Januari 2018

28 januari


En enkel vandring in från vägen på hårt packat underlag. Tempen låg runt 0° och det snöade lätt. Strax efter sju var vi riggade och klara för fika och väntan på den långsamma gryningen. Dimman ligger som en hätta över bergskammen och klockan börjar närma sig 8.00 och första korpen hörs kraxa. Samtidigt sitter plötsligt en kungsörn i blixttallen.

Framåt 9.00 kom det ner skator, kråkor och korpar och började hugga in på godsakerna och visade vägen för örnen vi sett som kom ner och åt den också. Denna örn stannade på och runt åteln i hela sex och en halv timme och visade upp sin bästa sida på alla möjliga tillgängliga sittpinnar. Vår trogne ”fotogeniqueörn", som fö var omärkt och en trolig "andravintrare" behövde inte vara helt ensam utan förutom mängder med kråkfåglar, fick den några hastiga besök av artfränder under dagen. Först gjorde en adult havsörn ett par attacker och fick ena gången med sig ett ganska rejält stycke kött och kungsörnen stannade bara upp i sitt ätande och konstaterade faktum med alla skator, korpar och kråkor flydde i panik vid attacken.

Senare på dagen dök en yngre havsörn upp och den satt också synlig framför oss i olika trädtoppar i dimman och försökte attackera maten den också som sin äldre släkting men bangade hela tiden i sista stund. Vi hade en annan kungsörn också, på väg upp mot maten men den hann vi bara se huvudet på för den ångrade sig snabbt. En tredje, juvenil kungsörn satt endast i blixttallen och försvann sedan in i dimman på andra sidan. Sikten på eftermiddagen var obefintlig.

Efter lunch landar en yngre havsörn i en grantopp i utkanten av gläntan till höger. Där sitter den och balanserar, gör någon överflygning men vågar inte gå ner. Under tiden har korparna storkalas nere på maten som minskar snabbt och vid 15.15 drar samtliga fåglar som på given signal och kullen blir tom. En ad duvhök gör en blixtvisit innan vi packar ihop oss nöjda efter en mycket trevlig dag.

Jenny och Hansa

      

27 januari

En klar och kall morgon med 7 minusgrader och en fin promenad till kojan. Första åtelbesökaren blev en duvhök som kom i dunklet vid 07:45 redan. Samtidigt landade den första kungsörnen i Blixttallen. Därefter kom det olika kungsörnsindivider med jämna mellanrum ner på åteln. Vid 11-tiden var det fyra stycken ner och åt samtidigt, givetvis inte utan rejäla slagsmål då och då.

Vid 13-tiden satt tre kungsörnar i Blixttallen, en på åteln och en i Åteltallen, dvs 5 individer samtidigt. Jag såg örn hela dagen mellan 07:45 och 14:00, därefter enstaka överflygningar och en del aktiviteter i branten. Två havsörnar (en adult och en subadult) flög runt åteln då och då. Den subadulta gjorde några störtdykningar och nappade åt sig lösliggande köttbitar utan att landa. Två av kunsgörnarna var märkta, varav en var den norska örnen som Micke o Lasse haft tidigare. Den andra märkta lyckades jag inte läsa av men ska gå igenom bildmaterialet mer noggrant. Det fanns mängder med korpar i branten och i luften runt åteln men bara två gick ner på hela dagen!

Sammanfattning:
Minst 5 kungsörnar
2 havsörnar
1 juvenil duvhök
10 skator
2 kråkor
2 korpar

I kojan denna oförglömliga dag:
Peter Rolén              

22 januari

-8 grader, mulet och vindstilla. Helt tyst till 07.40 då kråkor och korpar börjar höras. 07.45 sitter en Kungsörn i blixttallen, den sitter där (förutom ett par korta besök i den främre tallen) till 14.40 då den går ner på köttet och äter i ca 15min då den skräms av annan Kungsörn i blixttallen vilken den jagar bort.. och sätter sig själv där till 16 Örnen är en första vintrare med lila färgmärkning på höger ben och grön/röd på vänstra, antagligen samma som Lasse L hade i småtallarna dagen innan. övrigt ser jag 2-3 Kungsörnar flygande och sittande i branten (bedömda 2-3v) tillsammans med ca 90-100 Korp/Kråkor.

