Januari 2016

31 januari
Stjärnklart, halvmåne, blåsigt och 1 plusgrad, mulnande när solen går upp och senare några lättare regnskurar/snöbyar.

I kojan 06.40
07.55 ser jag en juv. kö långt ner i blixttallen, den sitter i ca 20min innan den försvinner
09.15 en ad. duvhök landar på köttet, hoppar runt lite, tar en tugga o drar
09.25 kommer en juv. kö från branten och landar i blixttallen, sitter i ca 20min o flyger
12.55 landar en juv. kö i "nyfrissade" tallen till vänster innan den hoppar ner, men sätter sig på baksidan så jag bara ser hjässan då o då, den måste flugit iväg genom ungskogen för jag ser den inte när den drar.

I övrigt ser jag örn i branten och luften vid ett flertal tillfällen, dock aldrig mer än en åt gången även om jag bedömer det som minst två individer (juvenila) höken skriker några gånger men kommer inte ner någon mer gång.

Annars är det lugnt med fågel, några mesar, ett par st. hackspett, 1 nötskrika, endast 1 korp och 5-6 skator var ner på köttet.
 
/Mikael


27 januari
En ny morgon i kojan. Mulet , svag vind och + 3 grader varmt. Lugn morgon följdes av en lugn dag. En kungsörn satt i blixttallen mellan 9:15-10:45. Mellan 1 - 8 korpar i tallen. De enda fåglarna som besökte maten var 2 skator. Knappt några småfåglar alls. 
 
Från 15-tiden och resten av dagen - helt dött överallt.
 
Från kojagluggarna 
/Ylle och Börje Olsson
 

26 januari
Var på åteln i dag och det började tidigt med att duvhökshonan kom på besök och hon satt och åt i en timma. Mitt på dagen såg jag en sub kungsörn i branten som genast flög mot åteln och landade i blixttallen och i samma ögonblick kom två örnar flygande mot och över berget. Den kungsörn som satt i blixttallen blev senare på eftermiddagen bortkörd av en juv kungsörn. Det var ingen örn som var hungrig så köttet blev orört. Jag upptäckte också en till sub kungsörn i branten.
3-4 mätta kungsörnar
1 duvhök
//Lars Lagerqvist
 

24 januari
En betydligt mildare dag med bara några minusgrader och tidvis blåsigt.
Det blev en rivstart med en 5-6 årig kungsörn som landade på åteln för kl 8, långt innan solen ens visat sej. Den åt i en halvtimme medans en adult duvhökshona satt i en tall och väntade. Höken vågade sej dock aldrig ner på hela dagen, troligen på grund av att örnen övervakade åtelplatsen från Blixttallen under resten av dagen. Två adulta kungsörnar gjorde den sällskap några gånger men åt aldrig. De yngre örnarna flög fram och tillbaka mellan tallen och branten flera gånger under dagen. Övriga matgäster var en gråspett, två större hackspettar, tiotalet korpar, några kråkor och skator.
//Peter Rolén

21 januari
Vindstilla och minus 18 grader.
Anländer till kojan vid 7-tiden.
9 - 9:45 kungsörn landar och äter av det frusna köttet.
11:25 samma kungsörn, ett kort besök, flyger iväg.
11:35 sitter han i tallen en stund.
13:20 - 13:50 örnen landar och äter en stund
14:00 - 14:15 kort besök av örnen på maten.

Kungsörnen kom på besök 4 gånger under dagen. En kort stund var det  2 örnar på matplatsen, samma färgteckning på båda örnarna. En utav örnarna har mistat höger bak klo, syns på en av bilderna.
Under dagen var det andra fåglar på besök: Tofsmes, Talgoxe, Blåmes, större hackspett, Gråspett, Skata, Svartmes

Lämnade kojan vid 16:15
//Börje Olsson


 

10 januari
Kom upp till kojan strax före kl 7:00 det snöade och var ca -10°C. Det började lugnt med några småfåglar och 5 st. skator men kl 9:15 satt det en första vintrare kungsörn i blixttallen en kort stund innan den försvann. Vid middagstiden såg jag en första vintrare i branten vid två tillfällen sen var det  lugnt fram till kl 14:00 då en duvhökshona dök upp och efter ett tag gick hon ner på köttet. En första vintrare kungsörn visade sig i blixttallen 14:30 och efter en flygtur landade den på åteln där den stannade fram till kl 16:00. Vid ca kl. 15:00 satt det två kungsörnar i blixttallen och båda var nere på åteln och åt och en av kungsörnarna blev angripen av den juvenila kungsörnen vid ett tillfälle.
1 juv. kungsörn
1 subadult kungsörn
1 adult kungsörn
1 duvhök
1 gråspett


9:e januari
Mitt första besök i kojan denna vinter blev i minus 17 grader och ett bedövande vackert vinterlandskap. Första kungsörnen satt i Blixttallen redan i soluppgången men hade ingen brådska med frukosten. Efter en halvtimmes väntan gick den ner på åteln och tog god tid på sej för att prova på de olika delarna på "smörgåsbordet". Denna förstavintrare var dessutom ringmärkt med en silverring på vänster ben vilket indikerar ett finskt ursprung. Efter en dryg timmes ätande lämnade den över till en något äldre kungsörn som var omärkt men lika oblyg och nyfiken på åtelmenyn. När örnarna var mätta vågade sej en adult duvhökshona fram vid några korta tillfällen, förmodligen fanns örnarna kvar bakom kojan så höken var mycket försiktig. Vid tvåtiden skällde en jakthund nere i dalen och all aktivitet försvann.

Sammanfattning Örnräkning 9/1 2016
2 kungsörnar , varav en ringmärkt förstavintrare från Finland (E20549 på silverring, saknar färgringen) samt en omärkt 3-4 vintrars.
1 duvhök, adult hona
5 skator
2 korp
2 gråspett
2 st hackspett
//Peter
Kungsörn

3:e januari
-7 grader och lätt snöfall under morgonen och förmiddagen. Första korparna dök upp vid 8,20 och blev totalt 15 till antalet. En mycket lugn dag med lite aktivitet på den utlagda maten. Inga korpar var nere  och duvhöken syntes eller hördes inte på hela dagen.

11,35 satt så en kungsörn i blixttallen under några minuter innan den landade på köttet. En juvenil med endast en blank ring på vänster ben som till slut kunde läsas av, E 20549. Finland 2015. Utan tubkikare hade det varit helt omöjligt att läsa av den enda blanka ring som örnen hade...

Vinterns första örn är avläst och nu hoppas vi på mer!

Hälsar//Hans