December 2020

 

Örnkojan 2020-12-30

+1° Snöblandat regn som senare övergick till lätt snöfall som pågick hela dagen.
8.40 1K duvhök först på plan och senare också sist ut före mörkret.
Strax därefter landar en 1K kungsörn i blixttallen där den sitter i en timme innan den kommer ned och käkar lite grann. Efter ett tag får den loss ett stort stycke mat som den tar med sig ur sikt bakom kullen.
Under tiden – nykomling på åteln för mig: kaja!
Sedan är det körigt ett tag. 1K duvhöken är kvar runt åteln och sitter här och där samtidigt som en adult havsörn landar i blixttallen då jag också samtidigt ser, vad jag anser är en adult kungsörn cirklandes över kammen och i branten. Den kom aldrig över och hälsade på tyvärr så jag kunde inte se den nära men det kan ju vara samma individ som Stefan hade nere för några dagar sedan?
I blixttallen byter ad havsörn plats med ringmärkt 2K kungsörn och vice versa och snart kommer också partnern till havsörnen dit så jag hade återigen vårt havsörnspar på plats en bra stund.
Två duvhökar hörs nära, som om de var i luven på varandra. Duvhök nr två kommer ner och utmanar 1K-duvhöken som verkligen stationerat sig på åteln idag. Den adulta hanen fick ge sig och försvann.
En sådan dag som håller en aktiv mest hela tiden och då man får planera fika och macka så det inte krockar med något som händer. Roligt!
Två adulta havsörnar
Tre kungsörnar, adult, 2K och 1K
Två duvhökar, adult hane och 1K
Gråspett hane
Kaja
Skator
Korpar 
Småfåglar
/Hansa
 



Örnkojan 20-12-28

1 grad, mulet och lite småblåsigt, från 11 lite regn som sedan tidvis övergår i snö och låga moln över flinten. Mycket dåligt ljus hela dagen.
Helt tyst fram till 08.45 då det hörs någon kråka och korp på avstånd. 08.55 sitter plötsligt en juv. Duvhök i blixttallen men avlöses strax efter av en juv. kungsörn som sitter där i 30 min innan den försvinner. En juv. Havsörn flyger ovanför flinten, långa stunder ”kivandes” med en juv. Kungsörn. En ad. Havsörn flyger också förbi. Samtidigt som ungörnarna flyger över flinten sitter en annan juv. Kungsörn i Blixttallen en halvtimme innan kl. 11. Senare ser jag två juv. Kungsörnar ”lekandes” vid trädtopparna på toppen av flinten. Kl. 14 sätter sig en ad (subad?) Kungsörn i blixttallen men blir omgående bortjagad av 6-7 Korpar som är väldigt ettriga, örnen flyger över till branten. Den juvenila duvhöken äter på åteln ett par omgångar och jagar dessemellan skator runt åteln.
I övrigt 15-20 mesar på åteln så fort den är ”tom”, nötskrikor, skator, st. hackspett och gråspett tar också för sig av åteln.
 
/Mikael


Annandag jul 26/12 - 20

I -8°, mulet och bitvis lätt snöfall installerade vi oss i kojan vid slaget 07.00
Vid 8.15 reagerar jag på ett entonigt visslande läte åt parkeringen till, kan det ha varit en sparvuggla som satt där och visslade? 
 8.20 upptäcker jag en stor ad duvhök i blixttallen och därmed är dagen igång. Duvhöken kommer ner och äter 9.20-9.50 och däremellan är det bara småfåglar som äter.
Vid 9.30 gör en ad havsörn ett snabbt stopp i blixttallen innan den drar till branten där den blir sittande i flera timmar. 
9.30-11.50 är det tomt och stilla, några meståg drar förbi men inte ens korparna gör väsen av sig. Vi hör jakthundar driva bortåt vägen så kanske var det för mycket störningar i skogen idag. En kort minut observeras en Kö flygande i branten men den dyker ner i en tall och ses inte till något mer.
11.50 sitter en stor juv duvhök i blixttallen, den kommer sen ner och äter mer eller mindre oavbrutet till 14.45.  Några vändor blir den störd av en mindre juv duvhök  men kommer tillbaka och skottar i sig mat tills krävan är som en stor tennisboll och den med nöd och näppe klarar av att lågt flygande ta sig mot granskogen. Den mindre, juvenila duvhöken får aldrig komma ner och äta utan flyger mest runt. Troligen fanns ytterligare en duvhök någonstans bakom kojan för ett tag hördes tre olika individer skrika åt varandra.
12-14.30 kommer den adulta havsörnen över och sätter sig i bt i sällskap med 5 st korpar men de gör inget större väsen av sig än så och drar bortåt när de tröttnat.
Vid 15 mörknar det på fort när snöfallet tilltar. Vi packar ihop oss och går ner genom en helt tyst skog.
I kojan idag Jenny och Roine.
 


