November 2019

Örnkojan 2019-11-25

+1° stilla och mycket fuktig luft.
Ljuset kommer mycket långsamt så här års och en bit efter 7.00 kunde jag konstatera att sikten än så länge var väldigt dålig, det kändes som att jag satt mitt i molnen vilket säkert var sant.
Jag hade en förhoppning att dimman skulle lätta senare för sikten var max 30 m, sedan var allt vit mjölk. Tyvärr bestod dimman/moönen hela dagen så tubkikaren hade jag inte mycket nytta av.
Ett tiotal korpar hårdbevakade åteln hela dagen och dom röjde omkring resten av dagen. Hela flocken var nere och slet i maten och så flög alla iväg unisont. Så där höll dom på.
Inga örnar kom ut ur dimman denna dag.
/Hansa
 

Örnkojan 2019-11-22


+6°, duggregn, dimma
Efterlängtad säsongspremiär även om väderprognosen förtog det hela lite då det förutspåtts regn hela dagen. 
Redan 7.30 satt ett gäng korpar i en tall bakom kojan och snacket var igång. 
Under morgontimmarna var det mest svartmesar som tog för sig av maten. Ett par nötskrikor var ner men korparna höll sig som närmast på T-grenen.
Vid 10 kom plötsligt en kungsörn ner. Den kastade sig glupskt på maten men drog efter ett par minuter med hela korparmadan efter sig över till branten. 
Återigen småfåglarnas tur att äta.
Dimman låg tät över branten och det gick inte att lokalisera var örnen satt sig, men strax efter 12 kom den överflygande och slog sig ner bakom kojan. Där satt den i över en och en halv timme innan den upprepade förmiddagens procedur. Ner till maten, skyfflade i sig några stora bitar och stack.
Skogen blev åter lugn, regnet tilltog och novembermörkret började krypa allt närmare.
/Jenny
 

Örnkojan 2019-11-15

Äntligen är örnsäsongen igång! Åter igen får jag kliva ur bilen, andas in mörkret och tystnaden, stå stilla och omslutas av skogen,och börja vandringen upp för berget till gömslet. En skön stund.
Dagen blev aldrig riktigt ljus när dimman la sig tätt tätt och fyllde luften med vattendroppar. Bilderna blev därför inte de bästa. Runt om i trädtopparna rörde sig en Havsörn och en Kungsörn under dagen så jag hade fullt upp med att hålla kolla på deras dag.
Annars så började och slutade dagen med Duvhökar, även det en fin fågel. Jag gillar deras klargula ögon. 


Örnkojan 2019-11-11

Premiärsittning för säsongen är alltid extra roligt men man bör inte ha så extremt uppskruvade förväntningar.
Vi var framme i kojan god tid. Det var ingen större aktivitet och dagen segade sig fram med endast sex nötskrikor som sällskap. Dom käkade i omgångar mer eller mindre hela dagen.
Strax efter 13.00 dök plötsligt en adult duvhökshona upp på den stora sittpinnen. Den satt inte ens fem sekunder och vips var den borta för resten av dagen.
Något senare såg vi äntligen en kungsörn, gissningsvis juvenil, som landade långt borta men inom synhåll. Den satt ett tag, flyttade på sig, dök upp igen men kom aldrig närmare för att undersöka maten. Roligt ändå att se att dom finns här i år också.
Hansa & Lars