Januari 2024

 

Örnkojan 2024-01-31

-2 grader, soldis, byig vind som växte i styrka.
Det blev en mellandag där enbart Duvhökarna stod för händelser på åteln.
Från 7:25 till 11:30 var tre olika individer Duvhök på åteln och käkade. I övrigt Gråspetten och två Nötskrikor, småfåglar. Annars väldigt lugnt. Hittade HÖ i branten och såg senare på dagen tre segla ovanför berget. Två adulta och en subadult.
Men KÖ fanns inte att finna någonstans denna dag. Men få undantag var blixttallen obesökt.
Ett 20-tal Korpar höll igång på avstånd kring berget hela dagen.
Så när den 4:e Duvhöken dök upp i 15:30 - tiden tappade jag lite gnistan och koncentrationen. Det blev en tidigare kväll än tänkt.
/Stefan
 

Örnkojan 2021-01-26

-4°, mulet, lätt snöfall
Tredje dagen i rad ute i skogen nu. Vandrade in istället för skidor idag. En förmiddag utan egentliga händelser, visst jag såg både kungsörn och havsörn runt om men inte en fågel på maten utom någon enstaka nötskrika, vår trogne gråspettshane och lite skogsmesar.

Efter 12:00 kommer dock en kungsörn till blixttallen medan en duvhök fick byta tall 

Dimman har lagt sig som ett lock över branten och båda kungsörnarna har tagit sig över till min sida. En kungsörn har tom varit framme och sniffat på maten men den försvann lika snabbt bakom kullen. Vid 13:00 så vågade sig kungsörnen fram och käkade ett bra tag. Efter 40 minuter stack den mätt iväg och ersattes genast av en adult duvhök övervakad av havsörnarna i blixttallen.

Det byts plats och kungsörnarna börjar vakna nu på em, byter plats med havsörnarna och vice versa men inga fler matgäster.

Dagens summering: Två mätta rovfåglar, en subadult kungsörn och en adult duvhök.
Övriga var havsörnsparet som antingen satt i blixttallen eller i branten, fram och tillbaka…
Två subadulta kungsörnar varav en var nere och åt rejält som sagt.

En udda fågel idag var en ensam kaja!

/Hansa
 


Örnkojan 2024-01-24

-1° och lätt snöfall. En väldigt mulen och mörk morgon. 

Strax efter 8:00 landar en adult havsörn i tallen till höger, byter strax till blixttallen och får sällskap av ett par korpar och framåt 9:00 ansluter honan vilket vi tror är det havsörnspar som har sitt revir här men…

De sitter kvar till 10:15 då en kungsörn kommer, hack i häl ytterligare en kungsörn som splittrar gruppen och sitter kvar ensam.

Havsörnsparet flyttar till tallen till höger och poserar snyggt en bra stund för våra kameror. När de lämnar den högra tallen visar det sig att hanen är ringmärkt med två svarta ringar. Såg det först när jag förstorade bilderna efteråt. Det är alltså den kändis som vi kallar ”Ålänningen”, två svarta ringar, en bredare än den andra men inga synliga tecken. Vi har sett den i flera år runt åteln, ända sedan den hade yngre dräkt. Nu är han alltså i en parrelation, det var väldigt tydligt idag, kul!

Händer inte så mycket sedan, ingen örn på maten men ett par kungsörnar, tror subadult, turas om att sitta i blixttallen
Klockan närmar sig 14:00. Tre kungsörnar i branten och havsörnsparet tillbaka i tallen. 

Sedan händer ingenting mer denna dag.

Två havsörnar, Ålänningen med fru?
Tre kungsörnar, två subadult och en juvenil 

/Hansa & Lars


 

Örnkojan 2024-01-21

Efter att vädret slagit om från -25 grader till -10 grader så hade jag goda förhoppningar om att det skulle vara fart vid åteln. Jag skidar lätt in efter en liten skoterled varefter jag vandrar de sista 400 metrarna upp till gömslet.
jag är i god tid och det är fortfarande nästan två timmar kvar innan det ljusnar.
Så fort det börjar ljusna landar en kungsörn i blixtallen bakom kojan. Strax därpå glider den ner på maten och stannar där till klockan är närmare 11 på förmiddagen. I kameran kan jag se att det är en ringmärkt örn vi haft tidigare under säsongen 217N som föddes 2022 i Västerbotten. En annan örn gör då entre och stöter bort den första.
Örnen stannar på maten fram till lunch och drar sedan över till berget. Eftermiddagen blir lugn med en havsörn och en kungsörn i träden runt kojan tittandes på en gråspett som lekte kung på åteln och tog för sig av maten.

