Vintern 2009 - 2010

Fakta
 
Foto
10-03-15 - 10-03-16
23.30 Pärlugglan ropade
23.45 Anlände till kojan. La ut kött, endast lite rester av rådjuret kvar.
00.30 Installerad och nerkrupen i sovsäcken.
05.00 Uppstigning
05.45 7 korpar i blixttallen
08.45 Omärkt kö i tallen snett till höger
08.55 Flög ut över dalen
10.35 Omärkt kö i tallen snett till höger
10.45 Flög ut över dalen
14.30 Kö flög över köttet/kojan/dalen 4-5 ggr, jagad av 5-6 korpar.
14.50 Kö landade i tallen snett till höger. Flög ner till köttet, gick försiktigt fram till två olika bitar men gav sig av utan att ha smakat.
15.30 Packade ihop, gick ner till tunnorna och drog upp en köttbit.
 
Dagens mest störande inslag var skotrarna som konstant hördes kl 11-15.
 
Jag är för ovan för att uttala mig om antalet kungsörnar. Det kan ha varit en och samma, men det kan även ha varit flera. Om jag såg rätt var ingen fågel märkt. Fick bara en dålig bild (kl 10.35), bifogar den.
 
MVH Sara Wennerqvist
 
© Sara Wennerqvist

10-03-13
Lördagen bjöd på en kall natt som övergick en varm dag med varierande molnighet. Kom upp till kojan strax före halv sex och det är i senaste laget den här perioden. Korparna fanns på plats redan kvart i sex och under förmiddagen satt två olika kungsörnar i blixttallen till och från. Den ena var en ovanligt liten örn, med största säkerhet den örn Hasse hade dagen innan. Motljuset gjorde att det var svårt att bedömma ålder. Under den relativt blåsiga dagen syntes kungsörn vid ett flertal tillfällen i och runt branten. Bl a en adult örn som jag via SMS kunde tipsa Lars Lagerqvist och gänget från Fågelklubben som stod och spanade i trakten. Ingen örn var ner på åteln under dagen. 

Peter Rolén

10-03-12
Här kommer en rapport från den 12 mars.
Jag åkte upp till gömslet redan kvällen innan. Var framme vid 22 och hade gott om tid på mig att lägga ut kött och ordna i kojan. Det rådjur som Peter lade ut på onsdagen hade tydliga tecken på att många hade ätit på det. Även räven var mer eller mindre uppäten.
Jag kokade lite te och bäddade ut liggunderlag och kröp till kojs. Natten passerade utan större aktivitet på åteln. (åtminstone vad jag kunde höra)
Klockan ringde vid 05,30 och redan efter 20 minuter satt det korpar i blixttallen.
06.15 landade en mycket liten kungsörn i tallen vid köttet. Är osäker på om det till och med kan tänkas sig vara en vråk men siluetten såg ut att vara kungsörn. Ska låta detta vara osagt.
Efter en kvart beger den sig av mot berget.
Resten av förmiddagen är korpen aktiv på köttet.
12-13 flyger en kungsörn till och från över köttet.
15.00 landar en kungsörn i tallen i några minuter men lyfter sedan mot berget.
16.00 packar jag ihop och beger mig av hemåt
En lång dag med några spännande stunder men ingen identifiering kunde göras.

//Hasse Andersson

10-03-07
Örnrapport 7/3 2010.
Ytterligare en iskall morgon (-25 hemma i Lumsheden halv fyra) följdes av en tidvis mulen och vram dag med plusgrader. Kaminen påslagen och första kaffekoppen upphälld redan kl 5 efter att en räv och en grisbit lagts ut. Första korparna satt i blixttallen redan kl 6, långt innan soluppgången och därefter livlig trafik på diverse kråkfåglar hela dagen. Vid lunchtid landade den första kungsörnen i "åteltallen" där den satt en dryg halvtimme innan den återvände till branten. Samma örn återkom efter en timme, även denna gång i "åteltallen" en kort stund innan den utan blygsel gick ner och började äta på räven. Den försökte flera gånger lyfta med rävkroppen utan att lyckas. Istället flyttades rävkroppen fram och tillbaka på åtelplatsen. Jag bedömmer denna örn till 5-6 k och ser fram mot att få detta bekräftat/demnterat av örn-oraklet från Sundborn! Efter en god stund fick denna örn lämna ifrån sej den goda räven till en större örn med en stor ljus halvmåne på magen/bröstet. Överlämningen skedde helt utan slagsmål, det verkade som om dom hade sin relation utredd redan. När även denna örn var mätt så satte de sej i en varsin tall och ropade under de kommande timmarna. Ytterligare en yngre örn flög över åteln utan att landa. Sammanfattningsvis en låååååååååååång men händelserik dag med många bilder och en varm skidtur hem i skymningen. Ett nytt åtelkryss noterades också: kaja.
Peter Rolén