Örnkojan 2020-12-25

Strax under noll med lätt snöfall och måttlig till frisk vind. Tyvärr visades sig inte solen så mycket som väderrapporterna sa men dagen blev fin ändå - jag såg ÖRN!
En ad KÖ landade kl 8:30 och gick sedan ner för att äta 20 min. Väldigt fin gammal örn med den där fina färgen på ögonen.
En juvenil duvhök försöker skrämma bort den från åteln med det gick ej.
Därefter landade en adult HÖ i blixttallen och satt 20 min.
Mitt på dagen såg jag två KÖ (juvenil/sub ad) segla högt i skyn tills de försvann ovanför kojans synfält.
Någon tim senare seglade en juvenil HÖ samma väg.
Duvhökshonan kom ner och åt på åteln 30 min.
I övrigt de vanliga fåglarna.
/Stefan
 


Örnkojan 2020-12-23 (dan före dopparedan)

2°, duggregn, senare sol och kallare. Hade hoppats på snö men vintern är som bekant ur led, än så länge.
8.30 hörs en duvhök som strax visar sig. Det är den 1K vi sett tidigare. Den är helt ensam på krogen denna morgonen och käkar i 40 min.
Klar sikt mot branten idag och som vanligt mycket korp.
Vid lunch ser jag en adult havsörn flygande längs kammen som sätter sig högt upp i en gran till vänster. Den får snart sällskap av sin partner och paret sitter ett tag i samma träd men när jag tittar bort är de borta.
Nästan samtidigt ser jag i ögonvrån en kungsörn flyga ut ur bild mot höger. Jag hann inte uppfatta ålder el. dyl. 
Medan jag betraktar havsörnsparet i tuben hör jag en tredje havsörn ropa nere i dalen, förmodligen deras avkomma som vi tidigare sett så frekvent vid åteln.
När jag börjar fundera på refrängen så dyker en av de adulta havsörnarna upp i kvällssolen vid blixttallen. Den sitter där trots att den får kämpa på pinnen i den tilltagande vinden och jag får några sköna filmsnuttar på den.
När den lämnar tallen packar jag ihop. Precis när jag ska lämna kojan märker jag att den kommit tillbaka men tack vare vår nya reträttstig kan jag lämna kojan utan att skrämma bort den.
God Jul!
/Hansa
 

Örnkojan 20-12-18

Väderleksrapport: +1'C, igenmulet och dessvärre dimmigt när jag kommit upp lite på höjd i skogen. Morgonen började också utan den minsta lilla bris, så jag befarade att det skulle fortsätta så under dagen. Väl uppe vid kojan fanns det gott om mat, betydligt mer än en säck, ett grishuvud och det stora rådjuret som fortfarande är orört. Räven hade stökat till lite, så det blev till att samla ihop lite bitar som låg utspridda. Man vill ju inte att fåglarna sätter sig på fel ställe så att de inte går att fotografera...
Installerad och klar 07:45. Det får betraktas som lyx eftersom det knappast blir kortare dagar än så här nu, på måndag vänder det igen!
08:20 hördes den första korpen, och 8:55 satt ett gäng på 10 st i blixttallen. Det grydde med dimma i dalen och branten var osynlig. Glasrutorna immade igen på nolltid och fick torkas ideligen ända fram på förmiddagen. Det började bli en liten bris framåt förmiddagen som i alla fall satte fart på dimman genom dalen. Ibland gick det att se undre halvan av branten, och ibland kom det in dimstråk över åtelgläntan. Men "klart" i gläntan större del en av tiden och något snäpp ljusare än i måndags.

