Januari 2019

2019-01-31

Efter en kalla natt i kojan vaknar jag i god tid, tänder kaminen och gör klar min utrustning. Det var länge sedan jag satte i kojan så jag känner mig taggad. Häller upp en kopp te och kan konstatera att termosen har gjort ett bra jobb i natt. Närmare -20 grader i natt och det är fortfarande rykande hett.
Vid 8.15 landar en hungrig duvhök och strax därpå drar korparna igång. En kungsörn landar i blixttallen 8.30 och jag finner även en i branten. 
9.20 gör en ung kungsörn en dykning mot maten men väljer att avbryta. 

11.30 landar en ung kungsörn på maten efter att ha suttit i tallen ca 30 minuter. Strax därpå blir den bortkörd av en annan ung kungsörn. De byter av varandra under någon timme innan de drar bort mot branten. En adult kungsörn har under tiden landat i blixttallen men blir kvar där hela eftermiddagen.
En trevlig dag med gott om korp och skator.

//Hasse
 

2019-01-27

-11° vindstilla, lätt snöfall som avtog vid lunchtid.
Färdig på plats vid 6.45 efter premiärtur på skidor in. Kommer inte göra om det, jag går antagligen betydligt snabbare... Kan halvslumra ihop med kaffekoppen en timme innan korparna vaknar. Vid slaget 8.00 kommer de i svärm efter en havsörn över dalen. Örnen parkerar i blixttallen och korparna jagar omkring runt den. En kvart senare får den nog och drar. 
Plötsligt sitter två duvhökar nere på maten, det går ju inte och det blir bråk och skrik. Segraren äter ostört till 9.00 när havsörnen är tillbaka i tallen. Upptäcker då även 2 kungsörnar som parflyger i branten. Efter en timme byter havsörnen tall. Där sätter den sig väl dolt och bara huvudet sticker fram när den nyfiket tittar på korparna ett 30 tal som har kalas nere på maten. Vid 11 försvinner alla fåglar. Skogen vid kojan var vindstilla hela dagen men över branten måste vindarna ha varit fantastiska. 2 kungsörn ev 3 (men det kan även ha varit en juvenil havsörn) har flygövningar hela eftermiddagen men inte en fågel kommer ner närheten av maten på hela eftermiddagen, inte ens en småfågel. Jag packar ihop strax före 16 och när jag lämnar kojan hör jag duvhökens klagorop över bergen.
I kojan denna dag /Jenny


2019-01-20

Subad havsörn i blixttallen redan 8,00 och under hela dagen kom och gick det två kungsörnar och en ad havsörn runt kojan men inga var ner på maten, förutom en omärkt 4V som 12,25 landade en kort stund. Den uppträdde mycket oroligt och stannade bara några minuter. Kanske beror det på de stora mängden med kråkfågel som fanns på plats? 35 korp och
15 skator kalasade hela dagen på köttet vilket kanske gör örnarna osäkra. Sista örnen lämnade platsen 15,45 och jag packade ihop...
/Hans

2019-01-19

-14°, klart, krispigt och senare blåsigt. 
 
Matåtgången på åteln sedan sist var dålig. Detta bekräftades även idag då vi hade extremt lite matgäster.
8.00 satt iaf en kungsörn i blixttallen. Strax efter hittade vi två kungsörnar till i branten vilken den ena kom över och gjorde sällskap med den i blixttallen.
En duvhök hördes i närheten och en gråspett, hane kom ner och käkade ett tag.
Vid 10.00 blåste det upp rejält och alla tre kungsörnar flyttade sig och försvann ur sikte. Sedan fortsatte blåsten och alla fåglar höll sig mer eller mindre undan resten av dagen.
En duvhök satte sig i blixttallen vid 13.00 och en dryg timme senare kom hon ner och käkade tills hon blev störd av en kungsörn som först satte sig i toppen på högra tallen och sedan gjorde en kort sejour i blixttallen där den höll på att blåsa av pinn och gav upp och försvann efter en kort stund.
Det var en mager dag men blåsten spelade nog en stor roll.
 
