April 2018

6 april

Jag körde ett spontant ”wild card” idag och satte mig i kojan utan några som helst förväntningar. Möjligen hade jag hoppats att få se någon vråk eftersom dom nu anlänt från södern.

Ihållande regn och temperatur runt nollan som senare övergick till ymnigt snöfall med en tilltagande NV vind. Korpar och kråkor i luften tidigt men ingen nere på åteln.

Vid 7.50 satt plötsligt en sk börringevråk på T-klykan. Det är en ljus variant av vanlig ormvråk, mycket vacker. Det var första gången jag någonsin sett en. Strax därefter gick den ner och åt en kort stund. Massor av korp på åteln nu som den faktiskt dominerade över. Plötsligt försvann alla fåglar på en och samma gång. Förklaringen kom strax efter – en kungsörn kom flygande med ett tiotal korp i hasorna. Den landade i blixttallen och ungefär samtidigt så slutade det snöa. Men bara för en kort stund. Kungsörnen lämnade så småningom tallen och förenades med ytterligare en kungsörn som den flög med längs branten på andra sidan. Ungefär en timme senare togs tallen över av ytterligare en ormvråk som skrek på vanligt ormvråksvis men kom aldrig ner och visade upp sig.

Fredagen visade upp ett typiskt aprilväder med minst fem kraftiga snöomgångar i 10 m/s vind och där emellan tittade solen fram. Det var fågel på åteln hela dagen. Jag tog tillfället i akt i rovfågelspauserna och studerade märkliga korpbeteenden. En individ smög omkring lite för sig själv, högg en bit mat i näbben och smet obemärkt ned på hitsidan av bergknallen och kilade in maten i någon skreva. Sedan samlade den ihop hår och täckte noggrant över sin hemliga matgömma. Detta skedde tre gånger på raken. Jag skulle gärna ha filmat men en snödriva var i vägen för kameravinkeln tyvärr.

Vid 12.00 var det lunch för kungsörnen som återvänt till tallen för att sedan komma ned och äta. Det var mat utspritt på hela bergknallen så tyvärr valde den att äta ur sikte. Huvudet kom upp emellan varven och till slut såg jag halva örnen iaf.

12.30 blåste det så att fönsterrutorna skallrade och eftersom både flygplan och fåglar helst vill landa i motvind så kom de flesta i full fart i medvinden från nordväst, gjorde en 180° och landade likt en helikopter på åteln. Roligt att se!

13.40 landade en adult duvhök och käkade ett tag på typiskt duvhöksmanér, med att gömma maten, käka lite och så igen. Plötsligt skrämdes den bort av ännu en ormvråk, denna gången en brun variant som man oftast ser. Vråken jagade höken in i skogen men kom strax tillbaka en kort stund och försvann sedan. Inga bilder.

En oväntat trevlig avslutning på säsongen må jag säga.

/Hansa Andersson