December 2022

Örnkojan 221230

3 plusgrader, mulet, blåsigt och en jobbig promenad in från vägen.
08.00 två skrikande duvhökar och 08.20 sitter en juv duvhök på åteln medan den andra fortsätter skrika från skogen.
Korpar hörs på avstånd och under dagen kommer korpar ner på köttet i perioder om ca 20-30st och sliter sönder kötthögarna
08.55 sitter plötsligt en juv kungsörn i högertallen, flyger över åteln mot vänster efter 5 min.
09.20 sitter en ad duvhök och skriker i blixttallen men flyger efter några minuter.
09.30 hittar jag en ad & en juv kungsörn i branten. strax efter sitter en juv. duvhök och en subad Havsörn i bt, vid 09.45 blir det riktig fart på örnarna (en ad kungsörn och både en juv och en subad havsörn) som turas om att köra grab and go på köttet som korparna delat. uppfattar det som att de tre kör två svängar i var under ca 45min. Under tiden därefter har jag örn runt kojan hela tiden till 14 då det blir lite lugnt och den juvenila duvhöken kommer ner och äter i 15min innan den blir skrämd av en juv kungsörn som sätter sig på baksidan av kullen, bara huvudet syns emellanåt och efter en halvtimme ersätts den av en ad kungsörn som gör samma sak.
Ytterligare en örn, hann inte se vad dyker ner bakom kullen för att äta.
Det är möjligt att det sitter ngn örn bakom kullen men dom syns inte o fotoljuset är borta så jag plockar ihop och lämnar kojan vid 15.45
 
Dagen summeras med..

Småfåglar
Nötskrikor
Skator
Korpar
Kråkor
St hacke
Gråspettshona
duvhök minst en juv och en ad.
Havsörn, en av vardera ad, subad och juv. subad märkt med två svarta ringar och jag kan ana att den första siffran på vänster är en 6:a
Kungsörn, osäker på antalet men minst två ad, två subad och en juv. är lite osäker om det är samma örn (subad) med ringar eller om det är två olika, blå över röd 084 vänster med silver på höger och vissa bilder visar vänster 840 blå över lila? med silver på höger kan ana siffrorna 89, skickar bilderna till Hans för identifikation
 
/Mikael
 

Örnkojan 2022-12-29

Efter en kall natt med neråt 17 minusgrader i Falun steg temperaturen kraftigt fram på morgonen. Framme vid skogsvägen var det bara två minusgrader. Det var väldigt mulet och lite disigt uppe på höjderna. Runt 5-10 cm snö hade kommit under natten.
Dagen började vindstilla och fortsatte mer eller mindre vindstilla. Mycket rävspår på åteln igen.
Riggad och klar ca 08:05, fortfarande kolmörkt ute. Inte förrän halv nio började skogen vakna och småfåglarna och gråspetthonan tittade förbi maten.
Strax efter kl 9 damp en adult duvhökshona ned på maten. Hon åt till ca 9:30 då en subadult kungsörn landade i högra tallen och skrämde bort henne.
Kungsörnen satt kvar ett bra tag i tallen och flög sedan iväg igen när så en juvenil kungsörn satte sig i blixttallen.
Även den juvenila kungsörnen blev kvar väldigt länge. Ett gäng på 15-20 korpar höll den sällskap, men ingen ville vara först ned på maten. En väldigt liten ung duvhökshanne pilade förbi emellanåt och konstaterade att örnen var kvar, så maten fick vänta.

Så 11:45 hoppade äntligen den unga kungsörnen ned på maten. Det är samma omärkta örn jag hade den 15:e, och samma örn som Jenny och Roine hade på annandagen. Byxorna är ganska vita och stjärtfjädrarna är uppfransade i ändarna.
Örnen käkade på i nästan en timme i det snöblandade regnet och nu vågade sig även några kråkfåglar ned.
En subadult havsörn satte sig i högra tallen och tittade på. 12:35 hoppade havsörnen ned och puttade undan kungsörnen. Det var den märkta 3V finska havsörnen (den "oläsbare", gick inte att läsa av idag heller), det var länge sedan jag såg den sist.
Havsörnen gjorde som den brukar, den plockade så snabbt som möjligt ut en lagom bit och flög iväg med den. Den yngre örnen var nog rätt nöjd med sin insats och satte sig i utkanten och smälte maten.

Kl 13:00 hoppade den subadulta kungsörnen från tidigare idag ned på maten. Det var den 3V+ som varken jag eller Hans lyckas åldersbestämma. För mig lutar det åt 5V, den har adulta mittre stjärtpennor och en hel del adulta vingpennor.
Den hade det så besvärligt med korparna att den fick nog efter en kvart, tog ett stort köttstycke i näbben och släpade ned det nedanför kullen för att få äta ifred.
I örnarnas frånvaro tuggade ca 30-35 korpar, 5-10 skator och lika många kråkor i sig maten som ett stim pirayor. Snön och köttbitarna yrde.
Efter bara 5-10 minuter gjorde den löjligt lilla juvenila duvhökshannen entré på arenan och skrämde slag på hela kråkfågelflocken som skingrades i alla väderstreck. Det var en kul syn, tuff liten rackare!
 
