Januari 2023

 

Örnkojan 2023-01-29

 
Mulen morgon, -1 och lite blåsigt. Under dagen slog det om till plusgrader och klarnade upp. Vindbyarna blev ganska friska emellanåt.
Jag började morgonen med att lägga ut två stora säckar och var riggad och klar ca 07:25. Det var nästan på väg att ljusna, men morgonen var mörkare än det brukar vara p g a de tjocka molnen.
07:45 hoppar en adult hane duvhök ned på maten, det är fortfarande inget fotoljus. Den fortsätter att käka sittandes på toppen av sitt veritabla berg av kött, men det går långsamt då den mellan varje tugga sträcker på sig och tittar oroligt kring sig.
Efter någon halvtimme har det fyllt på med korpar i träden och sittpinnarna, och när den första korpen hoppar ned på marken flyr duvhöken ned mot stigen.
Ganska omedelbart går 25-30 korpar ned och börjar slita i kötthögarna. Duvhöken verkar hungrig, för efter fem -tio minuter kommer den tillbaka ut ur skogen, skingrar korpflocken och fortsätter att äta. Några av de modigaste korparna kommer tillbaka och försöker äta samtidigt som duvhöken, men när de kommer för nära gör duvhöken ett litet utfall så att de får backa igen. Korparna försöker hota duvhöken genom att ställa sig lågt, breda ut vingarna och kraxa hotfullt som de gör mot varandra, men duvhöken bryr sig inte. Eftersom den är klart mindre än korparna ser det rätt komiskt ut. Märkligt nog ignorerar dom den andra högen, alla vill äta av högen med nötlever.
Efter ett tag tar duvhöken med sig en bit och flyger iväg. Korparna tar direkt över åteln och släpper den sedan aldrig under dagen förutom korta perioder.
 
Örnarna då? Sedan det ljusnat lite mer framåt 10-tiden börjar örnarna visa sig runt branten. Det adulta havsörnsparet är ute och flyger och de håller sig i branten i princip hela dagen nära varandra eller flygandes. De tar ett par svängar bortåt åteln. En av dom sitter t o m i blixttallen ett tag, men de verkar inte riktigt intresserade. En 3V havsörn med ljus näbb rör sig också i luftrummet och runt branten. Även om inte ringarna syns på det avståndet bör det vara vår 3V finne. Två stycken 1V kungsörn syns också till i branten. Den ena sätter sig i ett träd och sitter sedan kvar på samma ställe tills det blir för mörkt för att se den på eftermiddagen. Den andra dyker upp vid åteln kl 11. Den flyger in bakifrån kojan och går ned i skogen mittemot, precis så att man ser den över krönet. Sedan går den ned bakom krönet och äter antagligen på något korparna släpat dit. Den syns sedan inte mer under dagen.
 
Mattan med korpar tilltar och ibland blir det helt enorm aktivitet. Bortåt 50 korpar myllrar runt maten samtidigt, på eftermiddagen tillsammans med ca 40 gråkråkor och flocken med 8 skator. Alla får inte plats på maten samtidigt, utan de bildar ringar runt maten. De innerst plockar loss en bit och flyger iväg innan någon annan hinner stjäla den, de strax utanför trycker sig in på maten, de som ätit upp sin bit landar ytterst igen osv. Som en ständig våg av svart in mot maten. Det är ett väldigt oväsen och tumult och inte så lite slagsmål om köplatserna. Nu spelar det inte längre någon roll vilken hög de äter av, allt äts av för att de ska få plats samtidigt. Någon (Lars N?) hade lagt småbitar bakom rådjuret och det blev väldigt populärt bland både kråkor och korpar.
 
För övrigt besökte gråspetthonan åteln under de få lugna perioderna tillsammans med tre större hackspettar, alla honor(!). Småfåglarna kom aldrig riktigt till idag, bara en ensam blåmes besökte maten.
 
Duvhökshannen från morgonen kom tillbaka efter att kråkfåglarna lämnat ca 15:45. Strax före 16:30 kunde jag packa ihop och lämna.
Av ca 50 kg utlagt kött gick över 40 kg åt under dagen. Jag lade ut två tunga säckar till innan jag gick.
 
