November 2021

 

Örnkojan 2021-11-30

-15°, klart 
Först på plan 7:40 – en tjattrande koltrast.
10 min senare landar en havsörn i blixttallen och månskäran som jag har sett, var på väg dit lyser där bakom så fint i den kyliga gryningen. Strax efter hade en kungsörn tagit havsörnens plats men satt endast kort, men för att strax komma tillbaka. En subadult ser det ut som. Strax via nya pinnen ner på maten, då jag ser att det är samma 3v-finne som vi såg igår. Den käkar ett tag men blir skrämd av något från sidan? Det är tidigt allt händer för sedan var det väldigt lugnt fram till 10:30 då det sitter en kungsörn i blixttallen igen. 
10:50 kom nästa kungsörn. En juvenil landade i talltopp t hö, till blixttall sedan. Efter några misslyckade landningsförsök på åteln försvann den. Jag har sett det förr, kan vara samma juvenila kungsörn som snurrar runt men vågar sig aldrig ner. Strax efter sitter en subadult kungsörn i blixttallen. Såg inte ut som finnen. Satt där i en och en halv timme sedan kom en lugn period igen.
13:20 kom en adult duvhök 
Kungsörn på ingång, duvhöken schappade men gör en runda och sätter sig i blixttallen men då kommer en annan kungsörn och kör bort den!
Duvhöken kom tillbaka och käkade ifred i skymningen.
Denna dag var betydligt lugnare än gårdagen men tre kungsörnar och en havsörn är bra tycker jag.
/Hansa
 

Örnkojan 2021-11-29

-10° klart
7:50 landar en märkt kungsörn, en tredjevintrare från Finland kom vi fram till, och börjar käka en kort stund. 
I blixttallen sitter en adult havsörn som får sällskap av annan kungsörn
Sedan kommer två kungsörnar ner samtidigt, finnen och en annan omärkt subadult och käkar, byter plats. Båda verkar hungriga.
Så håller det på till 9:00
9:55 två kungsörnar i branten och en tredje någonstans bakom oss 
En minut senare, adult havsörn flyger mot norr i dalen 
Ytterligare något senare, två adulta havsörnar i samma träd, något senare tre örnar i samma gran varav en senare visade sig vara en kungsörn 
11.00 kungsörn i blixttallen igen 
11:35 juvenil kungsörn i tallen till höger, sedan över till blixttallen
12:00 två kungsörnar i blixttallen
Flera rundor av båda örnarna runt åteln, från tall till tall men inte ner.
Sedan höll de på fram och tillbaka och vid 14:00 satt den juvenila kvar i blixttallen
En mycket trevlig dag med två havsörnar och tre kungsörnar och örnobsar hela dagen både på långt och nära håll!
Hansa & Lars
 

Örnkojan 2021-11-22

-6° och halvklart. Maten slut så två säckar lades ut.
7:30, havsörn i blixttallen. För mörkt än för att på plats säga vilken sort men jag gissar på en ung havsörn.
7:44 landar en adult duvhök på plats och käkar tills krävan står rakt ut och så sitter han och skriker ett tag. Sedan började han äta igen…
8:40 landar ännu en duvhök på nya pinnen. Juvenil och liten. Fetknoppen som sitter på maten verkar inte bry sig. En tredje duvhök, adult, landar snabbt på nya pinnen men drar vidare.
En ganska lugn förmiddag sedan med de vanliga gästerna som är framme när inga större fåglar är närvarande.
Framåt 11:00 kommer några korpar ner, dom blir fler och fler…
11:25 hittar jag en ung havsörn på andra sidan med tuben. 
11:45 landar en vacker subadult kungsörn på maten och äter lugnt i ca 20 min.
10 min senare landar en adult havsörn i en av de svaga trädtopparna rakt fram. Senare flyger den fram och tillbaka i dalen, sitter i blixttallen och branten om vartannat. Vid ett tillfälle ser jag tre havsörnar på samma ställe genom tuben.
Sedan blev det tomt på fåglar så jag packade ihop och smet iväg och summerade en riktigt spännande dag.
/Hansa
 

Örnkojan 2021-11-16

+5°, grått, lite dugg och lugnt 
Tre dagar sedan någon fyllt på mat och det var nästan helt tomt med mat på åteln. 
Det var helt lugnt fram till 07.53 då två duvhökar fullkomligt stormade in på scenen samtidigt och brottades tills den ena tvingades ge upp. Den starkare satt och käkade nästan en timme medan korparna samtidigt blev fler och fler runt åteln. 
Vid 9:50 satt en juvenil kungsörn högst upp bakom riset i talltoppen till höger. Det var tydligt en årsunge med sina chokladbruna vingar. Den flyttade strax till blixttallen där den endast satt bakom stammen helt kort för att strax försvinna
Korparna hänger kvar och käkar mycket fram till 13.00
12.25 flög det adulta havsörnsparet förbi längs dalen mot söder med en viss tidsfördröjning
Efter 13.00 var det helt dött förutom småfåglarna som passade på att käka då alla stora kusiner var borta.
/Hansa

 