10-03-06
Hej
Lördagen bjöd på en strålande, vindstilla vårvinterdag. 12,25 landade första örnen. Det visade sig vara en tidigare känd 5V som vi sett en gång tidigare i vinter, den 10/1. Örnen verkar nu ha hittat tillbaka efter två månaders frånvaro. Den uppträdde något oroligt så troligen satt det minst en till örn i närheten som jag aldrig såg. Även korp. kråka, skata och en del mesar var aktiva i vårsolen.
Hälsar//Hans

10-03-03
Rapport från åteln 3 mars. (05.40-17.15) fick ta bort snövall framför kojan. En dag som började i månsken, solsken och från mitt på dagen snöfall tillsammans med en frisk vind. Örn-mässigt en tunn dag, första örnen (bedömd i flykten till 4-5 år) i branten vid 12.45, den satt några minuter innan den tog sikte på blixttallen (trodde jag), men satte sig någon annanstans och syntes inte mer. Vid 14-tiden svävade en ung örn (mkt vit undersida) över branten för att försvinna över densamma. För övrigt mycket mesar, st hack o nötskrika. Det var tomt med kött när jag kom, jag lade ut en bit gris o räven, jag fick känslan av att skator, kråkor o korpar var osäkra på räven, skatorna var fram o kollade medan korparna flög över för att se ev reaktion på räven.... om detta även påverkade ev intresserade örnar kan man bara spekulera i. 
Mickel

10-02-25
Rapport från örnkojan den 25:e februari
04.00 Vakna och steg upp
05.30 Efter en skidtur i kraftigt snöfall lade jag ut mat samt skottade framför kojan, Det var så mycket snö så man inte såg ut i gluggarna. Denna dag provade jag att lägga ut en räv och två bitar gris. Tanken var -mycket mat, många korpar och skator vilket borde locka örnen till maten.
05.45 På plats i kojan
11.55 kungsörn i blixttallen
12.30 kommer en nötskrika ner på maten. (första gången jag ser en sådan på denna åtel)
13.15 Kungsörnen går ner på räven, äter ett tag och hoppar sedan över på grisköttet. Lyfter efter en kvart, något skrämde den. Flyger sedan över till branten och sätter sig synligt i toppen på en tall.
14.30 Kungsörnen gör ett nytt försök på köttet ivrigt attackerad av korp så den avbryter inflygandet och försvinner.
16.30 Avbryter dagen och skidar hem.
God aktivitet av korp, skator, nötskrika, kråkor, större hackspett, titor och mesar. Riktigt dåligt väder hela dagen med stundtals ymnigt snöande och dis över dalen.
Hasse Andersson
 

© Hasse Andersson

10-02-20
En lugn dag, kom upp till kojan kl 6:00. Det blåste och det snöade lätt, några småfåglar satt och pickade på köttet hela tiden. För övrigt flög det ca 20 korpar i dalen samt två st hackspettar och några skator var nere på åteln. Ca -12 grader. Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

10-02-15
05.40 - Gick från vägen under stjärnklar himmel och ropande pärluggla.
06.10 - Installerad (-2 grader i kojan)
06.30-15.00 - Solsken och blå himmel. Större hackspett, titor, mesar, skator och korpar gjorde mig sällskap.
15.00 - Mörk örn (med en vit fläck högt upp på höger vinge) kom från dalen och landade i blixttallen.
15.20-16.30 - Gråspett på köttet
16.40 - Örnen lämnade blixttallen och tog sig en snabb lov över köttet för att sedan återvända till tallen.
16.45 - Nytt försök att äntra köttet, denna gång landade den nästan. Försvann ut över dalen.
16.55 - Örnen kom tillbaka oh gjorde två låga överflygningar över köttet. Därefter såg jag den inte igen.
17.15 - Packade ihop och visslade på sparvugglan som Peter hörde igår, dock inget svar.
 