09:15 kom en ung duvhök till sitträdet. Här måste jag bekänna att jag felbestämde kön på den. Jag tog den för en hona, men när jag sedan hemma vid datorn skulle försöka avgöra hur många individer det har varit under dagen tyckte jag inte storleken stämde. Den fick plats "för bra" i rutan. Jag tog den mycket vetenskapligt avancerade metoden att mäta med tumstock på skärmen och jämföra med bilder på  Hansas stora 2K hona på samma pinnar och kroppshållningar. Hon är 25% större och min duvhök idag är alltså väl utanför den angivna variationen mellan honor och således en hanne!
Som duvhökarna brukar satt den sedan i toppen på sitträdet och följde nervöst alla korpar med blicken. Men den här var tuff och hoppade till slut ned på åteln och käkade en stund. Till slut tröttnade den på alla kraxande korpar och tog en köttbit och flög iväg med. Den satt och spisade någonstans runt övre tunnan efter vad det lät på skatorna.
Efter en halvtimmes ätande korsade den gläntan och satte sig att putsa sig en bra stund i Mickes tall innan den lämnade.

11:45 dök det upp en ung duvhök igen som jag kunnat "mäta" mig fram till också är en hanne. Den här stannade i sitträdet någon kvart och drog sedan iväg.. Hade inte full kräva så frågan är om det var samma som i morse. Troligen inte.

13:35 dök samma unga duvhök som två timmar tidigare upp igen. Jag kan avgöra från stjärtmönstret att det är exakt samma individ. Tyvärr saknar jag bilder på stjärten på morgonens fågel. Men troligtvis är det olika unga duvhökshannar eftersom en tidiga åt en hel del och därför borde det synts på krävan. Duvhöken satt en stund i sitträdet för att sedan hoppa ned på åteln och äta där drygt en halvtimme. Sedan flög den upp väl exponerat i en av de låga tallarna mot övre tunnan. Där ägnade en minst en kvart till att feja näbben (borsta tänderna) och plocka ren klorna innan den drog iväg in i skogen.

Hela dagen har det varit 5-10 korpar i blixttallen, men där har de hållit sig. På åteln har det varit någon enstaka nötskrika, ett par större hackspettar, två skator lite kort och mesflocken förstås. Jag vet inte riktigt vad det är som fattas, någon decimeter snö kanske? Jag lade ut en säck så att det garanterat räcker till tisdag.

Artlista:
Duvhök: troligen 2 olika 1K hannar
Korp: 10 ex
Skata: 2
Nötskrika: 1
Tofsmes: 1
Större hackspett: 2
Samt de vanliga mesarna.

God Jul!
/Daniel
 




Örnkojan 2020-12-15

+1°, duggregn. Några cm snö föll i natt men hann töa bort under dagen. 
Tidigt kommer en känd duvhökshona målmedvetet ned och käkade i en halvtimme då plötsligt nästa duvhök anländer, borde vara hanen vi tidigare sett. De sitter och skriker åt varandra ett tag men det blir honan som går segrande ur den verbala konflikten och äter lugnt vidare ett tag.
Under tiden observerar jag en juvenil havsörn som cirklar runt åteln men utan att sätta sig.
En tredje duvhök äntrar strax scenen, det är den juvenila kändisen som för dagen köper hem en rejäl hämtlunch som den knappt hjälpligt orkar lyfta med.
Allt detta skedde under förmiddagen, sedan på eftermiddagen är det grått, lugnt och händelselöst. 
Korparna sitter och hänger i blixttallen hela dagen med några enstaka besök på maten. Annars det vanliga, nötskrika, skata, hackspettar och småfågel. Jovisst gråspett hane ej att förglömma.
/Hansa
 

Örnkojan 2020-12-14

Äntligen måndag!
0'C, markfrost när jag kommit en bit bort från stan. Ett mycket lätt snöfall pudrade marken vit. Installerad och klar 08:00. I senaste laget kanske då det redan börjat ljusna lite, men gryningen blev oändligt långsam för att omärkligt slå över i det skumrask vi vant oss vid de senaste veckorna. Om någon satt i fredags så har det inte gått mycket mat sedan dess. Det låg ca en säck + det stora rådjuret ute.