Summering:
Kungsörn: 2 1V
Havsörn: 1 3V, 2 adult
Duvhök: 1 adult hane
Korp: ca 50 ex
Kråka: ca 40 ex
Skata: 8 ex
Nötskrika: 1 ex
Gråspett: 1 hona
Större hackspett: 3 honor
 
/Daniel
 


Örnkojan 2023-01-24

+1° men hård skoterpackad snö gjorde skidturen in från vägen till en dans. 
8:15 landar en adult duvhök, hane, och käkar ett kort tag 
Vid 8:40 har vi en adult kungsörn i tallen till höger och samtidigt en annan i branten. Den i tallen satt och glodde på maten i nästan en timme, för att sedan dra åt motsatt håll. Den ville väl bara försäkra sig att nu är maten påfylld och åtgången är minimal så kommer jag senare, vilket den mycket riktigt gjorde!
Inte så mycket händer under en längre stund, en adult havsörn sitter i branten, tar en tur, är borta ett tag, kommer åter, sätter sig igen… 
10:30 landar så duvhökshanen igen och nu äter den lugnt och länge. 
En annan adult kungsörn landar snabbt i tallen till höger för att lika snabbt dra vidare. Lite senare, ett lika snabbt besök i blixttallen av en 1v kungsörn men ingen av dem går ner.
Både havsörn och kungsörn hörs ropa från dalen 
Två unga, som snart blir tre 1v-kungsörnar syns jaga varandra längs branten, den ena bjäbbar hela tiden och det hörs ända upp till oss i kojan.
Tidigare på fm var det ett stort gäng korpar som hängde runt åteln. På eftermiddagen är det mest gråkråkor, märkligt?
Sedan är det stiltje fram till 14:45 då det kommer en adult kungsörn (samma som spanat på käket på fm) och en 1V kungsörn till blixttallen samtidigt som vi ser två kungsörnar och två havsörnar i branten.
Den adulta kungsörnen, fö omärkt, går ner och käkar och så kommer den yngre i attack och jagar bort den äldre. Det verkade som att 1v-örnen endast var ute för att skrämma bort den äldre för den stannade inte och åt utan försvann bakom kullen där den kanske ändå hittade något gott?
Dagen avslutades med att vi satt i 20 minuter och väntade att en kändis, 2v havsörnen med två svarta ringar, skulle dyka ned på maten från tallen till höger men både ljuset och örnen svek till sist. När klockan blev efter 15:30 gav örnen upp och flög åt andra hållet förstås och vi började att packa ihop så smått då närområdet var avörnat för dagen.
  • Fem kungsörnar varav tre 1v och två adulta, ingen märkt vad vi kunde se.
  • Tre havsörnar, två adulta och en 2v åländsk kändis från förra året med två svarta ringar
  • En duvhök, adult hane
Hansa & Lars L
 

Örnkojan 2023-01-19

Temperatur runt nollan, svag blåst och lätt molnighet under dagen. Träden var vackert snöbelagda.
I det tidiga gryningsljuset hördes en korp varna och första besökare på åteln blev en duvhök vid åttasnåret. När den lämnade kom kråkfåglarna,  Skator, kråkor och korpar för att festa.
Vid niotiden varnar kråkfåglarna och lyfter plötsligt och det sitter en Kungsörn i blixttallen. Vid halv elva sätter sig en subad havsörn i en grantopp intill åteln och blir sittande där en timme. Fram till 11.30 har en ad och en subad havsörn passerat i trädtoppshöjd nära åteln utan att verka intresserade av att äta. Det är nu öde på åteln när en gråspett landar för att äta och får med sig ett gäng mesar.
Efter tolv ses en kungsörn och en subad havsörn flyga förbi och i trädtopparna en bit bort ses örnar sitta och spana.  Kråkfåglarna är nu tillbaka för en andra måltid och lämnar åtel vid ca tretiden.  Därefter händer inget fram till mörkret lagt sig och jag lämnat gömslet.
 