Duvhöken började käka en stund, men fick avbryta när en helt adult kungsörn satte sig i blixttallen. Den kom sedan svepande ned och landade bakom kullen och hittade antagligen något att äta där. Den sågs sedan inte mer under dagen.
Havsörnen kom tillbaka en vända till och tog lite hämtmat.
14:15 fick duvhökshannen arenan helt för sig själv och började stoppa i sig tills den fick en s. k. handbollskräva. Det var nästan så att jag förväntade mig att maten skulle börja studsa tillbaka ut ur halsen på den!
Den åt och åt tills den blev bortkörd av en gammal duvhökshona kl 15, ej samma hona som imorse. Det här var en riktigt gammal individ med orange ögon och riktigt urtvättad stjärtbandning.
Den unga hannen var tuff och ville inte ge sig. Den försökte ge tillbaka några gånger men även om den hade psyke som en terrier var den helt enkelt bara hälften så stor.

Honan käkade på en halvtimme. Sedan kom honan från morgonen tillbaka och det blev en brutal fight i skymningen. De rök ihop så fjädrarna yrde och tumlade ned i sänkan mellan åteln och kojan!
Den äldre fortsatte äta en stund och gav sedan plats åt den antagligen lite yngre honan. Kl. 16 lämnade den sista duvhökshonan och jag kunde börja plocka ihop.
Färska rävspår lite överallt längs stigen, troligen från senaste timmen med tanke på att det vräkte på med snöblandat regn. Under dagen hade det kommit ytterligare 5-10 cm snö även om regnet komprimerat det lite.
Vägen hem var hal, moddig och otäck. 30-40 över skogen och 50-60 på landsvägen. Huvva!
Dåligt väder och mörkt ute är en grov underdrift, men det blev ändå en till dag där det hände något på eller runt åteln hela tiden så att man fick sitta och hålla sig till mörkrets inbrott!

Summering:
Kungsörn: 1 1V, 1 3V+ (5V?), 1 adult
Havsörn: 1 3V
Duvhök: 1 1V hanne, 1 adult hona, 1 ännu äldre hona.
Korp: 30-40 ex
Kråka: 5-10 ex
Skata: 5-10 ex
Gråspett: 1 hona
Nötskrika: 4-5 ex
+meståget
/Daniel


 
Örnrapport 2022.12.28

-9 grader. Sol och vindstilla.
Riggad o klar 7:10. La ut en säck mat.
Blev kanske inte den mest händelserikaste dagen men Kungsörnen var runt och på åteln från 8:30 till mörkret. Konstigt att de inte får träsmak (hehe) så stilla som de satt idag i högra tallen och i bt.
Duvhöken kom dock först 8:10 i högra tallen, men den fick chansen först i 9:30 tiden att äta lite på åteln. Men det skreks hysteriskt omkring, speciellt på kvällen av två Duvhökar.
Blev lite svårt, som vanligt, att hålla isär de olika KÖ obsarna men via foton har jag kommit fram till sju individer. och då kan jag ändå ha missat nå'n. Tre ringmärkta. Två 1V och två omärkta varav en vuxen. En Havsörn satt i bt och gjorde några dyk över åteln på fm.
Men det blev som sagt mycket sittande i träden och i branten under dagen. Det flögs lite fram o tillbaka. Solen sken och vintergranarna lyste vackert vita.
Det var ett fasligt skrikande på KÖ under precis hela dagen från bt. Letade partner? Tappat bort en partner? Hm...
Så efter 15:00 ville alla få sig en matbit innan kväller. Först två på åteln och två runt om. Sedan tre på åteln och tre runt om och de byttes alla av hit o dit. Sista försöket till fotoidentifikation togs ca 15:40. Filmade istället till 16:00.
Totalt Sju KÖ och 1 HÖ
KÖ - Omärkta: 2 1V, 1 subad, 1 vuxen
KÖ - Ringmärkta: 048K (antog E25364), 084C Blå över röd + silver, 217N Röd över grön V0212 Svart
HÖ - 1 subad(?)
/Stefan
 

Örnkojan 2022-12-27

Dags för återbesök i kojan för mej och premiär för Birgitta. Nattens snöfall hade fyllt på snödjupet med en dryg decimeter men det var inga problem att köra hela vägen till tunnorna. Vi var installerade och klara 07:15 och kunde avnjuta första kopparna kaffe i lugn och ro innan en ung och en gammal duvhök intog frukost kl 08:30. Unghöken var dominant.
Vid tiotiden parkerade de första kungsörnarna i Blixttallen. Två adulta som satt där större delen av dagen endast avbrutna av ”kamikaze-attacker” mot åteln när korpflocken på ca 30 individer mejslat loss portionsbitar av det frusna köttet som passade bra att snappa upp och flyga ner i skogen för en matstund i lugn och ro. Under dagen dök det också upp tre olika havsörnar som använde samma metod för att få sej en smakbit. En 1k, en subadult och en utfärgad adult. Ingen av dessa var ringmärkta och dom härjade runt åteln hela dagen tillsammans med två 1k kungsörnar. Kort sagt var det örnobsar i stort sett hela dagen!