Inga bilder på örn, dock en hel del på gråspett, större hackspett och titor. Jättefin dag! 
 MVH Sara Wennerqvist

10-02-15
Skidturen i drägliga 10 minusgrader till kojan bjöd på en spelande pärluggla och strax innan gryningen spelade även en sparvuggla uppe vid åteln.
Desas två ugglor samt den rikliga förekomsten av sorkspår i snön bådar gott inför den fortsatta ugglevåren. Men nu var det örn som gällde och redan fem över sju, dvs långt innan gryningen, kom Paja sin vana trogen på frukost. Han återkom sedan vid tre tillfällen under dagen, dock nöjde han sej bara med ett par tuggor per gång. Sent på eftermiddagen dök den här örnen upp och verkade helt utsvulten eftersom den käkade konstant i nästan två timmar. När den så småningom lämnade platsen med fylld kräva landade herr och fru Pajala i blixttallen, dock utan att besöka det dukade bordet. Dom försvann istället mot branten strax före 16:30 varvid det bara var att skida hemåt igen.
 
Peter Rolén
 

10-02-11
En mager rapport från åteln 11 feb.p g a jobbet blev det inte tidig morgon utan jag anlände inte förrän 11.30, stötte två korpar i blixttallen, Om det var anledningen till det magra resultatet kan man ju undra, men det gick ju bra för Hasse veckan innan. Hittade två örnar i slänten, varav den ena 14.40 svepte över åteln o satte sig i blixttallen Sedan satt den där till 16.55 när den återvände till slänten. Behållningen för dagen var 3 större hackspettar som retade gallfeber på varandra, men roade mig.

Mvh 
Mikael Limér

10-02-07
Hej!.
Söndagens örnräkning bjöd på strålande vinterväder med sol och några minusgrader. Två örnar, varav Pajala var den ena, satt i branten och solade mest hela dagen. De gjorde någon flygtur för att sedan återvända. Väntan blev lång men 12,25 landade en hungrig 3V (bilden). Örnen var en känd individ som senast sågs den 10/1. Under 2 timmar och 40 minuter käkade örnen ostört tills Pajala tyckte att de räckte. Snabbt och effektivt jagades han bort och lugnet lade sig åter kring utfodringen. 16,35 landade Pajala och strax efter kom även den andra örnen från branten. De satt kvar till 17,10 då de lämnade platsen. 5 min senare tittade även undertecknad ut efter nästa 11 timmar i kojan. Det börjar bli långa dagar nu...Hälsar//Hans
 
© Hans Ersson

10-02-03
Onsdag och mulet väder. Sara och jag bestämde oss för att åka upp till kojan vid lunchtid.
När vi kom upp till kojan stötte vi ett stort antal kråkor och korpar.
Vi smög försiktigt in i kojan och riggade våra kameror. Kl 12.10 var vi färdiga.
Jag tände kaminen och hällde upp en kopp kaffe, sen var det igång. En 4K kungsörn landade utan förvarning på köttet. VI tittade förvånat på varandra och hjärtat tog ett litet glädjeskutt. Jag sneglade mot blixttallen och där satt en till kungsörn. Örnen åt i ca 2 timmar medan den andra satt kvar i blixten.
Vid 14 tiden ser vi en till örn flyga över dalen.
Örnen på maten lyfter vid 14.25.
Under nästkommande två timmar flyger de över maten och landar till och från i blixt och vanliga tallen.
16.15 landar en annan örn på köttet. En 6K som är nästan på pricken lik den andra men efter ett tag ser vi att stjärten är annorlunda så vi tar några bilder i mörkret. Andra örnar flyger över åteln till och från. Strax efter 17 packar vi ihop och går ner och drar upp lite ny mat till örnarna. Vi tackar för denna gång och ser fram mot nästa möte.
Summering minst 3 kungsörnar och två hackspettar.