När jag kommer tillbaka till bilen framåt kvällen och temperaturen stigit till +1 grad.

En lugn men bra dag i kojan.
//Hasse Andersson
 

Örnkojan 2024-01-16

Tisdagens besök i örnarnas skog blev en kylig men ljus och fin dag. Tempen var -20° när vi skidade in längs skogsbilvägen vid 6:00-tiden. Snart kommer det behövas betydligt tidigare revelj för att hinna in i kojan innan gryningsljuset.

Dagen gav tre havsörnar och tre kungsörnar.

Vad det gäller havsörnarna så är det extra intressant att följa ett stationärt par som häckar i närheten av åteln och har varit ständigt närvarande de senaste åren. Flera kullar ungar har vi sett men ingen av oss har tagit tag i att forska var de har sin häckning och boplats. Gårdagens spaning gav en kul insikt i hur paret bevakar sitt revir. 

Vi har ju en tall på en höjd som vi har full uppsikt över från gömslet. Därifrån har alla fåglar koll och span mot alla vädersträck. Därför sitter många örnar, både kungs- och havsörnar, men även korpar, duvhökar avvaktande och spanande över omgivningen. Tallen är döpt till "blixttallen" efter ett förmodat blixtnedslag för länge sedan.

Åter till havsörnsparet som högljutt kommunicerar livligt med varandra och igår satt de i minst ett par timmar i den berömda tallen. Vid ett tillfälle stack hanen iväg akut över dalen och vi såg en tredje adult havsörn sväva på andra sidan. Man vet förstås inte allt men vi uppfattade som att den tredje havsörnen var en inkräktare och att hanen ryckte ut för att försvara deras revir. Den storyn har inget belägg men är mycket trolig.

En av kungsörnarna var en kändis, född i norrland 2022, men övriga omärkta.
En kall men fin dag i gömslet.

Tre adulta havsörnar
Tre subadulta kungsörnar
En adult duvhök

Hansa & Lars


Örnkojan 2024-01-07

Räkningsdag
Första räkningsdagen för mig. Kändes extra spännande.

Dagen började tidigt. Va vid gömslet 06:00 och tempen i bilen stod på -21.
Runt 06:30 efter att ha riggat upp kollade jag om det fanns mat på åteln då jag glömt det. Det fanns två rådjur och en hel säck så gick in i kojan igen.
Kaffet intas i mörkret och ljuset inväntas.
07:45 Första duvhöken landar i torrankan mitt på åteln. Ännu för mörkt för att se fjäderdräkt.
Sätter sig och äter en kort stund och skrik delas mellan duvhöken på åteln och en annan duvhök som verkar sitta i skogen till höger om kojan.
09:10 Duvhök kommer och landar direkt på maten. Sub-adult (hane med tanke på storleken) och äter en bra stund. Samtidigt sitter det 5 örn (4KÖ, 1HÖ) i blixttallen.
09:20 Kungsörn (2v?) landar i en gran till vänster om gömslet och hoppar sedan ner på åteln och äter i en timme. Visar sig att det är den enda örnen som är sugen på mat under hela dagen fram tills att det är mörkt. Ringmärkt individ. Svart ring höger/grön vänster. Bifogar bild.
Efter detta är det mest duvhökar, nötskrikor, skator, tofsmes, gråspett (både hane och hona) och mesar som hänger på åteln.
Ett 20-tal korpar svänger förbi men landar varken på åteln eller i dom närliggande träden.
15:40 Nästa örn som landar på åteln är en adult KÖ och det är för mörkt för att fota eller se ringmärkningar. Efter denna anländer ytterligare två kungsörn och en HÖ och åter tills det blir mörkt. Ansluts av en duvhök och alla äter i lugn och ro. Dagen avslutar 16:30 då sista fågeln lämnar maten för kvällen.