Strax efter kl 15 landade dagens enda örn på åteln, en omärkt 1k kungsörn som sedan åt i ca 40 minuter och knappt orkade lyfta när den var mätt. Avslutningsvis åt de båda duvhökarna en stund i mörkret.

En fantastisk dag med minst fyra kungsörnar, tre havsörnar och två duvhökar förutom bl a gråspett, större hackspett, nötskrikor, tofsmes, svartmes, blåmes, talgoxe. Kort sagt en bra dag på jobbet! Den enda avlästa örnen blev en 1k kungsörn med röd över grön 217xN på vänster ben och en svart 0212 på höger ben.
Peter Rolén och Birgitta Marcusson
 


Örnkojan 2022-12-26

Annandag jul betyder örnkoja. Vaknar upp till lätt snöfall och 0° som håller i sig under dagen.
Vid 7.15 var vi riggade och klara.

Vid 8.15 sitter en adult duvhök på en av sittpinnarna och bara någon minut senare kommer en juvenil duvhök farande. Bägge duvhökarna drar direkt när en kungsörn landar i tallen till höger. Den örnen blir sittande där ett tag och under tiden landar två kungsörnar i blixttallen och en havsörn i toppen av tallen till höger. Mellan 8.30 - 10.30 har vi som mest tre kungsörnar och tre havsörnar som flyger omkring i träden kring kojan, ingen vill gå ner och äta. Ett 30 tal korpar hänger också med i den allmänna flygövningen.
Efter 10.30 lugnar det sig lite, de två kungsörnarna från morgonen sitter i blixttallen och äntligen vågar duvhöken sig ner för lite mat. Vid 10.50 landar en kungsörn på maten och äter med god aptit. Det är en chokladbrun omärkt örn (1v kanske), för dagen rätt väderpinad i fjädrarna. I tallen till höger anländer en havsörn och spanar längtansfullt ner på maten, men vågar inte gå ner för att äta.
Vid 11.30 är det skiftbyte och en av örnarna från blixttallen kommer ner. Det är en omärkt äldre örn som verkar ha ett litet matförråd långt till vänster om kojan för den drar dit men flyger sen snabbt iväg in i granskogen. Den chokladfärgade örnen sätter sig en stund i skogskanten innan den drar över branten för att inte ses något mer denna dag.
Lunchen blir stilla som den brukar. I blixttallen sitter återigen två kungsörnar och kurar i snöblasket. 13.30 får den juvenila duvhöken äntligen äta ostört. Inte förrän 15.15 blir den bortjagad av en kungsörn som via tallen till höger landar och börjar äta. Denna örn är märkt blå/röd - silver (9V från Finland). Den äter en stund i skymningen men drar när kompisen från blixttallen kommer ner för några snabba tuggor. Vid 15.30 är skogen mörk och en adult duvhök vågar sig äntligen fram. Vi börjar plocka ihop oss trötta och nöjda efter en fin örndag.
Summering av dagen:
3 kungsörnar
3 havsörn, 2 adulta och 1 yngre
2 duvhök 1 adult 1 juvenil
Ett 30-tal korpar flygandes men inte en korp landade på åteln
6-7 skator och ett par nötväckor
De vanliga småfåglarna
 
I kojan Jenny och Roine
 

Örnkojan 2022-12-20

En av de mörkaste dagarna på året och det är tydligt det. 
8:10 skymtas en duvhökssiluett i tallen till höger, landar strax på maten och vi ser att det är en juvenil hona. 
8:40 landar en adult havsörn i blixttallen och duvhöken har koll och drar 
9:00 en 1V kungsörn på maten, omärkt och käkar mycket och länge, ca 40 min. Samtidigt landar en juvenil duvhök på stora pinnen. Havsörnen sitter däruppe och har koll på läget. 
10:00, ny 1V kungsörn i tallen till höger. 
10:30 är den unga duvhöken tillbaka och äger stället ett tag samtidigt som havsörnen återkommer och delar blixttallen med kungsörn 1V nr2
12:52 dyker en tredje kungsörn upp i tallen till höger
Ungefär samtidigt ännu en juvenil duvhök som sätter sig och väntar 
14:20 subadult kungsörn i blixttallen
Några minuter senare ytterligare en subadult kungsörn och jag ser att det är samma individ jag såg för en vecka sedan, 6V
14:45. 6V kö kommer ner, gör några försök, men vågar ej.
Strax efter en adult duvhök hona, också hon nervös och drar 
15:00 kommer två adulta duvhökar ner, en hona blir kvar och en hane drar 
Sedan byts det plats i mörkret och vi får svårt att hänga med i svängarna, packar ihop för dagen.
 