Hasse och Sara
 

10-01-30
En kall och tidvis kall morgon med 17 minusgrader och en fullmåne som kikade fram ibland bjöd på ett fantastiskt vinterlandskap.En del kråkfågel och hackspettar försåg sej med fett och kött hela dagen. Tyvärr uteblev Pajalas traditionella frukost i mörkret denna morgon. han dök däremot upp senare för att från blixttallen och branten hålla koll på omgivningarna. När han började skrika framåt lunch fick han sällskap av en annan adult som visade sej vara omärkt när den för en stund satte sej i tallen till höger om åteln. Den gick dock aldrig ner på köttet.
Hela dagen rörde sej dessa örnar i branten. När det så började skymma 16:10 kom Pajala ner för några snabba munsbitar innan han återvände till branten.
Kojsittare: Peter Rolén
 
 
© Peter Rolén

10-01-29
Plats i kojan 07.10 efter en skön skidtur.
07.30 landade Pajala utan förvarning på köttet inflygandes från berget. Strax efter kom även hans sällskap. En stor omärkt kungsörn. När de satt bredvid varandra såg man tydlig storleksskillnad och det var "hon" som bestämde då Pajala fick flytta på sig vid flera tillfällen. Dock lyfte hon redan efter några minuter men Pajala stannade i 45 minuter.
Under dagen flög de över maten vid ca 10 tillfällen och Pajala landade vid ett tillfälle för att äta i ca 7 minuter vid 15 tiden. Vid 15.30 fann vi en Kungsörn i branten som vin inte kan säga om det är en av de två eller om det är en tredje kungsörn (bifogar bild).
För övrigt under dagen så var det några skator och kråkor samt en större hackspett. Några korpar höll sig på avstånd men inte på maten.
Pajala med sällskap landade igen strax efter 16.00 och kivades och bråkade om maten och även denna gång fick Pajala flytta på sig.
En händelserik och intressant dag.

Hasse Andersson
 
© Hasse Andersson

10-01-24
Hej!
Söndagens bevakning skilde sig inte så mycket från lördagens. 7,45 satt Pajala (bilden) i blixttallen och strax där efter kom en till örn, även den känd sedan tidigare. 9,10 lämnade de båda örnarna platsen och resten av dagen bestod i att, på avstånd, betrakta den båda där de satt i var sin tall. Endast skata, gråspett och några mesar fanns kring maten. Vänta blev lång men 15,30 landade de båda örnarna och kunde i lugn och ro käka under en timme. Ändå en minnesvärd dag...
Hälsar//Hans
 
© Hans Ersson

10-01-23
Åtelrapport 2010-01-23
En lugn dag på åteln, kl 7:45 visade sig två kungsörnar i blixttallen de var där i ca 30 minuter. En av örnarna flög över åteln flera gånger och till slut landade den på åteln i ca 10 sek precis lagom för att läsa ringarna ( en del av siffrorna ).och ta en bild på den. Båda örnarna flög över till berget och satte sig i slänten och där satt en kvar när jag åkte hem vid tre tiden.
 
Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

10-01-10
Hej
Räkningshelg och söndagen bjöd på -27 grader på morgonen, klart och en fantastisk midvinterdag.
Redan 7,45 satt första örnen, en 2V och samma som under lördagen, i blixttallen. 8,25 landade den på köttet tätt följd av ytterligare en örn, märkt med orange/blå 250P. En speciell örn skulle det visa sig. Jag återkommer jag till den senare. Dessa två örnar åt av det hårt frusna köttet i ca en timme. Där efter följde timmar av lugn, lugn och åter lugn. Örn sågs både på avstånd och i blixttallen men ville inte riktigt gå ner.
13,30 gick proppen ur. Både dagens tidigare två örnar plus ytterligare 5 olika individer slogs om maten fram till 16,15 när de två sista, 258N och Pajala, lämnade platsen. Summan stannade sålunda vid 7 olika örnar. 250P, 258N, Pajala 203E samt omärkta 2V, 3V, 4V och 5V. Fyra av örnarna var nya för vintern, bl a 250P. Till detta även 20-30 kråkor, 5 skator och endast 5 korpar. Övriga arter var gråspett, större hackspett, mesar och en lite flock björktrastar som flög förbi. En mycket givande dag alltså...
Hälsar Hans 
 
© Hans Ersson

Information om 250P!!
Under flera år har vi i Falun och Leksand spekulerat om örnar rör sig mellan de båda utfodringsplatserna. Vad vi tidigare har sett var så inte fallet. Dock har vi inte haft någon djupare förklaring till varför. 250P bröt det mönstret!!
Den 4 januari fotograferade Hasse Nydahl örnen en tidig morgon i Leksand. Sex dagar senare, den 10 januari, landade samma örn framför min kamera här i Falun. Detta är sålunda den första örn som vi med säkerhet vet har rört sig mellan de både utfodringsplatserna under samma vinter. Av någon anledning verkar detta inte vanligt förekommande vilket gör örnen speciell, både för Falun och Leksand. Örnen är ringmärkt i Hälsingland 2007 av Stig Norell.
Tack till Hasse Nydahl för lånet av bilden.
//Hans Ersson

