Januari 2021

 

Örnkojan 21-01-31

Väder: -16'C, stjärnklart, vindstilla och hård, kärv snö. Perfekt med andra ord!
På plats hugg jag upp köttet ordentligt med yxa, man fick verkligen ta i. Det underlättade klart för fåglarna under dagen så det tycker jag vi bör göra som rutin när det är minusgrader. Jag högg upp köttet igen innan jag gick hemåt.
Jag bedömde att gasolen skulle ta slut under dagen, så jag fick snilleblixten att byta direkt på morgonen så att jag inte skulle behöva börja krångla med tuber när åteln kanske är full med örnar. Det var ett stort misstag! I -16'C är trycket i tuben inte högt, och trycket i slangen försvinner när man kopplar loss den. Det blev så klen låga att kaminen knappt brann. Det blev till att improvisera och palla upp gasolflaskan framför kaminen så att den värme som blev fick värma flaskan. Det gjorde susen, och efter någon halvtimme brann kaminen som den skulle. Ta lärdom av det och starta dagen med flaskan som sitter om det är svinkallt ute!
Ca 07:30 hade jag tucklat klart med gasolen och koltrasten var första fågel på åteln. Redan före 8 satt en kungsörn i blixttallen en stund. Runt kl 9 drog en 2:a vinter kungsörn runt åteln (kanske samma). Den verkade spana av marken och försöka plocka upp köttbitar i farten. Den landade synligt i gläntans kant ett par gånger, och foton visar att den var ringmärkt, svart ring på höger ben. Mer än så går tyvärr inte att se. Hansa visste att berätta att det innebär att den är märkt i norra Sverige.
i branten syns av och till en 2:a vinter KÖ, troligen densamma, och en 1:a vinter. Men på åteln är det extremt lugnt fram till 13:45, det är knappt någon fart ens på de vanliga tättingarna i den strålande vintersolen. Skoteråkarna är det bra fart på, och de högvarvande 2-taktarnas skärande ljud bryter igenom skogen.
När allt verkar hopplöst dyker plötsligt den ljusa adulta kungsörnen upp i blixttallen. Efter bara ett par minuter sveper den ned på åteln och äter med god aptit under en timme, tillsammans med bl a koltrasten!
När örnen är klar 14:45 dröjer det bara någon minut innan en juvenil duvhök kommer ned och äter till kl 16. När den försvinner i sin tur står två till på kö. Den 2:a vinter hona vi haft hela säsongen kommer ned och äter men blir ansatt av ytterligare en juvenil hona. Den äldre vinner uppenbart matchen, utan att ens slåss, men får ändå inte äta ifred. Med några minuter mellanrum sveper den yngre ned och stör. Till slut drar båda fåglarna iväg i skymningen och lugnet sänker sig över skogen.
Nere vid tunnorna hörs en pärluggla ropa norrifrån! Jag ska också passa på att lägga med att Jenny och Roine hade sparvuggla bortom branten under dagen!
Summerat blev det en ganska bra eftermiddag ändå!
Kungsörn: 1 adult, 1 3K, 1 2K
Duvhök: 1 3K hona, 2 2K, troligen hona och hane
Koltrast
Spillkråka
Gråspett, minst 2 ex
Pärluggla, 1 ropande på kvällen