Mellan 08:30- 08:45 någonstans, medan det fortfarande var riktigt mörkt, slog en duvhök till i sitträdet. Jag tog det för en 2k+ hona först eftersom den var så pass stor. Men när ett ljusnat så pass att det gick att studera dräktdetaljer stod det klart att det var en ovanligt stor 3K+ hanne. Efter någon kvart gick han ned på åteln och började äta. Ett par gånger försökte han slita med sig en köttbit, men de var alldeles för stora. När han ätit klart satte han sig i sitträdet igen. Kvart i tio började han plötsligt ropa och puffa upp sig som en blåsfisk (se bild!). Strax därpå smällde det till när en annan duvhök rammade honom! Båda försvann bortåt.

10:30 var han tillbaka igen och åt lite till för att sedan pausa i Mickes tall en stund. Sedan var det väldigt, väldigt lugnt fram till kl 14. Mesflocken och större hackspettarna myllrade på åteln tillsammans med ett par skator. Det ropade duvhökar både framför och bakom kojan emellanåt.

13:50 passerade sedan plötsligt 1K kungsörnen genom gläntan från bak höger och försvann bakom knölen! Ingen örn hade varit synlig på hela dagen fram till dess. Jag trodde den hade någon mat låg där, men den måste ha smitit iväg utan att jag sett den. Ca 14:00 kom "Hansas" pålitliga unga hona till sitträdet.

Efter någon minut bar det ned på åteln. Hon hann knappt sätta sig tillrätta innan 1K kungsörnen kom tillbaka rakt utifrån och gick direkt ned på rådjuret. Höken försvann förstås i panik. Örnen ratade rådjuret och kollade runt bland den färdigdelade maten istället. Det såg ut som om den fick med sig en bit när den stack efter ett par minuter. 14:15 smällde det till igen utanför och skatorna riktigt skrek! Jag trodde att en duvhök hade lyckats slå en av dom, men det var Hansas duvhök som hade störtbombat en stor köttbit som hon väldigt mödosamt lyckades flyga in i skogen med.

En duvhök skymtade kort i sitträdet när det var nästan nermörkt så jag kunde inte avgöra vilken individ det var. Jag lämnade strax efter 15 och hämtade upp en säck som vanligt.

Hela dagen var det fruktansvärt mörkt, men dimman höll sig borta och branten var synlig hela dagen. Inga korpar på åteln, som flest 5-6 stycken i blixttallen!
Artlista
Duvhök: 1 3K+ hane + 1 2K hona + eventuellt ytterligare ett ex
Kungsörn: 1 1K
Spillkråka (hörd)
Större hackspett: 1 hona + 1 hane
Nötskrika: 2
Skata: 2
Korp: ca 10, flög mest runt över dalen och branten
Tofsmes, talltita, talgoxe, blåmes (många blåmesar, 7-8 st)

/Daniel
 




Örnkojan 20-12-11

Gråmulet, 0°- igt och någon slags nederbörd typ småspik.
En tunn vit hätta ligger över kullen och dimridån befinner sig i höjd med grankanten.
Tyst i skogen ända till 8.30 när en blåmes äntrar scenen tätt följd av en stor ad duvhök som snabbt går ner och tar en take away. Den följs av en mindre ad duvhök som både åt och poserade lite innan den också tog en bit med sig och stack till skogs. Sist i duvhöksskaran, den juvenila. Den befann sig på eller omkring åteln under nästan hela dagen. Jag vet inte om den försökte göra som de äldre - att ta med sig maten bort, eller om den gjorde regelrätta anfall mot de skator och nötskrikor som var och åt, men den hann med 4-5 snabba låga överflygningar under dagen.
10.35 till 11.55 sitter en havsörn i blixttallen, hela tiden uppvaktad av korparna som under dagen var som mest ett 30-tal. 11.25 landar en havsörn i tallen till höger där den satt länge och väl för att vid 13 flyga ner och äta med god aptit. Matstunden varade ungefär en kvart innan den drog in i dimman. Med örnarna försvann även korparna. Bara minuter senare är först den juvenila duvhöken tillbaka, sen en av de adulta innan det blir tomt förutom småfåglarna.
Vid 14 tiden lättar dimman så man faktiskt ser branten något, 2 havsörnar flyger långt borta men inga fler kommer tillbaka på min sida och vid 15 tiden är skogen stilla och tyst och jag packar ihop mig efter en fin dag.
/Jenny
 