10-01-09
Hej här kommer en rapport från lördagen 9/1.
En kall morgon -26 grader C när jag startade färden mot åteln, temperaturen sjönk till - 31 i Karsbyheden för att sedan öka till -17 när jag kom till fäboden sedan sjönk den till -22 när jag parkerade bilen. Jag gick den sista km in till åteln, det var en skön upplevelse och av kylan kändes inget.
Kom upp till åteln kl 7:00 och lade ut två bitar kött som jag fick hugga upp. Första örnen kom kl 10:15 och var kvar till kl 11:30. sen kom den tillbaka ett par gånger. Vid tre tiden dök det upp en adult kungsörn (troligen Pajala) som satt i blixttallen, den flög strax före kl 16:00.
Kungsörn 2
Korp 5
Kråka 2
Skata 5
Gråspett 1

Lars Lagerqvist
 
© Lars Lagerqvist

10-01-06
Åtelrapport 6 januari 2010
En gnistrande kall dag som inleddes med en alldeles fantastisk promenad upp till kojan i -31 grader och snötyngda träd! Pajala dök sin vana trogen upp på åteln redan innan det ljusnat, kl 08:00 stämplade han in och åt en kort stund. Strax före 10 parkerade en adult kungsörn i blixttallen och höll sedan den platsen fram till 16:15 då den försvann efter att ha munhuggits med en annan örn som satt någonstans bakom kojan utan att visa sej. En annan örn landade i tallen till höger kl 11 men vågade sej aldrig ner. Gråspettshanne och några större hackspettar såg till att få i sej lite talg i den stränga kylan, detsamma gällde diverse kråkfåglar. När jag gick igenom bilderna hittade jag ytterligare en kungsörn på en landskapsbild över branten i soluppgång, kan vara samma som den som kom kl 11.
En nu upptinad Peter
 
© Peter Rolén

10-01-02
Hejsan!
Här kommer dagens rapport från örnåteln.
07:55 Örn landar i blixttallen
08:05 Örn landar i tallen framför kojan
08:07 Båda går ner på åteln. En fight startar och vinnaren sätter sig på köttet och den andra i snön en bit bort. Redan efter en halv minut lyfter båda örnarna.
Efter ca 20 minuter kommer de tillbaka och cirkulerar ovanför åteln. En sätter sig i blixttallen och den andra nere i dalen. Den i dalen ropar ivrigt under någon timme.
11.00 duvhöken sätter sig i blixttallen men flyger redan efter någon minut. Ses ej mer denna dag.
11:15 örnarna är tillbaka igen och flyger över åteln men landar ej. De sätter sig i blixttallen och jamar och skriker under ca 10 minuter. Lyfter sedan och kommer ej tillbaka mer denna dag.
Sedan lugn i två timmar. Solen börjar skina och det är riktigt fint ljus men inga örnar eller andra fåglar på köttet.
15.11 landar en annan örn i blixttallen och sedan i tallen framför åteln. Den sitter ett tag och lyfter sedan.
15:45 Knallar jag hemåt.
Summering:
En stillsam dag med tre örnar i omgivningen som jag kunde se. Jag hade ställt ut en kamera i en låda vid åteln. kanske var det det som gjorde dem försiktiga eller så var det bara en sån dag.
Massor med snö på vägen så i fortsättningen blir det till att skida från vägen.
Sist men inte minst så fick jag även denna dag besök av husmusen. Jag gav honom lite oliver och pasta vilket han verkade gilla.  

