Februari 2021

 

Örnkojan 2021-02-23

Dimma +2° och duggregn 
Färdigriggad kl 6.30. 
Ett svagt gryningsljus tillsammans med den ännu kvarliggande snön möjliggör att du redan svagt ursklijer omgivningen. Det enda förutom regnet som hörs är en visslande sparvuggla. 
Koltrasten redan på maten kl 6.50.
7.05 2K duvhökshona på plats i Mickes tall, strax efter ned på maten i 45 min.
Jag hör ytterligare en duvhök i fjärran och korpar från dalen. 
Korpar i blixttallen, det var ett tag sedan, det har varit ont om korp ett tag. 
Strax efter 9.00 har en hanfärgad adult duvhök också anlänt. Ställningskrig med den yngre som tror sig äga maten.
Sedan blir det lugnt. Dimman ligger tät och sikten når endast till träden bakom kullen. 
Den yngre duvhöken håller till runt åteln och har koll på andra eventuella gäster. 
Vid 10.00 kommer den adulta hanen ner och käkar. Äter i ca 40 min och avlöses plötsligt av ytterligare en hanfärgad adult duvhök, dagens tredje duvhök, men som omgående jagar iväg den första hanen och drog sedan själv strax iväg. De sista var väldigt lika i utseendet men ögonen var lite annorlunda (se bilder).
Prick 11.00 kommer en omärkt 1v kungsörn in på låg höjd och landar i tallen till höger, och så efter mellanlandning i Mickes tall, ned på maten. 
Framåt 12.00 börjar kunna se på avstånd för vinden vänder och det klarnar upp. Den unga kungsörnen verkar mätt och drar vidare. 
I takt med att solen kom fram blev det tvärlugnt på åteln.
Jag satt kvar hela eftermiddagen men det hände inte mycket värt att rapportera. Då får man roa sig med att plåta småfåglar i vackert eftermiddagsljus istället.
/Hansa
 Örnkojan 2021-02-16

-11° till -5°, mulet 
7.15 2K hona duvhök ner och käkar i nästan en och en halvtimme 
En annan duvhök hörs från dalen som blandas med sparvuggla på avstånd och korp, men den främsta sånginsatsen står förstås mesarna för med hög volym. 
Förmiddagen segar sig fram i makligt tempo… 
Efter 12.00 kommer en adult duvhök till blixttallen. Trodde den skulle dyka ned på käket som sig bör men hon föredrog andra sidan istället 
14.00 då, äntligen en kungsörn i blixttallen, en omärkt 1V-kändis. Satt i 40 min men flög sedan norrut istället för ner till mig.
Inte mycket mer att rapportera, jo ytterligare en sparvuggla hördes ute vid stora vägen på hemväg.
Tur att det var spännande skidskytte-VM på SVTplay denna dag😀
En typisk mellandag i kojan.
/Hansa
 

Örnkojan 21-02-13

-8 grader och stundtals hårda vindar. Annars ett kanonväder med strålande sol. Märks att solen kommer högre upp nu i o med att åteln blir mer belyst.
Stjärnhimlen är ögonbedövande när jag strax före kl 6 kliver ur bilen vid snöbrinken. De mindre skogsvägarna är oplogade och kameraryggsäck, matsäck och stativ (tillsammans typ 18 kg) hängs på och ca 30 min promenad påbörjas ut i skogen. Knirr o knarr för varje steg avslöjar min närvaro och andedräkten (pust) fyller pannlampans sken.
Väl i gömslet med kameror riggade och gasolbrännaren tänd skickas sms till frun att allt är ok och frukosten stundar.
Dagen kan kort beskrivas:
25 min ung Duvhök på åteln kl 7:30
2 min vuxen Havsörn i topp på en tall tvärs över dalen 12:20
44 min ung Kungsörn i blixttallen 13:10
I övrigt väldigt lugnt. Våra vanliga besökare på åteln var även de väldigt frånvarande.
1 st segelflygplan passerar rakt över kojan.
/Stefan
 


