Januari 2015

26:e januari
Dagen blev en lugn historia med en juv duvhök kl 9:00. Kl 9:15 upptäckte jag en adult kungsörn i branten och där satt den hela dagen. 
Skidtur in till tunnorna på morgonen blev fin med ca –3 C och snöfall något som man inte kan säga om hemfärden för då växte jag betydligt efter en liten stunds åkning så det var bara att gå- 
Lars L
 

24:e januari
Mulen dag med några minusgrader övergick sakta i ett tätt snöfall och hård vind. Dagen höll på att sluta i katastrof redan klockan nio när en glad jägare med hund stod utanför kojan och ropade -Hallå!. Efter en stund konversation rörande våra tidigare fyrbenta gäster avvek han samt kontaktade sina två kamrater att jag inte ville ha några fler besök denna dag....
Mina farhågor om att dagen var förstörd grusades redan en kvart efter att han lämnade platsen: en adult kungsörn tog plats i Blixttallen! Där satt den en stund och gjorde sedan någar överflygningar över åtel och bort till branten. Proceduren upprepades ett antal gånger men den gick aldrig ned på åteln.
På eftermiddagen gjorde två adulta örnar ett par blixtattacker där dom störtdök ner på åtel och snappade upp varisn mindre köttbit och flög vidare direkt. Strax innan skymningen landade dom i fem minuter och jag hann ta några bilder på dom. Tyvärr gick det inte att se om dom var ringmärkta men jag tyckte mej känna igen vår "Åsele-örn" som en av dom.
Övriga gäster på åteln denna dag var 10-12 skator, några nötskrikor och korpar smat större hackspett och gråspett. Stilenligt dök det upp en duvhök i i halvmörkret.

Kojsittare: Peter Rolén
 

 
 

23:e januari
Ett fint lager av snö hade lagt sig under natten. Alla spår var bort när jag kom fram till kojan och maten såg orörd ut. Jag lade ut lite mer mat på marken för att se om detta kan locka ner örnarna. Morgonen var lugn. Korpar och skatar satt och tjurade i träden men ingen ville gå ner och äta. En kungsörn landar i blixttallen och blir sittandes där några timmar utan tecken på hunger. Vid lunchtid drar kungsörnen över dalen och sätter sig i en talltopp där han blir kvar resten av dagen. Mitt på dagen får jag besök av ett par av gråspett och ett par av större hackspett. Även en ung duvhök besöker maten under ca 30 minuter.
En lugn dag i kojan går mot sitt slut och jag packar ihop och åker hem igen.

//Hasse Andersson

17:e januari
På plats i kojan vid 7:30. En blåsig morgon, men lugn åtelmorgon. En nötskrika kikade fram en kort stund vid 9-tiden.
9:10 en kungsörn flyger förbi köttet och flyger över till andra sidan branten.
9:15 några korpar kommer ,sitter ,låter och någon går ner lite försiktigt.
9:20 några skator kommer och landar på matbordet och på allt kött som ligger utspritt på marken.
9: 30 några av vildsvinen kommer upp mot matplatsen. De har legat utanför kojan hela morgonen. Vi fick försöka jaga bort dem ifrån kojans entre. Så löper dagen på, Några korpar ibland, några skator, där i mellan, helt lugnt.
15: 20 landar en kungsörn i några småtallar till höger om kojan, den sitter en kort stund. Örnen flyger och sätter sig i småtallar mitt emot kojan , mot branten till, flyger iväg.
15:30 kommer en kungsörn , gör en rund över köttet och flyger ner bakom matbordet och landar nere i branten. Vi ser inte örnen mer.
16:10 ganska mörkt , vi plockar ihop och går hemåt. Alla vildsvinen ligger utanför kojan - Vi vandrar hemåt 
Från Koj-gluggarna
Börje Olsson
Kirsti Nedergård

15:e januari 
07.20 Motade bort de 6 vildsvinen som låg o sov utanför kojan.
07.30 Installerade
08.00 Duvhök skriker
08.25 Mörk kungsörn i blixttallen
08.35 Örnen lämnar tallen och samtidigt kommer en annan ljusare kungsörn och landar på köttet. Den tar en bit med sig och flyger ut över branten.
09.45-11.45 Den mörka kungsörnen sitter i blixttallen och den ljusare skriker/piper konstant. Den ljusa sitter i blixttallen ibland, i tallen till höger om kojan, går ner på köttet och i slänten bakom köttet samt i olika träd i branten.
12.00-13.15 Duvhök rör sig mellan köttet, torrakan och blixttallen.
13.30 Packar ihop för att gå ut och försöka få bilder på vildsvinen innan ljuset försvinner.