Kungsörn: Ingen märkt. Två st 1V varav en käkade i 40min den andra inte alls, en st 6V och en st obestämd subadult, 6V var nere och visade sig men ingen åt.
Havsörn: En st adult i bt mest hela dagen
Duvhök: Fyra individer, juvenil, hane och hona och adult hane och hona. Den juvenila honan käkade i ca 1 timme och 10 min tills krävan stod rakt ut!  
/Hansa & Lars

 

Örnkojan 2022-12-18

Hade en väldigt lugn förmiddag. Örn i luften men ingen nere förrän vid ca 14 då en ung kö landade och föste bort en duvhökshona som hade ätit en kvart . Före det hade en duvhökshane gästat maten.
Örnen lyfte efter ca 20 min. Direkt landade då en äldre örn. Den yngre kom tillbaka och blev sedan kvar tills det var i stort sett mörkt. Ingen av örnarna var märkta. 

Mvh
Lars Nordanbro 
 

Örnkojan 2022-12-17

Nysnö -5 grader. En räv passerat över stigen. Högg upp köttet som låg på åteln lite.
Från kl 08:02 var det KÖ på eller omkring åteln fram till att mörkret slog ner. Som mest var det 5 st KÖ ätandes på åteln och en på en pinne på åteln(!) Totalt fick jag ihop 8 st individer. Plus 2 st HÖ i torrakan. Helt fantastiskt. Killgissar om åldrar.
Obeservationer:
Juvenil 1V. Ej ringmärkt
Ett par. Ej ringmärkta. De höll hela tiden ihop runt om på grenarna. Åt tätt tätt intill varandra på åteln flera gånger. Den ena typ 3-4V den äldre kanske 5-6V eller mer.
P525 N0884 som tydligen är från 2007(!) 
048K E25364. Känd av oss. Från 2020. Verkar gilla åteln. Var lite kaxig
Krokig klo. Ej ringmärkt men kännetecknet är en uppåtstickande klo på vänster bens klo. Rapporterad av mig 19.12.28, 21.12.30 och nu
En riktigt stor och vrång juvenil typ! Var på de flesta på åteln. 1V. Märkbart större än flera andra.
Vit/ljus vuxen med mörk fläck på varje sida. Ej ringmärkt. De tre sista besökarna lämnad i mörket. 

//Stefan

Örnkojan 2022-12-16

Återigen en kall morgon. -20 och maten till örnarna var stenhårt. Med yxan hjälp högg jag upp ytan på maten så örnarna lättare ska få loss bitar. Efter att jag installerat mig i kojan, fått igång värmaren och hällt upp en kopp kaffe så dröjde det inte länge innan första örnarna landade runt åteln. Från kl åtta på morgonen fram tills jag gick hem i mörkret var det besök på åteln. Flera kungsörnar, minst 5 st besökte åteln under hela dagen. Även en adult havsörn gjorde ett besök vid maten.

En fantastisk dag i kojan.
//Hasse Andersson

Örnkojan 2022-12-15

Kylan håller i sig. Det var en vacker och molnfri natt som ändade, vindstilla och -16 grader.
På plats och riggad ca 07:40. Maten var upphackad sedan kvällen innan så det var bara att rigga och fjutta igång kaminen.
Gryningen började segt och öde, inte ens småfåglarna dök upp. Jag hade väntat mig att det ganska snabbt skulle parkera sig ett par örnar i tallarna runt åteln eftersom det var så pass kallt. Det var så att jag började fundera på om det skulle bli en "bomdag" på åteln.

8:30 landade en helt juvenil kungsörn plötsligt på åteln. Den var ringmärkt, röd över grön 217N. Född i norra Sverige.
Det blev början på en helt fantastisk dag på åteln. Den bästa jag upplevt, och det dröjer nog länge innan någon dag på åteln kan mäta sig med denna.

Efter bara fem minuter dök örn nummer 2 för dagen ned på åteln, en till juvenil örn. Den tog över och skickade upp den märkta kungsörnen på en sittpinne sålänge. Kännetecken på örn nummer två är att tarserna är närmast kritvita och stjärtpennorna namärkningsvärt uppfransade i det svarta ändbandet.
Den omärkta örnen fortsatte att äta i 40 minuter. Sedan kom en betydligt större, omärkt örn av typ 3:e vinter och körde bort den. Den äldre örnen var lite nervös och flög omgående iväg igen. Den märkta ungörnen passade då på att ta över maten igen medan den andra juvenilen och den äldre örnen tittade på från bortre sidan av gläntan.

Vid 9:30-tiden anslöt 4V havsörnen till gänget och satte sig tallen tvärsöver från kojan.

En gammal bekant stormade in och tog över maten, 3V kungsörnen 048K. När den först dök upp i slutet av november var den mager och försiktig. Nu ser den mer välnärd och starkare ut. Den var mycket tuffare och vann strider mot 3V+-örnen flera gånger. Vi har nog lyckats mata upp den några hekton.