Örnkojan 2020-12-08

+1° Det mulna dis- och dimvädret bara fortsätter…
För en gångs skull har det varit dålig åtgång på maten.
Klockan är 8.00 och det är väldigt mörkt fortfarande och dimman gör att sikten är klart begränsad. 
Lite senare när man ibland kunde se träd här och där kunde jag urskilja två örnar flyga och jag såg att den ena var en juvenil havsörn och den andra borde vara en av de unga kungsörnarna som setts den senaste tiden.
8.45 kommer en adult duvhökshona nere och äter i trekvart 
9.40 börjar korparna samlas för att äta frukost 
10.30 landar en adult havsörn i tallen bakom.
Havsörnen är borta ett tag men återkommer till samma träd där också den unga kungsörnen har landat, se bild.
Senare framåt på eftermiddagen syntes två örnar återigen i branten, men mycket svårt nu att se vad det var i dimman och mörkret. 
/Hansa
 

Örnkojan 2020-12-06

+2 och rejält dimmigt, duggregn och vindstilla. Min förhoppning var att dimman skulle vara mindre tät uppe på berget, men det var precis tvärtom. Sikten sträckte sig till träden på andra sidan gläntan, något längre bort gick inte att se på hela dagen. Duggregnet höll i sig stadigt hela dagen för att slutligen övergå i ordentligt regn vid hemfärden.
Det var ändock ca 5 cm snö kvar även om det hade smält hål här och var.

Det var örnräkningsdag idag, men inga örnar syntes tyvärr till. Både havsörn och ungsörn hördes ropa från branten när det ljusnade, men ingen sedd under dagen som sagt. En personlig reflektion är att de kanske inte vill besöka åteln när det är så dålig sikt. När katten är borta dansar råttorna på bordet, och duvhökarna avlöste varandra istället.

Installerad och klar 07:30. 08:30 började många korpar att dyka upp. Vid 9-tiden höll ett tiotal korpar konferens runt någon köttbit i nederkant på kullen och ca 20 ex satt i träden runt gläntan. Hansas ljusa 2K duvhökshona dök upp i sitträdet. Hon ägnade sedan en intensiv halvtimme åt att flytta sig mellan Mickes tall, sitträdet och högra tallen. Varje gång gjorde hon utfall mot korparna på marken, kanske ville hon stjäla maten? Sedan lämnade hon plötsligt arenan. Då hade jag varit utan gasol en timme och det började bli lite småkyligt för en vekling som mig. När jag lämnade kojan för att hämta reservtuben lyfte alla korpar, sedan var det inga fler korpar på åteln den dagen vilket var ganska väntat. Men jag satte min förhoppning till att rovfåglarna inte skulle se mig i dimman.

Resten av förmiddagen blev lugn, lite nötskrikor, skator och småfåglar löste av varandra. Strax före lunch dök en 1K duvhökshanne uppe i högra tallen. Efter en tjugo minuter gick den ned på maten via högra duvhökspinnen. Den gjorde en smash and grab, den tog en imponerande stor bit i båda klorna och flög in i skogen.
Ganska precis en timme senare, 13.15, var Hansas 2K hona tillbaka i sitträdet. I korparnas frånvaro gick hon snart ned på maten. Liksom hon gjort tidigare drog även hon ut en lagom (stor!) köttbit och flög iväg med.
Redan 13:30 stod nästa hök på kö, en 1K hona. Hon måste suttit i skogen och väntat för nästan direkt 2K honan försvann satt hon i sitträdet. Efter någon kvart gick hon ned på maten och satt sedan kvar på åteln och åt ganska precis en timme. Hon valde ut en rätt stor köttbit och efter en halvtimme stod krävan ut som en volleyboll. Jag tänkte att hon aldrig skulle orka hela biten men det var som om hon hörde det och tänkte "ska vi slå vad?" =) Nötskrikan och hackspetten tröttnade på att vänta och var båda framme och åt samtidigt som duvhöken om än flera meter från henne! Efter ytterligare en halvtimme och en groteskt uttänjd kräva vaggade hon bort mot sitträdet. Hon flaxade rätt klumpigt upp på lägsta pinnen och satt där och vilade ett par minuter innan hon flaxade in i skogen. Hon klarar nog flera dagar utan att komma tillbaka!
Summerat var det kul med tre olika duvhöksindivider, och det var ändå bra fart, speciellt på morgonen. Man kunde önskat sig att det i alla fall inte skulle varit tät dimma, men det var en kul upplevelse ändå!
Jag avslutade som vanligt med att dra upp en säck till övre tunnan. Antingen har jag blivit klen eller så är de senaste säckarna betydligt större och tyngre än vanligt!

