Februari 2019

2019-02-16

0 grader, klart men blåsigt.
Installerad i kojan vid 06.40, kändes ngt sent....
Redan 07.00 sitter en juv. duvhök på sittpinnen, den går ner på köttet men lyfter direkt.
en halvtimme senare kommer en juv. duvhök (samma?) ner på köttet, den äter i 75 min.

08.00 hittar jag en ad. Havsörn i branten, den sitter till 11 innan den drar över kammen och försvinner. Efter 10 kommer en ad duvhök ner och tar en liten bit med sig och lyfter, en stund senare kommer den igen, försöker lyfta med kött men misslyckas och äter ngn minut innan den lyckas lyfta med en stor bit i klorna.

Vid 13.20 landar plötsligt en omärkt subad. Kungsörn på sittpinnen, den kom bakifrån kojan. den flyttar till "Mickes tall" sedan flyger den ner bakom kullen utom synhåll, efter 5 min. flyger den bort till branten, jag har koll på den hela tiden och efter två timmar kommer den tillbaka, sätter sig bakom kojan innan den via sittpinnen landar på köttet och äter i 20 minuter.

I övrigt var endast ca 10 skator och en gråspett ner på köttet. Periodvis väldigt lugnt runt åteln.

/Mikael Limér


2019-02-15

Äntligen var jag tillbaka i gömslet efter sjukdom! 
Dagen började i grått och blåst och slutade i sol och ännu mera blåst. Måhända därför det långa stunder var helt fågeltomt runt kojan. 
En Kungsörn visades sig i högra tallen direkt på morron, sen försvann den. En Havsörn seglade upp i det blå på avstånd sen försvann den.
Så Duvhökarna fick stå för underhållning på åteln idag. På fm proppade en ung hona i sig under 1 tim tills inte en bit mer gick ner. På em var det en mer försiktig vuxen duvhök som försökte lyfta med olika bitar tills den hittade en som var lös  :)
Jag fick även fota min första Gråspett!
Men trotts detta blev det en rätt lång dag utan så mycket att hetsa upp sig över.
 
//Stefan Wiborgh


2019-02-08

Runt 0° och tunga snöflingor i luften.
Jag blev lite sen idag pga av väderomständigheter men så fort jag satte mig och allt var riggat vid typ 7.40 såg jag direkt en kungsörn i tallen till höger. Den måste ha kommit precis efter mig till åteln så det var tur jag hann in. Denna kungsörn stannade hela dagen och höll mig sällskap. Ibland satt den snett bakom kojan men mest satt den i tallen till höger. Vid lunchtid kom den ned och käkade i ca 40 min. Det var en omärkt subadult vad jag kunde se och ganska trygg och orädd i sitt beteende.
De övriga två kungsörnarna som jag också observerade hela dagen höll mest till i branten. En av dem såg ut att vara juvenil då den gjorde ett snabbt gästspel utanför kojan. Ingen av dem gick ned på maten.
Hela dagen rör sig ett stort gäng, kanske 25-30 korp, runt omkring åteln. Ett par gånger kommer dom ner men mest flyger dom omkring.
En mycket trevlig och händelserik dag med full action fram till 13.00, sedan lugnade det ned sig och när min kompis, kungsörnen i tallen bredvid, lämnade vid 15.00 så vågade sig duvhöken fram och åt länge och väl medan jag packade ihop.
 
Tre kungsörn, en juv, troligen två subad
25-30 korp
1 adult duvhök
Ett 10-tal skator
Några kråkor och en nötskrika
 
/Hansa