November 2023

 

Örnkojan 2023-11-30


Efter en skön promenad var jag framme vid kojan, installerad och klar strax före kl 07.00. Det snöar ymnigt och fortfarande mörkt utanför.
Precis när det börjar skymma landar det som jag först trodde var duvhöken men som senare visade sig vara en sparvhök i tallen framför kojan. Några minuter senare dimper det ner en adult kungsörn på maten. Efter ca fem minuter landar ytterligare två kungsörnar. Dagen drar igång och det blir full aktivitet både på maten, i blixttallen och tallen framför kojan. Stundtals har jag 7 örnar runt gömslet och fler flyger borta vid branten på andra sidan.

Det blir en intesiv dag med mängder av korpar, sparvhök, duvhök 5-6 kungsörnar och 2-3 havsörnar.

//Hasse Andersson, Sandviken


Örnkojan 2023-11-29

 
-3 mulet och tidvis ymnigt snöfall
 
07.45 är det fortfarande väldigt skumt ute. Har inte hört ett ljud men den första kö sitter då och äter för fullt på rådjuret.
 
Inom en kvart är det 5 olika örnar på och runt åteln. Närmaste timmarna blev därefter magiskt spännande med örnar konstant på åteln. Tre hö nere samtidigt tillsammans med lika många kö. Samtidigt kunde jag se ytterligare minst tre örnar i luften och i träden runt kojan. Sammanlagt alltså 9 olika örnar samtidigt vid kojan och jag är nog säker på att det var ytterligare örnar i området som jag inte såg.
 
Snön gjorde det svårt att se ringar men några kändisar såsom Hö ”Ålänningen” och Kö 094D syntes till under hela dagen. En Hö S158 har skickats till RC.
 
På det hela taget en riktigt häftig dag med örn från mörker till mörker. Den sista örnen lämnade BT vid 15.30.
 
Örntrafiken gjorde att ingen duvhök vågade sig fram. Korparna var på plats hela dagen men i övrigt fanns inte mycket utrymme för de lite mindre gästerna att få någon matro denna dag.
 
/Lars N
 


Örnkojan 2023-11-28

-9° lätt snöfall och nordliga byvindar 
Var på plats extra tidigt strax efter 6:00.
Åteln var renskrapad och en räv hade precis satt färska spår i nysnön på åteln och hade säkert konstaterat samma sak?
7:35, och fortfarande mörkt sitter plötsligt en kungsörn på stora pinnen. Kommer ner och käkar i 25000 ISO och 1/30sek
7:50 landar kungsörn nr två i tallen till höger och samtidigt kungsörn nr tre i blixttallen.
Det blåser, örnarna i tallarna har svårt att hålla sig kvar.
Presseningarna slår i vinden men idag bryr sig ingen örn om kojan. Idag är de så många att konkurrensen om maten är det enda som är fokus på.
Mycket korp i luften nu.
En fjärde kungsörn gör ett misslyckat landningsförsök.
En havsörn ansluter i tallen till höger
Fem kungsörnar och två havsörnar nu 
Nu sitter endast den 1v som var nere först imorse kvar och smälter maten. En annan kungsörn, 3v som jag tror inte har käkat än sitter i granen bredvid sin kompis. 
Så, då har vi tallen till höger full av örn igen, man hinner varken fika eller äta idag!
3v-örnen kommer fram, sitter ett tag på käket och snurrar på huvudet för att strax flyga tillbaka till samma gran.
12:15 3v kungsörn fortfarande kvar i samma gran, havsörn i tallen till höger. 
Vid 13:00 var det upplopp igen, två kungsörnar slåss om maten och en havsörn attackerar flera gånger. Havsörnen är en tidigare bekant som vistas vår åtel under flera år. Han är ringmärkt på Åland med två svarta ringar utan läsliga tecken på. Jag kallar honom internt för ”Ålänningen”.
Klockan är 15:15, två adulta kungsörnar äter och äter, en tredje landar, en för mycket, Ålänningen flyger fram och tillbaka hela tiden.
Intressant är att kungsörnarna verkade gadda ihop sig och mobba den hungriga havsörnen.
Det blir mörkt, aktiviteten bara fortsätter och fortsätter…
Det var örnar på åteln precis hela dagen. En helt galen dag, detta var min mest intensiva dag i örnkojan någonsin!

/Hansa

Örnkojan 2023-11-22

Min första sittning för säsongen. -5 grader och prognosen säger ymnigt snöande och 10 sekundmeter. När jag kommer upp till kojan strax innan 7 är det mörkt och lugnt. Rådjuret från helgen ser orört ut och hälften av slaktavfallet är kvar. jag installerar mig i kojan, slår på värmen och häller upp en första kopp kaffe.

Det blir en trevlig dag. Två duvhökar löser av varandra under dagen. Den första i mörkret vid 7.30.
Första kungsörnen ser jag i branten när det ljusnar och 09.15 landar den i blixttallen för att sedan komma ner och äta en kvart senare. Två kungsörnar till landar i blixttallen men drar sedan tillbaka mot branten. Kungsörnen äter i ca 30 minuter innan den drar.

