November 2018

2018-11-30

 +2° fuktigt, dimmigt och mulet samt mörkt, väldigt länge, typ hela dagen.
Med en kamera mot blixttallen fick vi en kungsörn i sikte vid två tillfällen. Identifikation pågår men vi tror att det är en 3V från Finland.
Två duvhökar hade vi, en som käkade i över en timme tills den blev tjock. Sedan kom en annan och jagade iväg tjockisen som försvann medan den smala, som inte ätit landade lågt i böixttallen. Båda var adulta honor.
Ganska mycket korpaktiviteter mest hela dagen och skator och nötskrikor förstås.
 
Jenny & Hansa
 


2018-11-24

-7 grader, klart och fullmåne
Strax före 08 kom nötskrikor och några skator ner på åteln för att förse sig med mat, vid 08.15 landade en ad duvhök på köttet och åt i 45min. under tiden som höken åt var också skator och nötskrikor ner på köttet och åt till synes orädda.

Höken kom tillbaka en gång till men satt bara på "Stefans kvist" och gick aldrig ner på maten. Strax före 10 blev det väldigt lugnt och förutom ett kort besök av en gråspett, några skator, nötskrikor och mesar som kom med långa pauser emellan så hände ingenting resten av dagen. en av få gånger jag inte ens sett en örn från kojan.
/Mikael Limér
  

2018-11-18

Dagens sittning blev ganska händelselös.
Nötskrikor och skator käkade mest hela tiden och det var ganska mycket korp nere också men dom är ju lite omständigare innan dom vågar ta sig en tugga.
Dagens behållning blev en adult havsörn som gled förbi först på mycket hög höjd och dök sedan upp i branten och satt där ett tag. Sedan tog de friska NO-vindarna upp den på hög höjd igen och så var den borta.
En jakthund dök upp på åteln och började frossa i godsakerna. Jag var tvungen och gå ut och kommendera bort den. Lydig var den som tur var men den skällde förbannat när den släntrade iväg nerför stigen.
Inte mycket hände sedan så vi packade ihop tidigare än tänkt.
 
Jenny & Hansa
 

Örnpremiär för säsongen.

Fredagen bjöd på dimma/dis/moln som alla dessa novemberdagar. Korp, nötskrika och skator dominerade vid matningen som vanligt. Vid 9.00 landade snabbt en adult duvhökshona, ambitiöst jagad av en trupp korp som gjorde att den landade, stannade i några sekunder och så jagades den iväg direkt. Framåt 10.00 började dimmorna lätta och sikten blev sakta bättre. Strax därefter såg vi en flygande adult havsörn som landade alldeles bredvid en subadult kungsörn. Havsörnen försvann efter en timme och kungsörnen bytte plats. Först 3-4 timmar senare fick vi ett snabbesök nere på åteln av kungsörnen. Trots att vi höll andan och inte rörde en fena så drog iväg direkt. En halvtimme senare var den nere och vände lika snabbt igen. Först den tredje gången snodde den med sig ett stycke mat och sedan såg vi inte den mer igen.

Bra start på säsongen.

/Lasse och Hansa