kungsörn direkt från branten rakt ner på köttet, äter 5 min innan den flyger.
12.30 juv (subad?)Kungsörn på sittpinnen i en kort stund innan den drar igen.
sedan en ganska lugn em men när jag sedan packar ihop strax efter 15 kommer plötsligt en ad Kungsörn ner på köttet äter en minut innan den flyger iväg med en bit kött. försökte få fram grejorna för att dokumentera örnen men hann inte, när så grejorna är nedpackade igen vid 15.20 så sitter plötsligt två örnar på köttet, jag packar åter igen upp grejorna och hinner få några dokumentationsbilder på fri hand med högt iso...
dom äter ca 15-20min innan dom flyger (ev. störda av mig...)
Den ena av de två sista örnarna var ringmärkt.
 
/Mikael

  

27:e December
På plats i kojan vid 7:15. Minus 2 grader, blåsigt, nästan full storm, lite ny snö.
7:30 en kungsörn i blixt tallen.
8:20 en kungsörn landar. Strax efter kommer en örn till. De flyger, äter inget.
8:35 Ung duvhök som landar och äter. Efter en stund breder den ut vingarna , skyddar maten och tittar uppåt 
Efter en stund kommer en till ung duvhök, flyger. Lämnar kojan när det börjar skymma, helt dött på fågel och blåsigt.

Från kojan
Börje Olsson och Ylle

23:e December 
Spännande att vara först ut på plan för att se om örnarna hellre går ned på marken istället för på bordet som vi rev i onsdags. Själv testade jag också för första gången mitt nyinköpta och kompakta AF-S NIKKOR 300mm F/4E PF ED VR då jag upplevt problem att få plats med örnarna i mitt 500mm. Mycket nöjd med resultatet förresten.
Dagen före dopparedagen var klar och något minusgradig morgon med isiga vägar men med barmark på stigen.

- 7:36 var allt riggat och första kaffet upphällt. 
- 8:00 kom den första korpen till blixttallen, fortfarande mörkt.
- 9:15 kom en kungsörn och satte sig i blixttallen. Den satt liksom bakom stammen så den var svår att urskilja.
- 9:40 såg jag en annan kungsörn på andra sidan med handkikaren, efter koll i tuben såg jag att det också var en kungsörn. Strax efter kom en tredje flygande över bergskammen på andra sidan men den hittade jag aldrig med tuben. En av dessa tre, förmodligen den som satt i blixttallen kom ned och käkade på vår, numera markåtel utan bord. Samtidigt var det massor av korp nere och plötsligt flög alla, inklusive örnen iväg, som dom brukar när någon blir stressad och drar med sig dom övriga.
- 10:10 flyger en kungsörn över åteln men utan att landa. 
20 min senare kom den ner och stannade en bra stund för att frossa i de ekologiska delikatesserna från Visthusboden i Skedvi. Som avslutning tar den ett rejält stycke i klona och flyger iväg.
Den örn som var nere och käkade var den berömde ”Finnen” som tidigare visat sig många gånger. Jag kunde utläsa ”FINLAND” på ringen.
Redan vid 12.00 var jag dock tvingad, efter SMS från frun, att packa ihop då vi måste in akut med vår gamla Leonberger som vi senare under eftermiddagen tog bort pga sjukdom.

/Hansa

 

21:a December
Anländer till kojan , strax efter 7 -tiden. 8:40 sitter en örn i blixt tallen. Några nötskrikor är på maten tillsammans med skator och någon kråka. 15 korpar, men mest i luften. 8:40 - 9:40 en duvhök som stoppar i sig väldigt mycket mat, syns på halsen. 11:50 flyger en havsörn nere i dalen, den flyger mot andra sidan branten, där flyger en Havsörn tills de möts, och flyger vidare. Från och till under hela dagen finns stundtals örn i blixttallen. Så sent som 15:40 flyger den örn som har suttit i tallen, Den flyger mot branten. Ingen örn nere på maten denna dag, Nötskrikornas dag.
Vid kojan
Ylle och Börje Olsson

19:e December
I dag var inte maten intressant för örnarna . Åteln besöktes av skator, kråkor, korpar, nötskrikor och den juvenila duvhöken men kungsörnarna var lugna. Den första kungsörnen satt i blixttallen kl 8:30 och där satt den i tre kvart innan den flög till branten och satte sig i toppen av ett träd. Precis när jag hittade den i kikaren så kom en till kungsörn och båda flög, en Kungsörn hittade jag sedan i havsörnsträdet. Jag tror att havsörnsträdet uppskattades mycket för där satt den fram till Kl 14:30, sedan blev det en kortare visit i blixttallen ett par gånger.

/Lars L  
 


18:e December
En lugn och förhållandevis händelsefattig dag i kojan. Första örnen i blixttallen kl 8,50 satt i ca 20 min. Korp kalasar på köttet under förmiddagen och en adult kungsörn sveper snabbt ner, tar en bit och försvinner direkt. En ny örn (omärkt 4V) seglar in från branten och sätter sig i blixttallen. Denna går ner först kl 14,40 och då bakom kullen efter ett snabbt besök på pinnen. Jag uppfattar aldrig när den sticker. Kryper ut kl 16,00...
De små bitarna av kött gör att det blir stor spridning på maten från korp och örnarna kan då landa var som helst...