Vinden tilltar och snön vräker ner. Några yngre kungsörnar rör sig kring maten men landar ej. Ca 15 korpar håller koll på maten.
På vägen ner från kojan har ett djur passerat i snön bara minuterna innan jag kom. När jag tittar efter så ser jag att det är ett ca 10 cm stort spår av vildsvin. Vi får se vad detta innebär den kommande veckans sittningar i kojan.

//Hasse Andersson

 

Örnkojan 2023-11-21


En mycket lång startsträcka idag. Inte förrän efter 14.00 och så småningom skymning började det röra på sig i blixttallen och på åteln.
-5° och lätt snöfall, någon cm nyfallen spårsnö på backen. 
Färdigriggade prick 7:00 med kaffe i handen.

7:20, fortfarande mörkt, en duvhök sitter i tallen till höger. Vågar sig ner på maten strax efter och då ser vi att det är en adult hane. Drar iväg för att strax ersättas av fru duvhök som tar ett stycke och drar iväg.

8:20 landar en kungsörn i blixttallen, spanar hit och dit men flyger över till branten och sätter sig.
Sedan blir det dött, inte en korp, bara några nötskrikor och skator som jagar runt på åteln.

9:35 två kungsörnar bredvid varandra på andra sidan 

Lugnt fram till 11:00 då en av kungsörnarna satte sig i blixttallen igen men endast en kort stund för strax komma tillbaka och dra över till branten igen. Inget intresse för att äta än så länge 

Lugnt fram till 14:10 då vi fick örnbesök i blixttallen igen. En kö först och sedan två. Samtidigt ser vi en tredje i branten.
En av blixttallenörnarna kommer ner men ändå inte för den försvinner bakom kullen.
Klockan blir 15:00, kungsörnarna försvinner, dagens första och enda korp sätter sig och vaktar den högra tallen. Det börjar skymma och duvhökshanen är tillbaka på maten.

15:10 kom en adult kungsörn ner, satt hastigt på maten men blev orolig och drog.
Upp till blixttallen igen, undrar varför det är så nervöst?
Ställningskrig i blixttallen och mycket svårt att hålla isär individer eller att läsa eventuella ringar.

Vi fick dagens ”örndos” på slutet i alla fall.
/Hansa & Lars L
 

Örnkojan 2023-11-20

Det blev en fin örnspaning idag. -5 grader och lätt snöfall. Mest dis som skymde branten i stort sett hela dagen. Men det kanske var det som tvingade fram örnarna till åteln för att kolla om det fanns nått att ha.
Duvhöken var först ut i bt kl 07:15 men den fick ge sig för en annan DH som direkt för ge sig för dagens första KÖ. Sen var det KÖ runt och på åteln resten av dagen!
Blir lite rörigt att hålla redan på individerna när de senare flyger än hit än dit framför och på åteln. Men vid ett tillfälle kunde jag räkna till fyra individer. En i bt, en på åteln, en på storpinnen och en i tallen. Kan ev varit någon till.
Havsörn var också på besök.
Kul att 094D E20893 gjorde ett återbesök. Femte året hos oss. Jag har fotat den även 2018 och 2021.
 

Örnkojan 2023-11-17


Bra aktivitet! Redan vid 8 landade första hö i tallen bakom kojan. Den fick snart sällskap av ytterligare en hö. 
Vid 9.30 anslöt en kö (märkt). Den gick ner på åteln en kort stund. Hö var i närheten av åteln under hela dagen och en gick ner och fick med sig en bit kött och satte sig i en ungtall och åt. Den hö var omärkt. Den andra hö hade svarta oläsbara ringar och är då troligtvis "Ålänningen". De två första Hö hade sedan sällskap av ytterligare en hö och de tre flög mellan branten och åteln hela dagen.
Den märkta kö kom tillbaka ner på åteln vid ca 13. Den blev kvar i ca 30 minuter och fyllda krävan helt innan den flög mot branten. Den fick sällskap av en omärkt kö som också åt rejält.
I övrigt var det ett 15-tal korpar, Duvhök både hona och hane.
Vindstilla, mulet och -3 grader!
Mvh
Lars Nordanbro 
 

Örnkojan 2023-11-10

3° lätt duggregn 

Det fanns mat kvar på åteln men det var utspritt överallt så korpligan har varit här. Men enligt min åtelkamera har också ett par havsörnar varit nere, och så räven förstås.

Tidigt hörs en duvhök ropa, flyger runt och landar snart på maten, en hane. Massor av korpar anländer runtom, flyger runt och skränar. En annan duvhök hörs, hona och byter strax plats med hanen på åteln. Äter ett tag, snor med sig ett stycke och drar. Efter ett tag kommer hanen tillbaka och äter länge för att så småningom sno med sig ett ganska stort stycke han också och dra. 

Regnet tilltar och branten döljs av grå dimma. Men ca 11:30 skymtar Lars en kungsörn på andra sidan som tar en tur, byter plats och sedan tillbaka till första. Det bör vara en 2V? Vi är fortfarande osäkra då dimman stör sikten för mycket. Den sätter sig som en siluett på högsta granen på kammen för att sedan försvinna i dimman. Roligt med kungsörn så här tidigt på säsongen fast den var långt borta!

Hansa & Lars