Summering:
5 KÖ
2 juvenil
2 sub
1 adult

2 HÖ
1 sub
1 adult

3 Duvhök
2 sub
1 adult

5 skator
20-tal korp

/Tomas Morén

Örnkojan 2024-01-06

Räknardag
Bilen visade -22 grader när jag började gå. Fint skoterspår att gå på.
La inte ut kött, bara högg upp och sopade av och samlade ihop några utspridda delar.

07:55 Duvhök, hona på åteln. Hanen i bt. Åt i 45 min.
08:20 Första KÖ i bt (istället för Duvhöken). En KÖ i branten. Sen en i ht (högra tallen). Tre samtidigt. En ringmärkt, den Röd/Gröna 217N som Jenny rapporterat.
08:45 Gråspett
Ja, lite så rullade det på under dagen med klimax efter 14:00.
Då samlades de ännu fler i blixt tallen, minst sagt. Satt 5 KÖ och trängdes på höger sida medan en HÖ satt på egen pinne till vänster   [🙂]  Hade totalt 9 örnar runt åteln samtidigt varav två var HÖ. En adult HÖ, ingen märkt.
Men en till ringmärkt finsk KÖ fick jag fram. 048K E25364, som även den Jenny rapporterat i dec.
Flera KÖ käkade länge in i mörkret. 
Så en bra räknardag vad det gäller örn. 2 adulta, 2 subadulta 3 juvenila.
2 Havsörnar.
Annars inte så mycket att räkna. Fem Korpar i skyn. Två Duvhökar (tror det var samma som återkom under dagen). Tre skator, två nötskrikor, en Gråspett, en Större hackspett, två tofsmesar, två talgoxar, två blåmesar, en Tall/Entita, en Svartmes.
-12 grader vid hemfärd.
/Stefan

 

Örnkojan 2024-01-05

-13° och halvklart vid promenaden in från vägen.
Dagen börjar "på riktigt" kl 7.45 då två duvhökar kommer ner, de syns bara som skuggor men de ska äta på samma köttbit - vilket sällan fungerar. Mycket skrik. De blir avbrutna av en kungsörn som sveper över på låg höjd vid 8.
Kungsörnen sätter sig i blixttallen och vid 8.40 är de 4 st där uppe. En av duvhökarna passar på att peta i sig så mycket mat det bara går under tiden.
8.45 kommer en kungsörn ner på maten, den äter till 9.15 när duvhöken tar över igen.
Vid 10 tiden landar havsörnen som går under namnet "ålänningen" i tallen till höger, den får sen även sällskap av en kungsörn och de sitter där och njuter av solen som nu når upp i tallen. Under tiden sitter 3-4 kungsörnar i blixttallen och vid ett par tillfällen försöker någon sig på en fly by för att få en matbit men det går inte.
Vid 11 landar sedan en örn som vi identifierar som den "gamla finnen" märkt 2015. Den tar några snabba tuggor, drar iväg via stopp i en del granar omkring åteln. Möjligen är det den som kommer en sväng igen en dryg timme senare.
Sen är det lunchvila, bara smått som äter och örnarna sitter i solen i blixttallen. Ljuset är fantastiskt, men inget att fota...
Vid 14 tiden börjar det bli trångt i blixttallen, de är nu 5 st kungsörnar där och en som snabbt svänger förbi i tallen till höger. Fortfarande ingen som kommer ner, men vid 15 börjar kaoset. Det är örnar överallt. Som mest 4 kö som bråkar på köttet, 2 kö i granarna runt åteln, 2 kö samt 1 havsörn i blixttallen. Helt omöjligt att försöka hålla reda på dem och ljuset försvinner fort. Vid 16.30 är det tomt på åteln och i blixttallen och vi packar ihop oss nöjda med dagen. Kylan har krupit ner till -25° när vi vandrar tillbaka till vägen.
/Jenny och Mirre