/Hans Ersson

16:e December
Anländer i mörkret , strax efter 7-tiden. Vid 8-tiden sitter en ensam örn i blixt tallen. Vid 9-tiden kommer en havsörn flygande. Den sätter sig en bit bort i en liten trädtopp. Efter en minut flyger den iväg.
Under förmiddagen var det aktivitet av 4 nötskrikor, några skator, 5-6 korpar, men ingen av korparna var ner på maten.
Mellan klockan 10 till 14.15 var det av och till kungsörn i blixttallen. 3 örnar samtidigt en del stunder, Ingen av örnarna var ner på maten. 14:50 när det börjar skymma kommer en duvhök. Han satt några sekunder, sedan flög han bort.
Lämnar kojan vid 15:35, Helt lugnt , tomt, tyst.

/Börje Olsson

15:e December
-11 grader, klart och byig vind. Installerad i kojan strax efter 07 i stämningsfullt månsken
08.00 anländer de första korparna till blixttallen. 10 minuter senare sitter en juv. Duvhök på ”matbordet” äter en halvtimme innan den försvinner och ersätts med en mängd skator, ett antal nötskrikor och småfågel.
09.15 är höken tillbaka en kort stund innan den skräms av en juv. Kö i den främre tallen, kö flyttar sedan till blixttallen en stund innan den försvinner.
Vid 10 sveper en ad. kö (min bedömning) över köttet och sätter sig i småtallarna framför en kort stund innan den flyger mot slänten, får känslan av att den skrämts av de två ad Hö som flyger omkring samtidigt också en juv. Kö i luften.

Resten av dagen är det mycket korp, kråka, skata och nötskrikor på köttet medan h-örnarna är i luften eller sitter i småtallarna. Ett flertal ggr (5-6ggr) jagar Havsörnarna korpar som har mat i näbben, örnarna sitter i träden runt om och när korparna drar med mat så jagar Havsörnarna och försöker sno maten….. 1 ad Hö sitter i en mindre tall topp från 13.30 till 15.15 (några korta avbrott för att jaga Korpar med mat) innan den drar.

När jag börjar packa ihop sitter en ad kö i blixttallen en stund, sveper över köttet men drar mot slänten. (det agerandet i nästan obefintligt ljus sände minnen från annan känd ”kompis”....) En händelserik dag med många tillfällen med örn, dock ingen ner på köttet.

/Mikael

 

11:e December
Det hade kommit rätt mycket snö i går och under natten så när jag åkte in på vägen in till åteln blev det spår av bilen i snön lite här och där. Jag parkerade bilen vid slaktplatsen och gick in. Det är en upplevelse att gå fram i den tysta snötäckta skogen en vinterdag och höra ljudet från flygplan.
Väl uppe så iordningställde jag åteln med att lägga ut en säck kött och krypa in i kojan där jag dukade upp kameror och kikare. Den unga duvhöken dök upp efter kl 8:00 och snart satt det en örn i blixttallen, det visade sig sedan att det var en adult havsörn. Senare dök det upp en subadult kungsörn. Kungsörnen var nere vid flera tillfällen medan havsörnen flög runt och satte sig i olika grantoppar. Örnarna lämnade platsen ca kl 14:00. Jag var rädd att jag skulle bli kvar i skogen pg av allt snöande så jag bröt upp 1 tim före planerat. Jag hade tur för någon hade åkt på vägen med en bil och en fyrhjuling så det gick bra att ta sig därifrån.

/Lars Lagerqvist


10:e December
Örnräkning och lördagen bjöd på klassisk örnväder; -2 grader och snöfall. Installerad och klar 7.00 och första örnen i blixttallen 8.15. Under hela dagen hade jag flera örnar kring kojan men ingen ville gå ner på köttet. En 2V och en adult kungsörn samt två adulta havsörnar fanns hela tiden i närheten. Jag såg aldrig om någon örn var märkt. En juvenil duvhök käkade vid tre korta tillfällen men blev hela tiden bortskrämd av örn. Sista örnen försvann 15.35 och en givande dag var till ända...

/Hans Ersson

3:e December
Lördagen 3.e december bjöd på några minusgrader och halvmulet väder. Trots detta infann sej en kungsörn i Blixttallen redan innan ljusningen.

Korpar, skator och nötskrikor intog scenen först. Ett par gråspettar lät sej också smaka av den utlagda åteln.

Kungsörnen var ner och åt vid fyra tillfällen under dagen men inga ringar kunde avläsas trots att den var ringmärkt. Anledningen till detta var att den hade så långa fjädrar på benen. En svart ring på örnens högra ben samt en vit eller silverring på vänster ben kunde anas vid några tillfällen.

/Peter Rolén


1:a December
Lugn morgon 
Några skator och några nötskrikor
En kungsörn i blixt tallen i 1 timme och 10 minuter, sedan flög den iväg. 

Hela förmiddagen var väldigt lugn, 
Endast några nötskrikor och några skato, 
Hela eftermiddagen , helt dött


/Börje Olsson och Ylle