//Hasse Andersson
 
© Hasse Andersson

09-12-30
Sista bevakningen för 2009 blev en intressant dag. I -25 grader och fint månljus kröp undertecknade in i gömslet. kl 8,05 dök första örnen upp i blixttallen och fick snabbt sällskap av en till. Vi fick ändå vänta till lunchtid innan de gick ner på köttet. De uppträdde vaksamt och slutsatsen blev att det troligen satt mer örn runt gömslet som vi inte såg. Kl 14,40 hände allt på en gång. först landade 258N och han fick snabbt sällskap av 4 örnar till. Vid ett tillfälle satt samtliga på marken och kivades om maten. 16,15 lämnades gömslet med ett leende på läpparna. Summan stannade på 6 örnar varav 4 nya för denna vinter. Endast en var ringmärkt. Övriga arter var 2 duvhökar, 15 korp, 7 skator och ett antal mesar.
Nyårshälsningar från Peter & Hans
 
© Hans Ersson

09-12-29
Hej, här kommer en sen rapport från örnåteln för tisd 29/12 
En tung början med begynnande förkylning 20 minusgrader o en skidtur från bommen gjorde att jag trött, flåsig och sen satte mig o kojan 07.45. 
jag hann inte få ordning på prylarna innan det: 
08.00 satt örn i blixttallen 
08.25 var örn nere på åteln, i en timme var det två adulta omärkta som rörde sig mellan åteln, tallen framför o blixttallen, osäkert om bägge var ner på åteln 
10.54 gör en ung örn en lov över åteln utan att landa 
12.30 sitter återigen en ung örn i tallen framför o går ner i torrgrenarna lyfter igen utan att gå ner på åteln 
12.40 samma sak upprepar sig 
13.54 ung örn på åteln hinner knappt äta innan han skräms av äldre örn 
14.03 sitter plötsligt ung havsörn på den andra av två köttbitar varpå kungsörnen lyfter. 
14.10 gör en ung kungsörn ett landningsförsök, då drar havsörnen. 
14.10-14.30 ung kungsörn gör några "attacker" på köttet, landar men lyfter igen. 
15.15 packar jag ihop efter en riktigt bra dag i kojan, utan att ngn märkt örn setts. 

Minst en Örn i blixttallen i stort hela dagen o dessutom två st i branten på andra sidan (en försvann i samband med havsörnens entré, kan ha varit den) 
//Mikael Limér
 
 
© Mikael Limér

09-12-27
Hej!
-17 och klart följdes av mulnande strax efter soluppgång. Kl 8,10 landade de första kungsörnarna i blixttallen och från andra sidan dalgången hördes ytterligare en örn. 8,20 landade den första örnen på kötten men visade inget stort intresse. Dock satt den kvar under 40 minuter och tittade sig omkring. sedan hände i stort sett ingenting fram till 12,10 när samma örn återvände, denna gång riktigt hungrig. Under bevakning av Pajala från blixttallen satt den i över en timme och käkade. Sedan blev det åter igen lugnt fram till 15,00 då Pajala landade och inspekterade den nya köttbiten. Han flög ganska omgående och bevkaningen avslutades 15,30. Noterbart är att inte en duvhök, hackspett eller mes sågs under dagen.
//Hans
 
© Hans Ersson

09-12
Ber att få avlägga en rapport från Sandviken åsyftande morgonen och heldagen i gömslet som jag tillbringade tillsammans med Hasse Andersson. Dagen bjöd på en kavalkad av stora mått, både snöväder/före, händelser i luften och i gömslet (ett gömsle som jag för övrigt uppklassat till * * * * i kampingguiden 2010). I korta drag hände följande under denna mycket innehållsrika & snöiga mellandag.
 07.30 På plats i gömslet
08.10 Första örnen siktas i blixttallen
08.33 10 korpar. 10 skator & 5 kråkor håller hov på köttbitarna
08.55 Vuxen örn äter, men sitter så lågt att man inte kan se någon märkning
10.10 Örnen som sitter på kullen får nu sällskap av en smäcker varelse H SV, V R/Sv 258
10.45 Örnen som käkat längst blir bortstött av den andra örnen och det visar sig att den inte har någon märkning
11.05 Den mättaste örnen ger igen och övertar favoritköttbiten
11.37 Nytt byte och 258 tar över tronen
11.45 Den smäckrare örnen lyfter
11.50 Örn i tallen som vi tycker har ringar, men det var svårt att avgöra
11.53 Örnen i tallen flyger mot berget
12.00 Två örnar flyger från berget och strax ovan gömslet. En av dem slår sig ner i blixttallen
14.10 Ny örn landar på åteln. Denna örn har nästan inget gult alls i basen av näbben och är troligen ny för dagen
 
