Januari 2020

 
Örnkojan 20-01-28
+1° stilla
När jag åkte till gömslet tidigt i morse sprang en skogshare ut framför bilen i sin vita fina vinterdräkt. Den lyste som självlysande i den annars totalmörka omgivningen, helt avsaknad av snö. 
Ganska dimmigt på morgonen och det blev värre…
Maten verkade orörd med tanke på att ingen suttit de senaste dagarna.
8.30, första nötskrikan strax följd av st hackspett hona och gråspett hane.
En hungrig korp nere strax efter nio efterföljd av ytterligare tre men dom gav upp ganska snart och lämnade mig ensam i den mer och mer tilltagande dimman.
Vid 12.00 såg jag en duvhökssiluett i ett träd genom dimman. Den satt där i drygt en timme. Jag hade hoppats få sällskap lite närmare men inte då.
En rätt så långsam dag i kojan med andra ord.
 
En gråspett hane
Fyra st hackspett honor
Två par korpar
En blyg duvhök
 
/Hansa
 

Örnkojan 20-01-25
Nu var det någon minusgrad och fruset på grusvägen. Vandringen upp till åteln blev t o m stjärnklar, men det blåste friska byar som fick vinden att vina runt knutarna på kojan.
Kl 8 hördes en duvhök ropa bakom kojan.
ca 8:15 svischade det till och ned kom en yngre adult hona duvhök, sannolikt 3K. Hon stannade och åt i lugn och ro en hel timme.
Därefter hade minst sex större hackspettar show under större delen av dagen tillsammans med nötskrikor och en eller flera hanne gråspett. Antalet kråkfåglar var lågt i övrigt, en ensam korp var nere och åt.
Vid 13:30-tiden fick jag syn på en subadult kungsörn i blixttallen där den mobbades av en skata. Efter någon kvart flög den bort till branten och satte sig i en gran. Jag såg sedan en annan subadult örn (med mycket vitt  under vingarna) som förflyttade sig i branten. En tredje örn som jag bedömde som adult flög också i branten. När jag kollade över branten strax efter 14-tiden verkade dock alla tre smitit iväg.
15:20 medan jag funderade på hemgång kom nästa adulta hona duvhök, denna gång en äldre adult. Även hon stannade och åt en hel timme, det var nästan nermörkt när hon gav sig av.
/Daniel Andersson

Örnkojan 20-01-18
Mitt första besök på åteln och jag var på plats ca 07:30 efter en vandring upp i regnet. Jag lade på en säck med gris då det såg lite klent ut, men sedan fick jag se rådjuret vid sidan av när jag satt i kojan och det ljusnat.
Det var kanske årets hittills mörkaste dag med riktigt låga och tjocka moln.
Strax före kl 9 kom en 2K duvhökshona som stannade och åt ungefär en halvtimme innan den fick nog av nötskrikorna och tog en stor bit i ena klon och försvann nedåt berget.
Det skulle bli den enda rovfågeln som visade sig denna mörka dag. I övrigt var 10-15 korpar aktiva i området varav några kom ned kort på åteln runt lunchtid. Gråspetthannen (eller hannarna?) var framme och åt av och till samt flera nötskrikor och större hackspettar. Övriga observationer var t ex hörd tofsmes, spillkråka och mindre korsnäbb.
Då även eftermiddagen var mörk vandrade jag hemåt redan strax efter 15.
/Daniel Andersson
 

Örnkojan 20-01-14
+1° blåsigt från syd.
8.45 hördes en duvhök i närheten och ungefär samtidigt så började det snöa lite grann Ett tiotal korpar kämpandes i motvinden annars ingenting utan starka vindar i luften.
9.20 kommer en adult duvhökshane inom synhåll. Den stannar och käkar i drygt en timme då nästa adulta duvhök, en hona, avlöser. Äter en stund men blir också hon avlöst av ytterligare en hane. Detta var en annan för den förra hade krävan full när den lämnade, och det hade inte denna.
Duvhök tre satt och åt till strax före 12.00 då en juvenil kungsörn försökte sätta sig i en av de klena grantopparna framför mig men blåste av, gav upp och stack iväg.
 
Tre adulta duvhökar
En juvenil kungsörn
 
/Hansa
 

Örnkojan 2020-01-11
-4° svag vind som senare ökar till friska byar, mulet.
Första korpkraxet 8.30 men sedan helt lugnt under förmiddagen.
Inga örnar hittades där dom brukar hålla till och faktiskt inte en enda fågel på maten.
10.40 landar en juvenil duvhök på t-pinnen och satt kvar i ca 1,5 tim. Flög ner och åt lite snabbt och försvann blixtsnabbt in i skogen.
13.30 var den tillbaka på t-pinnen igen, samma pose, ryggen mot mig så jag fick nöja mig med den. 
Det blev dagens hela behållning.
 

Örnkojan 2020-01-05

Ett par minusgrader och nästan helt vindstilla jämfört med gårdagens stormbyar som fåglarna inte gillar speciellt. 
Stängde in mig i kojan strax efter 7.00. Mer än en timme senare såg jag en duvhök i ett träd intill som en siluett mot den långsamt ljusnande himlen.
Det tog ytterligare en timme, alltså framåt 9.00 då fem nötskrikor kom ned på maten så det blev något att kolla på.
Jag upptäcker en adult kungsörn på långt håll, den sitter still en stund och så ser jag i tuben att den gör sig klar för transport mot mig så jag skyndar mig att ta några flygbilder på långt avstånd. Sedan satt den bara still i över två timmar och väntade.
Jag ser en adult havsörn glida förbi på behörigt avstånd.  
12.30 kommer en adult kungsörn ned på åteln, snor ett stort stycke i ena klon och virvlar iväg utom synhåll.
Helt plötsligt ser jag att den sittande kungsörnen fått sällskap så nu är de två stycken plus den som samtidigt var nere och snodde mat.
Örnar är bra på att bara sitta och vänta och det håller dom på med fram till ca 14.00 när en av dem kommer ned och käkar.
Samtidigt kan jag notera en fjärde kungsörn på avstånd genom tuben. Inte långt ifrån sitter också en havsörn.
Efter ca en halvtimme kommer nästa kungsörn ned och avlöser vid maten. Tillsammans med mörkret kom den första strax tillbaka och ytterligare lite senare en tredje som var juvenil.
Då det var officiell räkning av örn denna dag så bifogar jag följande lista:
5 kungsörn (två adult, två subadult, och en juvenil, inga ringar avlästa) 
2 havsörn (två adult)
1 duvhök (såg bara siluetten i gryningen så ålder, kön okänt)
1 gråspett
2 kråka
4 s hackspett 
3 korp
5 nötskrika
4 skata
/Hansa
 

Rapport från örnräkningen 2020-01-04.

På plats i kojan kl 07.30. Det var gott om mat ute så jag lade inte ut något mer. Kraftig vind hela dagen. Kojan skakade och presenningen fladdrade och slog i vinden. Fint väder och nollgradigt

En ung duvhök landade kl 08.15 och åt i ca 20 minuter. Sedan lugnt hela dagen. Inga korpar, kråkor eller skator som var ner och åt mer än någon enstaka gång. Hittade en ung kungsörn, en adult havsörn och en adult kungsörn i branten under dagen.

En kvart efter att solen hade gått ner landade två adulta kungsörnar på maten. Den ena tror jag blev skrämd av den prasslande presenningen vid kojan och drog medan den andra satt kvar och åt en halvtimme. 15.45 åkte jag hem

Summering från räkningen
3 kungsörnar
1 havsörn
ca 10 korpar
ca 10 kråkor
ca 5 skator