Januari 2017

31:a Januari
På plats vid 7 -tiden. Några nötskrikor, En del skator. Vid 11-tiden en gammal duvhök och örn som flyger i luften, i dalen, mot branten. Vid 11.30 en duvhök till landar och de slåss en del. Duvhöken är väldigt brun, ung fågel. Efter en stund försvinner den unga höken, Kungsörn i luften flyger bara runt. Vid 4-tiden kommer en kungsörn, flyger runt, flyger mot branten ingen örn på maten, dött. Vi packar ihop och lämnar platsen.
/Björn & Ylle
 

30:e Januari
På plats i kojan, strax för 7-tiden. En lugn morgon. En helt lugn förmiddag också, Några nötskrikor, enstaka skator, En duvhök i några sekunder men inte ner  på maten. Efter lunch lika lungt. Hela eftermiddagen, lungt och stilla. Inga örnar, inga korpar.
/Börje & Ylle
 

28:e Januari
Morgonen började med minus 9 grader, stjärnklart och ganska blåsigt. Snart drev dimma in och bjöd ett disigt landskap. 
Detta hindrade dock inte kungsörnarna, redan 07:30 i den ytterst svaga gryningsljuset landade två i Blixttallen och en kvart senare satt den första örnen på åteln och intog frukost. Efter detta rörde det sej örnar på och runt åtel under hela dagen fram till kl 16!!
Jag kunde se örnar under hela min tid i gömslet! Två duvhökshannar lyckades klämma in sej i matkön medans örnarna rastade i någon av tallarna eller i branten. En intressant iakttagelse var de två örnar som ropade på varandra i en dryg halvtimme mitt på dagen, dom flög mellan Blixttallen och branten ett antal gånger vilt ropandes.
Minst fyra troligen fem örnar varav tre var ringmärkta och kommer att rapporteras till Ringmärknings­centralen. En av dessa har besökt oss tidigare men två (födda 2009 och 2015) är helt nya för oss. Förutom örnarna och hökarna besökte också ett 20-tal korpar, 10 kråkor och några nötskrikor och hackspettar åteln. En helt oförglömlig dag som blir svår att överträffa!
/Peter Rolén

      
 

19:e Januari
Det är alltid med spänd förväntan man vandrar uppför stigen i ottan med en hel dag av oförutsedda händelser framför sig. Denna morgon var lugn och fin med ett par minusgrader och halvmåne i dis över berget. Passaten vinglade in med mig ända till tunnorna då jag var lite sen eftersom jag nästan försovit mig och i stressen gjorde jag en fadäs – mina goda och matiga lunchmackor blev kvar hemma i kylen! Kaffe och chokladkaka fick räcka som bränsle hela dagen. 
Även idag hade jag riggat en mick utanför kojan och nästan direkt när allt var på plats vid 8.00 började en örn skrika från blixttallen. Häftigt, för det var första gången jag hört kungsörn. Roligt att ta upp ljud men man måste ju ha bild också och på åteln fanns ingenting att filma så det fick bli gryningen som steg över slänten på andra sidan istället.
En kvart efter morgonropen från blixttallen flög örnen över till andra sidan och satte sig på ett av de populära ställena där jag tidigare plåtat örn med supertele. Där blev den kvar en bra stund och bara satt. Vid 9.00-tiden kom en annan örn till blixttallen och satt där tillsammans med en ensam korp. Under tiden kommer en ung duvhök ner på köttet och fastnar för levern som den frossar på tills den bara sitter som förstenad, förmodligen proppmätt och under inväntan att matsmältningen ska hinna med. När jag kollar de båda örnarna efter att ha underhållits av duvhöken som försökte lyfta med grislever så fann jag inte någon av dem.
Strax efter 11.00 hörde jag kungsörn igen fast på långt håll och utan att upptäcka den. En stund senare kommer plötsligt en örn inflygande över åteln men fortsätter upp i cirkel, jagad av en ensam kraxande korp. Båda två fortsätter sin flyguppvisning, högre och högre och längre bort. 
Efter 12.00 hände nästan ingenting, förutom en adult duvhök som var nere och vände lika snabbt. Dödläge fram till 14.00 då det plötsligt satt en, vad jag kunde se, oringad kungsörn och åt. Jag måste ha tittat bort för jag märkte inte när den kom. Den åt lugnt och obekymrat under ca 15 min och försvann sedan ner mot höger i slänten. Och så var showen slut för idag och vid 15.30 stängde jag butiken.

