Januari 2021

 

Örnkojan 21-01-12

-8° och klart väder
Mina spår från igår hade snöat igen så det blev till att pulsa i 20cm nysnö mot kojan. 
En fantastiskt vacker morgon! Stor skillnad mot gårdagens idoga snöande.
Strax efter åtta då jag scannar av branten med tuben får jag plötsligt okularet fyllt av en subadult kungsörn, flygande rakt mot mig. Den sätter sig först i tallen till höger sedan i den bakom.
Där satt den till 10.00 då den flög över till andra sidan igen.
Sedan var det väldigt dött ett bra tag, vid 12.30 dök dagens första korpar upp i bakre tallen.
Strax efter kom en 1v/2K kungsörn ned på käket där den stannade en hel timme och åt sig mätt. Jag tror det är vår omärkta kändis vi sett tidigare?
Den avlöstes av en 2K duvhök som förmodligen suttit och väntat på sin tur.
Den käkar, tar paus och bara sitter och stirrar och käkar igen...
Vid 15.00 gör en annan duvhök en lågdykning över men försvinner bort. 2K duvhöken fortsätter att proppa i sig och när den till slut är nöjd tar det flera sekunder i förberedelser för att den ska orka lyfta.
15.20 kommer morgonens, (tror jag) subadulta kungsörn tillbaka till bakre tallen, går ner, kollar in käket men är för nervös och sätter sig i tallen igen.
Får strax sällskap av ytterligare en subadult. När jag börjat packa ihop för att ljuset är på väg att lämna kommer en adult duvhök ned i mörkret, jag ser dock inte var den tar vägen. Då var en solig och bra dag slut.
/Hansa
 
Örnkojan 21-01-11

-13° som väntas stiga och gör det också tillsammans med rikligt snöfall under dagen.
I takt med gryningsljuset kommer den utlovade snön med besked.
Framåt 9.00 hörs två duvhökar bakom kojan. Den ena sitter i bakre tallen ett tag (ad hane) och växlar sedan till tallen till höger tills den andra (ad hona) kommer och jagar bort den och själv kommer ner och käkar.
Efter en stund kommer duvhök nr. 3 (juv) och jagar i sin tur bort den ätande äldre honan.
Vid 11.00 syns en subadult kungsörn i bakre tallen. Den var snabbt nere och käkade men verkade nervös, upp i tallen igen för att avvakta. 
12.10 sitter det två kungsörnar däruppe.
En timme senare så är dom tre, två adult, en subadult och snöandet bara tilltar.
Det går varken att se eller att fotografera längre och jag börjar jag bli lite orolig att jag ska bli insnöad med bilen på skogsvägen.
När alla tre kungsörnarna lämnar talllen en och en så packar jag ihop för att pulsa mot bilen.
/Hansa
 


Örnkojan 21-01-05

Väder: -2, vindstilla och mulet men god sikt. Ca 10 cm snö på marken.
På plats i kojan 08:30 efter att ha försovit mig! Det var i klart senaste laget och det var redan så pass ljust att pannlampan inte längre var strikt nödvändig utomhus. Dock var det turligt nog ingen duvhök eller korp på åteln när jag anlände.Faktum var att korparna redan var ute och flög och ropade när jag kom, men eftersom ett par stycken snabbt var på plats i blixttallen nästan direkt sedan jag stängt in mig kom jag nog i grevens tid utan att det påverkade dom. 
09:30 syntes den första rovfågeln, en adult havsörn som satt i toppen på högra tallen. Den kan ha suttit där ett tag. Strax efteråt passerade en 2K kungsörn över kojan. Säkert samma fågel vi haft hela hösten. Nu när vi passerat nyåret är alla fåglar ett år äldre och den är därför 2K istället för 1K nu.
Kl 10:30 fortsätter örnfrossan när vad jag bedömer är en trolig 5K kungsörn sitter i blixttallen ett tag och flyger sedan till branten och kan då studeras i flykten. Åldern stämmer även bra med tidigare observationer.
11:30 sitter en 2K kungsörn i blixttallen, 12:30 kommer den ned och äter ett tag. Det är troligen samma individ som tidigare under säsongen.
14:00 hinner jag precis se att en duvhök flyger iväg från blixttallen samtidigt som en säkerställd 3K kungsörn landar där. 14:30 får den sällskap av ytterligare en 3K+ kungsörn. Kanske Hansas dup från igår? Örnarna sitter sedan där ytterligare en timme med kortare förflyttningar runt kojan men utan att verka direkt sugna på maten. Duvhökar ropar i området men vågar sig antagligen inte fram när örnarna är där.
15:00 försöker slutligen vad som ser ut att vara en juvenil duvhökshanne landa på maten, men omedelbart kommer en större duvhök och jagar iväg den, båda fåglarna försvinner. Ca 15:45, direkt den sista 3K örnen lämnar, kommer en adult duvhökshona och landar på maten. Då har jag precis packat ihop och återställt fotogluggarna. Hon börjar omedelbart äta snabbt. Det är så mörkt att jag måste nyttja kikaren för att se henne ordentligt. Krävan var inte tom, så hon har nog haft en lyckad jakt under dagen också. Efter ca 10 minuter landar en juvenil duvhökshona på åteln och det blir genast spänt. De jämnstora fåglarna breder ut vingarna mot varandra, burrar upp sig och reser ragg. Efter någon minuts dödläge verkar det som om de kommer överens om att maten räcker till båda och börja bearbeta varsin hög med någon meters lucka, men fortfarande uppburrade och med utbredda vingar över maten. Ca 16:20, när det är i det närmaste helmörkt och den kvarvarande juvenila höken inte ens går att se som en skugga utan kikaren sedan länge, lämnar den slutligen åteln så att jag kan gå ned och hämta upp ett rådjur till övre tunnan. Det är alltid fåglarna som bestämmer när dagen i kojan är slut!
För övrigt lyckades jag få se två gråspetthannar samtidigt runt lunchtid vilket är kul då jag länge misstänkt att de är flera då de är där så frekvent ibland. Under hela dagen har det varit bra drag på gråspettar, hackspettar, mindre kråkfåglar och mesflocken. Det kanske hänger ihop med den jämförelsevis ringa närvaron av duvhök runt åteln idag. Sammanfattningsvis en bra dag med en hel del örn i luften och runt omkring kojan i vart fall!

