Mars 2020

 
2020-03-07
Äntligen vinter igen! På finfin vinterväg susade Toyotan fram snabbare än en EPA-traktor i Bjurs och efter en mycket mödosam promenad från bilvägen i dålig skarsnö var jag på plats i gömslet 06:00. -8 grader, alldeles vindstilla och smådimmigt men under uppklarnande. Med första kaffekoppen avklarad kom en hane duvhök (troligen yngre adult) och landade direkt på maten 06:40. Efter att den ätit en halvtimme började korparna sätta sig i ring i träden runt åteln. Duvhöken blev klart defensiv och satt orörlig och bara glodde. 08:45 smällde det till när en annan liten adult duvhökshanne plötsligt for in på arenan och smackade på den första. De fortsatte att slåss nedanför knölen, bara huvudena stack upp. Den första duvhöken for snart iväg och den nyanlända satte sig på maten. Glädjen för denne blev kortvarig, precis då kom en 2K KÖ flygande och satte sig i BT, varpå höken flydde. Direkt höken försvann landade 25-30 korpar på åteln. Det var sedan 10-30 korpar på åteln med bara korta avbrott fram till 15-tiden. KÖ nyttjar några sittplatser i skogen nära åteln och verkar vara intresserad men går aldrig ned. 10:45 kom duvhökshanne nr 2 tillbaka en sväng via T-pinnen och närmsta pinnen. Denna gång flög en 2K HÖ förbi på låg höjd och skrämde den istället. Den unga HÖ sågs flera gånger, 11:45 sågs även en adult. Strax efter 15 sågs 2 st 2K KÖ gnabbas i en trädtopp i branten. En av dom parkerade sedan i toppen av högra tallen framför gömslet  en lång stund. 17:00 kom den andra KÖ och satte sig i samma topp. De klobrottades igen och den första förlorade och fick byta till BT. 17:30 hade båda örnarna återvänt mot branten och jag gick tillbaka efter 11,5 timmar i gömslet! Men en fantastisk dag som gav en försmak på hur en "riktig" vinter kan te sig i gömslet!
 
Artlista:
Kungsörn: 2 2K
Havsörn: 1 2K, 1 Ad
Gråspett  minst 1 hane
Större hackspett minst 2
Spillkråka 1 förbifl.
Mindre korsnäbb 5 förbifl.
Större korsnäbb hörd
Tofsmes 1 hörd
Korp ca 30-40 ex
Skata 7
Kråka 2
Kaja 2
Talgoxe, Blåmes, Talltita, Grönfink, Grönsiska
/Daniel 
 

Örnkojan 20-03-01
En riktigt fin vinterdag med stort snöfall som jag fick pulsa i så där lite lagom. +/- 0.
Adult Duvhök dök upp (ner) strax efter kl 8:00 och jobbade med att skotta fram lite mat (hoppade så snön yrde). Den lyfte efter 1 tim men var tillbaka, om det nu var samma, vilket jag tror, kl 9:40.
Kl 11:40 kom så äntligen en juvenil KÖ inglidande från syd med korparna i följe. Den satte sig i blixt tallen ca 30 min innan den flög tillbaka vart den nu kom ifrån. Kul ändå att få se att de finns i närheten. Såg ingen i branten på hela dagen.
I övrigt hoppade korpar, skator, Gråspett, Blåmes och Talgoxe på åteln. En stund satt alla Korparna och putsade sig och fångade då o då in en snöflinga. De är för roliga.
En helt ok dag!
/Stefan