Havsörnen fick sällskap i sitt träd av båda juvenilerna som fick finna sig i att vara placerade på avbytarbänken så länge.

Strax hoppade den omärkta subadulta KÖ ned på maten. Nu åt örnarna ofta ett par stycken åt gången. Den mörka 6V-örnen skymtade kort runt gläntan men höll sig undan. Plötsligt brakade en adult kungsörn ned på åteln och visade vem som bestämde. Det är antagligen samma ljusa örn som jag hade i skymningen förra veckan.
Det började också bli mycket kråkfågel. Ett gäng om 7-8 skator, lika många kråkor och ca 40 korpar som var nere och åt av och till. Varje gång en örn landade på åteln lyfte alla kråkfåglar, och det var ofta!

Nu var det alltså 5 stycken KÖ som aktivt gick ned på åteln och en havsörn! De närmaste tre timmarna åt örnarna om vartannat, och de som inte åt för tillfället satt de alltid i närheten. I gläntan, på pinnarna, i blixttallen, i högra tallen...
De åt ofta två åt gången på varsin köttklump och ibland t o m tre. När den dominanta av örnarna ville byta köttbit blev det ofta lite småkiv.
Havsörnen var klart fegare och gick och letade efter lösa bitar att plocka med sig, men vid ett tillfälle var t o m den och åt på köttblocken.

Vid ett, halv två-tiden lugnade det ned sig. En av juvenilerna landade i sitträdet och satt sedan kvar där över 2 timmar! Övriga örnar höll till i de vanliga favoritträden runt åteln och bytte platser ibland. Men undantaget havsörnen som nu vågade spankulera runt helt öppet på åteln så var det ingen nere och åt. Men det satt hela tiden hela fem kungsörnar och ett tag två havsörnar i närheten.

En gammal havsörn dök upp i högra tallen. Den var lite grådaskig på näbben och hade svartkantade stjärtpennor, så den var troligen en yngre adult.
Skatorna och kråkorna hittade nog en duvhök i dalen, för det blev ett väldigt liv, men korparna reagerade inte.
I skymningen efter halv tre började örnarna lämna en efter en.
15:40, när det blivit helt mörkt och den sista örnen lämnat kom den mörka 6V KÖ fram. Den åt tjugo minuter och flög sedan iväg den med.
En helt fantastisk dag på åteln!
Summering:
Kungsörn: 2 1V, 1 3V, 1 3V+, 1 6V, 1 adult
Havsörn: 1 4V, 1 adult
Korp: ca 40
Kråka: ca 10
Skata: ca 8

/Daniel
 Örnkojan 2022-12-13

-10° nysnö
8:10 en kungsörn i blixttallen helt kort. Strax därefter, två kungsörnar i andra tallen ett kort tag, nordanvinden är stundtals hård i byarna och båda örnarna flyr snart. Den ena är minst 3v och med trasig stjärt. Har någon annan sett en 3V-kungsörn med för få stjärtfjädrar?
Sedan är det lugnt fram emot 9:00, endast lite korpar i luften men ingen på åteln. 
Strax före 11:00 kommer en adult kungsörn snabbt förbi i hård medvind, alla korpar upp och jagar den till andra sidan där den slår sig ner.
Sedan händer inget på ett bra tag… 
13:25 sitter äntligen en kungsörn i blixttallen igen. Förmodligen den 6V som sågs i lördags? Där satt den ett tag men såg ut att blåsa bort när den lyfte vingarna och släppte taget.
En timme senare kom den tillbaka och gjorde ett landningsförsök på åteln men drog iväg strax efter.
15:00 Nästa gång gick det bättre, den började käka men såg då att detta var en adult, kanske den som tidigare flög förbi, som strax fick sällskap av den 6V vi nyss såg. Som om inte det var nog så kom också en 2V ner och vi hade tre kungsörnar på åteln. Samtidigt gjorde en fjärde kungsörn en överflygning norrut. 6V och adult krigar lite men adult vinner och de övriga tar ett steg tillbaka. Så äter den äldste medan 6K snällt sitter bredvid och väntar. Den yngsta hör vi pipa av missnöje bakom kullen.
15:40 kan vi packa ihop i mörkret. Det blev en hyfsad dag trots 8 timmars väntan.
/Hansa & Tomas M 
 