/ Daniel
 



Örnkojan 21-01-26

-10° och klart med ett effektivt månsken.
Först på plats stor duvhökssiluett i toppen på blixttallen vid 7.45
Den flög ner till nya pinnen och visade sig vara 2K-honan vi sett många gånger tidigare.
Full vårkonsert på småfåglar nu. Jag hade ett par svartmesar som duellerade med sina sånginsatser och som jag spelade in. 
8.40 ser jag en kungsörn svävande över kammen men på väg åt fel håll. När den dyker upp igen fångar jag den i tuben med 60x i den orangea morgonsolen och konstaterar att det är en 1v.
Efter en timmes krubb drog duvhöken och strax därefter ser jag två 2v kungsörnar flygandes norröver i solen.
Nu är det fritt fram för de små att äta ett tag när duvhöken håller sig borta men patrullerar runt om och flyger över åteln, utan att stanna några gånger under förmiddagen. Hänger mest i blixttallen. Tyvärr ett säkert tecken på att det inte finns örn i närheten fn.
11.30 är det dags för nästa 2K duvhök, förmodligen hane då den ser mindre ut än den förra
Framåt 12.00 börjar den bli orolig och täcka käket för då anländer ”min adulta 3K-hona” (enl Daniel) men som sätter och gömmer sig i buskaget t hö för den 1v kö som precis kommer och parkerar i blixttallen. Strax efter försvinner örnen och duvhöken intar blixttallen och kommer inte ner och käkar än, men senare.
12.45 dags igen för duvhök 2K ner på maten, vet inte hur många olika individer vi har här men detta kan vara dagens fjärde duvhök?
13.15 var det slut på duvhökens lunch, då kom förmodligen samma omärkta 1v kungsörn som var nere för två dagar sedan, käkar i en halvtimme. 
Och så var det dags för ”min” duvhökshona och få lite käk då strax före 14.00
Hon blir orolig för några minuter senare landar adult havsörn i blixttallen, avvaktar på nya pinnen och så ner igen.
Havsörnen får strax sällskap av en kungsörn som sätter sig bakom stammen i blixttallen
Havsörnen byter till tallen t hö och försöker gå ner men vågar inte
Kungsörnen sitter kvar i blixttallen men försvinner så småningom. Det såg ut som en 1v och kan ju ha varit samma som var nere tidigare.
En händelserik dag med hög luft och bra ljus!

Summering:
Tre kungsörnar, kanske fyra?
En havsörn 
Fyra duvhökar
Två gråspett 
Förutom alla de övriga vanliga såg jag också ett gäng grönfinkar och en ensam koltrasthane
/Hansa
 



Örnkojan 23/1

På plats och klar 07:20 efter en riktigt tung promenad på 2 km i 10-20 cm blötsnö. Vädret var mulet och ganska vindstilla, +1 grad.
Jag skottade fram maten, det hade blåst över mycket snö.
Redan 07:55 hördes den första duvhöken ropa bakom kojan. Tio minuter senare kom den juvenila hona vi haft så ofta de senaste gångerna ned och åt en dryg halvtimme. Samtidigt ropade minst ytterligare en duvhök i dalen. 
08:40 flydde duvhöken då en 3K kungsörn landade i blixttallen. Tio minuter senare kom ytterligare en subadult kungsörn och satt i både högra tallen och blixttallen. Under tiden besökte 2K kungsörnen området. Den satt någon minut på sin favoritgren lågt i en tall på andra sidan gläntan och såg ut att vilja besöka åteln men vågade sig troligen inte fram när de äldre örnarna var precis i närheten.
Efter någon timme var båda 3K+ örnarna också borta och det blev helt "dött" på åteln till eftermiddagen vad gällde rovisar i alla fall.
Som de senaste gångerna blev det istället god aktivitet på spettar, nötskrikor, skator och meståget. Tofsmesen levde rövare och tjattrade runt åteln i timtal. När solen kom fram runt lunch blev det riktigt trevliga fotolägen på gråspetten. Vinden blåste också upp och det blev rejäla byar uppåt 15 m/s.
15:30, när det börjat skymma på allvar, kom den andra juvenila duvhök jag sett flera gånger förut ned och åt. De är enkla att känna igen på stjärtbandningens mönster. Efter en kvart belv det ett väldigt liv på Hansas 3k duvhökshona plötsligt satt i sitträdet! Den unga duvhöken burrade upp sig och skrek (se video) och fick den äldre att sitta kvar i sitträdet och vänta på sin tur, även om de lyfta hjässfjädrarna då och då tydde på att stämningen inte var så avslappnad som det såg ut.
16:10 fick inte den unga höken ned en bit till och flaxade mödosamt upp i sitträdet varpå Hansas subadulta hona flaxade ned och åt snabbt och bestämt. 16:40, när bara en skugga syntes mot snön, var även hon klar och flög iväg mot nattkvisten.
Troligen är åteln mycket värdefull för de yngre duvhökarna eftersom det är just de som är där så ofta. De helt adulta verkar klara bra att hitta mat ändå. Men ska det bli någon återväxt måste de yngre klara vintern, och där gör vi en stor insats.
Efter att ha dragit upp en säck till övre tunnan gick jag hemåt. En skoter hade åkt på skogsbilvägen och "pistat" upp ett stenhårt spår vilket jag var mycket tacksam för!
Artlista
Kungsörn 1 3K, 1 3K+, 1 2K
Duvhök 2 2K, troligen hona och hane, 1 3K hona
https://youtu.be/zc-n0sFRdL0
https://youtu.be/Zh7mS2i5evc
Gråspett minst 1 hanne
https://youtu.be/IP6NAZ4nc48
Spillkråka 1 hörd
Större hackspett, minst 1 hane och 1 hona
Grönfink, hörd