Sedan fortsätter underhållningen tills vi inte orkar mer och det blivit alldeles för mörkt 15:30. Det utspelar sig fighter och örnarna är ömsom på backen, ömsom i träden och i luften. Dessutom har en liten skogsmus fräckheten att mitt under avslutande show springa in till oss i gömslet och under 10 minuter låta sig fotograferas innan den tränger sig ut i kylan igen.
Vi har haft en snöig och fantastisk dag på alla sätt. Vi tog oss fram, vi njöt och tog oss åter ut till vägen. Det har varit vanskligt att avgöra huruvida vi sett 3, 4 eller rentav 5 örnar.
MVH Anders Öhlund
 
PS 4x4 rekommenderas DS
 

© Anders Öhlund

 
09-12-17
Hejsan.
Har varit hela dagen i kojan .
Idag torsdag 17 december-2009.
 7,50 landade en kungsörn.Stannade 1 minut,flög Mörkt ganska mycket snö flög i luften, Troligtvis den jag och Hans E såg i söndags? Massor av korp ,kråkor och en del skator. 30-35 fåglar , varav 5 skator,10-12 kråkor ,resten korp. Under hela dagen har fåglarna varit oroliga. Vid 15-20 gånger flög hela flocken, samtidigt. Bara vid 3 tillfällen såg jag duvhöken. Endast en gång kunde jag se att det kom en kungsörn som flög över. 9.50 landade en mörk kungsörn. Den här gången syntes märkningarna.& Det syns tydligt 258 ,på det andra benet 2N05,?9? 258 ; käkade en stund och flög upp i en torraka. En kort stund senare blir den attakerad av en annan örn. Pajala,kanske??. Pajala landade vid 15-tiden, en kort stund.
Noterbart, Vid 14-tiden syns 2 kungsörnar flyger tillsammans vid andra sidan på branten. Gör landningstendes,bryter flyger upp i vind, dyker. Gör samma manöver 3 gånger. Sedan drar de tillbaka mot sjön,där de kom ifrån. Givande dag tycker jag .

Ha det gott,hörs.
Börje Olsson
 
© Börje Olsson

09-12-13
Helgen 12-13/12 var det örnräkning inom Örn-72. Undertecknade tog plats i kojan på söndagsmorgonen. Dagen bjöd på sol och en dagstemperatur strax under noll. 8,20 satt den första kungsörnen, en adult, i blixttallen men den gick aldrig ner. Mönstret upprepade sig under hela dagen. Flera örnar fanns i närheten, visade upp sig lite men landade aldrig. när klockan var 14,50 landade dagens första örn på marken, en känd 2V, men uppträdde oroligt och stack nästan omgående. Trots detta så stannade dagen vid 4 kungsörnar. 2V och den adulta (Pajala) är kända sedan tidigare. Nya för i vinter var en omärkt 4V och en märkt 3V (Börjes bild) 23?P. Ännu saknas detaljuppgifter om denna men Bosse Haglund jobbar på det. Vi återkommer när vi vet mer om denna örn. Övriga arter denna dag var 2 adulta duvhökar, Ett 40-tal korp, kråka och skata, gråspett, större hackspett, samt ett antal olika mesar. Vid ett tillfälle passerade även en liten flock Björktrastar över gömslet.
 
På återseende// Hans och Börje
 
© Börje Olsson

09-12-11
En mulen och nollgradig dah inleddes med kungsörn i blixttallen starx efter åtta och med en märkt adult örn som under dagen gjorde ett tiotal svep över åteln utan att landa. I övrigt två olika adulta duvhökar, en sparvhök som jagade skator vid lunchtid (!), gråspett och mängder med korp, kråkor o skator. Sin vana troen dök Pajala upp på scenen när mörkret började lägga sej vid 15-tiden. Denna gång i sällskap med en omärkt adult som tillsammans satt i tallen till höger innan dom i tur och ordning gick ner på köttet.
Två nöjda "kojsittare" Peter Rolén och Mikael Limér

 

