November 2018

2018-11-24

-7 grader, klart och fullmåne
Strax före 08 kom nötskrikor och några skator ner på åteln för att förse sig med mat, vid 08.15 landade en ad duvhök på köttet och åt i 45min. under tiden som höken åt var också skator och nötskrikor ner på köttet och åt till synes orädda.

Höken kom tillbaka en gång till men satt bara på "Stefans kvist" och gick aldrig ner på maten. Strax före 10 blev det väldigt lugnt och förutom ett kort besök av en gråspett, några skator, nötskrikor och mesar som kom med långa pauser emellan så hände ingenting resten av dagen. en av få gånger jag inte ens sett en örn från kojan.
/Mikael Limér
  

Örnpremiär för säsongen.

Fredagen bjöd på dimma/dis/moln som alla dessa novemberdagar. Korp, nötskrika och skator dominerade vid matningen som vanligt. Vid 9.00 landade snabbt en adult duvhökshona, ambitiöst jagad av en trupp korp som gjorde att den landade, stannade i några sekunder och så jagades den iväg direkt. Framåt 10.00 började dimmorna lätta och sikten blev sakta bättre. Strax därefter såg vi en flygande adult havsörn som landade alldeles bredvid en subadult kungsörn. Havsörnen försvann efter en timme och kungsörnen bytte plats. Först 3-4 timmar senare fick vi ett snabbesök nere på åteln av kungsörnen. Trots att vi höll andan och inte rörde en fena så drog iväg direkt. En halvtimme senare var den nere och vände lika snabbt igen. Först den tredje gången snodde den med sig ett stycke mat och sedan såg vi inte den mer igen.

Bra start på säsongen.

/Lasse och Hansa