Det vanliga meståget
/Daniel
 





 

Örnkojan 21-01-19

-1° mulet 
Prick kl 8.00 svischade det till över kojtaket så jag hoppade till. Det var dagens enda duvhök, en 2K hona, som kom och åt frukost i en timme i gryningens fortfarande sparsamma ljus.
Förmiddagen segade sig fram utan att det hände speciellt mer men vid 11.20 skymtade jag en flygande örn i branten som jag tyvärr snabbt tappade bort i kikaren. Vid 12.00 flaxade det till igen därborta, nu såg jag att det var en ung kungsörn som försvann över kammen. 
På åteln syns ett par gråspetthanar, ett välbesatt meståg med högljudd tofsmes som ledare, annars skator och nötskrikor och större hackspettar. I blixttallen satt ett par korpar som tydligt var ett par, putsandes och allmänt måna om varandra.
13.45 då äntligen, en adult havsörn dyker upp i tallen till höger. Den spanade av åteln mycket noggrant och intensivt och jag satt utan att röra mig och hoppades på att den skulle våga gå ner. Den bytte träd till en gran till vänster. Jag rörde fortfarande inte på mig eller kameran för att få den att våga komma ner lugnt men den blev orolig av en 3K/2v kungsörn som precis landade i tallen bakom.
Roligt, äntligen händer det något hann jag tänka innan båda örnarna var borta. En ryggtavla var vad jag fick i bildväg på kungsörnen.
Det hände inte så mycket mer denna dag och den läggs väl inte in till handlingarna som den bästa kojdagen men det finns alltid upplevelser man minns, mer eller mindre.
/Hansa
 



Örnrapport 2021-01-17

Härligt vinterlandskap i -4 grader, klart om än mulet.
På åteln högg jag lite i de tre frysta matpaketen och rådjuret med yxa, tänkte att det skulle kunna locka och fresta så.
Det är tur att Duvhökarna har fattat tycker för vår åtel och besöker den regelbundet. Den juvenila honan kom kl 8:22 och åt sig mätt på 55 min. Ev satt en annan duvhök i tallen bakom kojan.
Kl 14:30 landade den juvenila hannen på åteln och åt i 45 min.
Däremellan under dagen var det det vanliga gänget som var på åteln. Men var är korparna!? Så två st flyga över åsen.
Men så landande kl 15:15 en fin mörk adult KÖ på åteln och förgyllde dagen. Den jagade bort duvhökshannen bestämt och visade sedan upp sina olika sidor fint och tydligt under 25 min. Det var bara undersidan som jag inte fick med [🙂] men såg några små vita fläckar där noterade jag.
När den försvann kom en duvhök ner i mörkret igen och åt tills jag ville lämna kojan.
/Stefan
 