09-12-04
Dagen började i mörker med pannlampa på. Var uppe vid kojan strax före 07.00.08,20 en duvhök landade i mörkret och stöttes sedan bort av en adult havsörn utan märkning.
Han stannade i 20 minuter då en kungsörn körde iväg honom.Kungsörnen stannade i 30 minuter och stack sedan. Vilken fantastisk start på dagen.
Vädret var mulet och 0 gradigt. Stundtals snöade det och dimman låg tät så man såg inte berget på andra sidan.Efter lite mat så var det dags igen.
Duvhöken landade vid 12 tiden och flög till och från åteln under någon timme.Samtidigt landade det 3 kungsörnar i trädet bakom kojan. Efter en stund kom två av dem ner på åteln. Efter en kort fajt så satte sig den ena i trädet framför kojan och den andra på åteln. En stund senare kom havsörnen och satte sig i tallen bredvid åteln. Något stötte kungsörnarna och havsörnen intog åter åteln.
Mörkret började nu lägga sig och den örn som inte hade varit fram än gjorde 4 försök från tallen innan han tillslut vågade landa. Det var en adult kungsörn. Dock flög den direkt utan att hinna äta.
Alla var omärkta vad jag kunde se. Troligen 1 adult havsörn, en eller två adulta kungsörnar och två ungfåglar av kungsörn. Åsså duvhöken förståss.
En underbar dag i gömslet. I ljuset av pannlampan trampade jag hemåt.
 

09-12-01
Äntligen blev det lite kyla och framför allt sol!
Redan innan det ljusnade dök Pajala upp på åteln för lite frukost, därefter tog alla kråkfåglar vid tills en adult havsörn satte sej i tallen till höger om åteln!
Tyvärr var den lite för spattig för att våga sej ner men strax efter att den försvann dök denna omärkta kungsgörn upp och var ner flera gånger under eftermiddagen. 
Tack vare gömslets nya glugar hann jag ta en del flygbilder på den, även om ett kortare tele hade passat bättre vid dessa tillfällen...

M v h 
©Peter Rolén

 
© Peter Rolén

09-11-29
Hej
Inte mycket hände vid utfodringen i söndags. En adult kungsörn, troligen Pajala, satt i branten hela förmiddagen och var aldrig riktigt intresserad av köttet. En adult duvhök kunde sålunda i lugn och ro fylla sin kräva. 8 korpar samt några skator och kråkor var de övriga arterna. En riktigt lugn dag alltså.
Hälsar//©Hans Ersson
 
© Hans Ersson

09-11-26
Idag Torsdag var en lugn dag på åteln. Nötskrika på morgonen.Blåmes. Talgoxe, Skata . Korpar i blixttallen men aldrig ner på åteln. Duvhök,gammal vid 10 -tiden ,den åt i 20 -minuter sedan blev den bortmotad av en lågt inflygande kungsörn. Örnen landade inte. Lungt i 2 timmar. Duvhöken tillbaka,bortmotad av samma kungsörn. Sent landade kungsörnen,försiktig , tittade på maten, avvaktande. Flög . //Börje
Dagens rapporterade örn är, efter att bilder har granskats, troligen Pajala 203E. Ringarna gick ej att avläsa idag. Om så är fallet är det den 10:e vintern i rad som örnen besöker vår utfodringsplats. Den är ringmärkt i Pajala kommun år 2000 och aldrig rapporterad från någon annan utfodringsplats än den i Falun.
//Hans
 

09-11-20
Hejsan.
Jag var i kojan på fredagen. Blåsigt och mulet hela dagen. Vid 8-tiden ,några korpar. Sporadiska besök av skator. Vid 9-45 en gammal duvhök som käkade ca; 1 timme. Lugnt mitt på dagen Vid 14-tiden kom duvhöken igen och käkade en timme till. Korpar var ner tillsammans med 5 skator. Duvhöken käkade tills det blev mörkt. Vid 15:25 då flög han iväg.
Börje Olsson
 
© Börje Olsson

09-11-14
Vinterns örnutfodring börjar sakta att rulla igång. Än så länge har vi inte tillgång till så mycket örnmat men vi hoppas att det snart skall vända. Självklart ser vi fram emot en ny vinter med nya och gamla örnar. Extra kul att Lasse är igång igen efter förra vinterns frånvaro och vi välkomnar gänget från "andra sidan länsgränsen" att svettas med oss i vinter.
 
I lördags (14/11) gjorde undertecknad säsongspremiär i det ombygda gömslet. -3 och snöfall övergick i regn och dimma under dagen. Kl 7,45 sågs den första örnen, en juvenil (bilden). Vid ett tillfälle gjorde den en attack mot det utlagda köttet men avbröt i sista sekund. Hann dock med att se att den troligen inte var märkt. Samma örn sågs på avstånd till och från under resten av dagen. En grupp på 15 kråkor och 5 korpar var de fåglar som mest intresserade sig för käket.
 
På återseende//Hans