December 2019

Örnkojan 2019-12-28
Det blev en vacker kall morgon. -7 grader. Örnarna tog dock sovmorgon och kom först när det mulnade på. Mest fart blev det på åteln efter 14:30, i mörker i stort sett. Lite synd.
Jag tror mig sett minst fyra olika KÖ och två HÖ (juvenil + subadult).
Två KÖ, en juvenil och subad, fick jag för mig att de höll ihop. De kivades i träden och den yngre satt och skrek länge vilket gjorde att den äldre inte vågade äta på åteln.
Jag fick även en glimt av den finska örnen med silverring på höger ben. 
På åteln såg jag en ringmärkt KÖ, 240D N5125. Den såg jag även förra året. Men den har även visat sig på åteln i år den 14 dec.
Jag får inte riktigt ihop det, men det kan ha varit en till juvenil KÖ ner på åteln.
Jo, jag hade en gam i en grantopp också! Det var en juvenil HÖ med lite sämre hållning i en grantopp.  :) (en juvenil HÖ med lite   
/Stefan


Örnkojan den 27 december
-4, svag vind och några lätta flingor i luften på väg upp till kojan
Helt tyst till 08.10 när de första korparna börjar kackla runt omkring
08.40 sitter en KÖ i bt och efter drygt en timme ”studsar” den på köttet för att sätta sig i småtallarna, efter några minuter flyger en annan KÖ över och bägge drar till branten
Under dagen är det många örnar i farten och dom byter plats i branten med korta besök i bt
Totalt minst 6 KÖ, 4st i luften samtidigt som en satt i bt o en i branten, troligtvis var det fler. Två juv o en ad, resten såg ut som subad.
3 HÖ i luften, höll ofta till på nya kalhygget till vänster (1juv, 1subad i 1ad)
Vid 14.45 sätter sig en liten ad KÖ på köttet samtidigt sitter en KÖ bakom kojan och skriker, den flyttar sig till främre tallen och visar sig vara en juv KÖ, den lilla på köttet får besök av en subad KÖ och dom byter mellan köttet o småtallarna, verkar ”mysa” med varandra... den juvenila går aldrig ner.
När de två örnarna ätit en dryg halvtimme, flyger dom till branten, vid 15.30 kommer en subad KÖ ner på köttet, kan vara den ena av de två som återvänt.
Övriga besökare var nötskrikor, skator, kråkor, korpar, gråspett, st hackspett o mesar.
En bra dag med örn i sikte stort sett hela dagen
/Mikael
 

Örnkojan den 26 december
För tredje året i rad sitter jag i kojan på annandagen, det har blivit en trevlig tradition och i år fick maken följa med som bisittare.
-4°, lätt molnighet och nästan vindstilla vaknade korparna till vid 8.05
Strax därefter kommer en sparvhök förbi och vid 8.30 är det full aktivitet på köttet (nötskrikor, skator och enstaka korp) i luften och i träden runt kojan. Örnar avlöser varandra i tallarna kring kojan, inte helt utan kiv. 
Vid 10-tiden kan vi räkna in totalt 4 kungsörn då två sitter i tallen till vänster, en i tallen till höger och en flyger över från branten. Strax därefter får de även sällskap av två havsörnar, jag tror bägge är gamla bekanta en äldre och en yngre.
Sådär fortsätter dagen, en, två eller tre örnar i den gamla tallen och resten gör snygga rundflygningar med i alla fall tre troligen fyra "grab and go" - ner och plocka en bit mat för att sen sätta sig inne i granskogen. Det gruffas och kivas inne i skogen men man ser bara att det rör sig och ett huvud eller en fot sticker fram genom grenverket.
En av örnarna sitter länge och ropar medan skymningen sänker sig över berget. Två andra cirkulerar runt maten och precis när vi funderar på att packa ihop kommer det en örn ner och äter i 15-20 minuter. Vi får stanna kvar och vänta ut matgästen och när mörkret sänkt sig helt över berget kan vi halka ner till bilen.
En fin dag!
/Jenny
 

Örnkojan den 15 December
Det var en efterlängtad dag i kojan och jag hade hoppats på sol, nysnö och några minus men fick hålla tillgodo med 2° och tät dimma.
När ljuset sakta började komma var det som att världen uppförde någonstans strax bakom första raden granar.

Redan 8.15 kommer det en kungsörn som först sätter sig i tallen till höger men rätt snabbt flyger rätt ner på maten. Ungefär lika snabbt sticker den igen och anledningen ser jag inte är något annat en den svärm av korpar som drar in ner på maten och runt i luften. Hitchcock kan slänga sig väggen - jag har aldrig sett så mycket korp på en gång, det myllrade på marken, det satt stora gäng både bakom kojan, i stora tallen till höger och i var och varannan grantopp. 