Örnkojan 21-01-16

Morgonen var klar, -14 grader och alldeles vindstilla. Redan på morgonen lade sig ett tunt molntäcke som tog bort solen men ändå släppte igenom mycket ljus. Mot eftermiddagen kom någon enstaka dimslöja över branten, annars bra sikt under dagen. På plats och helt installerad 07:40. Redan strax före 08:00 ropade två duvhökar åt varandra och silhuetten av Hansas 3K duvhökshona satt plötsligt i sitträdet. Hon blev bara kvar ett par minuter, den juvenila duvhök som satt och ropade i blixtträdet verkade vinna matchen. 08:30 dök en juvenil hona ned och åt en timme. Mot slutet ihop med 3 skator som inte verkade speciellt nervösa att gå runt med duvhöken. Tvärtom utnyttjade de att duvhöken fransade upp köttet. När höken bytte byte kötthög gick skatorna dit och "städade upp" efter höken. När duvhöken flyger iväg äntrar snart de tre musketörerna (de tre gråspetthannarna) åteln igen! Gråspettar, skator, nötskrikor och mesflocken står för underhållningen ett par timmar. 12:35-13:05 dyker samma juvenila duvhök upp återigen. Hon tar en paus för att sedan återkomma ännu en gång 13:45. Nu hann hon bara sitta en kvart innan hon flydde i panik. En mycket elegant helt adult kungsörn flyger över kojan och sätter sig i ett träd i branten. Den är mycket mörk och svart-brun glänsande ovan, helt olika den individ Stefan fotograferat. Väldigt tjusig fågel! Den unga duvhökshonan gav sig inte utan återvände igen 15:35 för att bearbeta det frusna köttet. Efter 5-10 minuter får den flytta på sig när den adulta kungsörnen äntligen bestämmer sig för att flyga in och äta. Den gick direkt ned på maten och stannade till 16:20. Den fick jobba ordentligt med den frusna maten men lyckades slita bort bitar i mycket högre takt än duvhöken. Tråkigt nog var fotoljuset borta och slutartiderna för långa, 1/50, f/4 och ISO6400 är ingen höjdare. Drömmen vore att få detta trevliga besök på åteln mitt på dagen, men det gick i alla fall att filma hjälpligt.
Det var fortsatt tunt på korp under dagen. Två korpar satt i blixtträdet ett tag och ett par stycken var ute och flög. Ingen besökte åteln.
 
Länkar till filmer från dagen på Youtube under artnamnet nedan
 
Duvhök: 1 juvenil hona
https://youtu.be/AjMfJ-mm_Jg
https://youtu.be/946lZzAUfpw
 
Kungsörn: 1 adult
https://youtu.be/Z8aEeY_XRP4
 
Gråspett: 3 hanne
https://youtu.be/tiZyo7aLHsY
 
Korp: 4 ex
Skata: 3 ex
Nötskrika: 3 ex
Större hackspett: minst 3 ex
Spillkråka: 1 (lockläte)
Gråsiska (lockande fåglar)
Mesflocken inkl tofsmes.

 
/Daniel
 




Örnkojan 21-01-15


-22° och nästan helt stjärnklart när jag vandrade uppför berget vid 6.30. Det var gott med lite kaffe medan det sakta ljusnar ute.

Mellan 8-9.25 sitter en juvenil duvhök omväxlande i blixttallen och i tallen till höger. Vid 9.10 flyger en kungsörn över från branten och sätter sig troligen någonstans bakom kojan för duvhöken blänger ditåt.

Under tiden äter småfåglarna med god aptit.

10.55 landar en kungsörn i talltoppen där den kollar in läget 10 minuter innan den flyger ner och äter. Den äter nästan en timme och flyger sen bort över branten. 

Lugnet lägger sig över matplatsen och småfåglarna återkommer. 

13.05 är den juvenila duvhöken tillbaka i blixttallen där den blir sittande 45 min innan den blir bortjagad av en adult duvhök. De bägge flyger ett par varv runt gläntan och försvinner ur sikte. 

Vid 15 -tiden vågar sig duvhöken äntligen ner för att äta, men försvinner när en kungsörn gör ett snabbstopp på maten. Jag hinner knappt reagera så är den borta igen.

15.35 landar så äntligen en kungsörn och börjar äta. Den får snart sällskap och jag tror det är samma två som jag hade förra fredagen. Idag verkar dom vara rätt bra kompisar och kan sitta bredvid varandra och äta utan alltför att brösta upp sig alltför mycket. Under tiden sitter duvhöken i tallen till höger. När örnarna försvinner vid 16.30 kommer duvhöken ner och jag packar ihop smyger iväg nerför stigen.