Arter:  Kungsörn (minst 2), havsörn (2, ad + subad), duvhök (ad)
Gråspett, Nötskrika, Nötväcka, Talltita, Svartmes, Talgoxe och Blåmes. (noterades)
korp 40+ , kråka 15, skata 7 (ätandes samtidigt)
(Inga bilder på KÖ denna gång)
 
/Thomas Å
 

Örnkojan 2022-01-18

Temperaturen låg och pendlade runt nollstrecket. Under morgonen och förmiddagen ibland rätt friska vindbyar men sedan avtagande. Morgonen började grå och lite disig. Det hade kommit ca 10 cm kramsnö uppe vid åteln och det snöade fortfarande lätt.
Snöfallet tog paus fram på förmiddagen, solen tittade nästan igenom molnen, varpå det fortsatte snöa senare under dagen.

Riggad och klar med en ny säck mat kl 07:45. Morgonen började väldigt lugnt. Småfåglar och gråspetten var framme och åt men annars hände inte mycket. Runt 9 började korpflocken anlända till åteln samtidigt som främst havsörnar började flyga runt ibland ganska nära. De satt även och kacklade på varandra av och till.
Under förmiddagen flög två juvenila havsörnar omkring (mina första juvenila för säsongen fastän det måste vara uppemot tionde sittningen!) tillsammans med det adulta havsörnsparet, den ringmärkta 3V finska havsörnen och vår andra stamgäst i sin 4:e vinterdräkt. De två senare var de enda som satt i blixttallen eller runt gläntan.
Under förmiddagen höll också ett par kungsörnar till i branten och gjorde även ett par utflykter i dalen, en juvenil och en 2V.

Korpflocken gick ned strax efter 9 och började äta frenetiskt. Sedan slutade de aldrig äta. Minst 10 korpar var hela tiden på maten, de som inte åt för tillfället hängde runt omkring. Det var ofta massiva uppflog när någon örn passerade åt åteln till. Ofta var 25 eller fler nere och åt. På eftermiddagen fick de sällskap av flocken med ca 30 kråkor och då var det verkligen fullsatt nere på åteln.
Med den säck jag lade ut och det som redan låg uppskattar jag att det gick åt 50-60 kg kött under dagen!
Runt 15-tiden drog alla kråkfåglar samtidigt mot sin nattkvist och de "häftiga" fåglarna vågade sig fram ("klokråkorna"). Efter bara en tio minuter kom en adult hane duvhök och slog ned på maten och började kasta i sig. 20 minuter senare ylade den till och flydde när en stor kungsörn gick direkt från branten och in på maten. Det var en adult hona som jag haft förmånen att träffa både förra och förrförra säsongen. Kul att de hittar tillbaka till åteln med så långa mellanrum!
Hon åt ca 20 minuter innan hon var nöjd. Under tiden hade en annan kungsörn väntat i högra tallen, och den hoppade direkt ned och tog över. Nu var ljuset väldigt dåligt, men jag tror ganska säkert utifrån fotoline-up att det är samma omärkta 3V jag hade besök av 3/12 och 9/12 2022. Den ser även ut att ha fastnat på bild 5-6/12.
Den åt bara ca 10 minuter, sedan tyckte den nog att det var för mörkt. Klockan var nu strax efter 16. Den adulta duvhökshannen kom omedelbart tillbaka och fortsatte äta några minuter innan en adult duvhökshona ville ha åteln för sig själv. Hon var klar ca 16:30 och jag kunde äntligen börja packa ihop.
Det är kul att det lönade sig att vänta, men fotoljuset kunde varit bättre!
Kungsörn: 1 1V, 1 2V, 1 3V, 1 ad hona
Havsörn: 2 1V, 1 3V, 1 4V, 2 adult i par
Duvhök: 1 ad hane, 1 ad hona
Korp: ca 40 ex
Kråka: ca 30 ex
Gråspett: 1 hona
+ de vanliga tättingarna
/Daniel
 