Artlista:

Duvhök: 1 2K hona, 1 1K hona, 1 1K hane
Kungsörn: hörd
Havsörn: hörd
Större hackspett: 1 hane, 1 hona
Nötskrika: 3 ex
Korp: ca 30 ex
Skata: 2 ex
Tofsmes: 1 ex
Talltita: 1 ex
Talgoxe: minst 4 ex
Blåmes: minst 2 ex
Höken på grenen är 1K hannen. Den äldre på marken är "Hansas" 2K hona som hämtar mat. Den yngre på marken är 1K honan som arbetar på att proppa krävan full.

/Daniel
 



Örnkojan 2020-12-05

0 gradigt och dimma med väldigt mycket fukt i luften under hela dagen. Snön låg fin kvar och det hade t o m kommit lite nysnö under natten. Räven hade spårat åt mig på stigen hela vägen upp. Och på hemvägen såg jag att en större hund spårat mig upp för hela stigen. Åtelkameran visade att jakthunden varit framme i mörkret och nosat på maten.
Dagen flöt på utan så mycket spänning och det blev lätt att räkna arter och individer idag. Duvhökar och en Gråspett underhöll. Lustigt att följa Duvhöken som jagade korparna fram och tillbaka mellan sitträden. När jag klev ut ur gömslet 15:30 såg jag en skugga i tallen bakom gömslet. En sub eller sub ad havsörn.
Jag avslutade dagen med att dra upp en (alldeles för tung) råget som kommer räcka ett tag.
Korp 22 st
Större hackspett 2 st
Gråspett 1 st
Duvhök 1 Adult 1 Juvenil
Havsörn 1 st Sub ad/ad
Nötskrika 3 st
Skata 3 st
Blåmes 4 st
Talgoxe 2 st
Stefan
 


Örnkojan 2020-12-04

Örnkojan 2020-12-04
0°, snöfall ca 10 cm på backen på sina håll.
Först på plan idag var herr och fru gråspett fast en i taget.
Strax efter satte sig en adult duvhök högst på nya pinnen. Precis när den gick ner på köttet kom adult duvhök två och jagade bort ettan. Jag tror det var herr och fru det här med men det var fortfarande väldigt mörkt och det gick fort. 
Sedan dyker paret havsörn upp i tallen bakom. Där höll dom till mer eller mindre hela dagen. Den ena var nere och gjorde några försiktiga besök på åteln men återvände snabbt till sin partner. När dom sitter där kommer en 1K havsörn flygande över dem och båda skriker besatt; kanske deras egen avkomma? Vad vet jag?
Hela dagen har det varit korprekord runt och på åteln, ett tag räknade jag till minst 30st. 
Efter lunch kom en 2K kungsörn ner och åt.
 
Sammanfattning:
Två adult havsörn (hona/hane)
En 1K havsörn överflygande
En 2K kungsörn 
Två adulta duvhökar (hona/hane) 
En 1K duvhök, min bekanting från 1/12
En hel massa korpar, jag räknade som mest upp mot 30st som härjade omkring hela dagen
En hona och hane gråspett 
S hackspett, skator, nötskrikor, kråkor och småfågel
/Hansa
 



Örnkojan 2020-12-01

0° snöblandat regn och mörkare än mörkast!
Sammanfattning: Sammanlagt tre duvhökar, två 1K och så en stor ljus hona vi sett tidigare många gånger. 
En av 1K-hökarna var hos mig hela dagen, eller om de turades om, vet ej men det var duvhök på, runt och överallt hela dagen. 
Den enda örn jag såg denna dag var en adult havsörn på håll i branten.
På eftermiddagen uppstod ett mycket vackert ljus med sol och dimma som bakgrund och fram emot den tidiga solnedgången så gnistrade av alla vattendroppar på barrträden.
Övriga gäster var gråspett, nötskrikor, korp, större hackspettar och mycket småfågel.
Våra stadiga gäster den senaste tiden, 1K havsörn och 1K kungsörn var nog mätta denna dag som ändå blev trevlig med varierat väder och ljus.
/Hansa