Örnmatning vintern 2008 - 2009

Fakta
 
Foto
09-03-07
Undertecknad satt och spanade efter sträckande kungsörn i skogarna kring utfodringsplatsen i lördags, 7/3. Endast en juvenil kungsörn visade sig och den gick aldrig ner på köttet under de timmar jag satt ute. Dock var vädret inte optimalt med 0-gradigt, mulet och lätt dis.
Nedan följer en sammanställning över de ringmärkta kungsörnar som vi läst av i vinter.
 
Orange/svart 203E.     Norrbotten 2000.
Svart 278L.                 Hälsingland 2005.
Svart/röd 258N.           Lycksele lapplmark 2006.
Orange/blå 249P.        Hälsingland 2007.
Vit/röd 562S.              Ångermanland 2008.
 
Hälsar//Hans
 

09-02-15
Söndagens örnspaning var återigen en lyckad dag. Dagen började lite trögt med endast två örnar på avstånd och ingen större aktivitet på varken kråka eller korp. Kl 11,15 lossnade det när en juvenil (känd) och en 4V landade på köttet. Den senare isade sig vara märkt med höger röd och vänster svart 278L (bilden). Örnen är märkt i mellansverige 2005. Något senare anslöt ytterligare två örnar och dessa nu fyra örnar stod för underhållningen ända fram till kl 17,20. Totalt sågs det sex örnar varav fyra är kända sedan tidigare denna vinter. En 2V örn som sågs den 21/12-08 har hittat tillbaka till oss. De två nya var en 6V och den märkta 278L.
Trots den mycket tröga inledingen och tack vare den våg av örnar som passerat utfodringen de sista två veckorna har vi, fram till den 15/2, dokumenterat 16 kungsörnar och en havsörn. Även två adulta duvhökar och en ringmärkt korp är värt att nämnas. Utfodringen kommer att pågå ca sex veckor till.
Hälsar //Hans
 

09-02-13
Fredag den trettonde bådade inte gott när jag och Börje Olsson lämnade Lumsheden i 18 minusgrader och tyvärr besannades detta ur örnsynpunkt.
Dagen bjöd på flera kungsörnsobservationer, bl a en stor hona som satt i blixttallen i två och en halv timme på morgon. Hon dök upp några gånger till men gick aldrig ner på åteln. En del örnaktiviteter i branten förekom under dagen. Två nya "åtekryss" kunde vi ändå räkna in: gråsiska och nötväcka.
Bara att ta nya tag, Hans örnrekord måste ju slås förr eller senare.....
Peter Rolén

09-02-08
Denna örnräkningshelg blev också den helg då faluns örnrekord slogs. Nio kungsörnar och en havsörn visade sig denna snöiga söndag. Det tidigare rekordet låg på sju kungs- och en havsörn från den 28/1- 07. Redan kl 7,10 landade den första örnen och sedan rullade det på och vid 9-tiden hade sex örnar käkat. Kl 10,00 landade en gammal bekanting, 258N (bilden). Örnen är inne på sin tredje vinter och har besökt utfodringen samtliga vintrar. Övriga kända örnar var 562S och Asa som fortfarande är i området. resterande örnar var nya för denna vinter, alla i en ålder mellan juvenil och 5v och omärkta. Kl 16,00 kom en subadult havsörn inflygande mot utfodringen men den landade aldrig så vi vet inget om den örnen än. En fantastisk söndag som avslutades med ett lodjur under bilresan hem. Ibland får man nypa sig i skinnet...
Hälsar//Hans
 

09-02-01
Just nu är det ett härligt vinterlandskap ute i örnskogen. Dagarna blir nu längre och så även passen i gömslet. Den 1 februari blev en dag av lång vänta. 06,30 tände jag kaminen och fick vänta till 14,30 innan första örnen landade på köttet. Det var en för vintern ny ringmärkt juvenil, vit/röd 562S på vänster och svart N0773 på höger. Resten av dagen ägnades mest åt att spana på sittande örn samt det 50-tal kråkor som drog runt i träden föga intresserade av maten. Summan blev ändå tre kungsörnar, en duvhök, gråspett, 10 korp, skata och ett antal mesar.
hälsar//Hans