Örnkojan 2023-01-17

+1°, skidor in från vägen med bra före. 
10 korpar i blixttallen annars helt lugnt och några korpar äter på rådjuret men lugnt till 9:20 då en ung kungsörn lämnar branten och kommer till blixttallen
10 min senare kommer den ner till stora pinnen för att strax dyka ner bakom kullen där den hittat käk. Den är omärkt. 
Samtidigt som en annan 1V kungsörn flyger söderut skymtas ytterligare kungsörn över kammen 
En av 1V-kungsörnarna flyger tillsammans med en adult havsörn ett tag senare 
Nu har vi tre 1V kungsörn, en på maten och en i blixttallen samt en som ej lämnat branten.
En adult havsörn flyger runt ett tag, några korpar äter, en kungsörn syns i branten.
Den 1V kungsörn som är nere och äter tittar fram och visar sig då den upptäcker att det finns mer gotta uppe på kullen framför oss.
Eftermiddagen blir en seg transportsträcka med många örnobsar förvisso men på andra sidan i branten. Vi hörde en duvhök ropa i närheten men inte ens den ville komma och visa sig. Eftermiddagens snöfall tilltog och vi packade ihop och lämnade.
/Hansa & Lars 
 


 

Örnkojan 2023-01-15

+1 grad. Sol. Småbyig vind.
Provade med lyckat resultat att släpa kameraryggsäcken på en gammal Snowracer i den töblöta snön skogsvägen fram. Det avlastade mitt flåsande.
Korp o Skator åt hellre av rådjuret under dagen än de utlagda slaktavfallet.
Få observationer av örn idag. Ingen på åteln framför gömslet. Men ändå tre olika indivier Kungsörn i bt och en Havsörn över dalen.
Solen sken fint på tomma sittpinnar.
/Stefan
 

Örnkojan 2023-01-08

+1° duggregn och tungt promenadföre samt en grå gryning.
Örnräkning dag två.
8:30 kommer en adult duvhök hona ner, snor en bit och drar. Inget fotoljus än 
En timme senare kommer en juvenil duvhök hane och käkar en kort stund tills en adult havsörn landar i blixttallen och duvhöken tar en bit och drar 
Strax före 10:00 gör en 2V havsörn ett varv runt åteln och sätter sig någonstans bakom kojan.
En kungsörn landar i blixttallen och den adulta havsörnen försvinner och återkommer 
Den unga duvhöken kommer tillbaka och sätter sig i Mickes tall o avvaktar. Vågar inte gå ner och käka med både kungsörn och havsörn i blixttallen 
10:40 landar en 3V kungsörn i tallen t hö, flyttar strax till bt och gör sällskap med en annan 3V och havsörnen 
Det händer inte så jättemycket men vid 13:20 sitter det två 3V kö och en subadult hö i bt. En adult kö har setts flyga över åteln 
14:30 tre kungsörnar i blixttallen, endast småfåglar på åteln 
15:30 örnarna i blixttallen droppar av en och en utan att visa lite respekt och komma ner och visa sig i mörkret så då packar vi och drar.
Summering:
Kungsörn: 4 totalt. En 1V, en 4V (märkt, guldgul 2019/ röd för Mellansverige), en 9V (märkt, blå över röd, 2014, blank för Finland) Till slut en adult som vi endast såg hastigast.
Havsörn: 3 totalt. En 2V, en subadult, en adult 
Duvhök: En adult hona, en juvenil hane
/Hansa & Lars
 

Örnkojan 2023-01-07

Årets första örnräkningsdag. Dagen till ära hade jag med mig Patrik Engberg från Borlänge i kojan. Under morgonen var det - 4-5 'C, vindstilla och det snöade lite lätt. Det hade kommit ca 10 cm nysnö under natten, och det kom 5-10 cm till under dagen.
Vi var på plats och riggade strax efter halv åtta. Vädret var mulet med tunga moln, och när det började ljusna lite var branten knappt skönjbar. Det blev en ganska seg morgon där till slut lite mesar, gråspetthonan, ett par nötskrikor och några skator kom fram, men då var klockan redan 9.
Vi lyckades hitta ett par dimmiga örnar i branten, troligtvis en havsörn och en kungsörn (på den nivån var det!).

