Februari 2024

 

Örnkojan 2024-02-27

-5°, månsken 
Inga ugglor hördes men dock havsörnens kacklande hela vägen uppför stigen och medan jag riggade. 
Färdig 06.20 och trots att det mulnade på så var det rätt ljust redan då.
En fuktig och rå dimma rullar in. Några korpar samlas uppe i blixttallen.

Strax efter 07.00 landar en duvhökshona på maten och käkar i lugn och ro.
En havsörn flyger över och sätter sig i blixttallen. Jag tror det är hanen.
Duvhökshonan lämnar kort men återvänder till maten då en andra duvhök hörs protestera i periferin.

07:35, en andra havsörn landar i blixttallen 
Duvhökshonan äter på, den andra duvhöken, förmodligen hane, visar sig men vågar inte utmana. Det skriks åt varandra men snart lämnar hanen utan konfrontation.

Vid 10 i 9 lämnar havsörnarna blixttallen och försvinner bort i dimman mot branten.
En halvtimme senare sitter en subadult havsörn och strax därefter kommer paret. Undrar vad den yngre har för relation till paret? En subadult unge? Konkurrent?
Havsörnarna lämnar strax. Samtidigt hittar jag två subadulta kungsörnar i branten.
Inga stora rovfåglar på maten denna dag men minst tre adulta duvhökar.
Duvhökarna avlöser varandra på åteln och en av havsörnarna flyger rastlöst fram och tillbaka till blixttallen 
Den sista duvhöken satt väldigt länge och käkade.
Sedan stannar allt av.

Borde ha stannat ett par timmar till men dagarna blir drygt långa i kojan nu framåt mars…

Tre havsörnar
Två kungsörnar 
Tre duvhökar (minst)

/Hansa

Örnkojan 2024-02-09

-23°, kyligt, halt och isigt. 

Färdigriggade redan 6:40, gott om tid och hopp om en fin dag där de två kungsörnar som setts den sista tiden bör vara hungriga.
Denna dag skulle visa sig bli ”duvhökarnas dag”. 

Redan 7:15 kommer den första duvhöken och landar i vår blixttall. Ytterligare en anländer från andra hållet och sitter och ropar. Det skriks från båda håll men ingen på maten än.

Vid 8:00 kommer en duvhökshona ner och käkar ett bra tag. Den andra kommer så småningom ner och landar på stora pinnen samtidigt som bakgrunden färgas orange av morgonsolen. Som en blixt går den andra duvhöken till attack och det blir en fin fight som varar i några sekunder men som dock hinner förevigas.

Lars hittar senare två kungsörnar sittandes på avstånd i branten men ingen aktivitet där än så länge.

Då det är lugnt till framåt eftermiddagen och först vid 14:00 kommer båda duvhökarna ner igen och drabbar samman, denna gång nere på åteln.

Vid 16:00 börjar det att röra på sig längs branten. Plötsligt sitter en ”mörk klump”, som i kikaren visar sig vara två kungsörnar högt upp och sedan börjar dom flyga. En tredje visar sig också men jag lyckades inte få alla tre på samma bild. Vi avvaktade, det började mörkna, inga örnar kom över till oss och hälsade på men flyguppvisningen var en fin avslutning på en solig, ibland dimmig, men framför allt kall dag i skogen. I kojan var det varmt förstås.
/Hansa & Lars
  

Örnkojan 2024-02-03

+1 grad, blåsigt och klart Installerad i kojan till 07.00, förutom ett par skrik från en duvhök helt tyst och stilla till strax efter 08 då en Ad. Havsörn glider över åteln och försvinner bort mot branten där den sätter sig nära en annan Ad. Havsörn, dessa två är de enda örnarna på hela dagen, de varierade mellan att flyga tillsammans och sitta tillsammans och ser verkligen ut som ett par. Under 30 min satt en av dom i blixttallen. Två duvhökar var nere och åt en varsin gång, de var adulta och av storleken att döma antagligen en hane och en hona. Flertalet gånger ”frös” de helt stilla långa stunder men ingen ”anledning” uppenbarades. Vid några tillfällen flög ett par korpar förbi och en satt en kort stund i blixttallen men ingen skata eller kråka visade sig överhuvudtaget. Förutom mesarna var en gråspett hane och 3 Nötskrikor de enda gästerna på åteln denna väldigt lugna dag. Packade ihop och åkte hem strax efter 16. /Mikael