Örnkojan 2022-12-11

11:e december, -15°, stjärnklart och vindstilla. Mötte upp Mirre vid Backa 6.15 för vidare färd ut i skogen. 1 cm nysnö och rävspår på stigen. Åteln såg helt otrampad ut.
Riggade och klara 7.20 och med rykande kaffe i koppen njuter vi av tystnaden och suset från kaminen.
7.45 landar en kungsörn i blixttallen och ett par minuter senare kommer nästa.
Korparna hördes vid 7.55 och strax därefter kommer dagens första matgäster, meståget med talltitor i spetsen.
Örnarna sitter kvar i blixttallen till 10.45 när de försvinner ur synfält. Möjligen var det frågan om tre olika, två kungsörn och en havsörn som byttes av. Under tiden cirklar ett 10-tal korpar runt gläntan utan att riktigt komma till ro. Skator och kråkor äter ihop med småfåglarna.
10.45-13.20 är det bara småfåglar på åteln. En kungsörn ses snabbt i branten innan den försvinner in i en snötyngd gran. 13.20 kommer en kungsörn till blixttallen igen. Under 2 timmar ses en eller två örnar sittandes i blixttallen. Nu såg jag definitivt att det var en havsörn så troligen kan dagens örnobservationer summeras 2 kungsörn och 1 havsörn.
15.30 är skogen helt tyst. Inte en fågel i sikte, inte en korp hörs när vi packar ihop oss och går ner.
Fåglarna hade vilodag idag - det är väl det som är meningen med söndagar...
I kojan Jenny och Mirre

 

Örnkojan 2022-12-10

10:e december och lite väderomslag efter en kall period. -8 grader och ett lätt snöfall under natten är alltid välkommet för örnarna.
7,50 hörs de första korparna och 5 min senare sitter första kungsörnen i blixtallen tätt följt av en till. Det blir starten för en dag fylld med örnobservationer och stora mängder korp och kråka. Runt kl 9,00 gör två örnar (en 3V och en adult) ett försök att gå ner och käka men drar direkt. 
Örnar runt gömslet hela dagen men få gör ansats till att gå ner på maten. Troligen beror detta på den stora mängd korp och kråka, ett 50-tal, som käkar hela dagen. 14,50 sticker alla korpar på en given signal och 15 min senare landar första kungsörnen, en 6V, på köttet. Den hinner käka ca 15 min innan nästa örn landar, en ringmärkt kändis 048K.
De käkar ca 30 min under ett lätt tilltagande snöfall och försvinner sedan i skymningen. En adult duvhök gör ett kort nedslag men försvinner även den efter en stund.
Dagen stannar vid 3 kungsörnar (adult, 6V och 048K), 2 havsörnar, 1 duvhök och ett 50-tal korpar.
/Hans
 

Örnkojan 2022-12-09

Morgonen började kall och klar. Det var väldigt halt på vägarna, -12 och en svag men bitande vind.
Hackade upp maten lite så att fåglarna hittar någonstans att börja, riggad och klar kl 8. Det var fortfarande mycket mat på åteln, men rådjuret som lades dit i onsdagskväll var nästan slut!
Direkt jag hivat ut objektiven och släckt pannlampan satt det två kungsörnar i blixttallen. De fick snart sällskap av en subadult havsörn. Örnarna verkade vänta ut varandra och inte så mycket hände på den fronten mer än att dom satt där.
Istället tog korparna för sig. Det började med en korp som började äta, efter några minuter var ca 35 korpar nere och åt tillsammans med 2 kråkor och åtta skator. Detta fortsatte sedan ett par timmar med kortare massuppflog när någon av örnarna lättade och cirklade ett varv.

Framåt lunch började dödläget rucka upp sig när havsörnen återvände till branten och en av kungsörnarna blev ensam kvar. Den gick ned på maten, och det visade sig vara vår 3V finne, 048K igen. Han åt en stund och blev sedan bortskrämd av en annan subadult kungsörn. Den nya örnen satt länge i högra tallen men ville inte komma ner och äta.
Kråkfåglarna fortsatte festa. Samtidigt hade det mulnat på och ett lätt snöfall började.

Framåt 13:30 började örnarna fylla på i blixttallen igen. En 4V havsörn sällskapade med en subadult kungsörn. En stund hade de också sällskap av en helt juvenil kungsörn, men den verkade ana att den inte hade något att göra i konkurrensen och flög tillbaka till branten.

Jag skriver ofta "låst läge", men det är precis vad det verkar bli så fort det är mer än en örn runt åteln! Den ena väntar ut den andra och ingen vill gå ner först på maten och vända ryggen mot den andre.

14:40, när det började skymma, avbröts terrorbalansen genom att att en helt ny örn brakade ned i sitträdet och självsäkert intog matbordet. Jag bedömer den som en 6V hona.
6V örnen äter någon kvart medan en adult kungsörn väntar. Nu hände mycket samtidigt. Den adulta kungsörnen på maten varpå den något yngre backar. Samtidigt vill 4V havsörnen lägga sig i och landar bredvid 6V kungsörnen.
En subadult kungsörn flyger runt och skapar oreda men landar inte. 6V örnen puttar bort den adulta igen efter ett par minuter. Efter ett tag avviker 4V havsörnen och den adulta kungsörnen puttar bort 6V örnen igen och äter några minuter. Den något yngre örnen ger sig inte utan motar bort den adulta igen. Den adulta får sedan sitta och vänta en halvtimme tills den yngre ätit klart. Sedan äter den adulta kungsörnen till kl 16. En adult hane duvhök får sedan äntligen äta till kl 16:30, den syns mot slutet bara som en mörk skugga i kikaren. Samtliga eftermiddagens örnar var omärkta.