Ungefär kvart i tio svepte en juvenil kungsörn in rakt mot åteln, vände och kom sedan tillbaka och satte sig i stora pinnen. Efter att ha velat lite fram och tillbaka runt åteln gick den ned och åt. Och åt. Medan den åt kom så ytterligare en juvenil kungsörn ned på åteln, och slagsmål utbröt. Den första kungsörnen behöll sin plats och den andra fick flyga väg igen. Jag kan se på en bild att förloraren var den juvenila kungsörnen med fransiga stjärtfjädrar, en av våra stamgäster de senaste veckorna. Vi funderade på om det var den "elaka" stora juvenilen som Stefan hade på maten som vi satt och tittade på. Den var verkligen ganska stor. Och elak. Efter typ trekvart satte den sig i stora pinnen igen. Den kaxiga juvenila duvhökshannen hade suttit i Mickes tall och väntat otåligt, och gick ned på maten trots att örnen satt i stora pinnen.
En adult kungsörn satte sig i blixttallen tillsammans med en yngre havsörn. 4V havsörnen kom sedan förbi och "hämtade" med sig den andra havsörnen, som var en 2V eller 3V.
När duvhöken käkat en stund var det som om kungsörnen i stora pinnen var rädd att maten skulle ta slut, så den hoppade ned på maten igen och skrämde iväg duvhöken. Den petade i sig ett bra tag till och satte sig sedan i stora pinnen igen. Den satt sedan envist kvar där till två-tiden!
Duvhöken gick ned och käkade en stund igen, tillsammans med en grupp på åtta oförsiktiga skator. Höken var som tur var för skatorna bara intresserad av köttglass idag.

När så kungsörnen äntligen drog mot branten (det känns konstigt att klaga på att en kungsörn sitter för länge på en pinne!) lossnade det lite. Nu på eftermiddagen drog dimman in över branten och dalen, och svepte emellanåt även in i sjok över åteln. Runt halv tre satt 4V havsörnen, den adulta kungsörnen som suttit där flera timmar, och ytterligare en adult kungsörn i blixttallen. Som på given signal damp de båda kungsörnarna ned på åteln 14:45.
Vi såg då att en av de "adulta" örnarna troligen är en 6V, dock inte samma 6V som vi haft som stamgäst ett tag nu. Denna är en stor, kraftig hona som utan vidare vände runt och flyttade ett helt köttblock!
Den fullt adulta kungsörnen var den Hansa lade ut bild på 13/12. Den har extremt slitna större och mellersta täckare och en uppåtböjd ytterklo på ena foten. Den örnen var betydligt mindre och är troligen en hanne. Vi funderade på om det kunde vara ett par, men de verkade inte helt överens med att äta bredvid varandra utan var på sin vakt och visade aggression när någon av dom kom för nära den andre.
Efter några minuter landade även 4V havsörnen. Den gick försiktigt runt kungsörnarna och försökte flera gånger smyga sig in bland maten, men fick ganska snabbt stryk av den ena eller den andra kungsörnen. Efter en halvtimme-trekvart var kungsörnarna nöjda och havsörnen kunde botanisera fritt. Då satte den sig istället i utkanten av gläntan och tittade på duvhökar en stund innan den lämnade åteln även den.

Fram mot halv fyra var det tomt på örn och duvhökarna började samlas. En adult hona, en adult hane och den juvenila hanen dök upp. De satt sedan och skrek på varandra. Den adulta honan jagade bort den adulta hanen och var sedan först ned på maten och åt ett tag, varvat med att skrika på de andra hökarna. Den blev sedan bortjagad av den adulta hannen som åt till efter fyra.
Därefter kunde vi plocka ihop och vandra tillbaka.

Det var ingen större aktivitet på kråkfåglar. Som mest satt sex korpar i blixttallen innan örnarna började visa sig, men ingen korp var nere och åt på hela dagen, och inte heller någon kråka.

Men ännu en dag med riktigt mycket örnaktivitet! Ingen av dagens örnar var ringmärkta vad vi kunde se.

Summering:
Kungsörn: 2 1V, 1 6V(adult?), 1 adult. En sedd i branten, men vi räknar det som om det var en av de som senare besökte åteln.
Havsörn: 1 2-3V, 1 4V
Duvhök: 1 adult hona, 1 adult hane, 1 1V hane
Korp: 6 ex
Kråka: 1 ex lockläte
Skata: 8 ex
Nötskrika 2-3 ex
Gråspett: 1 hona
Större hackspett: 1 hona
Tofsmes 2 ex, Nötväcka 1 ex, Talltita 2 ex, blåmes ca 5 ex, talgoxe ca 5 ex, svartmes 3-4 ex.
Grönfink 15 ex

/Daniel och Patrik
 






 

Örnkojan 2023-01-06

Samma visa som tidigare dagar. Örn i blixtallen men i övrigt lugnt. När det börjar mörkna börjar jag plocka ihop i kojan. Precis när jag ska ta in objektivet så landar inte mindre än sex örnar på maten. De blir kvar på maten och äter i mörkret tills det knappt går att se dem.