En riktigt fin kojdag. /Jenny


Örnkojan 21-01-14

 Väder: -8, mulet och lätt snöfall. En svag men ändå bitande vind på vägen upp, men i kojan låg den på bakifrån så det besvärade inte.
På plats och färdiginstallerad 07:55. 08:30 hördes första korpen vilket också var det enda livstecknet från arten under dagen. Inte en enda korp inom synhåll från åteln på hela dagen! Mer om det senare.
09:00 kommer en ung duvhökshona ned på maten. Hon är orolig och när hon märker att hon får jobba med den frusna maten (provar alla högar för att se om någon går lättare) drar hon snart iväg.
10:20 kommer brorsan, en ung hanne och kör samma rutin. Provar snabbt alla högar och drar vidare.
Morgonen och förmiddagen går segt som sirap. Den enda underhållningen är de täta gråspettbesöken. Jag som född sörlänning kan liksom inte titta mig mätt på den granna och högljudda "vintergröngölingen".
Vädret klarnar upp och det blir härlig vintersol.
12:00 landar så äntligen en 2K kungsörn i blixttallen. Glädjen blir kortvarig då det redan efter några minuter kommer en subadult kungsörn och smäller på den första. Båda flyger iväg mot branten.
Mellan 13:30 och 14:30 kommer de båda unga duvhökarna tillbaka varsin vända. Honan stannar en lite längre stund och äter.
14:30 räknar jag in tre (!) gråspetthannar på maten samtidigt! Länk till video bifogas.
En märklig sak inträffar när det börjar skymma. Ett "moln" av korp lyfter i samlad flock uppe på branten och drar iväg mot nattvistet längre bortåt efter att inte någon av dem visat sig på hela dagen. Det var runt 30-40 stycken, dvs vad vi brukar kunna räkna in under en korptät dag. Troligen måste de ha hittat något kadaver däruppe runt branten och suttit runt det hela dagen. Vilket också skulle kunna förklara bristen på örn på åteln idag.
 
Som vanligt händer det mycket på slutet när fotoljuset försvunnit. 15:45 drar en adult duvhök runt på åteln, troligen hona. Det har ropat två duvhökar en längre stund bakom kojan. Den är orolig och landar ingen längre stund. 15:55 kommer förklaringen när "Hansas hona", den numera fyllda 3K duvhökshonan med den snygga stjärtteckningen landar i sitträdet. Nästan direkt går hon ned på maten. Den adulta duvhöken kommer tillbaka till Högra tallen och Hansas hona börjar då skrika och hota samtidigt som hon äter, se bifogad videolänk.
16:10 får hon ta en paus då det smäller till i högra tallen. En kungsörnssilhuett kan skönjas mot himlen på en pinne mitt i trädet. Ålder okänd men stjärtlängd och övrig jizz är omisskänslig. 16:15 drar den iväg mot branten igen. Vita fläckar på handens ovansida och stjärt  lyser i mörkret och anger i alla fall åldern till inom det stora spannet subadult.
Den hinner knappt lyfta innan Hansas hona är tillbaka igen och äter 10 minuter till.
Jag lämnar kojan 16:30, temperaturen har nu sjunkit till -12 i och med uppklarnandet.
 
Artlista:
Gråspett: 3 hanne
Större hackspett: minst 2 hanne och 1 hona
Kungsörn: 1 2K + 1 2K+
Duvhök: 1 2K hona, 1 2K hanne, 1 3K hona, 1 ad troligen hona
 
Samt de vanliga mesarna och kråkfåglarna.
 
