December 2019


 


 


Örnkojan 2019-12-02 
Jag började denna fina decembermåndag i ottan med en uppfriskande skidtur i tio minusgrader. Stängde in mig i gömslet redan 6.30. Skönt att pusta ut, fika och vänta på att dagen långsamt gryr därute.

Redan före solens uppgång ser jag en kungsörn som hastigast. Åteln fylls samtidigt med ovanligt många kråkor. Det brukar vara korp som står för mängden kråkfåglar men idag var det kråkor.
Jag ser ytterligare en kungsörn i tubkikaren men kan inte avgöra om det var samma som jag såg nyss.
Strax landar en adult duvhökshona på maten. Hon blev orolig av något och flög iväg, attackerad av korpar. Det tog en stund men snart var hon nere igen och försåg sig av maten tills en kungsörn landade i tallen bredvid och skrämde iväg duvhöken igen förstås.
Efter ett tag kunde jag konstatera att jag hade tre olika individer kungsörn runt omkring mig. Jag hade svårt att se vilken som var vilken men två stycken höll ihop hela tiden och verkade vara mycket vänskapliga mot varandra.  
En av kungsörnarna fick med sig en "takeaway" från åteln och drog iväg med sitt utom synhåll. Ingen annan av örnarna var nere och åt under dagen. 
Vid lunchtid svävade en havsörn högt däruppe i den starka nordanvinden. 
När jag hade packat ihop och tog mig ner mot vägen i skymningen mötte jag en kungsörn på ganska låg höjd på väg upp som tackade för idag och sa hej då.
Det blev en mycket bra dag, full med aktiviteter.
/Hansa