Februari 2020

 
Örnkojan 20-02-11
Månsken i dis, relativt ljust tidigt
Det blev en solig och fin vårdag i kojan men de tre örnar jag lyckades se höll sig på avstånd
En ung duvhökshona käkar frukost redan 7.30
En, kanske två havsörnar syns i tuben. Den andra försvann bakom kammen när den första satte sig (adult)
Lite korp på åteln strax före nio
9.20 dyker en juvenil kungsörn upp på bra avstånd men sätter sig dolt 
Sedan är allt ganska händelselöst fram till lunch
Strax efter 11.00 visar sig den juvenila kungsörnen igen i solen. Den sitter ett tag och försvinner sedan söderut.
Sedan kommer gråspett, nötskrika och några skator ner för att käka och det händer inte så mycket mer, småfåglar och hackspettar käkar, osv…
 
1 havsörn
1 kungsörn
1 ospec örn
1 juvenil duvhökshona
 
/Hansa
 

Örnkojan 20-02-08
Vädret var mulet, +1 och frisk SV vind med rejäla byar.
Installerad och klar i kojan 06:30 efter en odramatisk biltur på frusna vägar. Det varväl tilltaget denna mulna morgon då första korpkraxet lät vänta på sig till 07:30. Ingen duvhök på morgonen, men en 3K kungsörn i blixttallen. Där satt den av och till under förmiddagen och använde troligen även tallen rakt "över" kojan. Vid ett tillfälle gjorde den ett blixtsnabbt dyk ned på åteln och hämtade en matbit som förtärdes i blixttallen. Kameraoperatörnen hade då riktat gluggen i annan riktning...
En duvhök hördes kackla runt 14-tiden, men roligare än så blev det inte. Kungsörnen satt fortfarande och ropade då och då bakom kojan, och det kanske höll duvhöken borta.
Positivt var att det var många skator och korpar nere på åteln. Som flest 7 skator och ett 20-tal korpar runt lunchtid. Rådjur var det populäraste alternativet på menyn.
I övrigt en flock mindre korsnäbb son drog runt i området, på eftermiddagen även en liten flock större korsnäbb nedåt dalen en lång stund. Ingen gråspett idag heller.
På hemfärden hade vägen tjälat av vilket blev en nervös upplevelse första biten.
 
/ Daniel Andersson

Örnkojan 20-02-04
-4° stilla, klart vid soluppgång, sedan mulnade det på
Ljuset kommer mycket snabbare nu, 7.40 börjar de svarta kraxa och flyga.
Många fågelläten hörs på avstånd via den externa micken i hörlurarna: duvhök, korp, spillkråka...
En hel del korpflyglek generellt, några sitter och väntar i granarna bakom kullen
8.30 hittar jag en subad kö i branten.
Den sitter där en timme men byter sedan plats och försvinner ur sikte.
En väldigt händelselös förmiddag segar sig fram tills en adult duvhökshane kommer ner och käkar efter att ha suttit ett bra tag synligt i närheten.
Den käkade i en och en halv timme tills nästa duvhök landade synligt och började skrika. Duvhök nr.1 var säkert mätt så den drog iväg. Strax efter kom också den juvenila honan ner och käkade
Sedan kom herr gråspett och de fyra fröken st. hackspett, också en herr st hackspett, sammanlagt fem st, samt nötskrikor, svartmes och andra meskompisar.
/Hansa
 

Örnräkningsdag 20-02-02
Nollgradigt och klart väder, glashalt på landsvägen men bara fläckvis snö kvar i skogen. Ganska starka vindbyar från V blåste rakt in i kojan och blåste ut värmeljusen. Vinden vred senare på dagen om till mer sydlig och öka ännu mer för att på eftermiddagen åter vrida om på V. Jag började med att flytta upp en del kött som låg på baksidan av knölen, rävarna har varit upptagna. Jag lade ut en säck gris eftersom det var mest späck kvar på åteln. 9:15 satte sig en trolig 2K KÖ i branten. 12:00 flög sedan plötsligt en 3K KÖ från träden bak höger om åteln bort till branten. Korparna vaknade vid halv åtta-tiden, och 10-15 ex (vi skriver 12) och lekte runt vid branten hela förmiddagen tills vinden ökade på. Ingen av dem var nere och åt.
14:15 uppmärksammade skatorna mig på att det satt en duvhök i blixttallen. Via en femminutare på T-pinnen gick den sedan ned på åteln och åt en timme. Det var en troligen yngre adult hanne.16:20 satt plötsligt en enorm adult duvhökshona i "kamerapinnen", kan ha varit samma som jag hade på eftermiddagen den 25/1. Den gick aldrig ned på maten.
Jag lämnade ca 16:45.

Summa: Kungsörn: 1 3K, 1 trolig 2K
Duvhök: 1 ad hanne, 1 ad hona
Skata: 2
Kråka: 2
Korp: 12
Nötskrika: 2
För övrigt ingen gråspett idag!

/Daniel Andersson
 

Örnkojan 20-02-01
1grad och hällregn på väg upp till kojan, vid lunch avtar regnet o det kom lite ljus men också mer vind.
Strax efter 08 sitter en duvhök i blixttallen, där den sitter i en timme innan den (en liten ad) sätter sig på köttet o äter i 1h o 15 min, krävan välfylld... för säkerhets skull tar den med sig en rejäl bit kött när den drar iväg.
Ganska precis 3 timmar senare sitter det en liten ad duvhök i ”Mickes tall”, efter en halvtimme hoppar den ner på köttet o äter en timme, tror det är samma hök (skall kolla bilderna)
Från 10.30 till 12.15 sitter en (juv/subad) Kö i blixttallen innan den drar till branten.
Vid 11.30 kommer det ner lite kråkfåglar men dom sätter sig på baksidan av kullen (tydligen låg det ngt kött där..) dom är nere bara en halv timme. 6-8 kråka, 8-10 korp, 2 skator, dessutom 3 nötskrikor o 3 st. Hackspett honor.
Under dagen rör det sig två juv. Kungsörn i branten.
Vid 15 sitter plötsligt en ad kungsörn i blixttallen, men bara efter några minuter går den ner på baksidan kullen, snor med sig en bit o drar ner i skogen
Klent med örn men ändå en bra dag i kojan, som vanligt!
/Micke