Örnkojan 2021-02-05

-13, klart med halvmåne och ingen vind.
7.15 installerad i kojan, kändes nästan sent i månskenet.
07.30 kommer koltrast hanen till åteln följd av gråspett, nötskrikor och småfåglar. Den lugnaste förmiddagen jag någonsin haft på åteln... långa perioder inte ens småfåglar och helt tyst.vid 08 när jag väl ser ut genom siktskåran (svårt att få bort isen) hittar jag en juv. Kungsörn i branten, en ad. Havsörn flyger från bakom kojan till branten och sätter sig en kort stund innan den försvinner. Kungsörnen i branten är plötsligt borta strax efter 10. Knepet med matsäcken slår sällan fel... vid 12 så hinner jag bara ta fram en macka så sitter en ad. Kungsörn i Blixttallen och en subad Kungsörn flyger över kammen, sätter sig ett tag men drar sedan iväg åt fel håll, efter det har jag örn runt kojan till 13.15 ibland i blixtallen o ibland i högra tallen, sedan helt tyst igen... vid 15 sitter plötsligt en juv duvhök på åteln och äter i 55min. På slaget 16 sitter en ad Kungsörn i blixttallen, efter 5 min. kommer den ner och äter, samtidigt seglar en subad Kungsörn över kammen. efter 10 min fryser plötsligt örnen på åteln, i över 5min sitter den helt stilla och rör sig knappt... börjar sedan äta igen, efter en halvtimme kommer ännu en ad Kungsörn ner men sätter sig bara på sittpinnen och tittar sig runt. Jag fick känslan av ett par där den stora honan äter och hanen vakar och väntar... strax före 17 flyger bägge iväg.
såg bara korp ett fåtal ggr under dagen och bara en åt gången...
 
svårt att bedöma antalet örnar men minst
2st ad Kungsörn
1st subad Kungsörn
1st juv Kungsörn
1st Ad Havsörn
samt en juv duvhök
Gråspett 2hane, 1hona
st hacke hane +hona
nötskrikor
mesar
1st skata !!
 
/Mikael
 


Örnkojan 2021-02-12

-11 'C trots molnighet, lätt bris.
På plats och inlåst i kojan 06:25, idag var det någon halvtimme tidigare än nödvändigt.
Så fort solen börjar gå upp blåser det upp rejält och molnen försvinner. Det är sedan rejält blåsigt hela dagen.
07:10 upptäcker jag en duvhök som gömmer sig bakom stammen på blixttallen. Bara någon minut senare sitter den på maten, en juvenil hona. Efter ett par minuter till svishar vår välbekanta 2V duvhökshona in till sitträdet och en match om vem som skriker högst börjar hökarna emellan. Den yngre vinner och fortsätter äta till 08:30. Ungefär halvvägs verkar den äldre tröttna på att vänta och drar vidare.
9:10 sitter en subadult kungsörn lågt i blixttallen. Jag ser den bara framifrån och kan därför inte avgöra om det är en 1:a eller 2:a vinter. Efter någon timme har den flugit iväg utan att besöka åteln.
Under dagen ser jag en 1:a vinter KÖ och en adult KÖ sväva på vindarna lägns branten, men utan att komma närmare.
13:45 är 2V duvhöken tillbaka, nu i blixttallen. 13:55 landar den på åteln och tar med sig ett köttstycke som är för stort för tt hon ska orka lyfta. Hon halvt flyger, halvt släpar det på snön ned till stigen och pustar lite innan hon försvinner ned på stigen. Jag hittade sedan ett gott stycke kött bredvid stigen nedanför sista backen upp på åteln, så där hade hon suttit och ätit.
14:45 sitter en fin adult duvhökshona i sitträdet. Hon verkar nervös, och hamnar snart i en högljudd diskussion med ytterligare en duvhök som rör sig ropandes bakom kojan.
15:40 hoppar hon ned på maten. 16:50 sätter sig ytterligare en adult duvhök i sitträdet men blir omgående bortmotad. Den gamla honan fortsätter att äta till 17:20 när det är alldeles mörkt.