09-01-23
Pajala på plats innan soluppgången, käkade 10 minuter. Ett tjugotal korp och kråka samt duvhökshonan var nere på åteln under örmiddagen. Noterbart är att det inte fanns ett spår av det kött som lades ut i onsdags. Två kungsörnar syntes över branten innan sikten försvann i det täta snöfallet. Hemfärden blev spänande efetrsom snödjupet stigit avsevärt under dagen
 

09-01-18
Dagen bjöd på en mängd örnrörelser i branten. Vid flera tillfällen såg vi tre kungsörnar i luften samtidigt men ingen örn nere på åteln på hela dagen. Duvhökshonan var nere vid några korta besök.
Peter Rolen

09-01-17
Kl 7,50 startade lördagens örnspaning med den första örnen i en av tallarna. Som vanligt numera så blev det en lång väntan på den första örnen på köttet. Kl 11,00 landade säsongens första juvenila kungsörn. Denna omärkta örn kunde äta i två olika omgångar (45 min och 30 min) under förmiddagen innan den blev bortjagad av Pajala. Örnarna rörde sig hela dagen runt utfodringen men verkade föga intresserade av att äta. Kl 15,10, i det svikande ljuset, landade Pajala och strax där efter även Asa. De satt mest och "petade" i maten och stack efter ca 30 min. Dagens övriga arter var 15 korpar, 8 kråkor, 7 skator, 1 duvhök (hona) och ett antal mesar. Med andra ord; en ganska normal dag på utfodringen under denna del av säsongen.
Hälsar//Hans
 

09-01-10
Örnräkning och lördagen bjöd på soligt men blåsigt väder. Temperaturen höll sig strax under noll hela dagen. 7,55 satt första örnen i tallen och det visade sig vara Pajala 203E. Han sågs flera gånger under dagen, både sittande och i luften, tillsammans med en annan örn, den tidigare kända 6V, numera kallad Asa. Det dröjde ända till 14,00 innan Pajala landade på köttet men uppträdde oroligt och stack redan efter fem minuter. Väntan blev lång men i skydd av mörkret, kl 15,15, kom båda örnarna samtidigt och kunde käkade sig mätta under nästan en timme. Det verkar som att det är dessa två individer som dominerar utfodringen just nu. Mönstret upprepar sig med sen ankomst och att Asa käkar först medan Pajala vackert får sitta och vänta på sin tur. Som vanligt sågs även korp (15 st), kråka (10 st), skata (3 st), duvhök (hona), gråspett (hane) samt olika mesar. Noterbart är även att ingen korp eller kråka var nere på köttet denna dag...
Hälsar //©Hans Ersson
 

09-01-05
Dagen började i tjugogradig kyla som övergick i 8 minus och lätt snöfall.
Duvhökarna for runt i omgivningarna men landade bara några korta besök. Inga örnar syntes eller hördes. Jag fick tydligen min ranson vid premiären..
Dagens behållning blev istället en grann gråspettshanne som var fram ett par gånger, bla vid en halvtimmeslång lunchpaus. Jag får ta nya tag framöver!

09-01-03
Lördag 3/1 och 2009 års första rapport. Lite väderomslag med mulet, lätt snöfall och -8 grader på morgonen. Redan 8,05 landade första örnen på köttet. Det var "stammisen" Pajala. Han blev dock snabbt bortjagad av en annan omärkt örn som visade sig vara den från 29/12 obestämda örnen. Flera adulta stjärtpennor och vingpennor, varav en hängde löst tyder på en trolig 6V. Under två timmar var det turbulens och aktivitet på dessa örnar varav kameran gick varm. Efter det lade sig lugnet över utfodringen och resten av dagen präglades av gråspett och olika mesar. Inga korpar var nere. Vid ett par tillfällen såg jag örnarna tillsammans i luften. I och med denna kyla som vi haft ett antal dagar nu märks påtagligt örnarnas problem att få loss kött. Näbben "glider" bara på den djupt kälade maten. Då är det extra viktigt att hugga små bitar i köttet.