Örnkojan 2021-11-13

Första sittningen för året för min del. -2 och molnigt på vägen ut, nästintill vindstilla. Lade ut en tung säck med svålar, det var bara ett par grishuvuden kvar på åteln sedan det varit bra trafik på korp föregående dag. Riggad och klar runt 07:00, lagom tid. Nötskrikorna kom på besök när det var nästan mörkt fortfarande. Strax före 8-tiden började korparna kraxa. En 2k+ duvhökshona landade kort i högra pinnen och drog iväg omgående, troligen p g a överflygande korpar. Tyvärr var kameran då riktad mot stora pinnen, och varje gång jag rörde kameran hoppade korparna till. Från kl 9 var det mycket korp på och runt åteln ända fram till 15-tiden. 9:25 kom duvhökshonan tillbaka och skrämde upp korparna som satte sig i träden runt gläntan. Duvhöken tog en stor svålbit och halvt flög, halvt släpade iväg den i skyl i skogen längs stigen ned. En till synes fullt adult havsörn passerade mellan åteln och branten 10:45. Runt 11:00 satt den i blixttallen några minuter men verkade intimiderad av den svarta matta av korpar som täckte åteln. Den drog vidare till sittplats i branten och lämnade sedan mot hygget efter en stund.
11:50 kom en liten 2K+duvhök, troligen hanne, och tog en svålbit och drog iväg med. Runt lunch började dimman svepa in över brantens topp. Som mest var det runt 25 korpar på marken samtidigt och åt och bråkade om den bästa platsen. Rådjuret ignorerades så när som på skatorna som till slut nöjde sig med att picka på det istället för att slåss om bitarna korparna lämnade i utkanten av matplatsen. Väldigt lite fågel vågade sig ned till korparna i övrigt. När korparna lämnade strax efter 25-tiden täcktes branten helt i dimma. Meståget vågade sig fram att äta lite. Märkligt tomt på hackspettar, bara en större hackspett tittade fram.
På eftermiddagen var åteln åter tom sånär som på rådjuret och nu tre grishuvuden. Drog upp en säck direkt på åteln innan hemgång.

Artlista:
Havsörn, 1 6K+
Duvhök: 2 2K+
Nötskrika, 5
Skata, 4
Kråka, 2
Korp, ca 40
Tofsmes, 2
Talltita, 2
Större hackspett, 1
Blåmes, 3
Talgoxe, 2
Mindre korsnäbb, mindre flock i dalgången

/Daniel
 

Örnrapport 2021-11-12

+2-4 grader, stålande sol, en del vind.
Väldigt trevligt med en massa korp, som mest ett 30-tal, som hela dagen besökte åteln! Nackdelen att matsäcken jag tömde ut på morron var borta till kl 13:00.
Höjdpunkterna för dagen satt i blixttallen under morron. Samma unga Kungsörn som visat sig i början av veckan samt två Havsörnar. Totalt tre Havsörnar satt till o från i branten och flög över dalen, skrikande högt till varandra. Trevligt inslag!
/Stefan
 

Örnkojan 2021-11-09

-1°, lätt snöfall. Riggad och färdig 06:50. Rätt så onödigt denna grå dag då ljuset tog extra lång tid på sig att komma.
En halvtimme senare: snöfallet tilltar och några korpar har morgonmöte i blixttallen.
Strax före 8.00 avbryts mötet av en förbiflygande duvhök som medför att hela korpplutonen rycker ut i en våldsam jakt runt åteln men duvhöken är förstås snabbare och dyker in och gömmer sig enkelt bland träden.
8.25 landade en adult duvhökshane, kanske samma, på maten och åt en stund. Försvann för att snart återkomma och via nya pinnen sedan ner och käka
Lugnt ett tag tills jag vid 11.20 ser en kungsörn, misstänkt lik den vi såg igår, flyga förbi längs dalen 
12.15 kom den tillbaka och satte sig förstås i blixttallen men strax därefter var den borta igen. Det var dagens kungsörnsobs, liten men naggande god.
Efter 13.00 kom också duvhöken tillbaka och tog sig långsamt via tall till höger och nya pinnen med några rejäla pauser på båda sedan ned för långätning.
/Hansa
 

Örnkojan 2021-11-08

Ganska precis kl 7.00 riggad och färdig för säsongens premiärsittning.
En klar och vacker morgon med någon enstaka minusgrad.
Åteln var tom på mat igen så vi lade ut de två säckar som fanns kvar i övre tunnan. Vad man kan se på våra åtelkameror så är det vissa dagar då det är total korpinvasion då det går extremt mycket mat. Idag såg vi några enstaka korpar runtomkring men ingen var nere och käkade.
Ett gäng nötskrikor på maten mest hela dagen. Dom verkade omättliga men man såg inte så mycket åtgång.
8.45 var en gråspett, hane på plats. En tofsmes visade sig också vid ett tillfälle.
10.00, en 2v kungsörn på blixttallen och sedan nere på nya pinnen några sekunder… 
Fjärde gården den landade i tallen stannade den i nästan tre timmar för att sedan plötsligt dra iväg mot fel håll. 
14.40 landade en adult duvhök snabbt på storpinnen men kojan badade då i sol så jag tror den observerade någon rörelse och stack iväg.
Inte mycket plåtat idag generellt men örnen uppvägde det mesta.
Det är roligt att vara igång!
/Hansa och Lars