//Hasse Andersson
 

Örnkojan 2023-01-05

Gårdagens beteenden repiteras. Örn i blixtallen direkt på morgonen och därefter endast flygande örnar ovan berget.
En mycket lugn dag med fantastiskt väder och vackert snöfall men utan örnmotiv.

//Hasse Andersson
 

Örnkojan 2023-01-04

Morgonen börjar bra med en kungsörn i blixttallen redan kl 08.15 och strax därpå ansluter en havsörn. Därpå kaffe och väntan tills en duvhök landar kort på maten kl 09.00. Resten av dagen händer inte mycket. 6 örnar seglar i luften ovan beget under hela dagen men runt maten är det tomt.

//Hasse Andersson

 

Örnkojan 2023-01-03

Klart -9°
8:00 första örnsiluetten i blixttallen. 
8:30 tubbyte av gasol och samtidigt börjar det röra på sig i buskarna. 
9:00 två havsörnar och en kungsörn i blixttallen. 
10:00 två adulta havsörnar och en 2V har siktats samt två kungsörnar, en 1V och en 3V
Sedan blir det stiltje tills en adult duvhökshona kommer ner ett par gånger runt 14:00, snor med sig en bit och försvinner.
14:20 kommer duvhök nr2, en juvenil hane som äter ett bra tag trots örnar i träden runt om. 
15:00 landar plötsligt landar en 2V kungsörn på stora pinnen, kollar nervöst runt och flyger upp till blixttallen istället. 
15:30 kommer tidigare sedd adult kungsörn med krokig klo ner och käkar snabbt. 
En stillsam dag med dålig matåtgång men runt oss kretsade hela dagen:
Fyra kungsörnar, en 1V, en 2V, en 3V och en adult med krokig klo på vänster fot.
Tre havsörnar, en 2V och två adulta.
Två duvhökar, en adult hona och en juvenil hane.
/Hansa med tillfällig gäst Hans Högberg
 

Örnkojan 2023-01-02

Snöfall, -4°
En riktigt lång startsträcka på denna disiga dag. Förutom några småfåglar dröjer det till 8:40 då en adult duvhökshona landar och käkar. Efter en stund snor hon med sig en bit in under träden till höger och sitter sedan där i skydd och äter. 
En gråspettshona landar 9:10 och samtidigt en ung havsörn i blixttallen.
9:25, ett rejält korpgäng landar, hetsäter och hoppar, alla lyfter, alla kommer tillbaka, och så håller det på ett tag.
Havsörnen dyker och hämtar en köttklump i farten. 
9:30 landar en 1V kungsörn och käkar 
Strax därefter landar en andra kungsörn, den gömmer sig men jag ser senare att det kan vara en 3V
Adult havsörn i blixttallen, strax efter två st och en i tallen t hö 
Tre havsörnar och två kungsörnar samtidigt men endast kungsörn på maten 
Ytterligare en 3V kungsörn
Tre av varje, till och från fram till 11:45 då endast en 3V kö satt ensam i blixttallen 
Vid 13:00 sitter det tre havsörnar och en kungsörn i blixttallen. En liten stund senare är det tvärtom, tre kungsörnar och en havsörn!
Dagen avslutas med att en av 3V-kungsörnarna äter ett bra tag.
Summering av en bra spandag:
Fyra kungsörnar, 1V, och två 3V, samt en tidigare sedd 9V Finne
Fem havsörnar, två 2V, den ena vår kändis från Åland med två svarta ringar, en subadult och två adulta, varav den ena hördes på avstånd då den svarade den som satt i blixttallen 
/Hansa


Örnkojan Nyårsdagen 2023

Vindstilla, två minusgrader och under uppklarnande. Det var glashalt över skogen, jag hade tur att hamna bakom sandbilen direkt när jag svängde av riksvägen. Annars hade det blivit en ganska spännande resa...
Efter att bakvagnen varit extremt nära att glida ned i diket när jag skulle vända och ställa mig i p-fickan kunde jag kallsvettig börja vandra sista biten.
"Förtältet" vid kojan hade delvis rasat ihop under snöns tyngd, men det gick utan problem att komma in i kojan ändå.

