December 2017

30 december

8:15 en omäkt örn syns vid maten. Den äter ca 30 minuter, verkar väldigt hungrig. Den flyger upp i Mikaels tall och sitter och spanar en stund, innan den flyger vidare.
11:15 Några skator låter sig väl smaka. Mitt på dagen och eftermiddagen helt lugnt., bara några småfåglar.

Ifrån kojan denna dag
Börje Olsson och Ylle

26 december

Annandag jul 2017. Snöfall och -2°
Promenad från vägen på ganska hård skare under lätt snöfall. En mycket grå och långsamt gryende morgon. Först 8.25 hördes den första korpen. Inte förrän 8.45 dök de första småfåglarna upp på maten.
9.00 kom en adult duvhök ner på köttet och åt i trekvart. En annan yngre variant var också sugen och gjorde några misslyckade attacker för att ta över.
10.00 tog en kungsörn över blixttallen från alla korpar som satt där tidigare.
10.30 flög en kungsörn ett varv över åteln för att strax återvända in i snöovädret som helt hindrade oss att se branten.
10.40 kom en juvenil kungsörn ned och käkade i en halvtimma.
Samtidigt satt en annan i blixttallen.
Sedan var det lugnt tills 12.30 då en juvenil duvhök äntligen flög ned för att käka efter att ha suttit i timmar och samlat sig.
13.10 kom en adult kungsörn ner och började äta men blev strax skrämd av något okänt.
Senare satt återigen en adult kungsörn i blixttallen och något ännu senare, 14.00, anslöt ytterligare en individ. Förmodligen de två som kretsat runt oss idag.
14.20 landar en tredje kungsörn i högra tallen. Efter en kort dold sittning flög den mot branten och den adulta lämnade strax därefter blixttallen och flög samma väg. Kvar satt den juvenila, men bara en kort stund för samtidigt som den försvann dök ännu en adult/subadult…, vet ej säkert, och damp ned snabbt på köttet för att lika snabbt lämna oss. Den sista kan vara en fjärde individ denna snöiga dag men vi vet inte säkert.

/Hansa & Jenny


22 december

På plats i kojan tidigt, 9 grader kallt, väldigt blåsigt. 7:50 en kungsörn i blixt tallen, en kort stund. 9:30 några skator vågar sig ner en stund.
Mellan 9:40-9:55 2 havsörnar och 2 kungsörnar, flyger fram och tillbaka efter branten.
En omärkt försöker landa i trädet, i den hårda vinden, ger upp och flyger vidare. 12:45 - 13:15 duvhök. Korparna flög mest omkring i den hårda vinden.

/Börje Olsson

17 december

En klar och kall morgon med -13 grader och en magisk soluppgång över vinterskogen. Första örnen kom kl 8,00 och sedan rullade dagen på med mycket örn-aktivitet både i luften, träden och på marken. Två ringmärkta finska örnar, E20549 som vi hade även förra vinter, samt en ny 042D. Båda är inne på sin tredje vinter. Som mest hade jag koll på sex örnar runt kojan...
Totalt slutade dagen på fantastiska sju kungsörnar och två adulta havsörnar. Sex örnar blev dokumenterade medans en adult samt de två havsörnarna "slank ut nätet". Ca trettio korpar, tolv skator och två duvhökar fanns också på plats. Det fina aktiviteten ser ut att hålla i sig...

/Hans

9 december

Örnräkningsdag. Vi såg örnar nästan hela dagen men dom höll mest hus i branten. En adult havsörn satt en stund i Blixttallen men gick aldrig ner på åteln. På eftermiddagen började det snöa och strax efter kl 14 landade 4 kungsörnar på åteln med några minuters lucka! 

Sammanställning av örnräkningen:
4 kungsörnar på åteln varav en adult och ringmärkt (0459N svart höger, 235H orange vänster), 2 juvenila och en subadult. 
1 adult havsörn i Blixttallen
Övriga fåglar var 30 st kråkor, 20 korp, 10 skator, 2 nötskrikor, 2 st hackspett, björktrast (!)

Kuriosa: Den märkta örnen på den första inramade bilden är samma örn som Mikael fotade 2011-12-22, sist bland bilderna nedan.

Peter Rolén & Mikael Limér


8 december

Vägen in till åteln var mjuk så vi beslutade att lämna bilen och gå in. Vi konstaterade sedan att det hade gått att åka in. Det är skönt att ta sig en promenad i skogen på morgonen för man upptäcker mycket intressanta saker. Åteln såg ostädad ut med utspridda köttstycken. Väl inne i kojan tände vi kaminen och tog oss en kopp kaffe. Vid niotiden kom den unga duvhöken som efter en tids spanande började äta på köttet. Efter några timmar så satt det en kungsörn i blixttallen och efter ytterligare ett tag upptäckte vi en andravintrare i branten. Dessa kungsörnar satt och tittade i flera timmar innan de flög iväg, vi hittade också en AD havsörn i branten. Det var ganska många korpar, kråkor och skator runt åteln men på eftermiddagen så blev det ganska tomt på fågel men då kom gråspetten fram. Som på en signal kom ca 20–30 kråkfåglar till åteln och var som galna i köttet i ca 10 minuter då en kungsörn dök nerpå den bakre delen av åteln och tog en köttbit och försvann och en minut senare kom havsörnen och gjorde samma sak. Vi fick också besök av en äldre duvhök som tog ett stycke kött och försvann och efter det blev det tyst på åteln.

Lars & Kjell

1 december

En lite konstig dag på åteln, de som tog sig en munsbit av det ny utlagda köttet var några nötskrikor och ca 7 stycken skator samt en juvenil duvhök. Runt åteln flög det ett tjugo tal korpar och i branten satt lika många kråkor. En adult kungsörn landade i blixttallen ett kort tag på förmiddagen. Lite senare på dagen hittade vi två juvenila k-örnar i branten och de verkade inte roade av att flyga utan de satt bara och tittade ut över nejden, och samtidigt flög två subadulta k-...örnar längs branten och sedan upp på berget och försvann, de visade sig senare genom att flyga över berget vid flera tillfällen.

Färden in till parkeringen vid tunnorna gick lugnt och stabilt och vi fick bara stanna vid ett tillfälle för att såga av en björk som fallit över vägen. Som vanligt efter ett snöfall så gick det in nykörda bilspår som gick förbi tunnorna. När vi kom upp på åteln lade vi ut en säck med kött och letade fram rådjuret som var begravt i snön.

Lars o Kjell