På åteln
1 Kungsörn
20-25 Korp
12-15 Skata
1-3 Kråka
även Nötskrika
St. Hackspett
Gråspett
och mesar

/Mikael Limér

7 januari

En frisk morgon, -12°, klart väder och halvmåne. 
8.00 satte sig första kungsörnen i blixttallen där jag idag hade riggat min D500 med 70-200 på stativ. Med vinkelbar display behöver jag inte vrida nacken ur led och endast klicka på displayen för att exponera.
Strax efter togs blixttallen över av 17 korp samtidigt som vi räknade minst 30 korp på kammens trädtoppartoppar på motsatta sidan. Till höger på samma kam höll ett 50-tal kråkor till.
8.45 såg vi ett gäng korpar som jagade en kungsörn längs branten. Strax därefter kommer ett korpgäng ned på åteln samtidigt som en örn återigen tar över blixttallen, men bara en kort stund. Nu blir det väl frossa av tänkte vi men det gick inte åt någon mat alls denna dag men några enstaka undantag. All show var längs branten plus några gästspel i blixttallen.
8.50 såg vi en havsörn på andra sidan som strax schasas bort av en juvenil kungsörn. 
9.20 landade en juvenil duvhök i Mickes tall, flög sedan över åteln och drog vidare och samtidigt hade vi koll på fyra örnar
En halvtimme senare såg vi fem örnar samtidigt varav en var en havsörn.
10.05 hade vi två kungsörnar i blixttallen.
10.50 toppades vår örnräkning för dagen med två havsörnar, en juvenil och en äldre och sammanlagt fem kungsörnar, två juvenila och tre subad/adulta
12.00 kom den unga duvhöken tillbaka och gick ned och åt och höll oss sällskap i hela två timmar på den annars tvärtomma åteln.
Läget var väldigt lugnt och händelselöst fram till 15.00 då det redan börjat skymma. Då kom samtidigt två kungsörnar ned men satte sig i en av unggranarna till vänster och avvaktade. En kvart senare kom ytterligare två adulta kungsörnar ned varav en var boss och satt och vaktade maten mot sina artfränder. Det var roligt att se fyra örnar nere på samma gång men mörkret föll snabbt. En blick mot blixttallen visade en adult duvhök som avvaktade eftersom det då var väldigt upptaget nere på maten. När den äldsta och bossande kungsörnen lämnat köttet vågade sig en yngre fram och den åt och åt i mörkret, trots att vi samtidigt försiktigt drog in våra kameror för ihoppackning.

/Hansa & Jenny

5 januari


Fredagen den 5/1-18 är en dag man sent kommer att glömma. Den absolut örntätaste dagen jag varit med om sedan jag började i örngruppen här i Falun vintern 02-03. Lätt snöfall, svag vind och någon minusgrad brukar kännas som bra örnväder. Redan 7,50 dök de första korparna upp tillsammans med en juvenil duvhök. Strax före 9,00 satt första örnen i blixttallen och sedan rullade det på. Hela dagen! Flera örnar samlades runt utfodringen och gick ner på maten. Tyvärr hade korparna (ca 30 st) dragit runt köttet så nästan alla örnar gick ner bakom kullen under förmiddagen. Mycket frustrerande!! Trots det så lyckades vi dokumentera hela 11 kungsörnar denna dag, varav två var märkta (vår bekant E20549 samt en ny juvenil 551F).
Även en adult och en ung havsörn visade upp sig under dagen, som kunde avslutas strax efter 16,00 då den sista örnen lämnat platsen i skymningen. Hungriga (vi hann ju inte äta själva) och mycket nöjda gick vi tillbaka mot bilen efter en helt galen dag i örnskogen!

Hälsar Hans & Viktor