November 2017

30 november

Nollgradigt och mängder med nysnö sedan i tisdags. 

Efter diverse motgångar på vägen hit var allt klart 07:55. Lite väl sent i min smak men redan en halvtimme senare satt det första kungsörnen i Blixttallen. Under dagen var flera kungsörnar ner på åteln, en omärkt chokladbrun 1K åt tills krävan var full på duvhöksmanér.  En stund senare gjorde en adult samma sak. Mängder med korpar som t o m omringade en duvhökshane och stal mat av honom. Strax innan skymningen landade två adulta örnar men tyvärr gick ingen av dom att läsa av några ringar pga den djupa snön.

Totalt på höstens sista dag:
2 adulta kungsörnar,
1 subadult kungsörn och
1 juvenil kungsörn, samt
2 duvhökar. 

Peter Rolén


25 november

En bra dag i örnperspektiv sett, två havsörnar och två kungsörnar siktade. Helt soprent med mat på åteln i morse. Rådjuret som lades ut i onsdags var endast huvud och skelett. Jag la ut två säckar och satte mig och väntade. Den uppsågade gluggen i kojan öppnade vyn så att man nu återigen kan se himlen runt omkring.

7.45 kraxade den första korpen i blixttallen och en halvtimme senare flög en havsörn förbi över dalen från höger till vänster. Jag hann inte ens lyftakikaren men den helvita stjärten lyste upp bra.
8.30 landade en duvhök i tallen till vänster varefter en jakt pågick ett tag, korpar som försökte jaga iväg höken.
Strax efter dök det upp ytterligare en duvhök men endast en gick ned för att käka lite snabbt.
9.45 upptäckte jag en kungsörn i branten. Den blev kvar där mer eller mindre hela dagen med ett kort avbrott för att sträcka på vingarna men den kom aldrig nära eller gick ned för att äta.
11.30 landade en andra kungsörn bredvid åteln men den flög strax ned bland träden bakom kullen ur sikte för mig.
Vid tre tillfällen kom den upphoppandes till maten och snodde snabbt med sig ett stycke slaktrester att avnjutas på avskild plats. Vid 14.00 såg jag två kungsörnar flyga tillsammans längs branten. Svårt att säga om det var samma två individer jag redan hade sett men troligen så var det det. Den andra havsörnen såg jag på väg hem från bilen.
 
Hansa

21 november

-5 grader, mulet och vindstilla. En juv. duvhök var vid tre tillfällen ner, hoppade runt på köttet utan att äta. Inte en örn syntes på hela dagen, i övrigt en dag med mesar, st. hackspett, nötskrika, skator, kråka o korp.

/Mikael

16 november

På plats i kojan  strax före 7 tiden. Ganska lugn morgon.
Vid 9-tiden.Nötskrikor och skator.
Så gick den dagen Inga rovfåglar. Vi lämnar kojan. 

Börje och Ylle

14 november

På plats vid 6-tiden, lite väl tidigt, mycket mörkt.
Vid 8-tiden kom några nötskrikor. Efter en stund skator. Så gick hela förmiddagen. Nötskrikor och skator.
Vid 13:30 landade en duvhök, den åt en stund, sedan flög den iväg.
Eftermiddagen, helt lugnt. Lämnar kojan vid 15:30. Åker hemåt

Vid kojan/ Börje Olsson

6 november

Det blev en spännande dag på berget, redan innan kl 7 dök en ringmärkt kungsörn upp i tallen till höger om gömslet. Den åt en rejäl frukost medans vi kunde läsa av ringarna, på örnens vänstra ben hade den en "grön över röd" med numret  228F och på höger ben hade den en svart ring. En ungfågel som är märkt i Norrland 2017, återkommer med mer detaljer när Ringmärkningscentralen hört av sej. Örnen flög runt gömslet och bjöd på fina flyguppvisningar under hela dagen innan den avslutade med att äta  kvällsmat strax före skymningen. Då i sällskap med en mycket aggressiv duvhök som anföll örnen ett par gånger innan den satt sej och åt några meter från kungsörnen!
Mitt på dagen kom en räv upp och snodde åt sej en köttbit. Övriga gäster var en nängd nötskrikor och korpar.
En flygande start för en av våra nya medlemmar i örngruppen Stefan.

Kojsittare denna dag var:
Peter Rolén och Stefan Wiborgh