Kungsörn: 1 1V, 13V, 13V+, 16V, 1 adult
Havsörn: 1 4V
Duvhök: 1 ad hane
Gråspett: 1 hona
Korp: ca 35 ex
Skata: 8 ex
Kråka: 2 ex
 
Örnkojan 2022-12-07

Idag hade jag med mig Per Tingvall från Norberg som bisittare.
Det var fullmåne, alldeles vindstilla och -14 uppe i skogen. Men det var en ganska torr och behaglig kyla. Vi var riggade och klara 07:50. Det hade då redan börjat ljusna på.
Det låg ett par säckar ute så vi behövde inte lägga ut mer mat.

Nötskrikan hittade snabbt fram till maten. 08:20 flög en snygg adult duvhökshanne upp i sitträdet och sedan ned på maten. Den åt en stund men hade problem med den frusna maten. Den fick till slut med sig en bit och flög iväg.

Kl 9 flög alla småfåglar iväg och det dundrade till i kojan. En SK-60 vrålade förbi i ögonhöjd max 100 m från kojan genom dalen. Planet gjorde tre vändor till rakt över kojan innan det blev lugnt 9:30. Det gick nog nära överljudsfart eftersom man inte hörde planet förrän någon sekund innan det kom.

Strax efter 9:30 landade den omärkta 3V kungsörnen på maten, samma örn som Hansa hade igår. Den hade också problem med det frusna köttet men fick loss en bit och flög sedan iväg med den. I branten satt en helt juvenil kungsörn i en topp.
En adult havsörn satt en stund i blixttallen.

Fram till lunch var det mest de mindre fåglarna som åt. Tre korpar och en kråka vågade sig ned på maten, och då kom en kungsörn från blixttallen ned direkt. Det var den märkta 3V finska kungsörnen vi haft flera gånger nu, senast igår när Hansa satt.
Den fick inte sitta ifred länge innan morgonens omärkta 3V kungsörn kom och motade bort den. Den åt en stund, sedan gav den märkta örnen tillbaka. Örnarna satte sig i varsitt träd i utkanten av gläntan och tjurade och väntade på att den andre skulle flyga därifrån.

Den omärkta örnen hamnade till sist lågt i den högra tallen och satt sedan där och putsade sig och vilade i 45 minuter.

En 2V havsörn gjorde en drive-by men gick inte ned och åt. Den satt sedan i blixttallen och högra tallen en stund.
Resten av dagen satt båda kungsörnarna i blixttallen i omgångar, ibland samtidigt.

13:45 hade militärerna lunchat klart och flög någon halvtimme till, lika nära. Havsörnen och kungsörnarna satt konstigt nog kvar i sina träd trots att flygplanen kom så nära medan alla andra fåglar flydde.

När flyget kom igen kl. 15:05 gav vi upp för dagen eftersom det ändå var så pass mörkt då.
Vi drog upp lite käk till övre tunnan och pallrade oss iväg hemåt.

Ännu en bra örndag i kojan1
Daniel och Per
 


 

Örnkojan 2022-12-06

-8° klart och kyligt
Kamin på, två säckar nötlever ut, byta kortet i viltkameran, rigga upp kameror och hälla upp kaffet. Klockan är 7:00. Alltid en lika skön känsla att sitta i kaminvärmen och invänta gryningen.
7:49 landar en kungsörn i blixttallen
8:38 tar sig en kungsörn en spantur runt åteln tillsammans med ett gäng kråkfåglar men landar strax på samma plats i blixttallen igen 
Ytterligare en kungsörn ansluter, landar på rådjuret men lyfter direkt 
Vid tredje försöket äter den ett tag på dagens meny bestående av färsk, lättfryst nötlever som verkar poppis. Återkommer även en fjärde gång för att äta sig riktigt mätt. 
Vid 10:00 är båda örnarna uppe och flyger. Det verkar vara två bekantingar som hängt häromkring ett tag nu – en omärkt 3v och en finsk 3v som Daniel redan fått analyserad på RC (född 2020 i Finska Lappland).
10:35 landar en adult duvhökshane på stora pinnen men vågar inte går ner. Säkert oroad av örnarna runt åteln. 
11:15 är en kungsörn tillbaka i blixttallen igen, motljuset är starkt, svårt att se vilken det är 
En lugn period över lunch, några skator och nötskrikor förser sig men ingen dramatik 
12:23 landar en adult havsörn i blixttallen efter att kungsörnen strax innan lämnat 
13:00 är det byte igen, en kungsörn kommer tillbaka och havsörnen lämnar
13:30 typiskt lunchtomt både på krogen och i tallarna runt om.
14:09 hörs en duvhök, välkommen hit för här för händer ingeting! Ingen respons. Jag återgår till att plåta småfåglar så länge ljuset tillåter och sedan blir det sorti.
En havsörn adult 
Två kungsörnar 3v, en omärkt och en från Finland
Adult duvhök hane 
Nötskrikor 
Skator 
Korpar
Gråkråkor
S hackspett 
Talltita 
Blåmes
Svartmes 
Nötväcka 
Tofsmes 
Talgoxe 
Gråspett hona 