Mvh
Daniel
 





Örnkojan 21-01-12

-8° och klart väder
Mina spår från igår hade snöat igen så det blev till att pulsa i 20cm nysnö mot kojan. 
En fantastiskt vacker morgon! Stor skillnad mot gårdagens idoga snöande.
Strax efter åtta då jag scannar av branten med tuben får jag plötsligt okularet fyllt av en subadult kungsörn, flygande rakt mot mig. Den sätter sig först i tallen till höger sedan i den bakom.
Där satt den till 10.00 då den flög över till andra sidan igen.
Sedan var det väldigt dött ett bra tag, vid 12.30 dök dagens första korpar upp i bakre tallen.
Strax efter kom en 1v/2K kungsörn ned på käket där den stannade en hel timme och åt sig mätt. Jag tror det är vår omärkta kändis vi sett tidigare?
Den avlöstes av en 2K duvhök som förmodligen suttit och väntat på sin tur.
Den käkar, tar paus och bara sitter och stirrar och käkar igen...
Vid 15.00 gör en annan duvhök en lågdykning över men försvinner bort. 2K duvhöken fortsätter att proppa i sig och när den till slut är nöjd tar det flera sekunder i förberedelser för att den ska orka lyfta.
15.20 kommer morgonens, (tror jag) subadulta kungsörn tillbaka till bakre tallen, går ner, kollar in käket men är för nervös och sätter sig i tallen igen.
Får strax sällskap av ytterligare en subadult. När jag börjat packa ihop för att ljuset är på väg att lämna kommer en adult duvhök ned i mörkret, jag ser dock inte var den tar vägen. Då var en solig och bra dag slut.
/Hansa
 




Örnkojan 21-01-11

-13° som väntas stiga och gör det också tillsammans med rikligt snöfall under dagen.
I takt med gryningsljuset kommer den utlovade snön med besked.
Framåt 9.00 hörs två duvhökar bakom kojan. Den ena sitter i bakre tallen ett tag (ad hane) och växlar sedan till tallen till höger tills den andra (ad hona) kommer och jagar bort den och själv kommer ner och käkar.
Efter en stund kommer duvhök nr. 3 (juv) och jagar i sin tur bort den ätande äldre honan.
Vid 11.00 syns en subadult kungsörn i bakre tallen. Den var snabbt nere och käkade men verkade nervös, upp i tallen igen för att avvakta. 
12.10 sitter det två kungsörnar däruppe.
En timme senare så är dom tre, två adult, en subadult och snöandet bara tilltar.
Det går varken att se eller att fotografera längre och jag börjar jag bli lite orolig att jag ska bli insnöad med bilen på skogsvägen.
När alla tre kungsörnarna lämnar talllen en och en så packar jag ihop för att pulsa mot bilen.
/Hansa
 


Örnkojan 21-01-08


-4° och långsamt dalande snöflingor hela dagen.
På plats i kojan vid 7.
Dagens första är överraskande en kungsörn som slår sig ner i blixttallen vid 8.23, där blir den sittande till 9.40 då den blir bortjagad. Skiftbytet varar dock inte mer än ett par minuter och bägge örnarna försvinner ur sikte.

Mellan kl 10.00 och 13.25 sitter en juvenil duvhök i blixttallen. Under tiden råder full aktivitet på åteln, 6 nötskrikor, 4 skator, 3 gråspettar, 3 större hackspett och småmesarna turas om att äta och jaga varandra. Ett par korpar flyger över men landar aldrig.

11.40 ser jag en havsörn flyga i branten men den försvinner bakom bergskammen.

13.25 har duvhöken funderat klart och kommer ner och hugger in. Den äter en halvtimme innan den gör samma sorti som förra gången jag satt - brakar rätt ut i skogen vid blå tunnan.

14.20 kommer en örn till blixttallen igen, min gissning är att det är nr 2 från förmiddagen. Den sitter kvar 20 minuter innan den drar över till branten. 

Från klockan 15 blir det körigt. I takt med att ljuset försvinner har jag två individer som omväxlande är i blixttallen och i olika tallar omkring kojan. Vid 15.30 bestämmer de sig för att komma ner och äta, inte helt utan gruff, pip och kiv. 