/Hansa Andersson15:e Januari
-13 grader, stjärnklart och ett magiskt månljus upplevde vi när vi gick vägen in till kojan. Denna dag i sällskap med min son Viktor som skulle få uppleva sin första dag i örngömslet. Redan 7,35 hade vi första örnen i blixttallen som satt i ca en timme innan den stack. Så höll det på hela dagen, örn fram och tillbaka mellan branten och blixttallen men ingen ville landa. Det rörde sig om två olika örnar, varav den ena en 2V. 15,40 landade till slut en märkt örn på maten. 
Blå/röd 243C, född i Ångermanland 2014 och en känd örn då den som juvenil besökte oss 7-8/2 2015. Den är inte rapporterad från någon annan utfodringsplats. En lång dag med ett lyckligt slut, särskilt för en 8-åring. Bilden är hans bidrag...

Hans & Viktor Ersson

14:e Januari
En kristallklar och krispig morgon med 16 minusgrader och snötyngda träd. Redan 20 över 8 satt den första kungsörnen i Blixttallen och efter 10 minuters tvekan landade den på åteln men lyfte nästan direkt utan att äta något. Jag kunde ana en svart ring på den juvenila örnens högra ben.
09:00 dök det upp fyra (!) större hackspettar samtidigt som härjade runt på åtelplatsen. 09:30 och en timme framåt  jagade två unga duvhökar runt på åteln i en dryg timme. På traditionellt hökvis åt dom sej ordentligt mätta innan dom lämnade platsen. 10:45 Landade en subadult kungsör i Blixttallen och flög sedan fram o tillbaka över åteln ett 10-tal gånger utan att landa på den Den alternerade mellan de olika tallarna runt åtelplatsen men vågade sej aldrig ned. Detta var inte samma örn som den tidigare. Den "parkerade"sedan i Blixttallen där den satt i vintersolen mellan 11:15 o 14:30 när den försvann åt okänt håll.
Peter Rolén

13:e Januari
Den första fågeln som dök upp var en duvhök. Vid 8- tiden, den käkade en stund. Den försökte också att ta en bit och flyga iväg, men misslyckades. Vid 11:30 kommer en märkt kungsörn, den åt en bra stund. 11:40 kommer en till märkt kungsörn. De satt en stund tillsammans. Sedan efter en lite stund, flyger den första örnen iväg, den andra örnen åt en stund och flög iväg. 

Mitt på dagen lugnt, väldigt lugnt. Endast sporadiska besök av småfåglar. Från 14.50, helt dött. 15.55 avrundar vi dagen. Plockar ihop och tar oss hemåt

Vid kojan
Ylle och Börje Olsson

12:e Januari
Drygt 5 cm nysnö föll i natt vilket medförde snöpulsning ända från vägen i ottan då Cittran inte fick förtroende att ta oss ända till tunnorna på ett säkert sätt.

Vackert med nysnö på berget. Ljuset kom sakta och 8:09 hördes den första korpen. Några minuter senare kunde vi räkna till tio korpar i blixttallen. 8:24 upptäckte vi en kungsörn på brantens slänt och vid 10.00 satt en kungsörn också i blixttallen. En kvart senare såg vi att det var två örnar som satt tätt ihop på andra sidan. De satt och myste i januarisolen mest hela dagen. Vid 12-tiden flög en av dem tvärs över åteln upp till blixttallen för att snacka lite med den tredje örnen. Efter en kvarts umgänge flög den tillbaka och gjorde en misslyckad landning framför kojan för att direkt fortsätta tillbaka till sin kompis på andra sidan. Där stannade båda resten av dagen. Den kungsörn som satt blixttallen var troligen våran gamla vän finnen en 2:a vintrare.

Lars L och Hansa A


8:e Januari
Vandring i till kojan under en stjärnklar himmel och -16 grader. Säsongens andra örnräkning och det var med extra spänning vi gick mot gömslet. Rapporter från dagen innan om att det uppehöll sig en radiomärkt kungsörn kring utfodringen kittlade... Första örnen i blixttallen 8,15 och 10 min senare dök en till örn upp. Dessa två, som senare skulle visa sig vara en adult och en 2V, uppehöll sig tillsammans kring utfodringen och i branten hela dagen. Båda var ner och studsade på marken utan att stanna.

Med de kartor över hur örnen rört sig som vi hittills har sett så är det troligt att dagens 2V (vänstra örnen på bilden) är den radiomärkta örnen 269D. Hoppas den stannar kvar ett tag så vi får dokumentera den riktigt... Övriga obsar var 15-20 korp, 2 duvhökar (en ad, en juv)

Lars Lagerkvist
Hans Ersson