2 kungsörnar
1 duvhök
2 gråspett
2 större hackspett
10 skator
Korpar, nötskrikor, kråkor och småfåglar
6 vildsvin

Sara Wennerqvist
 
 
 

10:e januari
-13, klart och vindstilla. Inte ett tecken på att stormen Egon var i antågande.
Juvenil duvhök runt kl 8,00 käkade en stund. 8,15 hörs en kungsörn från branten men vi hittar den inte med våra tubkikare. 9,00 kommer örnen till blixttallen och fortsätter gläfsa. 9,30-10,15 käkar en känd, omärkt adult men blir bortjagad av en juvenil hela tiden. Även den örnen är känd sedan tidigare. Sedan infinner sig ett lugn fram till 12,30 då de sex vildsvinen dyker upp. De käkar av en bit kött och när de väl är mätta så "parkerar" de utanför vår dörr till gömslet. Trots flera försök att skrämma iväg dem så stannar de kvar. 14,00 väljer vi att avbryta pga stormen Egons ankomst. Inga fåglar finns i närheten men vildsvinen är kvar utanför dörren. Till slut tvingas vi mota bort dem med ett stativ för att över huvud taget ta oss ur kojan. Allt sluta dock lyckligt och vi traskar ner mot bilen efter en händelserik dag...

Hans & Lasse
 

8:e januari
Anländer till kojan och klar 7:2 , Blåsigt o-gradigt, snö i luften. Lugn morgon
9:05 nötskrika och större hackspett i en minut
9:25 8 skator på besök
10:10 - 10:30 kungsörn i blixttallen
10:30 - 11:30 samma örn som har förflyttat sig till tallen vid åtelplatsen-
11:30 12:20 samma örn , men nu i blixttallen, den gick aldrig ner på maten
11:15 - 11:19 6 vildsvin, travade runt, avvek
12:05 - 12:10 vildsvin ,igen , avviker och kommer tillbaka, totalt 6 gånger-
13:02 2 korpar i blixttallen, en kort stund
13:08 kungsörn i blixttallen, den skriker hela tiden?
13:40 landar en kungsörn i blixttallen och en på matplatsen.
SOL
14:03 kungsörn i blixttallen
14:13 en till kungsörn i blixttallen
15:05 landar båda örnarna . En äter räv, en äter älg
15:50 flyger kungsörnarna , nästan båda samtidigt, ganska mörkt
Jag plockar ihop och rundar av för idag

Från kojgluggen / Börje Olsson
  

 4:e januari
Vi var i kojan redan kl 07.30. Minus 2 grader och stark vind.
Strax efter att vi riggat klart vår utrustning landade en adult duvhök i mörkret. Den åt ett litet tag och flög sedan iväg i mörkret. Dagen passerar och vi ser två kungsörnar (en ung och en adult) i branten. En stund senare en adult havsörn i branten. Vid ett tillfälle svepte den unga kungsörnen över åteln men flög sedan tillbaka till branten.
När klockan blir 14.30. alltså en halvtimme innan solens nedgång och en stund efter att solen försvunnit bakom berget kliver de sex vildsvinen in på åtelplatsen. De stannar i ca 90 minuter och äter av maten som ligger på marken. Stundtals är de bara två meter framför kojan. Sista kvarten landar en adult kungsörn på maten men blir uppkörd av grisarna vid flera tillfällen. När vi packar ihop och går ner är grisarna inte långt borta. Dock ser vi dem inte på vägen ner.

Dagen summeras enligt följande:

2 kungsörnar
1 havsörn
6 vildsvin
1 större hackspett
1 gråspett
1 duvhök
4 korpar
10 skator
1 nötskrika

//Hasse och Anders