Strax efter 16 lämnar dom maten och flyger bortåt och jag kan plocka ihop mig och vandra nerför berget. Tänk att en dag kan gå så fort...man packar upp och man packar ihop.
/Jenny


Örnkojan 21-01-05

Väder: -2, vindstilla och mulet men god sikt. Ca 10 cm snö på marken.
På plats i kojan 08:30 efter att ha försovit mig! Det var i klart senaste laget och det var redan så pass ljust att pannlampan inte längre var strikt nödvändig utomhus. Dock var det turligt nog ingen duvhök eller korp på åteln när jag anlände.Faktum var att korparna redan var ute och flög och ropade när jag kom, men eftersom ett par stycken snabbt var på plats i blixttallen nästan direkt sedan jag stängt in mig kom jag nog i grevens tid utan att det påverkade dom. 
09:30 syntes den första rovfågeln, en adult havsörn som satt i toppen på högra tallen. Den kan ha suttit där ett tag. Strax efteråt passerade en 2K kungsörn över kojan. Säkert samma fågel vi haft hela hösten. Nu när vi passerat nyåret är alla fåglar ett år äldre och den är därför 2K istället för 1K nu.
Kl 10:30 fortsätter örnfrossan när vad jag bedömer är en trolig 5K kungsörn sitter i blixttallen ett tag och flyger sedan till branten och kan då studeras i flykten. Åldern stämmer även bra med tidigare observationer.
11:30 sitter en 2K kungsörn i blixttallen, 12:30 kommer den ned och äter ett tag. Det är troligen samma individ som tidigare under säsongen.
14:00 hinner jag precis se att en duvhök flyger iväg från blixttallen samtidigt som en säkerställd 3K kungsörn landar där. 14:30 får den sällskap av ytterligare en 3K+ kungsörn. Kanske Hansas dup från igår? Örnarna sitter sedan där ytterligare en timme med kortare förflyttningar runt kojan men utan att verka direkt sugna på maten. Duvhökar ropar i området men vågar sig antagligen inte fram när örnarna är där.
15:00 försöker slutligen vad som ser ut att vara en juvenil duvhökshanne landa på maten, men omedelbart kommer en större duvhök och jagar iväg den, båda fåglarna försvinner. Ca 15:45, direkt den sista 3K örnen lämnar, kommer en adult duvhökshona och landar på maten. Då har jag precis packat ihop och återställt fotogluggarna. Hon börjar omedelbart äta snabbt. Det är så mörkt att jag måste nyttja kikaren för att se henne ordentligt. Krävan var inte tom, så hon har nog haft en lyckad jakt under dagen också. Efter ca 10 minuter landar en juvenil duvhökshona på åteln och det blir genast spänt. De jämnstora fåglarna breder ut vingarna mot varandra, burrar upp sig och reser ragg. Efter någon minuts dödläge verkar det som om de kommer överens om att maten räcker till båda och börja bearbeta varsin hög med någon meters lucka, men fortfarande uppburrade och med utbredda vingar över maten. Ca 16:20, när det är i det närmaste helmörkt och den kvarvarande juvenila höken inte ens går att se som en skugga utan kikaren sedan länge, lämnar den slutligen åteln så att jag kan gå ned och hämta upp ett rådjur till övre tunnan. Det är alltid fåglarna som bestämmer när dagen i kojan är slut!
För övrigt lyckades jag få se två gråspetthannar samtidigt runt lunchtid vilket är kul då jag länge misstänkt att de är flera då de är där så frekvent ibland. Under hela dagen har det varit bra drag på gråspettar, hackspettar, mindre kråkfåglar och mesflocken. Det kanske hänger ihop med den jämförelsevis ringa närvaron av duvhök runt åteln idag. Sammanfattningsvis en bra dag med en hel del örn i luften och runt omkring kojan i vart fall!

