December 2014

31:a december
Vid dagens besök på åteln var jag beredd på att det skulle vara störningar från en skällande hund men det var störnings fritt.  Tidigt på morgonen kom den juvinila duvhöken och den åt i ca 1 timma innan den flög upp i blixttallen där den satt och smälte maten i 1 tim.

Det var lugnt fram till kl 13:00 då en vuxet viltsvin gick över åteln utan att stanna för att efter ett par minuter komma tillbaka med 5 st griskultingar och de började genast att äta av den utlagda maten. Efter ett tag gick det vuxna viltsvinet från kojan ner i skogen och de små följde efter. Viltsvinen var på åteln i ca 20 min och efter det besöket trodde jag att de var klara med middagen, men efter ca 30 min kom grisarna tillbaka till åteln gående efter våran stigen och stannade i ca 10 min. När jag gick ifrån kojan kunde jag följa grisarnas spår i ca 100 m.

//Lars
 
 

30:e december
Endast -1 grad och lite nysnö under natten. Väderomslag från rejäl kyla till mildväder brukar betyda att örnarna är på hugget. Morgonen började i stort sett som vanligt med en duvhök vid kl 8,10 och därefter hördes de första korparna. Skatorna, 12 till antalet, käkade ivrigt av köttet medan korparna jagade undan duvhöken.

10,30 var så det roliga slut och dagens stora spektakel drog igång. En sk jägare (eller vad man ska kalla det) hade bestämt sig för att släppa sin hund i dalgången vilket medförda att varenda fågel försvann helt. Inte så mycket som en talgoxe sågs till... Under tre timmar ficka jag sitta och lyssna på en gläfsande hund som sprang fram och tillbaka i ungskogen. 13,30 avslutades hela farsen med att ägaren blåste i en "trumpet" ett antal gånger och vrålade efter sin hund, uppskattningsvis ca 100 m från utfodringen. 15,00 avslutade jag bevakningen och nere vid bilen kunde jag konstatera att personen i fråga mycket väl visste om min närvaro och känner till platsen. Han har sett min bil, mina spår efter stigen samt ignorerat skylten som sitter efter stigen. Slutsatsen är alltså att störningen är, inte bara fullständigt respektlös utan också en medveten handling. Givetvis måste detta upphöra snarast! Hur mycket av örnsäsongen som nu blivit förstörd återstår att se. Fortsättning följer...
//Hans

27:e december

-15 och klart väder.
Jakthund runt åteln vid ett par tillfällen på fm. stod vid tunnan flera minuter.

En juv. duvhök och en juv. Kungsörn satt i blixttallen och framtallen vid några tillfällen jag fick uppfattningen att dom stördes av jakthundar som rörde sig i området hela fm.
duvhöken gick ner på åteln efter kl. 15 och KÖ hoppade mellan framtallen och sittpinnen utan att gå ner på köttet.

i övrigt:
Spillkråka runt åteln flera ggr
Gråspett
St. Hacke
Korp
Skata

Mikael Limér


22 december

Tog en halvdag vid åteln i dag för jag kände att jag måste få se en Kungsörn. Vid 10 tiden så dök det upp en juv. K-örn i blixttallen och där satt den ett tag innan den svepte ner över åteln och landade bakom för att sedan försvinna. Den visade sig tre till fyra gånger till men var inte nere på åteln och åt. Dagen började med att det satt en juv duvhök i blixttallen kl 8:00 och den var nere och åt. En räv var framme vid köttet och några bitar, den var inte frisk så vi får se hur länge den hänger med.

1 Kungsörn
1 Duvhök
1 Gråspett
2 Nötskrikor
10 Korpar
10 Skator
4 kråkor

Lars Lagerqvist


21:a december
Söndagen den 21 december (midvintersolståndet) bjöd på några minusgrader och i stort sett soligt väder med hårda vindar.
Redan innan gryning fanns en stor duvhökshona på plats och några timmar senare landade den första kungsörnen på åteln.
Den var ringmärkt och har sitt ursprung i Åsele Lappmark, född 2003. Den åt en stund och höll sej sedan i närheten större delen av dagen.
Ytterligare en kungsörn kom ner för att äta, den här gången en yngre förmåga som var lite mer försiktig.
Hökhonan visade sej vara en riktig tuffing eftersom hon vid flera tillfällen attackerade örnarna!
Vid ett tillfälle på eftermiddagen seglade det fyra kungsörnar över dalen, två adulta och två juvenila.
Övriga matgäster var t ex gråspett, större hackspett och olika kråkfåglar.

Peter Rolén
 
 
 
 

20 december

06,20 Kom till kojan, klart väder 3 minus
08,00 Adult Duvhök på bordet
09,00 15 korpar och 14 skator
10,30 Duvhök äldre åt en timme
10,30 två Hackspettar
11,30 kungsörn i blxttallen bortskrämdes av jakthund
12,30 Kungsörn i Framtallen
13,00 ca. Två örnar vid maten till och från en timmes tid
14,00 en Kungsörn kvar som åt länge
16,00 Hemfärd

//Ylle


14 december 2014
började med -6grad, klart och lugnt, mulnande vid 12 och snö från 14.
Korpar på plats vid 08.00
Örnar svepte förbi flera ggr och en juv. KÖ och en ad. KÖ satte sig i främre tallen vid 14.10 kommer en juv. duvhök ner på köttet och strax efter en juv kungsörn, satt bara några minuter

Summering av dagen:
ca 25 Korp
ca 15 Skata
ca 15 kråka
Nötskrika
Gråspett (hane+hona)
St. hacke (hane+hona)
minst 3 örnar
1 juv. Kungsörn
1 ad. Kungsörn
1 ad. Havsörn

/Mikael L
 

6 december 2014
Kom upp till kojan ca kl 7:00 och lade ut en säck med kött innan det var dax att krypa in i kojan. Det var ganska lugnt på fågel förutom 7st skator som var på åteln nästan hela dagen. Jag hade besök av ett par gråspettar samt en 1K duvhök och en adult duvhök. Uppe i blixttallen satt det ofta korpar och tittade och vid ett tillfälle såg jag på håll ca 20 korpar flyga över berget. Ingen kungsörn visade sig.

Lars Lagerqvist