08-12-29
-16 grader och klart väder gav goda förutsättningar för en bra örndag. Kl 8,15 satt det första örnen i blixttallen tillsammans med 10 korpar. En timme senare dök en till örn upp och det uppstod en tvist om den bästa grenen. Den örnen som fick ge sig landade istället på köttet och satt där i en timme och åt. Det visade sig vara en ny adult och omärkt örn. Troligen en hona med tanke på storleken. Den andra örnen var aldrig nere på maten och är ännu inte åldersbestämd. Dagen avslutades 15,30 med ett kort besök av vår "stammis" Pajala. Sålunda stannade summan vid minst tre örnar. En skaplig siffra med tanke på att vi dokumenterat blygsamma fem örnar hittills denna vinter.
På återseende//Hans

08-12-28
-5 grader och klart väder bådade gott men när jag lämnade kojan efter dagen så var det blygsamma saldot 4 korpar och ett antal mesar (varav många tofsmesar) enda resultatet från åteln. Inte ens de annars obligatoriska duvhökarna visade sej. Jag ser fram mot en rejäl revansch nästa gång....Peter Rolén

08-12-21
Söndagens örnspaning bjöd på stålande sol och -5 grader i en härlig vinterskog. Morgonen började redan 8,00 då det satt två örnar i tallen. 8,15 landade den första som visade sig vara Pajala 203E. Kul att han fortfarande är kvar i området. Den andra örnen var en 2v men den skulle dröja ända till 12,30 innan den landade på köttet. Min förhoppning var att det skulla vara den ännu inte helt avlästa 24?P men så var icke fallet. Denna örn var omärkt och sålunda ny för i år.
Även denna vinter har vi en ringmärkt korp på utfodringen. Om det är samma som förra vintern, 915758, vet jag ännu inte då denna inte är avläst.
Även båda duvhökarna samt ca 15 korpar, 15 kråkor och 5 skator samt ett antal olika mesar observerades.
God jul och på återseende//Hans

08-12-08
Andra advent var tämligen örnfattig vinterdag. Två individer visade sig varav en var nere på köttet. Sin vana trogen så dyker Pajala 203E upp tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Örnen är nu inne på sin nionde vinter. Åtta av dessa är han observerad på vår utfodring. Dagens andra örn var en 2V, troligen den ännu inte helt avlästa or/bl 24?P. Höger ring är röd. Örnen var aldrig ner på köttet. Två duvhökar, en hona och en hane, kunde under tre timmar ostört äta av den utlagda maten. Värt att notera är att det inte var ner en enda korp eller kråka på hela dagen.
På återseende// ©Hans Ersson & Thomas Jågas

08-12-07
Ganska lugn men snöig dag. Duvhök på förmiddagen som blev bortskrämd av örn som landade i blixt tallen. Örnen gick aldrig ner på åteln. Troligvis samma örn som peter hade besök av? Vid 14-tiden 2 örnar i blixt tallen varvid den ena stack trots att den knappt hunnit landa. Den andra satt någon minut i tallen varvid den drog vidare. Korpar satt i träden runt men inget på åteln. De hade förmodligen förätit sig på gädda. Det vi lade ut på onsdag kväll, stor bit kött och alla gäddorna var spårlöst borta. Jag tror att hela gänget var mätta, utom duvhöken. Helt dött efter 14:30 , varvid jag lämnade kojan helt tyst i omgivningen.©Börje Olsson

08-12-03
Hej, nu är säsongspremiären i kojan avklarad! En dags om präglades av ett konstant snöande som gjorde det omöjligt att få säkra avläsningar av ringarna.Men det blev kort sagt en flygande start: redan innan ljusningen satt det en kungsörn på åteln individ 1 på bild, kunde bara avläsa delar av dess högra ring som var svart och började på X. Dagen fortlöpte sedan med ytterligare en örn (individ 2 på bilderna) som bl a jagade bort den stationära duvhöken. Även här var det omöjligt att avläsa ringarna mer än att den hade orange/blå och inledningen 24 på vänster ben samt en enfärgad röd på höger.©Peter Rolén

08-11-23
Säsongens örnutfodring är äntligen i gång, ca två veckor senare än vanligt. Detta beror på svårigheten med att få fram besiktigat kött sedan slakteriet i Uppsala stängt. Söndagen den 23/1 1 var jag ute och spanade kring utfodringsplatsen och direkt visade sig en 2v kungsörn som lekte i vinden. Övriga observationer denna förmiddag var ca 15 korpar, 5 kråkor, 5 skator, 1 spillkråka och 1 duvhök.
På återseende// Hans