Jag serverade en säck med älgentrecoté, älgbiff m.m. och var riggad och klar ca 8:00.
08:20 satt en 1V duvhökshona i högra tallen. En till duvhök satt bakom kojan, de ropade till varandra konstant. 08:40 stack båda duvhökarna när en 2V havsörn landade i blixttallen.
Framåt 9:00 var 25 korpar, några skator och några kråkor nere och botaniserade bland delikatesserna. Älgköttet var lite halvsegt, men dom verkar gilla det. Korparna rev ut bitar från högen, något örnarna utnyttjade hela dagen.
En omärkt 1V kungsörn gör en drive-by och nallar en lagom portionsbit från en korp. Sedan gör en 2V havsörn samma sak. En äldre havsörn ses kort i gläntans utkant.
En äldre subadult kungsörn landar i högra tallen och slår snart ned på en köttbit som den tar med sig utom synhåll nedanför kullen. Jag fick en skitbild från sidan när den satt i tallen, och täckarmönstret stämmer bäst med en 5V.
2V havsörnen sitter i sitträdet och spanar och väntar på att någon korp ska släpa ut en matbit åt den. Den har något vitt "ludd" ovanför näbben. En andra omärkt 1:a vinter kungsörn dyker upp, båda unga kungsörnarna syns samtidigt.
Även en andra omärkt 2V havsörn dyker upp. Precis som den första havsörnen sitter den antingen i Mickes tall eller sitträdet och spanar och väntar. Den var även nere och åt på åteln.

11:10 landar två adulta kungsörnar i blixttallen. Den ena är ljus överlag och extremt ljus och sliten på täckarna. Det ser ut att vara samma örn som Hansa lade ut bild på 13/12 2022. Den andra örnen är istället något större, ganska mörkt brun med något ljusare täckare än kropp. Det skulle eventuellt kunna vara den mörka 6V kungsörnen vi haft som stamgäst ett tag.
Den ljusa adulta kungsörnen fick syn på något ätligt och for ned utom synhåll nedanför kullen och sågs sedan inte mer. Den mörka adulta satt kvar i blixttallen till kl 14:00. Den lilla juvenila duvhökshannen flög förbi och kollade läget.
14:15 var båda adulta havsörnarna ute och flög ihop. En av 1V kungsörnarna återvänder och snappar upp en köttbit.
14:40 är den mörka adulta kungsörnen tillbaka i blixttallen. Där sitter den till 15:30 innan den flyger iväg igen utan att besöka maten.

Direkt den mörka kungsörnen flugit kommer en gammal duvhökshona ned på åteln. Efter en stund får hon sällskap av en gammal hane, de sitter och ropar åt varandra. En tredje duvhök börjar ropa från bakom kojan. Hannen attackerar honan och båda flyger iväg jagandes varandra. En av dom, troligen hannen, återvänder sedan och äter till 16:15.

Korparna då? Jo, de hade ätardag idag. Nästan hela dagen var 10 korpar eller fler nere och åt. De jobbade hårt med rådjuret och den mat som frusit fast i snön. Framåt eftermiddagen kokade det på åteln när 35 korpar, 15 kråkor och några skator kivades om maten.
Totalt gick hela säcken jag lade ut och lite till åt under dagen.

Summering:
Kungsörn: 2 1V (omärkta), 1 5V(?) omärkt, 2 adult.
Havsörn: 2 2V (omärkta), 2 adult i par (omärkta)
Duvhök: 1 1V hane, 1 1V hona, 1 adult hane, 1 adult hona.
Gråspett, 1 hona
Större hackspett, 1 hona
Nötskrika, 4 ex
Skata, 6 ex
Kråka 15 ex
Korp 35 ex
Nötväcka 2 ex
Tofsmes 2 ex
Svartmes 5 ex
Talltita 2 ex
Blåmes 5 ex
Talgoxe 3 ex
Grönfink, 15 ex
Spillkråka 1 (lockläte på håll)
Gott nytt år!
/Daniel