3st kungsörn, gissningsvis en juvenil, en subad, en ad
1st gråspett, hane
1st duvhök, ad hona
 
/Hansa och Lars
 


2019-01-12

En lugn dag på åteln, knappt en enda korp inga skator och jag hörde en kråka. Vid niotiden satt det en duvhök i blixttallen, efter ett kort tag landade den på köttet men blev bortjagad av en annan duvhök, en duvhök satt kvar och åt i ca en timma. En havsörn flög från åteln till branten där den satt på några olika ställen och samtidigt visade sig en kungsörn ett kort tag i branten. Vid 14 tiden satt en kungsörn i blixttallen  i ca 30 min innan den började flyga runt bland grantopparna runt åteln  men gick aldrig ner på köttet.
Lars Lagerqvist


2019-01-11

-2°, stjärnklart och måttlig vind på örnberget.
Installerad och klar med kaffet upphällt vid slaget 7. 
Vid 8 hördes första korparna och strax därefter en duvhök som skrek strax tv om kojan.
Vid 8.15 landar en kungsörn i blixttallen, den blir sittande där i 3 timmar. Under tiden är det helt tomt på åteln men rätt livat i branten. Räknar in ytterligare två kungsörnar och 2 havsörnar har en vacker flyguppvisning i de bitvis ganska kraftiga vindarna.
Strax efter 11 kommer örnen från blixttallen ner, sätter sig i solen på T-pinnen en mycket kort stund, flyger ner på maten och äter i 5 minuter innan den drar iväg ner i skogen. 
Lugnt på maten men fart i branten och en ny örn i blixttallen närmaste timmarna. Den nya är väldigt mörkt brun på ryggen, och jag ser inga ringar. Vid 13 kommer en ny matgäst, den mörka örnen sitter fortfarande kvar i tallen och ytterligare en kretsar över matningen ett par vändor, men kommer inte ner. Havsörnarna fortsätter sitt parflygande. Sen försvinner alla, matningen blir helt tom och duvhöken börjar sitt skrikande igen. När solen gått ner och mörkret smyger sig på kommer först en sen ytterligare en örn tillbaka ner och äter en halvtimme innan de tillsammans flyger bort mot branten. Precis när jag börjat packa ihop mig kommer en stor duvhök ner, det är inte gaphalsen - för den sitter fortfarande bekvämt utom synhåll...

Summering:
Minst tre kungsörnar, 1 märkt, 1 mörk och 1 som jag tror jag haft förut, tycker mig känna igen den.
Två havsörnar, väldigt tighta, flög mycket bredvid varandra och satt gärna i samma tall.
Inte så många korpar, max fem samtidigt, förvånansvärt tysta.
Skator, nötskrikor, lite småfågelkvitter när vinden tillfälligt mojnade, och så duvhökarna.
Väldigt fin dag!
/Jenny


2019-01-06

Söndag 6:e januari och örnräkningens andra dag. Första kungsörnen i  blixttallen kl 9,10 och 20 min senare satt det en till där. Den ena  
flög lite mellan tallarna runt kojan och landade till slut på backen i riset under Mickes tall, där det tydligen låg en köttbit och fortsatte  
sedan gömma sig bakom kullen. Efter ett tag gick den upp och tog en ny bit och drog iväg något bakom kullen igen. Örnen var ringmärkt med  
endast en silverring (Finland) på vänster ben men gick aldrig att  avläsa då den stod illa till. Strax efter att Finnen flugit iväg  svepte den andra örnen över åteln, tog en bit och försvann. Allt inom loppet av 1,5 timme och så var örn-aktiviteten till ända den dagen.  
Resten av tiden handlade duvhökar (2 st adulta) samt nötskrikor. 10 Korpar och 8 Skator samt Gråspett och Större hackspett sågs också...
/Hans

2019-01-05

0°, stilla och fuktigt, stigen är isig men barmark här och där.
Maten tämligen orörd ända sedan i onsdags, verkar vara dålig aktivitet generellt under dessa dagar. Är det plusgraderna som spökar?
Redan innan acceptabelt fotoljus landar en adult duvhökshona på maten, käkar en kvart sedan är det helt fågeltomt på åteln i princip resten av dagen förutom några enstaka nötskrikor.
11.30 landar en adult duvhök i tallen bredvid kojan, kanske samma?
En kvart senare kom en kungsörn och körde bort duvhöken. Den satte sig bakom stammen i toppen och satt där i hela tre timmar! Den fick sällskap av några retsamma skator och det var väl det roligaste som hände idag. Jag räknade örn och örnen räknade skator!
Mycket snyggt fotoljus på åteln mitt på dagen men inte ens en småfågel att plåta och örnen ville inte ner. En spillkråka hördes runt mig då och då men utan att visa sig. Jag scannade också av närområdet med tuben under dagen men hittade inget intressant. 

1st kungsörn, subadult
2st duvhök, adult 
2st nötskrikor
2st korp
5st skator