Jag lyckades inte vissla fram någon sparvuggla, men när jag försökte nere vid tunnorna svarade pärlugglan istället, kul!
Artlista:
Kungsörn: 1 1V, 1 subadult, 1 adult
Duvhök: 1 1V, 1 2V, 2 adult https://youtu.be/54kkVNivzAo
Gråspett: 2 hane
Större hack: minst 3
Skata: 3
Nötskrika: 5
Korp: 2 spelflygande
Spillkråka:1 hörd
De vanliga småfåglarna.

/Daniel
 

Örnkojan 2021-02-09

-9° och mer än 10 cm nysnö.
7.15 är det redan ljust och koltrast och duvhök på plats. Det är det större 2K-höken och hon har frukosten för sig själv en stund tills den skriker till då en adult kungsörn landar utan tvekan direkt på maten 7.35
Duvhöken sätter sig på första parkett i tallen till höger och bara glor ilsket.
7.50 kom nästa kungsörn (1v) som försöker landa men tvekar när den äldre kungsörnen sitter där, skrämde iväg duvhöken och försvinner men sätter sig snart i blixttallen och avvaktar fram till 9.00 då den byter till tallen tallen till höger 
Den yngre kungsörnen hamnar senare i ungskogen till vänster så snön yrde. När den sedan flyger därifrån kommer det plötsligt ut ytterligare en 1v kungsörn ur ungskogen som jag inte tidigare sett idag.
Den ena, förmodligen den första, håller sig kvar, växlar mellan tallarna. 
Efter två och en halvtimme i blixttallen, ung. 11.30 kommer den ner och käkar i en kvart för att sedan återvända till blixttallen i solen som tittade fram nu och sedan flyger iväg.
Sedan var det lugnt ett bra tag till 13.10 då morgonens adulta kungsörn åter kom ner. Den käkade i trekvart och drog sedan över till andra sidan. 
På åteln var det mest småfåglar under eftermiddagen
16.30 kommer en adult hanfärgad duvhök ner och äter någon minut tills samma adulta kungsörn kommer ner igen för tredje gången! Den måste varit utsvulten för den bara åt.
Duvhöken sitter samtidigt och surar i Mickes tall, gör några tafatta anfall mot den ätande örnen som viftas bort som en fluga av kungsörnen.
Det börjar bli riktigt mörkt när örnen är mätt och drar iväg och den lilla duvhökshanen äntligen kan äta. Jag plockar ihop i mörkret och avvaktar mhökens avslut av middagen.
Betydligt kallare, -14° när jag skulle skida ut till vägen igen i mörkret och värma upp en kall och inplogad bil. Men en bra dag i skogen blev det!
/Hansa
 