/Hansa
 

Örnkojan 2022-12-05

Lägger ut mat, helt rent. 
På plats i kojan 6,50
7,50 syns första örnen i Blixt tallen, den sitter bara där.
Nötväcka på maten
Lugn morgon och förmiddag
Mitt på dagen flyger en Kungsörn förbi. 
14,04 En Duvhök landar o äter
En flock Grönfinkar landar i tallen en stund
1505 en Duvhök flyger förbi
Ingen Örn på maten den här dagen
Från koj gluggarna 
Börje  o Ylle
 

Örnkojan 2022-12-04

Jag  lägger ut 2 säckar mat, det är helt tomt, på platsen. 
Inne i kojan i bra tid, redan 6,23
7,48 10 korpar har samlats i Blixt tallen
Nötskrika är första besökare på maten vid 8,16
En Kungsörn och en stor mängd Korpar flyger omkring
8,30 en Kungsörn i B-tallen , 2 örnar i Tallen vid kojan och en Kungsörn i luften örnar 2 Kungsörnar, och 22 Havsörnar
10,25 kommer en Gråspett
sedan stilla
12,15 en Tofsmes
12,57 en Duvhök flyger förbi
Några talgoxar  på maten
Stilla eftermiddag 
15,30 när solen har gått ner, kommer en duvhök på maten 
en liten stund senare kommer en till Duvhök. De skriker båda 2, efter en stund flyger de iväg, 15,50 avrundar jag i mörkret, 
Vid kojan denna dag Börje Olsson
 

Örnkojan 2022-12-03

Dagen började med att Thomas blev sjuk under natten och jag försov mig en timme, 100% manfall, örnräkningsdag och allt!
Jag åkte naturligtvis ändå och kom in i kojan runt 8.
Vädret var fint med höga och tunna moln. -2 och vindstilla, det blev ljust tidigt och jag behövde inte pannlampa på vägen upp.
Av de tre säckar vi lade ut i onsdags kväll syntes inte ett spår. Rådjuret var 90% uppätet.
Jag lade ut en säck och var riggad och klar typ 8:10.

8:12 landade en 3K+ omärkt kungsörn på åteln. Den började med plockmaten, men 8:24 kom den märkta 3V finska kungsörnen (048K) och körde bort den. Den omärkta örnen fortsatte då på rådjuret istället. Precis som förra gången altererade 048K med att äta en stund och sitta på pinnar en stund.

08:45 kom den märkta 3V finska havsörnen. Den tog plockmat ett par gånger och satt och åt i träd runtom gläntan.

Framåt 9 började det fylla på med kråkfågel, mest korp i början. Maten gick åt i rask takt. redan strax efter 10 var hela säcken uppäten.
De båda adulta havsörnarna hälsade på i blixttallen och skrek på alla andra örnar. Korparna började slåss om resterna och pickade rent det som fanns kvar på rådjuret. Eftersom det fortfarande var mer än halva örnräkningsdagen kvar gick jag ut och lade upp en till säck kl. 11.
När jag gick ut flydde ca 50 korpar och de båda kungsörnarna som satt sig i högra tallen resp. blixttallen, men det var inte så mycket att välja på i det läget.

Fem minuter efter påfyllningen var korparna tillbaka, även om de var skeptiska till en början. Men en halvtimme senare såg åteln ut som en myrstack igen.
Det fortsatte sedan med enbart kråkfågel ett par timmar, men lite lugnare.
Det blev väldigt fint ljus. Soligt med tunna moln och lagom kontrast.

Runt 13:00 satte sig en 2V havsörn i utkanten av gläntan. Den tog plockmat ett par gånger.
Borta i branten rörde sig 2 2V kungsörnar.
Runt 13:30-14:00 satt så den 2V havsörnen med en kompis i blixttallen, en till 2V havsörn.
Den ena lämnade och en 2V kungsörn landade i blixttallen istället, samtidigt som en andra mest sannolikt 2V kungsörn seglade runt över branten.
Den yngre kungsörnen blev kvar sist av örnarna, men drog sedan utan att äta. Ingen mer örn gick ned på åteln.
Kråkorna fyllde på under eftermiddagen. Normalt ser man kanske ett par stycken på åteln, nu räknade jag ihop 35 som flest!
Kråkfåglarna höll i till 15:45, då fanns inte en matbit kvar.
16:00 bommade jag igen butiken för idag och gick hemåt.
Summering:
Kungsörn: 1 3V+, 1 3V, 2 2V
Havsörn: 2 adult i par, 1 3V, 2 2V
Korp: Minst 50 ex
Kråka: 35 ex
Skata: 7 ex
Nötskrika: 1
Gråspett: 1 hona
Nötväcka 1
+ övriga mesar