Artlista:
Havsörn: 1 ad
Kungsörn: 1 2K, 1 3K, 1 3K+, sannolikt även en 5K, totalt 4 ex.
Duvhök: 1 2K hanne, 1 2K hona, 1 ad (4K+) hona
Korp: som flest 4 i BT och totalt 10-15.
Skata: 3
Kråka: 2
Nötskrika: 4
Gråspett: 2 hanne
Större hackspett: Minst 4 ex
Blåmes: Minst 8 ex
Talgoxe: Minst 4 ex
Tofsmes: 1
Svartmes: Minst 4 ex
Talltita: 2 ex
/Daniel
 Örnkojan 21-01-04

-4° mulet. 
8.4 ad hane duvhök nere och käkar kort då en 2K kungsörn landar i blixttallen 10 min senare och då vågade duvhöken inte vara kvar längre. 
Endast några minuter senare landar 1K-kungsörnen bredvid den andra i blixttallen.
Sedan är det lite rollbyten ett tag, kungsörnarna försvinner och en adult havsörn tar över däruppe.
Nu ser jag den ena kungsörnen genom tuben på andra sidan medan den andra sitter och ”gläfser” någonstans bakom kojan ur sikt.
Efter 10.00 sitter en av dem i blixttallen igen och den andra syns i det vackra vinterlandskapet i branten.
10.40 kommer en subadult kungsörn ner och käkar. Flyger fram och tillbaka, hit och dit, hämtar ett stort stycke mat och drar men kommer tillbaka flera gånger under dagen, ner och käka, upp och sitta, osv
Efter 12.00 ser jag fyra kungsörnar samtidigt, 1K, 2K, en subad och en adult. 
Det blåser en svag nordan efter lunch som är precis lagom för att örnarna kan sväva helt still i luften utan att röra på vingarna. På eftermiddagen är två av dem mest uppe och svävar just på detta sätt och ibland också en tredje medan min hungrige kompis höll till i tallen till höger tills det var dags för mig att gå hem.
Jag skulle säga att vi har minst 5 kanske 6 olika kungsörnar som håller till runt åteln just nu. 
/Hansa
 Örnkojan 03-01-2021

På plats i kojan 6,40, minus 4 grader och månsken.
Första besökare, 8,50 , Småfåglar
9,10 Några Nötskrikor
10,20 Skator .lite trevande lugnt
14,20 Korp i Blixtallen, Bara 1
14,45 Kungsörn i B tallen, En Kungsörn flög förbi den sittande örnen.
Summa.
I korp
3 Skator
2 Kungsörnar
 

Örnräkning 2 januari 2021

0° och lätt till måttligt snöfall till och från under dagen. Dimman låg tät över flinten ungefär halva dagen.
Dagen till ära hade jag bisittare med mig till kojan. Min gamla foto/rese/hästkollega Mirjam fick följa med ut i skogen och var spänd på att få se örn för första gången.
Klockan 7.15 var vi installerade och klara och det är dags för frukost i mörkret.
8.05 dyker dagens första gäst upp. En juvenil duvhök äter en rejäl frukost en halvtimme innan den med ett brak flyger in i tallarna bredvid kojan.  Det går tungt och den sitter kvar där en bra stund.
9.05 kommer en adult duvhök till blixttallen där den blir sittande till 10.30 då en kungsörn landar först en snabbis i tallen till höger och sen ner på maten. Den äter en halvtimme innan den drar iväg ur sikte. En gammal örn med mycket vacker fjäderdräkt.
När örnen dragit iväg kommer ganska omgående av adult duvhök som även den äter nästan en halvtimme men blir skrämd av att en yngre kungsörn landar i längst upp i toppen på tallen till höger vid 11.25.
Man ser bara hjässan på den när den sitter där och efter 45 minuter byter den spaningsträd till blixttallen istället. Där blir den sittande till 13.05 då den drar iväg bort över branten och försvinner. Dock ses den (troligen samma) flygande efter bergskammen mellan 14-15.30 ihop med ett 30-tal korpar.
14.00 kommer en adult duvhök ner och äter igen. Vi är lite osäkra på om det var två olika adulta duvhökar eller om det var en och samma som var ner två gånger.
Mellan varven är det ett gäng småfåglar som kalasar på maten ihop med två större hackspettar en gråspett hane och fyra nötskrikor.
Vi lämnar kojan vid 16 i ymnigt snöfall.
Räkning för dagen:
2 Kungsörn (bilder)
2 ev 3 duvhök (1 juvenil 1 el 2 adult)
30 korpar
2 skator
Kråka hörd
I kojan idag Jenny och Mirjam