Artlista:
Havsörn: 1 ad
Kungsörn: 1 2K, 1 3K, 1 3K+, sannolikt även en 5K, totalt 4 ex.
Duvhök: 1 2K hanne, 1 2K hona, 1 ad (4K+) hona
Korp: som flest 4 i BT och totalt 10-15.
Skata: 3
Kråka: 2
Nötskrika: 4
Gråspett: 2 hanne
Större hackspett: Minst 4 ex
Blåmes: Minst 8 ex
Talgoxe: Minst 4 ex
Tofsmes: 1
Svartmes: Minst 4 ex
Talltita: 2 ex
/Daniel
 



Örnkojan 21-01-04

-4° mulet. 
8.4 ad hane duvhök nere och käkar kort då en 2K kungsörn landar i blixttallen 10 min senare och då vågade duvhöken inte vara kvar längre. 
Endast några minuter senare landar 1K-kungsörnen bredvid den andra i blixttallen.
Sedan är det lite rollbyten ett tag, kungsörnarna försvinner och en adult havsörn tar över däruppe.
Nu ser jag den ena kungsörnen genom tuben på andra sidan medan den andra sitter och ”gläfser” någonstans bakom kojan ur sikt.
Efter 10.00 sitter en av dem i blixttallen igen och den andra syns i det vackra vinterlandskapet i branten.
10.40 kommer en subadult kungsörn ner och käkar. Flyger fram och tillbaka, hit och dit, hämtar ett stort stycke mat och drar men kommer tillbaka flera gånger under dagen, ner och käka, upp och sitta, osv
Efter 12.00 ser jag fyra kungsörnar samtidigt, 1K, 2K, en subad och en adult. 
Det blåser en svag nordan efter lunch som är precis lagom för att örnarna kan sväva helt still i luften utan att röra på vingarna. På eftermiddagen är två av dem mest uppe och svävar just på detta sätt och ibland också en tredje medan min hungrige kompis höll till i tallen till höger tills det var dags för mig att gå hem.
Jag skulle säga att vi har minst 5 kanske 6 olika kungsörnar som håller till runt åteln just nu. 
/Hansa
 



Örnkojan 03-01-2021

På plats i kojan 6,40, minus 4 grader och månsken.
Första besökare, 8,50 , Småfåglar
9,10 Några Nötskrikor
10,20 Skator .lite trevande lugnt
14,20 Korp i Blixtallen, Bara 1
14,45 Kungsörn i B tallen, En Kungsörn flög förbi den sittande örnen.
Summa.
I korp
3 Skator
2 Kungsörnar
 

Örnräkning 2 januari 2021

0° och lätt till måttligt snöfall till och från under dagen. Dimman låg tät över åsen ungefär halva dagen.
Dagen till ära hade jag bisittare med mig till kojan. Min gamla foto/rese/hästkollega Mirjam fick följa med ut i skogen och var spänd på att få se örn för första gången.
Klockan 7.15 var vi installerade och klara och det är dags för frukost i mörkret.
8.05 dyker dagens första gäst upp. En juvenil duvhök äter en rejäl frukost en halvtimme innan den med ett brak flyger in i tallarna bredvid kojan.  Det går tungt och den sitter kvar där en bra stund.
9.05 kommer en adult duvhök till blixttallen där den blir sittande till 10.30 då en kungsörn landar först en snabbis i tallen till höger och sen ner på maten. Den äter en halvtimme innan den drar iväg ur sikte. En gammal örn med mycket vacker fjäderdräkt.
När örnen dragit iväg kommer ganska omgående av adult duvhök som även den äter nästan en halvtimme men blir skrämd av att en yngre kungsörn landar i längst upp i toppen på tallen till höger vid 11.25.
Man ser bara hjässan på den när den sitter där och efter 45 minuter byter den spaningsträd till blixttallen istället. Där blir den sittande till 13.05 då den drar iväg bort över branten och försvinner. Dock ses den (troligen samma) flygande efter bergskammen mellan 14-15.30 ihop med ett 30-tal korpar.
14.00 kommer en adult duvhök ner och äter igen. Vi är lite osäkra på om det var två olika adulta duvhökar eller om det var en och samma som var ner två gånger.
Mellan varven är det ett gäng småfåglar som kalasar på maten ihop med två större hackspettar en gråspett hane och fyra nötskrikor.
Vi lämnar kojan vid 16 i ymnigt snöfall.
Räkning för dagen:
2 Kungsörn (bilder)
2 ev 3 duvhök (1 juvenil 1 el 2 adult)
30 korpar
2 skator
Kråka hörd
I kojan idag Jenny och Mirjam