Örnkojan 2021-02-07

Förra örnräkningsdagen jag deltog i var det dimma, 25 meters sikt och inte en örn inom synhåll. Denna morgon var det stjärnklart,absolut vindstilla och precis som förra söndagen visade termometern friska -16'C.
På plats och installerad 06:45, ganska lagom detta datum. 07:20 började koltrasten smacka samtidigt som en kungsörn intog blixttallen. Vid 08:30 dök den ned på maten och det visade sig snabbt vara en ringmärkt adult fågel!
Höger tars; svart N5102, vänster tars; blå över svart 264B. Hans Ersson letade direkt fram att den är märkt 2013 i norra Sverige, alltså en 9K. Jenny kunde meddela att den antagligen suttit i blixttallen redan igår utan att gå ned på maten.
Den åt ivrigt till 09:05. Sedan var det lugnt en stund, men inte särskilt länge. Redan 09:40 var det dags igen när den väldigt mörka adulta kungsörn flera av oss sett tidigare damp direkt ned på maten som från ingenstans. Den åt ganska precis en timme varpå den tog en femminutare i högra tallen innan den drog vidare.
11:20 satt en 1V kungsörn i blixttallen. Som så ofta ändrade den sig och flög till branten 12:30. Det måste vara långtråkigt att vara örn på vintern. Sitta i ett träd och luncha var tredje dag sådär. De tre musketörerna (gråspettarna) höll låda och kivades runt åteln runt lunchtid.
13:00 har den unga örnen ändrat sig igen och flyger på rak kurs från branten och passerar rakt över kojan. Känslan är att den sätter sig i någon av de grova tallarna bakom. Det visar sig vara en riktig ingivelse,13:35 kommer den slutligen ned och äter.
14:05 kommer en ung duvhökshona och sätter sig i sitträdet och tittar menande på. När inte örnen flyttar sig gör den ett par skarpa utfall och dyker mot örnen. Örnen reagerade ungefär som om den viftade bort en fluga och duvhöken får snällt vänta i blixttallen. 14:20 är örnen klar och duvhöken tar vid direkt. 15:00 smäller det till när vår 2:a vinter duvhökshona far in och smäller till den unga så att dunet ryker. Efter en kort fight ger sig den yngre och retirerar till skogskanten. Den äldre äter medan de sitter och ropar till varandra av och till. 15:45 lämnar båda hökarna plötsligt, en kungsörn har satt sig i blixttallen. 16:00 kommer den ned, och det visar sig vara den mycket ljusa individ som jag hade nere förra söndagen. Den äter till 16:45, mot slutet ackompanjerad av 2:v duvhöken som sitter i sitträdet och väntar på att örnen ska bli klar. Så fort örnen lyfter är höken nere och fortsätter. 17:10 är hon klar och jag kan packa ihop efter min mest händelserika dag i kojan hittills!

Summerat:
Kungsörn: 1 ad 9K + 2 ad  + 1 2K = 4 ex
Duvhök: 1 2K + 1 3K
Korp: 4 ex förbifl. Ingen på åteln
Kråka: 1 ex lockläte
Skata: 4 ex
Nötskrika: 5 ex
Koltrast 1 hane
Gråspett: 3 hane
Större hackspett: 3-4 ex
De vanliga mesarna + grönfinkar
/ Daniel
 
Örnkojan 2021-02-02

-17° halvklart, senare varmare och lätt snöfall.
Kaffet upphällt 7.15 vilket just nu är deadline för ljusets ankomst, snart är det givetvis ännu tidigare. Vår nya kompis, koltrasthanen kan man tydligen ställa klockan efter, exakt 7.30 var han högljutt först på plan idag.
En duvhök bakom stammen i bt. Snart ner på käket. Ännu en duvhök hörs i närheten 
En spillkråka drar förbi i dalen 
10.37 äntligen en 1v kungsörn bakom stammen i blixttallen. Den blir dock inte långvarig utan drar över till andra sidan där jag ser den i tuben. Den flyttar runt och snart är de två som cirklar över kammen men jag tror att det är två andra subadulta och inte 1v-örnen. 
12.30 är den här för fjärde gången och i tallen till höger sitter en duvhök och bevakar örnens aktivitet.
Ingen örn på matenän. Däremot fortsätter de två jag sett tidigare att parflyga över kammen. 
Sedan får jag se en lustig jakt högt däruppe – en juvenil duvhök som seriöst jagar den ena kungsörnen. Den är på den hela tiden och kungsörnen är märkbart irriterad.
Samma duvhök som varit nere tidigare, tror jag, kommer sedan ner igen och käkar en bra stund igen vid 15.00
Sedan går det snabbt, en adult duvhök landar, i nästa sekund ytterligare en adult och så återvänder 2K, alla hotar och jagar alla.
Jag hade nästan gett upp ätande örnar då en tjusig adult kungsörn bara kommer från ingenstans och flyger direkt på maten vid 16.15, efter 10 timmars väntan! 
Efter en stund när den oprovocerat drog iväg tänkte jag packa ihop. Då återvänder en av de adulta duvhökarna och åt tills jag knappt såg åteln. Det blev sent men det lönar sig alltid att inte smita i förtid.
/Hansa
 

Kungsörn