En äldre havsörn kommer ner i smågranarna framför kojan och sitter där en lång stund innan det ser ut som att den landar bakom kullen. Troligen tar den bara med sig en matbit och flyger under radarn in i skogen. Den ser jag inte något mer för dagen. Istället kommer en kungsörn och sätter sig i tv om kojan. Den går sedan ner och äter en kvart och under tiden kommer det ytterligare en kungsörn till samma talltopp.

Eftermiddagen blir lugnare. Samma örn som åt tidigare sitter länge och väl strax bakom kojan och putsar sig innan den snabbt via T-pinnen tar ett stort köttstycke och drar iväg mot branten.

Vid 14.30 börjar det ösregna och som på given signal försvinner alla fåglar från skogen. När jag lite senare plockar ihop och halkar ner efter stigen är skogen knäpptyst, inte ens en korp hörs.

Summering av dagen;
- 2 kungsörnar - Den som var nere och åt har en avvikande klo på vänster ben, klon pekar uppåt och ser ganska klen ut i jämförelse med de övriga. Kanske har den brutit den och en ny är på väg ut?
- 1 havsörn
- Massor med korpar och det vanliga utbudet kråk och småfåglar.

 Från kojan Jenny

Örnkojan 13 december
En blöt och disig dag. Sikt ungefär 30-80 meter. 
Duvhöken började ropa i mörkret strax efter 8 och landade på maten vid halv nio.
Sedan lugnt fram till 10.45 då två kungsörnar landade i blixtallen för att sedan flytta sig till tallen till höger om gömslet. Fler örnar anslöt sig till platsen och dagen blev sedan rik på örn. Osäker på antal individer men fyra är jag säker på då de åt samtidigt av maten. En ringmärkt örn med vänster silver ovan svart och troligen märkt 240D. Höger ben svart med N5125 eller något i den stilen.
Ljuset var uselt denna dag men ändå en spännande dag i gömslet.

//Hasse Andersson

Kungsörn i tall- bild tagen av Hasse Andersson
 
Örnkojan 10 december
Väderprognoserna höll vad de lovade. -5 grader och sol hela dagen.
Runt gömslet cirkulerade flera kungsörnar och havsörnar tillsammans med Gråspett och Duvhökar. 
Så jag hade fullt upp att hänga med och dokumentera. 
Trevligt nog så hade jag två ringmärkta kungsörnar när jag summerade dagen.
Båda två märkta 2015. Den ena i norra Sverige och den andra i  Finland.
Övriga örnar vad omärkta men jag tror mig utläsa att några är återkommande gäster just nu.
Bl a den som kommit att kallas ”Hansas hona”. En stor fin gammal kungsörn!
När jag gick igenom bilderna väl hemma blir det minst 7 olika individer av Kungsörn och Havsörn.
/Stefan
 

Örnkojan 8 december
Vi hade fyra kungsörnar sittande på olika platser runt kojan men de var inte så hungriga så det var bara en som var nere på maten en kort stund samt en Ad havsörn som satt i branten och hade koll på maten. En av kungsörnarna var märkt i Finland 2015 094 D och den var hos oss förra året när Stefan satt på åteln. När det började bli mörkt kom en duvhök och hälsade på.
/Lars och KjellÖrnkojan 2019-12-02 
Jag började denna fina decembermåndag i ottan med en uppfriskande skidtur i tio minusgrader. Stängde in mig i gömslet redan 6.30. Skönt att pusta ut, fika och vänta på att dagen långsamt gryr därute.

Redan före solens uppgång ser jag en kungsörn som hastigast. Åteln fylls samtidigt med ovanligt många kråkor. Det brukar vara korp som står för mängden kråkfåglar men idag var det kråkor.
Jag ser ytterligare en kungsörn i tubkikaren men kan inte avgöra om det var samma som jag såg nyss.
Strax landar en adult duvhökshona på maten. Hon blev orolig av något och flög iväg, attackerad av korpar. Det tog en stund men snart var hon nere igen och försåg sig av maten tills en kungsörn landade i tallen bredvid och skrämde iväg duvhöken igen förstås.
Efter ett tag kunde jag konstatera att jag hade tre olika individer kungsörn runt omkring mig. Jag hade svårt att se vilken som var vilken men två stycken höll ihop hela tiden och verkade vara mycket vänskapliga mot varandra.  
En av kungsörnarna fick med sig en "takeaway" från åteln och drog iväg med sitt utom synhåll. Ingen annan av örnarna var nere och åt under dagen. 
Vid lunchtid svävade en havsörn högt däruppe i den starka nordanvinden. 
När jag hade packat ihop och tog mig ner mot vägen i skymningen mötte jag en kungsörn på ganska låg höjd på väg upp som tackade för idag och sa hej då.
Det blev en mycket bra dag, full med aktiviteter.
/Hansa