Januari 2019

2019-01-12

En lugn dag på åteln, knappt en enda korp inga skator och jag hörde en kråka. Vid niotiden satt det en duvhök i blixttallen, efter ett kort tag landade den på köttet men blev bortjagad av en annan duvhök, en duvhök satt kvar och åt i ca en timma. En havsörn flög från åteln till branten där den satt på några olika ställen och samtidigt visade sig en kungsörn ett kort tag i branten. Vid 14 tiden satt en kungsörn i blixttallen  i ca 30 min innan den började flyga runt bland grantopparna runt åteln  men gick aldrig ner på köttet.
Lars Lagerqvist
 


2019-01-11

-2°, stjärnklart och måttlig vind på örnberget.
Installerad och klar med kaffet upphällt vid slaget 7. 
Vid 8 hördes första korparna och strax därefter en duvhök som skrek strax tv om kojan.
Vid 8.15 landar en kungsörn i blixttallen, den blir sittande där i 3 timmar. Under tiden är det helt tomt på åteln men rätt livat i branten. Räknar in ytterligare två kungsörnar och 2 havsörnar har en vacker flyguppvisning i de bitvis ganska kraftiga vindarna.
Strax efter 11 kommer örnen från blixttallen ner, sätter sig i solen på T-pinnen en mycket kort stund, flyger ner på maten och äter i 5 minuter innan den drar iväg ner i skogen. 
Lugnt på maten men fart i branten och en ny örn i blixttallen närmaste timmarna. Den nya är väldigt mörkt brun på ryggen, och jag ser inga ringar. Vid 13 kommer en ny matgäst, den mörka örnen sitter fortfarande kvar i tallen och ytterligare en kretsar över matningen ett par vändor, men kommer inte ner. Havsörnarna fortsätter sitt parflygande. Sen försvinner alla, matningen blir helt tom och duvhöken börjar sitt skrikande igen. När solen gått ner och mörkret smyger sig på kommer först en sen ytterligare en örn tillbaka ner och äter en halvtimme innan de tillsammans flyger bort mot branten. Precis när jag börjat packa ihop mig kommer en stor duvhök ner, det är inte gaphalsen - för den sitter fortfarande bekvämt utom synhåll...

Summering:
Minst tre kungsörnar, 1 märkt, 1 mörk och 1 som jag tror jag haft förut, tycker mig känna igen den.
Två havsörnar, väldigt tighta, flög mycket bredvid varandra och satt gärna i samma tall.
Inte så många korpar, max fem samtidigt, förvånansvärt tysta.
Skator, nötskrikor, lite småfågelkvitter när vinden tillfälligt mojnade, och så duvhökarna.
Väldigt fin dag!
/Jenny


2019-01-06

Söndag 6:e januari och örnräkningens andra dag. Första kungsörnen i  blixttallen kl 9,10 och 20 min senare satt det en till där. Den ena  
flög lite mellan tallarna runt kojan och landade till slut på backen i riset under Mickes tall, där det tydligen låg en köttbit och fortsatte  
sedan gömma sig bakom kullen. Efter ett tag gick den upp och tog en ny bit och drog iväg något bakom kullen igen. Örnen var ringmärkt med  
endast en silverring (Finland) på vänster ben men gick aldrig att  avläsa då den stod illa till. Strax efter att Finnen flugit iväg  svepte den andra örnen över åteln, tog en bit och försvann. Allt inom loppet av 1,5 timme och så var örn-aktiviteten till ända den dagen.  
Resten av tiden handlade duvhökar (2 st adulta) samt nötskrikor. 10 Korpar och 8 Skator samt Gråspett och Större hackspett sågs också...
/Hans
 

2019-01-05

0°, stilla och fuktigt, stigen är isig men barmark här och där.
Maten tämligen orörd ända sedan i onsdags, verkar vara dålig aktivitet generellt under dessa dagar. Är det plusgraderna som spökar?
Redan innan acceptabelt fotoljus landar en adult duvhökshona på maten, käkar en kvart sedan är det helt fågeltomt på åteln i princip resten av dagen förutom några enstaka nötskrikor.
11.30 landar en adult duvhök i tallen bredvid kojan, kanske samma?
En kvart senare kom en kungsörn och körde bort duvhöken. Den satte sig bakom stammen i toppen och satt där i hela tre timmar! Den fick sällskap av några retsamma skator och det var väl det roligaste som hände idag. Jag räknade örn och örnen räknade skator!
Mycket snyggt fotoljus på åteln mitt på dagen men inte ens en småfågel att plåta och örnen ville inte ner. En spillkråka hördes runt mig då och då men utan att visa sig. Jag scannade också av närområdet med tuben under dagen men hittade inget intressant. 
 
1st kungsörn, subadult
2st duvhök, adult 
2st nötskrikor
2st korp
5st skator