Januari 2014

30 januari 2014
Hejsan. Här kommer min rapport ifrån örnkojan. På plats i kojan vid 6:50. 8:10 sitter 5 korpar i blixttallen. Det satt korpar i blixttallen hela dagen , mellan 5-15 stycken. Vid 10-tiden kom en duvhök och åt hel del. Efter ett tag dök det upp en duvhök till och det blev lite vingfladder. Vid 14- tiden kom en omärkt kungsörn ner, tog en grisfot och flyg vidare. Vid 15-tiden var det mest korp och skator som var aktiva. En äldre duvhök kom en stund. Lugn dag på åtel.

Summa
1 kungsörn
1 gråspett.
2 större hackspettar
20 korpar
10 skator
2 unga duvhökar och 1 gammal duvhök

Ur kojan vid 16:30 , då var det lugnt och ganska mörkt
Börje Olsson
 
   

26 januari 2014
Kom upp till åteln kl. 7:00 och tömde ut en pulka med mat innan jag gjorde ordning kameran och tubkikaren. En stund efter det hade blivit ljust hittade jag en kungsörn i branten och snart upptäckte jag en havsörn i blixttallen. Havsörnen flög runt åteln ett par gånger och landade efter en stund i en av smågranarna på hygget. Havsörnen var märkt och kom från svenska ostkusten och var född 2008. H-örnen satt i blixttallen under förmiddagen. På eftermiddagen kom en andravintrare kungsörn och satte sig i blixttallen  och den fotograferade jag med lillkameran (1200 mm) och kunde då med hjälp av Hans Ersson läsa av en av örnens ringar. En kungsörn var nere en kort stund och åt lite mat. Utöver detta så var det stundtals mycket kråkfågel, gråspett samt både hane och hona av duvhök.

Lars L
 

20 januari 2014
I dag när jag besökte åteln var de nog alla örnarna mätta för ingen var nere och åt. Det började redan 8:15 och då satt en kungsörn i blixttallen och fem minuter senare kom det en örn till och de satt tillsammans i två timmar. Vid ett tillfälle så satt det tre kungsörnar i blixttallen och jag tror att den tredje var en örn i sin 5:e dräkt. Det satt örn i blixttallen eller i branten hela tiden som jag var i kojan förutom i ca 1 tim mitt på dagen. Mot kvällen så dök den juva duvhöken upp och fick äta i ca 1/2 timma innan en Ad duvhök kom och det blev slagsmål , den juva fick sitta kvar efter slagsmålet och äta sig mätt.

Lars L
 

12 januari 2014
12 minusgrader och ett 10 cm fluffigt snölager mötte mej vid kojan. Redan strax efter 8 (en timme innan “officiel” soluppgång) satt den första kungsörnen i blixttallen. Korpar och andra kråkfåglar tog åteln i beslag vid soluppgången men örnen valde att istället flyga över till branten. Jag bedömde den som en 2k (dvs första-vintrare). Efter ytterligare någon timme landande en ca 6 k kungsörn i blixttallen. Under större delen av dagen var det sedan skytteltrafik där dessa två örnar flög fram och tillbaka mellan blixttallen och branten. Vid tvåtiden gick den äldre örnen plötsligt ned på åtel och nappade åt sej en köttbit och lyfte direkt, tog ca 10 sekunder. Efter klockan tre kom örnen tillbaka men bara för en kort stund. Det var kråkfåglar på åteln större delen av dagen.  Två adulta duvhökar lät sej smaka av åteln.


Peter Rolén
 
    

11 Januari 2014
I dag trodde jag att det skulle vara svårt att ta sig till åteln och att det skulle komma mycket snö. Svärdsjövägen var plogad och på  Korsåvägen hade en bil kört så det var bara att följa spåren. Jag skidade in från vägen på det ca 7-8 cm tjocka snötäcket och det gick bra. Väl uppe på åteln lade jag ut en säck med mat och var klar att med allt ca 7:15.

Strax efter Kl. 8:00 satt det en kungsörn i blixttallen  och efter ca 5 min så var de två st kungsörnar  som satt på varsin gren, den ena flög efter några minuter men en satt kvar i flera timmar. Efter en stund hittade jag en kungsörn sittande i branten och där satt den någon timma innan den flög mot åteln och satte sig i tallen någon minut. Vid första anblicken av kungsörnen uppfattade jag den som juvenil men när den vände på sig blev jag tveksam och jag blev säker på att det var en adult när den landade i tallen. Jag har sett den här örnen förut i höstas. Både juvenil och adult duvhök var på besök  och det var mycket kråkfåglar både på åteln och i luften.
 
Lars L