Januari 2020

 

Örnkojan 2020-01-05

Ett par minusgrader och nästan helt vindstilla jämfört med gårdagens stormbyar som fåglarna inte gillar speciellt. 
Stängde in mig i kojan strax efter 7.00. Mer än en timme senare såg jag en duvhök i ett träd intill som en siluett mot den långsamt ljusnande himlen.
Det tog ytterligare en timme, alltså framåt 9.00 då fem nötskrikor kom ned på maten så det blev något att kolla på.
Jag upptäcker en adult kungsörn på långt håll, den sitter still en stund och så ser jag i tuben att den gör sig klar för transport mot mig så jag skyndar mig att ta några flygbilder på långt avstånd. Sedan satt den bara still i över två timmar och väntade.
Jag ser en adult havsörn glida förbi på behörigt avstånd.  
12.30 kommer en adult kungsörn ned på åteln, snor ett stort stycke i ena klon och virvlar iväg utom synhåll.
Helt plötsligt ser jag att den sittande kungsörnen fått sällskap så nu är de två stycken plus den som samtidigt var nere och snodde mat.
Örnar är bra på att bara sitta och vänta och det håller dom på med fram till ca 14.00 när en av dem kommer ned och käkar.
Samtidigt kan jag notera en fjärde kungsörn på avstånd genom tuben. Inte långt ifrån sitter också en havsörn.
Efter ca en halvtimme kommer nästa kungsörn ned och avlöser vid maten. Tillsammans med mörkret kom den första strax tillbaka och ytterligare lite senare en tredje som var juvenil.
Då det var officiell räkning av örn denna dag så bifogar jag följande lista:
5 kungsörn (två adult, två subadult, och en juvenil, inga ringar avlästa) 
2 havsörn (två adult)
1 duvhök (såg bara siluetten i gryningen så ålder, kön okänt)
1 gråspett
2 kråka
4 s hackspett 
3 korp
5 nötskrika
4 skata
/Hansa
 

Rapport från örnräkningen 2020-01-04.

På plats i kojan kl 07.30. Det var gott om mat ute så jag lade inte ut något mer. Kraftig vind hela dagen. Kojan skakade och presenningen fladdrade och slog i vinden. Fint väder och nollgradigt

En ung duvhök landade kl 08.15 och åt i ca 20 minuter. Sedan lugnt hela dagen. Inga korpar, kråkor eller skator som var ner och åt mer än någon enstaka gång. Hittade en ung kungsörn, en adult havsörn och en adult kungsörn i branten under dagen.

En kvart efter att solen hade gått ner landade två adulta kungsörnar på maten. Den ena tror jag blev skrämd av den prasslande presenningen vid kojan och drog medan den andra satt kvar och åt en halvtimme. 15.45 åkte jag hem

Summering från räkningen
3 kungsörnar
1 havsörn
ca 10 korpar
ca 10 kråkor
ca 5 skator